Στο… θολό τοπίο των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ομίλου Μαντωνανάκη, του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ΕΕΣΥΠ), ως μετόχου της ΕΤΑΔ και των πιστωτριών τραπεζών και servicers παραπέμπει, μεταξύ άλλων, η απόφαση του Εφετείου Αθηνών που εξέτασε την υπόθεση με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων και δημοσιεύθηκε χθες.
Υπενθυμίζεται ότι με την απόφαση αυτή διατάχθηκε η αναστολή κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης και ασφαλώς του πλειστηριασμού που είχε προγραμματιστεί για τις 15 Μαΐου, με επισπεύδουσα τη Eurobank, για τα ξενοδοχεία του Ομίλου Μαντωνανάκη στην Ελούντα της Κρήτης, για τα οποία η τιμή εκκίνησης είχε αυξηθεί στα 300 εκατ. ευρώ. Χθες το απόγευμα τέθηκε πράγματι σε αναστολή ο εν λόγω πλειστηριασμός.
Συγκεκριμένα, το Εφετείο Αθηνών με την υπ’ αρ. 105/2024 απόφασή του έκανε δεκτή την αίτηση της Ήλιος Α.Ε. αναστέλλοντας κάθε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης και πλειστηριασμού των ξενοδοχείων «Elounda Beach Hotel & Villas» και «Elounda Bay Palace».
Κατά την κρίση του Δικαστηρίου, πιθανολογείται:
α) Η ευδοκίμηση του σχετικού σκέλους του πρώτου λόγου της ένδικης έφεσης της αιτούσας περί καταχρηστικότητας της ένδικης αναγκαστικής εκτέλεσης, όπως αυτός συμπληρώνεται με το σχετικό σκέλος του τρίτου πρόσθετου λόγου της, παρελκομένης πλέον της εξέτασης των λοιπών λόγων έφεσης,
β) Η ανεπανόρθωτη βλάβη που θα υποστεί η αιτούσα από τη συνέχιση της εκτελεστικής διαδικασίας σε βάρος της.
Έτσι, «αναστέλλει, άνευ εγγυήσεως, την εκ μέρους της καθ’ης η αίτηση επισπευδόμενη σε βάρος της αιτούσας αναγκαστική εκτέλεση δυνάμει της από 28-6-2023 επιταγής προς πληρωμή, που συντάχθηκε αυτοτελώς και όχι παρά πόδας κάποιου εκτελεστού τίτλου, της εγγραφής της ως άνω επιταγής στο βιβλίο κατασχέσεων του Κτηματολογικού Γραφείου Κρήτης (Υποκατάστημα Αγίου Νικολάου), επέχουσας θέση αναγκαστικής κατάσχεσης για μέρος του επιτασσόμενου κεφαλαίου, ήτοι για ποσό 50.000.000 ευρώ κατόπιν περιορισμού, επί των αναλυτικά περιγραφόμενων σε αυτή ακινήτων, καθώς και της συναφούς από 6-3-2024 δήλωσης συνέχισης πλειστηριασμού των παραπάνω ακινήτων-ξενοδοχείων της αιτούσας».
Περαιτέρω «αναστέλλει τη διενέργεια του ορισθέντος να διεξαχθεί την 15-5-2024 ηλεκτρονικού αναγκαστικού πλειστηριασμού επί των παραπάνω ακινήτων – ξενοδοχείων της αιτούσας… μέχρι την έκδοση απόφασης επί της από 13-3-2024 και με αριθμό κατάθεσης στο Πρωτοδικείο Αθηνών 32904/1647 14-3-2024 έφεσης της αιτούσας ενώπιον του παρόντος Δικαστηρίου κατά της με αριθμό 454/2024 οριστικής απόφασης Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (ειδική διαδικασία περιουσιακών διαφορών)».
