Έτος επιστροφής στην κανονικότητα για τον τουρισμό, μετά την περιπέτεια της πανδημίας, χαρακτηρίζει το 2022 η διοίκηση της «Ήλιος Α.Ε.», δηλαδή της μητρικής εταιρείας του Ομίλου Μαντωνανάκη, που διατηρεί δύο πολυτελή συγκροτήματα στην Ελούντα της Κρήτης.

Έκτοτε, ωστόσο, έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι και έχουν μεσολαβήσει πυκνές εξελίξεις όσον αφορά τα ανοιχτά μέτωπα του ξενοδοχειακού ομίλου με τις τράπεζες και την ΕΤΑΔ.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες, βρίσκεται σε εξέλιξη τριμερής διαπραγμάτευση για την επίτευξη συμβιβασμού και με βασικά σκέλη, αφενός τη διατήρηση του Grand Resort Lagonisi υπό τον έλεγχο του ομίλου Μαντωνανάκη, με παράταση της παραχώρησης κατά επιπλέον 22 χρόνια, δηλαδή με λήξη το…2098 αντί του 2076 που προέβλεπε η αρχική σύμβαση, αλλά και με «ξεκλείδωμα» της δυνατότητας οικοδόμησης και εκμετάλλευσης πολυτελών κατοικιών εντός του συγκροτήματος, project που αποτέλεσε την «αρχή του κακού» για την μνημειώδη «βεντέτα» με την ΕΤΑΔ.

Από την άλλη, ο ξενοδοχειακός όμιλος θα παραιτηθεί των απαιτήσεων που έχει προς το Δημόσιο (ΕΤΑΔ) και που σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς του φτάνουν τα 800 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, όμως, το Δημόσιο θα αναλάβει τα χρέη του προς τις τράπεζες και συγκεκριμένα προς τους servicers στους οποίους έχουν μεταβιβαστεί τα δάνεια, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για καταβολή ποσού περί τα 350-370 εκατ. ευρώ. Εάν ληφθεί υπόψη ότι τα δάνεια με τους τόκους και τις προσαυξήσεις έχουν φτάσει τα 550 εκατ. ευρώ, αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει «κούρεμα» της τάξης των 180-200 εκατ. ευρώ.

Όλα αυτά όμως είναι σχέδια και τέτοια παραμένουν μέχρι να υπάρξει πράγματι κάποια συμφωνία και να πέσουν οι υπογραφές…

Αρκεί να θυμηθεί κανείς ότι έχουν μεσολαβήσει στο παρελθόν κι άλλες τέτοιες προσπάθειες, όπως το 2017-2018 και στη συνέχεια μετά το 2020, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Οι «νύξεις»

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση του 2022 της «Ήλιος Α.Ε.», οι οποίες ωστόσο υπογράφονται στις 31 Μαΐου 2024, γίνονται ελάχιστες νύξεις για την τωρινή τριμερή διαπραγμάτευση.
Ειδικότερα και στο πλαίσιο της καταγραφής πλήρους «ιστορικού» της δικαστικής αντιπαράθεσης του ομίλου με τις τράπεζες και την ΕΤΑΔ, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι:

«Ως προς το ζήτημα του δανεισμού της εταιρείας, ο οποίος έχει μεταβιβαστεί σε Funds μέσω διαδικασιών τιτλοποίησης, επισημαίνονται τα εξής:

Α) Με αλλεπάλληλες ενέργειες η διαχειρίστρια του Ομολογιακού δανείου, Eurobank επεδίωξε τον πλειστηριασμό των ξενοδοχείων της εταιρείας. Οι ενέργειες αυτές αποκρούστηκαν δικαστικά. Συγκεκριμένα, η πρώτη απόπειρα πλειστηριασμού ακυρώθηκε τελεσιδίκως και με δύναμη δεδικασμένου ως καταχρηστική και παράνομη, δυνάμει της υπ’ αριθ. 25/2022 τελεσίδικης απόφασης του Εφετείου Ανατολικής Κρήτης. Η δεύτερη απόπειρα εμποδίστηκε αρχικά με την υπ’ αριθ. 454/2024 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, ενώ επί του παρόντος τελεί σε αναστολή δυνάμει της υπ’ αριθ. 105/2024 απόφασης του Μονομελούς Εφετείου Αθηνών, η οποία έχει κρίνει καταχρηστική και παράνομη την απόπειρα πλειστηριασμού εκ μέρους των τραπεζών/servicers. Η δε ενιαία αξία των ξενοδοχειακών συγκροτημάτων της εταιρείας έχει προσδιοριστεί στο ποσό των 550.000.000 εκ. ευρώ δυνάμει της υπ’ αριθ. 2518/2024 απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.

