search icon

business stories

Ολλανδός από μηχανής θεός για τη Forthnet

Εκτός απροόπτου η εταιρεία φαίνεται ότι καταλήγει στον έλεγχο της κοινοπραξίας Odyssey-Athena, που εξασφάλισε την καθοριστική υποστήριξη της ολλανδικής Reggeborgh Invest

Εκτός απροόπτου η εταιρεία φαίνεται ότι καταλήγει στον έλεγχο της κοινοπραξίας Odyssey-Athena, που εξασφάλισε την καθοριστική υποστήριξη της ολλανδικής Reggeborgh Invest

Του Αλέξανδρου Κασιμάτη 

Σε αίσιο τέλος οδηγείται ο διαγωνισμός για τη Forthnet με την ολλανδικών συμφερόντων Reggeborgh Invest στον ρόλο του από μηχανής θεού. Η καθυστέρηση στη διαδικασία που διαχειρίζεται για λογαριασμό των πιστωτριών τραπεζών (Πειραιώς, Εθνική, Αlpha, Attica bank) η Νοmura απέδωσε καρπούς και εκτός απροόπτου η Forthnet φαίνεται ότι καταλήγει στον έλεγχο της κοινοπραξίας Odyssey-Athena που εξασφάλισε την καθοριστική υποστήριξη της Reggeborgh Invest.

Η τελευταία δεν είναι άγνωστη στην ελληνική αγορά, καθώς πρόκειται για το family fund που πρόσφατα αγόρασε το 9,38% του ομίλου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Ο διαγωνισμός για την πώληση της Forthnet ξεκίνησε στις 27/11/2017 αλλά είχε πέσει σε τέλμα. Οι τράπεζες βρέθηκαν με πέντε προσφορές στα χέρια τους, όπου αλλά διαφορετικούς λόγους καμία δεν ικανοποιούσε. Αναμφίβολα ο ισχυρότερος παίκτης που διεκδικεί τη Forthnet είναι η κοινοπραξία των Vodafone – Wind. Το σχέδιο των δύο εταιρειών κινητής τηλεφωνίας προέβλεπε να μοιράσουν 50-50 τους πελάτες της τηλεφωνίας και να ιδρύσουν κοινή εταιρεία που θα είχε την εκμετάλλευση της συνδρομητικής τηλεόρασης Νοva. Ωστόσο, η προσφορά οδηγούσε σε χρήση του άρθρου 106 του Πτωχευτικού Κώδικα για να μην πληρωθούν οι μειοψηφίες των μετόχων και να κουρευτούν οι απαιτήσεις των προμηθευτών που φτάνουν τα 90 εκατ. ευρώ. Η πτώχευση μιας εταιρείας μετά την πώλησή της με διαγωνισμό δημιουργεί ζητήματα και κυρίως απαιτεί πολύ χρόνο να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και στο διάστημα αυτό η Forthnet θα κατέρρεε.

Η πρόταση του ΑΝΤΕΝΝΑ σχεδόν εξαρχής τέθηκε εκτός συζήτησης καθώς έθετε ως όρο το κούρεμα των δανείων κατά 90%. Προτάσεις κατέθεσαν επίσης οι Golden Tree Asset Management και Cyrus Capital (βασικοί μέτοχοι της Wind) που επίσης ζήτησαν μεγάλο κούρεμα των δανείων, η πλατφόρμα διαχείρισης προβληματικών δανείων Pillarstone που συνεργάζεται με το KKR και η κοινοπραξία Odyssey-Athena.

Η Odyssey είναι εταιρεία συμφερόντων του Ελληνοαμερικανού δικηγόρου Γιώργου Παλυβού και το fund Athena συνδέεται με τον Νοτιοαφρικανό Σταν Μίλερ. Οι αδελφοί Παλυβού ασχολούνται με ακίνητα κυρίως στο Σικάγο αλλά και στο Λας Βέγκας και έχουν συνεργαστεί με τον επίσης Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία της ICI ΑΕΕΑΠ Αριστείδη Χαλικιά. O Σταν Μίλερ είναι ανώτατο στέλεχος και μέτοχος σε τηλεπικοινωνιακές εταιρείες, με εμπειρία στις αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων. Ηταν για χρόνια διευθύνων σύμβουλος της ολλανδικής τηλεπικοινωνιακής εταιρίας ΚΡΝ και σήμερα μετοχικά ή στελεχιακά συνδέεται με τη νοτιοαφρικανική ΜΤΝ Group, τη ρωσική MTS και την ολλανδική Leaderman NV.