Οι διαπραγματεύσεις
Στην απόφαση γίνεται εκτενής αναφορά σε έγγραφο της ΕΕΣΥΠ με ημερομηνία 30/6/2023, στο οποίο επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι: «Δεδομένης της μακροχρόνιας αντιδικίας και των συνεχών διενέξεων μεταξύ ΕΤΑΔ / Ελληνικού Δημοσίου και της Αττικός Ήλιος, η ΕΕΣΥΠ, με τη συνδρομή και των λοιπών εμπλεκομένων μερών, έχει ήδη εκκινήσει διαδικασίες διαπραγμάτευσης προς επίτευξη συνολικής διευθέτησης των εκκρεμών διαφορών.
Ειδικότερα, υφίσταται εν εξελίξει διαδικασία επιδίωξης επίτευξης συμβιβαστικής λύσης με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων μερών (ΕΤΑΔ/Ελληνικό Δημόσιο, Αττικός Ήλιος, Τράπεζες / Servicers). Η επιδιωκόμενη συμβιβαστική λύση παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα και είναι ιδιαιτέρως επωφελής για το Ελληνικό Δημόσιο, προάγοντας το δημόσιο συμφέρον, αποβλέποντας στην αποκατάσταση της ισορροπίας στις σχέσεις των εμπλεκομένων μερών».
Σε νεότερο όμως έγγραφο της ΕΕΣΥΠ από 18/12/2023, το οποίο υπογράφουν και οι επικεφαλής των πιστωτριών τραπεζών Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς αλλά και των τριών servicers (Intrum, doValue, Cepal) τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι αυτοί ουδέποτε μετείχαν σε συζητήσεις που έλαβαν χώρα μεταξύ της ΕΕΣΥΠ, της ΕΤΑΔ / Ελληνικού Δημοσίου και της Αττικός Ήλιος, στην προσπάθεια εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης μέσω της συνολικής διευθέτησης των εκκρεμών διαφορών.
«Εξάλλου, οι όποιες σχετικές συζητήσεις έχουν παύσει ήδη προ έξι μηνών, χωρίς να διαφαίνεται στο άμεσο μέλλον πρόθεση ή ενδεχόμενο επανεκκίνησής τους, πόσω δε μάλλον πιθανότητα εξεύρεσης οποιασδήποτε συμβιβαστικής λύσης», όπως αναφέρεται.
Το Εφετείο Αθηνών, ωστόσο, έκρινε ως πιο «πειστική» την εκδοχή ότι τον Ιούνιο του 2023 βρίσκονταν σε εξέλιξη τριμερείς διαπραγματεύσεις (με τη συμμετοχή και των Τραπεζών / Servicers), που όμως «διακόπηκαν αιφνίδια με την επίσπευση αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος της αιτούσας από την καθ’ής η αίτηση»…
Με βάση τα αναφερόμενα στην απόφαση, η συνολική απαίτηση του ξενοδοχειακού ομίλου σε βάρος της ΕΤΑΔ ανέρχεται στο ποσό των 725.747.674 ευρώ.
Αποζημίωση 100 εκατ. ευρώ
Την ίδια στιγμή, με την απόφαση 533/2024 του Αρείου Πάγου, απορρίφθηκε τελεσίδικα η αίτηση αναίρεσης που είχε καταθέσει η ΕΤΑΔ κατά απόφασης του Εφετείου που δικαίωνε τον Όμιλο Μαντωνανάκη στην υπόθεση του Grand Resort Lagonissi, επιδικάζοντας υπέρ του το ποσό των 58 εκατ. ευρώ, το οποίο εντόκως ανέρχεται σήμερα σε περίπου 100 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη απόφαση του Αρείου Πάγου, η ΕΤΑΔ καλείται να καταβάλει «α) το ποσό των 34.678.834 ευρώ για διαφυγόντα κέρδη, με τον νόμιμο τόκο από την επίδοση της αγωγής, β) το ποσό των 21.209.354 ευρώ για τη θετική ζημία της, αυξημένο κατά 2,4% για τέλη χαρτοσήμου, με τον συμφωνηθέντα τόκο εκ 5,9% ετησίως για το χρονικό διάστημα από 1-1-2003 μέχρι την επίδοση της αγωγής, έκτοτε δε με τον ισχύοντα τόκο επιδικίας, και γ) το ποσό του 1.045.007 ευρώ για τη θετική ζημία της, αυξημένο κατά 2,4% για τέλη χαρτοσήμου, νομιμοτόκως από την επίδοση της αγωγής».