Β) Περαιτέρω με την υπ’ αριθ. 105/2024 απόφαση του Εφετείου Αθηνών, η οποία ανέστειλε τη δυνατότητα είσπραξης της απαίτησης, με την ειδικότερη αιτιολογία ότι η απόπειρα είσπραξής της εν μέσω διαπραγματεύσεων που άγουν σε πλήρη ικανοποίηση των χρηματοδοτριών τραπεζών παρίσταται καταχρηστική και παράνομη. Υπό το πρίσμα αυτό, δυνάμει της υπ’ αριθ. 105/2024 απόφασης του Εφετείου Αθηνών η είσπραξη της απαίτησης εκ του ομολογιακού δανείου έχει επί του παρόντος αδρανοποιηθεί μέχρι την κατάληξη των διενεργούμενων διαπραγματεύσεων και την εξόφλησή τους λόγω της από 18/2/2014 Σύμβασης Ενεχύρου Απαιτήσεων».

Περαιτέρω σημειώνεται ότι «υπό το πρίσμα των τελεσίδικων αποφάσεων της θυγατρικής εταιρείας Αττικός Ήλιος Α.Ε. και των νομικών ενεργειών, που προέβησαν οι τράπεζες από το 2019 κατά της εταιρείας, διενεργούνται συζητήσεις για τη διευθέτηση όλων των ζητημάτων».

Για αυτό και κατά την κρίση της διοίκησης της Ήλιος Α.Ε. «το ζήτημα του δανεισμού της εταιρείας αξιολογείται ως παράγοντας που δεν συνιστά ουσιώδη αβεβαιότητα και εντάσσεται στο πλαίσιο διαχείρισης των αποδεκτών επιχειρηματικών κινδύνων».

Η πρώτη διαπραγμάτευση και ο «λογαριασμός»

Στις οικονομικές καταστάσεις γίνεται αναφορά και στην πρώτη διαπραγμάτευση για την επίλυση της διαφοράς με την ΕΤΑΔ.

Όπως τονίζεται σχετικά «σε συνέχεια των αμετάκλητων (δικαστικών) αποφάσεων, έλαβαν χώρα διαπραγματεύσεις για την επίλυση του συνόλου των συμβατικών ζητημάτων μεταξύ των εντεταλμένων στελεχών και συμβούλων της ΕΤΑΔ και της Αττικός Ήλιος, υπό την εποπτεία Διυπουργικής Επιτροπής απεμπλοκής επενδυτικών σχεδίων. Οι διαπραγματεύσεις αυτές εκκίνησαν τον Αύγουστο του 2017, εντατικοποιήθηκαν από το Φεβρουάριο του έτους 2018 και μετά την πάροδο σχεδόν ενός έτους από την έναρξη κατέληξαν σε σχέδιο συμφωνίας, με σχέδιο σύμβασης που απεστάλη από τους νομικούς συμβούλους της ΕΤΑΔ στην Αττικός Ήλιος την 13.7.2018, και έγινε αποδεκτό από τη διοίκηση της Αττικός Ήλιος αυθημερόν». Στη συνέχεια όμως καταλογίζεται προς την τότε διοίκηση της ΕΤΑΔ προσπάθεια υπαναχώρησης.

Όπως αναφέρεται «καθώς η ΕΤΑΔ στην αρχή εμφανιζόταν ότι απλώς και με διάφορες δικαιολογίες καθυστερούσε την εισαγωγή του σχεδίου σύμβασης στο Διοικητικό της Συμβούλιο για έγκριση, αλλά στη πορεία απεδείχθη ότι οι πραγματικές της προθέσεις ήταν να μην το εισάγει και να μην ολοκληρωθεί η εξώδικη επίλυση των διαφορών, η Αττικός Ήλιος και οι μητρικές, εγγυήτριες και χρηματοδότριες εταιρείες Τουριστική Α.Ε. και Ήλιος Α.Ε., προς προάσπιση και των συμφερόντων των χρηματοδοτριών Τραπεζών που είναι ομολογιούχοι ομολογιακού δανείου της Ήλιος Α.Ε. 300εκ ευρώ (εκ του ανεξόφλητου υπολοίπου του οποίου σήμερα, ποσό 191 εκ. αφορά ενδοομιλικό ομολογιακό δάνειο που οφείλεται από την Αττικός Ήλιος στην Ήλιος), ήγειραν κατά της ΕΤΑΔ συνολικά 8 αγωγές σε Διαιτησία, 2 εντός της οικονομικής χρήσης 2018 και 6 το πρώτο εξάμηνο του 2019, διεκδικώντας αποζημιώσεις άνω των 800εκ ευρώ, λόγω της συνεχόμενης αντισυμβατικής συμπεριφοράς της ΕΤΑΔ, όπως αυτή έχει κριθεί τελεσίδικα από τις ανωτέρω αποφάσεις ανωτάτων δικαστηρίων».

Κατόπιν τονίζεται ο συνολικός σημερινός «λογαριασμός» σε βάρος του Δημοσίου, στη βάση των 8 διαιτητικών προσφυγών, η εκδίκαση των οποίων ολοκληρώθηκε εντός του 2019. Αυτές «επιδικάζουν συνολικά 567εκατ ευρώ σε αποζημιώσεις, νομιμοτόκως από την ημερομηνία επίδοσης της προσφυγής πλέον δικαστικών εξόδων. Το συνολικό ποσό κεφαλαίου, τόκων και δικαστικών εξόδων που επιδικάσθηκε, την 31 Μαΐου 2024, ανέρχεται σε ποσό 800 εκατ ευρώ, το δε 80% αυτού, το οποίο είναι ενεχυριασμένο υπέρ των τραπεζών, ήτοι 640 εκ. ευρώ, υπερκαλύπτει το σύνολο των ομολογιακών δανείων που αιτήθηκαν οι Τράπεζες προς εξόφληση το 2019 με την επιταγή προς πληρωμή και κάθε άλλη μεταγενέστερη ενέργειά τους».

