Μισό αιώνα παρουσίας στην ελληνική αλλά και τη διεθνή αγορά συμπληρώνει φέτος ο όμιλος Καράτζη, ένας όμιλος με καταγωγή από την Κρήτη που κατάφερε στο διάβα του χρόνου να ανήκει στους πρωταγωνιστές τόσο στη βιομηχανική παραγωγή όσο και στις επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια, διατηρώντας ταυτόχρονα ισχυρή παρουσία και στον τομέα του τουρισμού.
Εχοντας στο τιμόνι του τον Αντώνη Καράτζη, ο όμιλος δραστηριοποιείται σε τέσσερις κλάδους (βιομηχανία, τουρισμός, παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, υπηρεσίες αεροπορικής μεταφοράς), διαθέτει εργοστάσια σε Ελλάδα και Γερμανία, 19 θυγατρικές εταιρείες ανά τον κόσμο και εμπορική παρουσία σε 72 χώρες. Παράλληλα, ολοκληρώνει μέσα στο 2024 μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις ΑΠΕ για φωτοβολταϊκά πάρκα, ενώ ενισχύει το εκτόπισμά του στο πεδίο της κύριας δραστηριότητάς του αλλά και του private aviation.
Η ιστορική διαδρομή
Η διαδρομή του ομίλου άρχισε να γράφεται το 1973, όταν ο ιδρυτής του, ο αείμνηστος Μιλτιάδης Καράτζης, ίδρυσε τη Μ. & Α. Καράτζη ΕΠΕ με έδρα την Κρήτη, θέτοντας σε λειτουργία την πρώτη παραγωγική μονάδα διχτυών και συσκευασίας κρεάτων και πουλερικών στο Μελιδοχώρι. Γρήγορα επεκτάθηκε στην παραγωγή και εμπορία πλαστικών διχτυών συσκευασίας για τους κλάδους της γεωργίας, των τροφίμων και των κατασκευών. Η πρώτη μικρή εταιρεία σύντομα μεγάλωσε και προχώρησε σε εξαγορές εκτάσεων στην περιοχή Δράπανος του Ηρακλείου.
Ο Μιλτιάδης Καράτζης, άνθρωπος διορατικός και με ισχυρό αισθητήριο, εργάστηκε από νωρίς για τη διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων του ομίλου. Ετσι, το 1984 ξεκίνησε η κατασκευή του ξενοδοχείου «Nana Beach» στην Κρήτη. Δύο χρόνια αργότερα, το 1986, λόγω αύξησης των αναγκών της αγοράς, προστέθηκε η νέα μονάδα παραγωγής διχτυών και συσκευασίας τροφίμων στη ΒΙ.ΠΕ. Ηρακλείου. Το εργοστάσιο αυτό, όμως, το 1994 καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά.Το ατυχές αυτό γεγονός, παρά τις σοβαρές οικονομικές συνέπειες, δεν έκαμψε την επεκτατική στρατηγική της διοίκησης. Ετσι, την επόμενη χρονιά, το 1995, ξεκίνησε ξανά τη λειτουργία του με σύγχρονο εξοπλισμό παραγωγής σωληνωτών διχτυών, όπως και διχτυών χορτοδεσίας (αχύρου) και παλέτας.
Το 1999 οι μονάδες παραγωγής αυξάνονται με την προσθήκη μιας επιπλέον στη ΒΙ.ΠΕ. Ηρακλείου και μιας νέας μονάδας στη Λάρισα. Στην αυγή της νέας χιλιετίας, το 2000, η Μ. & Α. Καράτζη Α.Ε. εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών αυξάνοντας το μετοχικό της κεφάλαιο, ενώ παράλληλα αποφασίστηκε η επέκταση των δραστηριοτήτων της. Την ίδια χρονιά εξαγοράστηκε η γερμανική εταιρεία παραγωγής διχτυών συσκευασίας Meshpack GmbH.
