© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Στις δικαστικές αίθουσες θα κριθεί το μέλλον του ξενοδοχειακού ομίλου Μαντωνανάκη που διαχειρίζεται το «Grand Resort Lagonissi» και κατέχει τα «Elounda Bay Palace» και «Elounda Beach and Villas», αλλά και άλλα μεγάλα ξενοδοχεία.
Οι τράπεζες δεν έκαναν αποδεκτή την πρόταση του Τexas Pacific Group (TPG) που πρότεινε να δώσει 100 εκατ. ευρώ για τα δάνεια προκειμένου να αποκτήσει το δικαίωμα πρώτης προσημείωσης που έχουν οι πιστώτριες τράπεζες στα τρία προαναφερθέντα ξενοδοχεία, τα οποία είναι και τα διαμάντια του στέμματος για τον όμιλο. Ταυτόχρονα οι τράπεζες δρομολογούν διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης των εγγυήσεων για τα δύο ξενοδοχεία της Ηλιος στην Ελούντα και την εκποίηση των μετοχών της Αττικός Ηλιος, δηλαδή της εταιρείας που διαχειρίζεται το «Grand Resort Lagonissi». Καταγγελία των δανείων από τις τράπεζες έχει ήδη γίνει, οι διαδικασίες για την έκδοση διαταγών πληρωμής έχουν ξεκινήσει, ενώ ο ξενοδοχειακός όμιλος αμύνεται δικαστικά και έχει επιτύχει ανακοπές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες απέρριψαν την προσφορά του TPG καθώς η αξία των τριών ξενοδοχείων, τα οποία έχουν ως εγγύηση έναντι των δανείων, προσδιορίζεται μεταξύ 150 και 200 εκατ. ευρώ. Το αμερικανικό fund στην προσφορά του προέβλεπε διατήρηση της σημερινής ηγεσίας στο διοικητικό σχήμα του ομίλου, ενώ θα εισέφερε και 40 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση των ξενοδοχειακών μονάδων. Οι τράπεζες δεν δέχτηκαν να μπουν σε διαπραγματεύσεις με το TPG επειδή η ρευστοποίηση των εγγυήσεων που συνοδεύουν τα δάνεια θα φέρει μεγαλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα. Επιπλέον θεωρούν ότι μια απόφαση παραχώρησης των εγγυήσεων έναντι 100 εκατ. θα μπορούσε να δημιουργήσει νομικά προβλήματα, αφού θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι υπονομεύει τα συμφέροντα της τράπεζας και των μετόχων.
Το αρχικό δάνειο στις εταιρείες Ηλιος και Αττικός Ηλιος εκδόθηκε το 2007 και ήταν 300 εκατ. ευρώ. Βασικός στόχος του ήταν η αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανείων και η χρηματοδότηση επενδύσεων. To σύνολο των δανειστών, Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς και PQH, προχώρησε στην καταγγελία των δανείων τον Μάρτιο του 2019. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, το σύνολο του χρέους προς τις τράπεζες είναι σήμερα πάνω από 400 εκατ. ευρώ καθώς το βασικό δάνειο έχει απλήρωτους τόκους περίπου 75 εκατ., ενώ έχουν παρασχεθεί και άλλα μικρότερα δάνεια. Κατά τις ίδιες πηγές πάντοτε, η τελευταία καταβολή αφορούσε μέρος των τόκων και πραγματοποιήθηκε εννέα μήνες πριν από την καταγγελία. Ο ξενοδοχειακός όμιλος είχε βρει τότε τα χρήματα από αποζημίωση που κατέβαλε η εταιρεία του Δημοσίου ΕΤΑΔ, εναντίον της οποίας έχει προσφύγει δικαστικά.
Δικαστικές διαμάχες
Ο όμιλος Μαντωνανάκη βρίσκεται σε μακρόχρονη δικαστική αντιπαράθεση με την ΕΤΑΔ εξαιτίας προβλημάτων που συνδέονται με το «Grand Resort Lagonissi» και δημιουργήθηκαν από την πλευρά του Δημοσίου σε σχέση με την εκτέλεση διαφόρων έργων, αδειοδοτήσεων κ.λπ. Το τελευταίο εμπόδιο της δεκαετούς δικαστικής διαμάχης παίχτηκε τον περασμένο Ιούνιο, όταν η ΕΤΑΔ κατάφερε τελευταία στιγμή να αποφύγει τη δέσμευση των λογαριασμών της που ζητούσε η Αττικός Ηλιος για απαίτηση 44 εκατ. ευρώ.
