Στα μέσα της δεκαετίας του ’80, μόλις το ΠΑΣΟΚ είχε ανέλθει στην εξουσία και η Ελλάδα κινείτο στον αστερισμό της «Αλλαγής», θα έπρεπε κανείς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός, για να διακρίνει ένα μικρό μαγαζί στην οδό Μιχαλακοπούλου. Απέξω είχε μια μικρή επιγραφή: Logic Design. Εκεί στεγαζόταν μια ομόρρυθμη εταιρεία, που την είχαν δυο κυρίες, η Αναστασία Παυλοπούλου και η Δήμητρα Κούτρα. Ήταν οι σύζυγοι του Μηχανολόγου Μηχανικού ΕΜΠ Γιώργου Βαλσαμίδη και του Τεχνολόγου Μηχανικού των ΤΕΙ, Θανάση Αθανασούλη.
Η μικρή Logic Design γρήγορα μεγάλωσε, χάρη στις πολιτικές διασυνδέσεις των κ.κ. Βαλσαμίδη και Αθανασούλη – o δεύτερος είχε και «θεσμικό» διαβατήριο για την εποχή εκείνη: Στα νιάτα του ήταν μέλος της νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Έτσι η εταιρεία το 1988 μετονομάστηκε σε ένα εμβληματικό όνομα για τις businesses της μεταπολίτευσης: Η μικρή Logic Design όταν μεγάλωσε λίγο, έγινε Altec με μετόχους τους Αθανασούλη- Βαλσαμίδη.
Ένα χρόνο αργότερα, το μικρό μαγαζάκι της Μιχαλακοπούλου δεν χωρούσε τις φιλοδοξίες των ιδρυτών της Altec, κι έτσι μετακόμισαν σε ένα χώρο κοντά στα δικαστήρια της Ευελπίδων. Παράλληλα αναπτύσσονταν με μεγάλη ταχύτητα και λίγο αργότερα άρχισαν να μπαίνουν, ως ένας από τους leaders της πληροφορικής στην Ελλάδα, σε δημόσιους διαγωνισμούς. Μερικά μεγάλα δημόσια έργα σήμαναν την απογείωση της εταιρείας, που μετά από κάθε δημόσιο έργο γινόταν όλο και πιο μεγάλη, όλο και πιο ισχυρή: Υπουργεία, τράπεζες, δημόσιοι Οργανισμοί, ακόμα και η ίδια η Βουλή είχαν αναθέσει την πληροφορική τους ανάπτυξη στην Altec. Ήταν η εποχή του πλουτισμού, για όποιον είχε διάθεση για δουλειά και -φυσικά- ισχυρά ερείσματα στην πολιτική εξουσία.
Κι ενώ το μέλλον της Altec φαινόταν ευοίωνο, η αλλαγή στην κορυφή της χώρας -και του ΠΑΣΟΚ- με το πέρασμα της σκυτάλης από τον Ανδρέα Παπανδρέου στον Κώστα Σημίτη, άλλαξε τη μοίρα της εταιρείας, προς το πολύ καλύτερο, φυσικά!
Το 1995 η Altec εισέρχεται στην παράλληλη αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, από όπου άντλησε περί τα 6,5 δισεκατομμύρια δραχμές, ενώ δυο χρόνια αργότερα πέρασε στην κύρια αγορά του ΧΑΑ. Η Altec αναπτυσσόταν, εξαγόραζε εταιρείες του χώρου (αλλά και την Ελεύθερη Τηλεόραση, που εξέπεμπε το κανάλι Alter) και κάποιες από αυτές τις εισήγαγε ως θυγατρικές στο ΧΑΑ.
Από το 1995 έως το 1999 η Altec προχώρησε σε τέσσερις αυξήσεις κεφαλαίου, με αποτέλεσμα να μπουν στα ταμεία της περίπου άλλα 33 δισεκατομμύρια δραχμές. Κυριαρχεί, πλέον, στο χώρο της πληροφορικής, ενώ οι προνομιακές της σχέσεις με την κυβέρνηση Σημίτη ανοίγουν ένα λαμπρό μέλλον για την εταιρεία. Φιλίες και καθημερινά γεύματα και δείπνα με υπουργούς, κουμπαριές με στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αγορά μετοχών της Altec από υπουργούς και μεγαλοστελέχη του τότε κυβερνώντος κόμματος, έδειχναν εξαιρετικά στενές σχέσεις πολιτικής και οικονομικής εξουσίας και προοιωνίζονταν ακόμα καλύτερες μέρες για την εταιρεία του Θανάση Αθανασούλη.
Η εταιρεία, μάλιστα, αποτέλεσε και αντικείμενο θερμών «συντροφικών μαχαιρωμάτων» στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Όταν έμεινε εκτός Κεντρικής Επιτροπής ο Θεόδωρος Πάγκαλος, βγήκε δημόσια και το απέδωσε στις προνομιακές σχέσεις των στελεχών που υπονόμευσαν την υποψηφιότητά του, με τον Θανάση Αθανασούλη. Η αναφορά αφορούσε κυρίως τους Στέφανο Μανίκα, Χρήστο Πρωτόπαπα και Μιχάλη Νεονάκη, και δευτερευόντως τον Βαγγέλη Μαλέσιο. Λίγο αργότερα έσπευσε και ο ίδιος ο παντοδύναμος τότε Κώστας Λαλιώτης να επιτεθεί εμμέσως πλην σαφώς κυρίως στον εσωκομματικό του αντίπαλο, Μιχάλη Νεονάκη, ο οποίος κατηγορείτο για προνομιακές σχέσεις με την Altec.