Το 2007 έγινε το πρώτο άνοιγμα της Καράτζη Α.Ε. στον τομέα της κατασκευής ηλιακών πάρκων με την κατάθεση αίτησης αδειοδότησης για τη δημιουργία δύο πάρκων ισχύος 8 MW στη Λάρισα και στη Βοιωτία. Την επόμενη χρονιά, με μια επένδυση ύψους 10 εκατ. δολαρίων, ιδρύθηκε η εταιρεία Karatzis USA LLC στο Κάνσας με αντικείμενο την παραγωγή διχτυών άχυρου και φιλμ περιτύλιξης παλετών ποντάροντας στις αγορές των ΗΠΑ και του Καναδά.
Το 2015 έφυγε από τη ζωή ο Μιλτιάδης Καράτζης, με τον γιο του Αντώνη να αναλαμβάνει σε νεαρή ηλικία τα ηνία. Ο όμιλος συνεχίζει σε αναπτυξιακή πορεία και το 2018 το πολυτελές «Nana Princess» άνοιξε τις πύλες του. Το 2020 ιδρύθηκε η αεροπορική εταιρεία Panellenic Airlines και την ίδια χρονιά έγινε η εξαγορά πλειοψηφικού ποσοστού της γερμανικής εταιρείας BSK & Lakufol Kunststoffe.
Το σημερινό εκτόπισμα
Παρά το διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιό του του, ο όμιλος Καράτζη εστιάζει πρωταρχικά στην κύρια δραστηριότητα της κατασκευής διχτυών και υλικών συσκευασίας, κυριαρχώντας στην Ελλάδα και κατέχοντας μία από τις κορυφαίες θέσεις στην παγκόσμια αγορά, με το σύνολο σχεδόν της παραγωγής να εξάγεται. Στο πλαίσιο αυτό, διαθέτει τρία εργοστάσια στην Ελλάδα (Μελιδοχώρι, ΒΙ.ΠΕ. Ηρακλείου, Λάρισα) και ένα στη Γερμανία με συνολική ετήσια δυναμικότητα παραγωγής μεγαλύτερη των 30.000 τόνων, ενώ διατηρεί παρουσία και σε άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ρωσία.
Στις μονάδες του παράγει σακιά, προϊόντα χορτοδεσίας, σωληνωτά δίχτυα, δίχτυα παλετοποίησης, δίχτυα χριστουγεννιάτικων δέντρων, display bags, ελαστικά δίχτυα συσκευασίας κρέατος, δίχτυα σκίασης, καθώς και δίχτυα για τον γεωργικό και κτηνοτροφικό τομέα αλλά και τον κλάδο των κατασκευών, καλύπτοντας μια ευρεία γκάμα αναγκών.
Στον κλάδο του τουρισμού διαθέτει το all inclusive ξενοδοχείο 5 αστέρων «Nana Beach» δυναμικότητας 1.400 κλινών που βρίσκεται στη Χερσόνησο Κρήτης. Το ξενοδοχείο με 500 δωμάτια, μπανγκαλόου και σουίτες ανακαινίστηκε πλήρως το 2020 και από το 2021 λανσάρεται με την εμπορική επωνυμία «Nana Golden Beach». Τον Ιούνιο του 2018 ξεκίνησε η λειτουργία του δεύτερου συγκροτήματος 5 αστέρων «Nana Princess», επίσης στη Χερσόνησο, με 102 πολυτελή δωμάτια και σουίτες. Παράλληλα, εντός του 2022 ολοκληρώθηκε η κατασκευή του Nana Sports Center που αποτελείται από 18 γήπεδα τένις.