Το βέβαιο είναι ότι η υπόθεση θα έχει μεγάλη συνέχεια. Ωστόσο, με την τελευταία δικαστική εξέλιξη στο Εφετείο Αθηνών κερδίζεται πολύτιμος χρόνος από πλευράς του Ομίλου Μαντωνανάκη, καθώς σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά η ουσία της έφεσης έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί, μετά από έναν περίπου χρόνο και συγκεκριμένα στις 20 Μαρτίου 2025.
Το ακριβότερο σφυρί
Επρόκειτο για τον ακριβότερο πλειστηριασμό που είχε ανέβει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, καθώς η τιμή πρώτης προσφοράς, μετά την αναπροσαρμογή λόγω άλλης δικαστικής απόφασης, έχει οριστεί σε 300 εκατ. ευρώ για τα δύο ξενοδοχεία 5άστερα ξενοδοχεία «Elounda Beach Hotel & Villas» και «Elounda Bay Palace»”, που βρίσκονται στην Ελούντα της Κρήτης. Ο αρχικός πλειστηριασμός, με επισπεύδουσα τη Eurobank, ήταν για τις 6 Μαρτίου 2024, αλλά ανεστάλη κατόπιν προσφυγής του ομίλου.
Επανήλθε δε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα με ανεβασμένη την τιμή εκκίνησης από τα 181.630.000 ευρώ (118.080.000 ευρώ για το «Elounda Beach Hotel & Villas» και 63.550.000 ευρώ για το «Elounda Bay Palace») στα 300 εκατ. ευρώ, δηλαδή κατά 118,37 εκατ. ευρώ, καθώς και με συμπληρωμένη την κατασχετήρια έκθεση ως προς την περιγραφή του συγκροτήματος σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην απόφαση 987/2024 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με δήλωση του Ομίλου Μαντωνανάκη στις 6 Φεβρουαρίου 2024, «επιδίωξη του υπόψιν πλειστηριασμού δεν είναι, δήθεν, η αποπληρωμή κάποιας δανειακής απαίτησης, αλλά η υφαρπαγή των ξενοδοχείων του Ομίλου μας και η παραχώρησή τους σε ανταγωνιστικά συμφέροντα». Όπως τόνιζε τότε, «είναι χαρακτηριστικό της μεθόδευσης αυτής, το γεγονός ότι ο υπόψιν πλειστηριασμός βασίζεται σε παράνομες, ψευδείς κατά περιεχόμενο, κατευθυνόμενες “εκθέσεις αποτίμησης”, συνταγμένες εντός 48 ωρών από μεσίτες πλειστηριασμών, οι οποίες δολίως υποτιμούν την αξία των ξενοδοχείων μας σε βαθμό κραυγαλέο».
Αναφερόμενος στις προσφυγές του, τόνιζε μεταξύ άλλων ότι «η νομιμότητα του πλειστηριασμού αυτού, όπως και συνολικά η νομιμότητα των ενεργειών του εκπροσώπου των ομολογιούχων δανειστών και κάθε άλλου εμπλεκομένου στην υπόθεση, σε βάρος μας, θα κριθεί από τα αρμόδια Δικαστήρια, στα οποία έχουμε προσφύγει και τα οποία ήδη κατά το παρελθόν μάς έχουν δικαιώσει, κηρύσσοντας τελεσιδίκως καταχρηστική και άκυρη την προηγούμενη απόπειρα πλειστηριασμού από τους ομολογιούχους δανειστές».
Διαβάστε ακόμη
Χτίζει «άμυνες» αλλά και… παροχές η κυβέρνηση
AEGEAN: Περισσότερες θέσεις και δρομολόγια το 2024 – Ποιους προορισμούς ενισχύει φέτος
Φωτοβολταϊκά: Συνεχίζεται ο «Γολγοθάς» για τα 400άρια σε Κρήτη και Πελοπόννησο
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