Σε ισολογισμούς του ομίλου αναφέρεται ότι «μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί συνολικά τέσσερις αποφάσεις Διαιτητικού Δικαστηρίου που δεσμεύουν με δεδικασμένο την ΕΤΑΔ ως διαρκώς υπερήμερο οφειλέτη…». Σε άλλο σημείο αναφέρεται: «Τον Φεβρουάριο του 2016 εξεδόθησαν τέσσερις αποφάσεις του Εφετείου Αθηνών κατόπιν ισάριθμων αναιρετικών αποφάσεων του Αρείου Πάγου, οι οποίες απέρριψαν τέσσερις αγωγές της ΕΤΑΔ με τις οποίες ζητούσε να αναγνωριστεί η ανυπαρξία δύο διαιτητικών αποφάσεων και η ακυρότητα άλλων δύο», ενώ γίνεται λόγος και για πρόσφατες αποφάσεις του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ που αποφάνθηκαν υπέρ της Αττικός Ηλιος για την ισχύ του πολεοδομικού καθεστώτος στην έκταση όπου εκτελείται η επένδυση. Επίσης αναφέρεται ότι «συνολικά 35 αποφάσεις ανωτάτων δικαστηρίων όλων των δικαιοδοσιών δικαιώνουν τη μισθώτρια Αττικός Ηλιος, τις εγγυήτριες εταιρείες και τους μετόχους», γεγονός που θεμελιώνει αξίωση πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
Το ισχυρό όπλο του ομίλου Μαντωνανάκη είναι οι αποζημιώσεις που διεκδικεί από την ΕΤΑΔ (και κατ’ επέκταση από το Δημόσιο) και η νομική βάση που έχουν αποκτήσει. Από την άλλη πλευρά, οι πιστώτριες τράπεζες αναφέρουν ότι από το 2011 έως το 2016 έχουν γίνει τρεις διαδοχικές ρυθμίσεις αναδιάρθρωσης των δανείων του ομίλου. Η τελευταία έγινε το 2016, όπου μεταφέρθηκαν δόσεις κεφαλαίου, περίπου 25% του δανείου, για το τέλος του 2017.
Η εταιρεία δεν πλήρωσε την προκαθορισμένη ημερομηνία, αλλά και δεν συμφώνησε στα σχέδια διάσωσης που προτάθηκαν από τις τράπεζες. Δεκαπέντε μήνες μετά, οι τελευταίες θεώρησαν ότι είχαν εξαντλήσει τα περιθώρια συμβατικής λύσης και κατήγγειλαν τα δάνεια. Την τελευταία διετία ο όμιλος ζητούσε παρατάσεις, συνδέοντας τις προτεινόμενες λύσεις με επικείμενο συμβιβασμό και εν συνέχεια με τη δικαστική διαμάχη με την ΕΤΑΔ, ενώ δεν συμφωνούσε με τις προτάσεις που του έθεταν οι τράπεζες. Η Ηλιος συνδέει την αποπληρωμή των υποχρεώσεων προς τις τράπεζες με την εξέλιξη της διαμάχης με την ΕΤΑΔ, θεωρώντας ότι θα την κερδίσει και με την αποζημίωση θα αποπληρώσει τα δάνεια. Οι τράπεζες από την πλευρά τους δεν το δέχονται, θεωρώντας ότι κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει την τελική έκβαση της δικαστικής διαμάχης, ούτε και το ποσό που θα επιδικαστεί και, πολύ περισσότερο, τον χρόνο είσπραξης.
Η παρέμβαση του ΤPG ήταν μια κίνηση η οποία αν ήταν περισσότερο ελκυστική οικονομικά θα μπορούσε να αποτελέσει τον από μηχανής θεό για τον όμιλο, καθώς οι τράπεζες έχουν ξεκινήσει τις ενέργειες για την αναγκαστική είσπραξη των απαιτήσεων. Ο όμιλος επιδίωξε να πάρει προσωρινή διαταγή για την παύση των ενεργειών των τραπεζών στα δικαστήρια της Αθήνας, χωρίς όμως επιτυχία. Στη συνέχεια απευθύνθηκε στα δικαστήρια του Νομού Λασιθίου, από τα οποία και εκδόθηκε προσωρινή διαταγή για την παύση των ενεργειών εκτέλεσης επί των ακινήτων, με τις τράπεζες να διαμαρτύρονται ότι δεν κλήθηκαν να καταθέσουν. Τώρα αναμένονται η απόφαση του δικαστηρίου στον Νομό Λασιθίου σε σχέση με την αναστολή εκτέλεσης και η εκδίκαση του αιτήματος ανακοπής της εκτέλεσης. Κάποια στιγμή στο μέλλον, όταν νομικά επιχειρήματα και τακτικισμοί εξαντληθούν, θα κριθεί η τύχη του ξενοδοχειακού ομίλου.