Τον Αύγουστο του 2020 ιδρύθηκε η θυγατρική αεροπορική εταιρεία Panellenic Airlines, η οποία ξεκίνησε τις εμπορικές πτήσεις από τον Μάιο του 2021 με ένα ιδιόκτητο αεροσκάφος τύπου Cessna XLS. Εντός του 2022 η εταιρεία προέβη στην αγορά ενός δεύτερου αεροσκάφους ίδιου τύπου αξιοποιώντας πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
Ο όμιλος Καράτζη έκανε άνοιγμα και στον κλάδο ακτοπλοΐας. Ετσι, πέρυσι συμμετείχε με 50% στην ίδρυση της εταιρείας Horizon See Lines η οποία απέκτησε το πλοίο «HSC Santa Irini», που εκτελούσε το δρομολόγιο Ηράκλειο – Σαντορίνη κατά την καλοκαιρινή σεζόν. Ωστόσο, σύντομα αποφασίστηκε η αποεπένδυση από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα με πώληση του πλοίου και σκοπό την εκκαθάριση της ναυτιλιακής.
Οι mega επενδύσεις στις ΑΠΕ
Την ίδια στιγμή, σε φάση υλοποίησης έχει εισέλθει το mega project ηλιακών πάρκων συνολικής ισχύος 1,2 GW και προϋπολογισμού ύψους 600 εκατ. ευρώ, το οποίο έχει ενταχθεί στις στρατηγικές επενδύσεις.
Υπενθυμίζεται ότι η στρατηγική επένδυση του ομίλου Καράτζη προβλέπει τη δημιουργία φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 1.192,75 MW στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, εντός του 2022 ιδρύθηκαν τρεις θυγατρικές εταιρείες ειδικού σκοπού (SPV) (οι Καράτζη Ανανεώσιμες Θεσσαλία 1, 2 και 3) για την υλοποίηση των επενδύσεων φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος 1.000 MW, οι οποίες και υπέβαλαν αιτήματα χρηματοδότησης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Ετσι, το γ’ τρίμηνο του 2024 προβλέπεται να τεθούν σε λειτουργία τρία νέα μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα του ομίλου στις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας και Μαγνησίας, συνολικής ισχύος 270,8 MW και συνολικού κόστους 190,8 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, έχει ήδη ολοκληρωθεί η χρηματοδότηση της επένδυσης των θυγατρικών εταιρειών Καράτζη Ανανεώσιμες Θεσσαλία 1, 2, 3 μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και στο πλαίσιο αυτό υπογράφηκαν τρεις συμβάσεις κάλυψης μακροπρόθεσμων δανείων συνολικού ποσού 159,64 εκατ. ευρώ με τις τράπεζες Eurobank και Πειραιώς και το Ελληνικό Δημόσιο.
Πιο συγκεκριμένα, έχουν υπογραφεί όλες οι συμβάσεις εξοπλισμού και έχουν ξεκινήσει οι εργασίες κατασκευής των τριών φωτοβολταϊκών πάρκων που προβλέπεται, σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα, να ηλεκτριστούν το καλοκαίρι-φθινόπωρο του 2024. Παράλληλα υπογράφηκε από τις τρεις εταιρείες μακροχρόνια σύμβαση πώλησης της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας (PPA) με τη MYTILINEOS.
Σημειώνεται ότι η ίδια συμμετοχή της Καράτζης στην επένδυση (συνολικού ύψους 190,8 εκατ. ευρώ) ανέρχεται σε ποσοστό 20%, δηλαδή περί τα 38,2 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων θα καλυφθεί από τις λειτουργικές ταμειακές ροές του oμίλου και το υπόλοιπο με τη λήψη επενδυτικών δανείων. Ταυτόχρονα, συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς η ανάπτυξη φωτοβολταϊκών σταθμών σε συνδυασμό με συστήματα αποθήκευσης μέσω συσσωρευτών, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 330 MW, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Με την ολοκλήρωση των παραπάνω μεγάλων επενδύσεων ο όμιλος θα κατατάσσεται ανάμεσα στους ισχυρότερους εγχώριους παίκτες των ΑΠΕ. Προς το παρόν, ωστόσο, δραστηριοποιείται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενεργείας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς, η οποία συνιστά ξεχωριστό λειτουργικό τομέα. Συγκεκριμένα διαθέτει φωτοβολταϊκούς σταθμούς συνολικής ισχύος 8,24 MW (τρεις στις στέγες των βιομηχανοστασίων στον Νομό Ηρακλείου, ισχύος 80 KW έκαστος, τέσσερις στην περιοχή της Θήβας, συνολικής ισχύος 7 MW, έναν ισχύος 1 MW στη στέγη του βιομηχανοστασίου στη Λάρισα, έξι στην Κεφαλονιά, ισχύος 100 KW έκαστος) και τον Φ/Β σταθμό της θυγατρικής στον Νομό Πιερίας, ισχύος 5,5 MW.
