Αντιμέτωπος με τις συνέπειες της πανδημίας του Covid 19 λόγω της έλλειψης εσόδων και του αποκλεισμού των αγορών στις οποίες δραστηριοποιείται, βρίσκεται η Mouzenidis Travel, που διακινεί πάνω από 500.000 τουρίστες ετησίως στη χώρα μας.
Ο όμιλος, που έχει μεγάλο «αποτύπωμα» στην αγορά της Ρωσίας και στις γύρω αγορές έχει απωλέσει ήδη το 95% των εσόδων του, σε σχέση με πέρυσι δεδομένου ότι οι αφίξεις είναι λίγες και οι περισσότερες αγορές κλειστές η υπό περιορισμούς.: Από την 1η Μαρτίου έως και τέλη Ιουλίου έχει εισπράξει για κρατήσεις που εκτελέστηκαν ή πρόκειται να εκτελεστούν μόλις 5,7 εκατ. ευρώ έναντι 122,8 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο πεντάμηνο του 2019.
Η εταιρεία, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ζητεί από το υπουργείο Οικονομικών να παραταθεί περαιτέρω η αναστολή σφράγισης των επιταγών και η μη καταχώρηση στοιχείων στον Τειρεσία. Τον Ιούνιο με τροπολογία, προβλέφθηκε η αναστολή, για 60 ημέρες, των προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής αξιογράφων, οφειλόμενων από τουριστικές επιχειρήσεις. Η ανάγκες της αγοράς επιβάλλουν η ισχύς του μέτρου αυτού να παραταθεί μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, υποστηρίζοντας ότι οι κρατήσεις κατά τη φετινή θερινή περίοδο είναι μηδαμινές, με τη ζημία να ενισχύεται καθώς το άνοιγμα των συνόρων με τα Βαλκάνια, χωρίς περιορισμούς, διαδέχτηκε η επιβολή περιοριστικών μέτρων που οδήγησε στον εκμηδενισμό των κρατήσεων.
Ο όμιλος, από τους μεγαλύτερους διοργανωτές ταξιδιών, διακινεί ετησίως πάνω από 500.000 χιλιάδες τουρίστες στην χώρα μας με μια ιστορία 25 χρόνων, συνεργάζεται με 1.400 ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα, λειτουργεί οκτώ μονάδες με το brand Bomo Hotels και απασχολεί 1.500 εργαζόμενους, εμφανίζοντας το 2019 κύκλο εργασιών 232 εκατ. ευρώ. Το μέγεθος αυτό αυξάνεται σε περίπου 317 εκατ. ευρώ, εάν συμπεριληφθούν τα έσοδα ύψους 85 εκατ. ευρώ που εμφάνισε την περασμένη χρονιά η θυγατρική αεροπορική εταιρεία Ellinair.
Τα δεδομένα αυτά, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, αποκαλύπτουν το συστημικό κίνδυνο που δημιουργείται για τον τουριστικό κλάδο σε περίπτωση που δεν σημειωθεί αποτελεσματική συνεργασία για την αντιμετώπιση της κατάστασης, ευρισκόμενοι απέναντι με τουρκικών συμφερόντων tour operators ανταγωνιστές. Το πλήγμα, όπως αναφέρουν, θα ήταν ισχυρότατο και για τη Βόρεια Ελλάδα ύστερα και από την ακύρωση της ΔΕΘ, με τη Mouzenis Travel να ανήκει στις πέντε μεγαλύτερες, σε επίπεδο κύκλου εργασιών, της περιοχής.
Η εταιρεία, που μπορεί να χαρακτηριστεί ως στρατηγικής σημασίας λαμβάνοντας υπόψη το δίκτυο που έχει στο εξωτερικό με το οποίο διαφημίζει την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό και έχει εισάγει συνάλλαγμα άνω των 2 δισ. ευρώ την τελευταία πενταετία, πρέπει να παραμείνει βιώσιμη. Η κρίση της Κριμαίας το 2014, η υποτίμηση του ρουβλιού, οι νέες επενδύσεις που απαιτούσαν καινούργια κεφάλαια και η πίεση των τιμών λόγω Τουρκίας οδήγησαν στην επιδείνωση σε επίπεδο των μεγεθών της εταιρείας με την εποχή COVID 19 να δίνει ένα καινούργιο δυνατότατο χτύπημα.
Ο όμιλος Μουζενίδη, που αριθμεί περίπου 25 χρόνια λειτουργίας, αποτελείται από συνολικά έξι θυγατρικές εταιρείες και δραστηριοποιείται κυρίως στις χώρες της Ανατ. Ευρώπης και τα Βαλκάνια, διαθέτοντας παρουσία, μέσω 46 γραφείων, σε 16 χώρες. Μέσω της θυγατρικής Ellinair συνέδεε πριν από την πανδημία ελληνικά αεροδρόμια με 31 πόλεις του εξωτερικού.