Σε γενικές γραμμές, πάντως, η εταιρία ανέβαινε. Κάποιες μικροδυσκολίες αντιμετωπίζονταν εύκολα (πχ το ασυμβίβαστο μετόχων Μέσων Ενημέρωσης και μετόχων σε εταιρείες που είναι προμηθευτές του Δημοσίου οδήγησε και πάλι το δίδυμο των συζύγων που είχαν φτιάξει τη Logic Design, τις κυρίες Παυλοπούλου και Κούτρα, να εμφανιστούν στο ΔΣ του καναλιού, αφού προηγουμένως κατέβαλαν 500 εκατομμύρια κι απέκτησαν το 50% της επιχείρησης).
Στις επιχειρήσεις, βέβαια, υπάρχουν φεγγάρια και φεγγάρια. Την εποχή της εξάπλωσης, ακολουθεί συνήθως εκείνη της συρρίκνωσης. Έτσι, το 2001 αποφασίστηκε η συγχώνευση με απορρόφηση της Sysware, της Stat και της Unisoft από την Altec.
Ωστόσο, η εμπλοκή των δυο επιχειρηματιών με το Alter επρόκειτο να λειτουργήσει ως καταλύτης στο άνοιγμα μιας περιόδου, η οποία θα οδηγούσε στην κατάρρευση της Altec, που βέβαια είχε κι άλλα, δικά της προβλήματα. Το 2003 έρχεται στη δημοσιότητα μια μετωπική σύγκρουση των Θανάση Αθανασούλη και Γιώργου Βαλσαμίδη από τη μια και του εκδότη Γιώργου Κουρή από την άλλη, με αντικείμενο τον έλεγχο του καναλιού. Γρήγορα η επιχειρηματική διένεξη γενικεύεται ανάμεσα στα δυο στρατόπεδα κι εμπλέκει και τρίτους.
Η Εμπορική Τράπεζα υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά, οι Aθανασούλης- Βαλσαμίδης στράφηκαν δικαστικά εναντίον του Κουρή, εκείνος απάντησε με τον ίδιο τρόπο.
Η «Αυριανή» και αργότερα η «Kontranews» επιτίθεται καθημερινά στον Αθανασούλη προκαλώντας τεράστια ζημιά στη δημόσια εικόνα του. Η εταιρεία, βέβαια, είχε πρόβλημα και με το ελληνικό δημόσιο: Το ΣΔΟΕ κατηγόρησε την για έκδοση εικονικών τιμολογίων που «φούσκωναν» τους τζίρους και τα μεγέθη της εταιρείας: Ο πόλεμος ξέσπασε για τα καλά στην πλάτη της Altec.
Η διαμάχη Κουρή- Αθανασούλη για το Alter έληξε μετά από πολλά χρόνια δικαστικών αγώνων υπέρ του πρώτου. Παράλληλα, μετά την Ολυμπιάδα του 2004 ελάχιστοι ήταν οι κρατικοί διαγωνισμοί για θέματα πληροφορικής. Οι δουλειές άρχισαν να μην πηγαίνουν καλά και τα ανοικτά μέτωπα ήταν ήδη πολλά…
Η απόφαση Αθανασούλη να αλλάξει «γήπεδο», κι από την πληροφορική να περάσει στις τηλεπικοινωνίες, φαίνεται μονόδρομος. Αποδείχθηκε όμως ότι ο «μονόδρομος» οδήγησε στην τελική καταστροφή, καθώς η αρχικά καλή σχέση με τον ΟΤΕ γρήγορα μετατράπηκε σε «ολέθρια», με αποτέλεσμα η Altec των δισεκατομμυρίων δραχμών να βάλει λουκέτο το 2008 ως Altec Telecommunications.
H Altec Software που επιχείρησε στη συνέχεια να διασώσει το brand name, επίσης δεν τα κατάφερε. Στα τέλη του 2015 αναστέλλεται η διαπραγμάτευση της μετοχής, ενώ καθίσταται αδύνατη η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων δανειακών της οφειλών, που έφτασαν τα 128 εκατομμύρια ευρώ! Ήδη ποσοστό της εταιρείας έχει περάσει, όπως είναι επόμενο, στις τράπεζες που όμως δεν βρήκαν τρόπο να ανακτήσουν τα χαμένα χρήματα προς την εταιρεία. Έτσι το 2016 υπήχθη στον πτωχευτικό κώδικα.
Η θυελλώδης επιχειρηματική διαδρομή της Altec, που ξεκίνησε από το μικρό μαγαζάκι της Μιχαλακοπούλου για να κατακτήσει την ελληνική αγορά πληροφορικής και το Χρηματιστήριο, έκλεισε πριν από περίπου μια εβδομάδα και τυπικά τον κύκλο της, όταν η Εθνική Τράπεζα σφράγισε τους λογαριασμούς της. Ό,τι αρχίζει ωραίο, τελειώνει με πόνο (ιδιαίτερα για τους περίπου 100 εργαζομένους ακόμα στην εταιρεία…)