Επίσης, τον Μάιο του 2022 τέθηκε σε λειτουργία η μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 8,4 MW από αιολικό πάρκο στη θέση Αγιος Ιωάννης της Δημοτικής Ενότητας Διστόμου, στη Βοιωτία. O συνολικός προϋπολογισμός του έργου, της θυγατρικής εταιρείας Αιολική Πνοή Αποσκιάς ΜΑΕ, ανήλθε σε 13,2 εκατ. ευρώ και εκτός από το αιολικό πάρκο περιλαμβάνει υποσταθμό ενέργειας όπου μπορούν να συνδεθούν όμορα αιολικά πάρκα που βρίσκονται ή θα αναπτυχθούν στην περιοχή. Σημειώνεται ότι πέρυσι ιδρύθηκε και η Καράτζη Ανανεώσιμες ΜΑΕ με δραστηριότητα επίσης στον τομέα ενέργειας από ΑΠΕ.
Οι νέες κινήσεις
Κατά τη διάρκεια του 2022 η μητρική εταιρεία αγόρασε οικόπεδο 4 στρεμμάτων όμορο των υφιστάμενων στο ξενοδοχείο «Nana Golden Beach» για την επέκταση της αθλητικής εγκατάστασης Nana Sports Center και την εγκατάσταση mini waterpark. Επιπρόσθετα προέβη στην αγορά δύο ακινήτων στην περιοχή του Δράπανου Χερσονήσου για την εξυπηρέτηση αναγκών στέγασης του προσωπικού των Nana Hotels. Στον τομέα της βιομηχανίας, τον Αύγουστο του 2022 ολοκληρώθηκε η εξαγορά του υπολειπόμενου 49% της θυγατρικής BSK Lakufol Kunststoffe GmbH, στο πλαίσιο του ευρύτερου στρατηγικού σχεδιασμού του ομίλου για περαιτέρω ενίσχυση της βιομηχανικής και εμπορικής παρουσίας του στη διεθνή αγορά προϊόντων συσκευασίας. Παράλληλα, αποκτήθηκε και το δεύτερο ακίνητο της BSK Lakufol Kunststoffe GmbH (βιομηχανοστάσιο), καθώς και αγρός έκτασης 26 στρεμμάτων όμορος με το ακίνητο του εργοστασίου Λάρισας για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών.
Ακόμη, τον Οκτώβριο του 2022 η μητρική εταιρεία προχώρησε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Panellenic κατά 1,4 εκατ. ευρώ προς κάλυψη της ίδιας συμμετοχής που απαιτήθηκε για την αγορά του νέου αεροσκάφους μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Οπως αναφέρεται σχετικά, «στον τομέα της αεροπορικής δραστηριότητας, μετά την επιτυχημένη ενσωμάτωση και του δεύτερου αεροσκάφους και την πλήρη ετήσια επιχειρησιακή του λειτουργία, εξετάζεται η αγορά τρίτου ίδιου τύπου αεροσκάφους, καλύπτοντας την υψηλή ζήτηση πτήσεων της αγοράς του private aviation». Μάλιστα, ο συγκεκριμένος τομέας εμφανίζει τη μεγαλύτερη αύξηση -αναλογικά βέβαια- στον κύκλο εργασιών. Η εταιρεία διατηρεί και hub στο Παρίσι, απ’ όπου πραγματοποιεί δρομολόγια σε όλη την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, συνδέοντας το Ηράκλειο και την Κρήτη με προορισμούς κομβικής σημασίας. Τέλος, πέρυσι η μητρική εταιρεία απέκτησε στοιχεία του ενεργητικού της γαλλικής εταιρείας συσκευασίας ETS Vandycke Dervyn et Fils και προχώρησε στην ίδρυση τοπικού υποκαταστήματος, ενώ εντός του 2023 ιδρύθηκαν εμπορικές εταιρείες στην Πολωνία και την Ολλανδία για την προώθηση των πωλήσεων του βιομηχανικού τομέα.