Οι επιδόσεις της Ήλιος

Η Ήλιος Α.Ε. κατέχει και εκμεταλλεύεται δύο υπερπολυτελείς όμορες ξενοδοχειακές μονάδες 5 αστέρων, σε συνολική παραθαλάσσια έκταση 220 στρεμμάτων, το Elounda Beach Hotel, δυναμικότητας 249 δωματίων, το οποίο λειτούργησε για πρώτη φορά το 1971, και το Elounda Bay Palace δυναμικότητας 266 δωματίων, το οποίο λειτούργησε για πρώτη φορά το 1978 και εξαγοράσθηκε από την Αστήρ ΑΞΕ το 1993.
Υπενθυμίζεται ότι τα δύο ξενοδοχεία επιχειρήθηκε να βγουν σε πλειστηριασμό προ μηνών από τις τράπεζες, ωστόσο η διαδικασία μπλοκαρίστηκε κατόπιν προσφυγής της Ήλιος Α.Ε.

Στη χρήση του 2022, πάντως, τα δύο ξενοδοχεία επανήλθαν σε κανονική λειτουργία μετά την πανδημία του covid-19. Ωστόσο, όπως τονίζεται, «οι νομικές ενέργειες των τραπεζών σε βάρος της εταιρείας και η διαρκής αρνητική δημοσιότητα που λάμβανε χώρα, σχετικά με τις ενέργειες αυτές, περιόριζαν τη δραστηριότητα της», δημιουργώντας «συστηματικά εμπόδια στην ανάπτυξη της εταιρείας, λόγω της ανασφάλειες σε πελάτες, προμηθευτές, στο προσωπικό» κ.α. Εκεί αποδίδεται και η αναστολή των σχεδίων ανάπτυξης του συνεδριακού κέντρου, αλλά και των 29 κατοικιών-επαύλεων προς πώληση.

Παρά ταύτα, ο κύκλος εργασιών της Ήλιος το 2022 έφτασε τα 23,6 εκατ. ευρώ, έναντι 19,98 το 2021, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 3,37 εκατ. ευρώ (έναντι 2,48 εκατ. ευρώ) και τα EBITDA σε 15,35 εκατ. ευρώ (έναντι 11,71 εκατ. ευρώ). Όσο για τις συνολικές υποχρεώσεις φτάνουν τα 469,28 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 453,6 εκατ. ευρώ αφορούν τραπεζικά δάνεια.

Το…νέο Λαγονήσι;

Εκτός από τα Grand Resort Lagonissi και τα ξενοδοχεία της Κρήτης, προβλήματα υπάρχουν, κατά τη διοίκηση του ομίλου, και για τη θυγατρική «Αργολικός Ήλιος» που έχει αναλάβει τη μακροχρόνια χρήση και εκμετάλλευση των ξενοδοχειακών μονάδων Ξενία Palace Ακροναυπλίας, Ξενία Ναυπλίου και Ξενία Amphitrion Ναυπλίου. Όπως σημειώνεται «η εκ μέρους της ΕΤΑΔ Α.Ε. συνεχιζόμενη αντισυμβατική συμπεριφορά, ανάλογη αυτής έναντι της Αττικός Ήλιος Α.Ε., με αποτέλεσμα ακόμη να μην έχει παραδοθεί η ακώλυτη χρήση του συνόλου της μισθωθείσας έκτασης και να μην είναι δυνατή η έκδοση των αναγκαίων οικοδομικών αδειών, συνεχίζει να προκαλεί σημαντικότατες ζημίες στην θυγατρική». Παρόλα αυτά η διοίκηση εκτιμά ότι «τα εμπόδια θα ξεπεραστούν και η συνδεδεμένη επιχείρηση θα εισέλθει σε περίοδο κερδοφορίας». Την ίδια ώρα όμως δεν παραλείπει να…προειδοποιήσει ότι «σε κάθε περίπτωση, η συνεχόμενη μη τήρηση των όρων των συμβάσεων και η μη εφαρμογή των όρων αυτής, δημιουργεί σημαντικές οικονομικές αξιώσεις της θυγατρικής κατά της ΕΤΑΔ Α.Ε.»…

Διαβάστε ακόμη 

Νέο φορολογικό νομοσχέδιο: Φοροαπαλλαγές 50% για επενδύσεις σε startups επιχειρήσεις (γράφημα + pic)

Στάσσης: Χτίζεται η νέα ΔΕΗ στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης

Γιατί το sell-off στα χρηματιστήρια μπορεί να επιταχύνει τις μειώσεις των επιτοκίων

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