O Μίλερ είναι επιχειρηματίας με επιθετικό στυλ και το απέδειξε στον διαγωνισμό. Φέρεται πρόθυμος να αναλάβει την εξυπηρέτηση του συνόλου των δανείων της Forthnet χωρίς ονομαστική μείωση. Ζητά αναδιάρθρωση δανεισμού με επιμήκυνση όχι στα οκτώ αλλά στα δώδεκα χρόνια και μείωση επιτοκίων από 4% σε 2,5%. Σημαντική παράμετρος είναι ότι δεσμεύεται για διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας, ενώ υποστηρίζει ότι η Ελλάδα έχει το πιο ακριβό και αργό Ιντερνετ, κατάσταση που θα ανατρέψει.

Οι προθέσεις όμως πρέπει να διατυπωθούν εγγράφως με λεπτομέρειες από την κοινοπραξία των Odyssey-Athena, να τεκμηριώνονται επαρκώς και να συναρτώνται με ρήτρες. Επίσης, χρειάζεται να διαπιστωθεί πέραν πάσης αμφιβολίας ότι υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαια ώστε να διασφαλιστεί η λειτουργία της εταιρείας χωρίς χρηματοδότηση από τις τράπεζες. Σημειώνεται ότι οι ταμειακές ανάγκες της Forthnet σε κεφάλαιο κίνησης για τους επόμενους 12 μήνες, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2017, ανέρχονται σε 50,9 εκατ. ευρώ.

Το ολλανδικό family fund

Οι πιστώτριες τράπεζες δεν είχαν πειστεί για το λεγόμενο proof of funds, καθώς μετά το φιάσκο της Εθνικής Ασφαλιστικής ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικές. Ο από μηχανής θεός που έβαλε την Odyssey-Athena στο παιχνίδι και την έφερε ένα βήμα κοντά στην απόκτηση της Forthnet είναι το ολλανδικό family fund Reggeborgh Invest, με παρουσία στο εμπόριο και στην προμήθεια πετρελαιοειδών, στον έλεγχο του οποίου ανήκει και η ιστορική κατασκευαστική εταιρεία VolkerWessels, με έτος ίδρυσης το 1854. Μεταξύ άλλων, η Reggeborgh Invest συμμετέχει στη Varo Energy, η οποία ελέγχει δύο διυλιστήρια και σημαντικές άλλες ενεργειακές υποδομές και προετοιμάζεται για την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο.

Το fund είναι συμφερόντων του μεγαλομετόχου της VolkerWessels, Ντικ Γουέσελς, του οποίου η προσωπική περιουσία σύμφωνα με το «Forbes» υπολογίζεται σε 2,8 δισ. δολάρια. Το 2017 η VolkerWessels ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 142 εκατ. ευρώ, ενώ έχει ανεκτέλεστο υπόλοιπό 8 δισ. ευρώ. Η εταιρεία απασχολεί 16.000 εργαζομένους και αποτελείται από 120 εταιρείες και γραφεία σε Ολλανδία, Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Καναδά και τις ΗΠΑ. Εκτός από τον κλάδο των υποδομών, έχει σημαντική τεχνογνωσία σε τηλεπικοινωνιακά, σιδηροδρομικά, οδικά έργα, στην ανάπτυξη ακινήτων κ.ά.

Η ολλανδική οικογένεια εγγυήθηκε υπέρ του Σταν Μίλερ και κατά πληροφορίες τον στηρίζει στο διαγωνισμό δίνοντας στις τράπεζες τις απαραίτητες εγγυήσεις που αποδεικνύουν τη δέσμευση των απαιτούμενων κεφαλαίων. Η στήριξη στο σχήμα Odyssey-Athena, ενός πέραν πάσης αμφιβολίας ισχυρού επενδυτή -φέρεται να εγγυάται το 60% του project-, δημιούργησε μεγάλη ικανοποίηση στις τράπεζες και εκτός απροόπτου έκρινε και την κατάληξη του διαγωνισμού.

Οι τράπεζες ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την αποπληρωμή του κοινού ομολογιακού δανείου των 254 εκατ. που έχει η Forthnet. To μετατρέψιμο ομολογιακό των 54 εκατ. που επίσης βαρύνει την εταιρεία αποτιμάται mark to market, οπότε έχουν πάρει τη ζημία. Ολα δείχνουν ότι το 32,81% των μετοχών της Forthnet που κατέχουν οι τράπεζες θα μεταβιβαστεί στο σχήμα Odyssey-Athena/Reggeborgh Invest. Η Vodafone κατέχει το 6,5% της Forthnet και η Wind το 32,26%.

Exit mobile version