Οι οικονομικές επιδόσεις
Ο όμιλος Καράτζη έκλεισε τη χρήση του 2022 με κύκλο εργασιών ύψους 121,35 εκατ. ευρώ έναντι 102,04 εκατ. ευρώ το 2021, σημειώνοντας αύξηση 19%, η οποία οφείλεται αφενός στην πλήρη λειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων λόγω της αναστολής των περιοριστικών μέτρων και αφετέρου στην αύξηση των πωλήσεων του βιομηχανικού κλάδου, του κλάδου μεταφορών, καθώς και του κλάδου της ενέργειας με την πρώτη χρονιά λειτουργίας του αιολικού πάρκου στη Βοιωτία. Σημειώνεται ότι οι πωλήσεις εξωτερικού ανήλθαν σε 78,92 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, η βιομηχανική δραστηριότητα έφερε τα 82,42 εκατ. ευρώ του κύκλου εργασιών, έναντι 77,58 εκατ. το 2021 (+6,2%), η ξενοδοχειακή τα 27,67 εκατ. ευρώ έναντι 17,34 εκατ. (+59,5%), ο τομέας της ενέργειας τα 6,6 εκατ. ευρώ έναντι 5,58 εκατ. (+18,2%) και εκείνος των αεροπορικών μεταφορών τα 4,65 εκατ. ευρώ έναντι 1,53 εκατ. ευρώ (+204,1%).
Τα EBITDA σε επίπεδο ομίλου ανήλθαν το 2022 σε 30,64 εκατ. ευρώ έναντι 25,4 εκατ. ευρώ το 2021 (+21%), ενώ τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων σε 13,71 εκατ. ευρώ έναντι 18,16 εκατ. και τα κέρδη μετά από φόρους σε 9,7 εκατ. ευρώ έναντι 18,18 εκατ. ευρώ το 2021, με τη μείωση να οφείλεται κυρίως στη διενέργεια προβλέψεων απομείωσης συμμετοχών, στην αύξηση των αποσβέσεων και του χρηματοοικονομικού κόστους και στη συμπίεση του περιθωρίου κέρδους του βιομηχανικού κλάδου εξαιτίας των αυξήσεων στις τιμές των πρώτων υλών και της ενέργειας. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι καθαρές λειτουργικές ταμειακές ροές του ομίλου ανήλθαν σε 22,87 εκατ. ευρώ, γεγονός που συνέβαλε στην αυτοχρηματοδότηση σημαντικού μέρους των επενδυτικών σχεδίων του. Ακόμη, πέρυσι τον Μάρτιο έγινε αναδιάρθρωση δανεισμού, με την εξόφληση μέρους των βραχυπρόθεσμων αλλά και μακροπρόθεσμων δανείων και με τη σύναψη νέου δεκαπενταετούς ομολογιακού δανείου ύψους 125 εκατ. ευρώ με ευνοϊκότερους όρους αποπληρωμής και εμπράγματες εξασφαλίσεις επί των ξενοδοχειακών ακινήτων.
Διαβάστε ακόμη
Γιατί το bitcoin μπορεί να αγγίξει τα $100.000 μέχρι το 2025
«Ξεπαγώνουν» οι τριετίες – Τι αλλάζει από σήμερα 1η Ιανουαρίου στον ιδιωτικό τομέα
Έρχεται από τις 3/1 ο Ψηφιακός Φάκελος Μεταβίβασης Ακινήτου – Τι αλλάζει
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