© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Σήμερα Παρασκευή 26 Ιουλίου, στις 8.30 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) ακριβώς, όλος ο κόσμος θα έχει στραμμένα τα μάτια και την προσοχή του στο Παρίσι. Το λάκτισμα για την τελετή έναρξης, η οποία για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων δεν θα φιλοξενηθεί σε κάποιο στάδιο αλλά στην καρδιά του Παρισιού, αναμένεται να συγκεντρώσει εύλογα το ενδιαφέρον και την περιέργεια, αλλά και να μεγεθύνει μία ούτως ή άλλως ήδη εκπεφρασμένη αγωνία αναφορικά με το πόσο ασφαλές μπορεί να είναι ένα φαραωνικών διαστάσεων τρίωρο δρώμενο στο κέντρο μιας πόλης που έχει πολλάκις λαβωθεί από αιματοβαμμένες τρομοκρατικές επιθέσεις.
Στην πραγματικότητα οι εργασίες των Αγώνων, των πρώτων στον μεταπανδημικό κόσμο και άρα των πρώτων που θα πραγματοποιηθούν ξανά παρουσία κοινού και θεατών μετά το 2016.
Πολλοί βεβαίως πιστεύουν ότι οι τρίτοι Ολυμπιακοί που θα φιλοξενήσει το Παρίσι, μετά το 1900 και το 1924, έχουν ήδη αρχίσει – έστω και αθόρυβα. Θεωρούν μάλιστα σημείο εκκίνησης το πρωινό της προηγούμενης Τετάρτης, όταν η δήμαρχος της γαλλικής πρωτεύουσας τόλμησε να βουτήξει και να κολυμπήσει στα νερά του Σηκουάνα για να αποδείξει ότι το δεκαετές πρόγραμμα απορρύπανσης , που έχει στοιχίσει στους Γάλλους φορολογούμενους περί το 1,5 δισ. ευρώ, απέδωσε επιτέλους καρπούς. Στα καλά νέα, η 65χρονη Αν Ινταλγκό βρίσκεται εν ζωή και χαίρει άκρας υγείας έπειτα από το κολύμπι της, κι αυτό παρότι μόλις δύο εβδομάδες νωρίτερα μετρήσεις έδειχναν πως οι συγκεντρώσεις κολοβακτηριδίων σε δείγμα από το νερό βρίσκονταν δέκα φορές πάνω από το ανώτατο επιτρεπτό όριο. Το ίδιο χαλκέντερη με την Ινταλγκό αποδείχτηκε και η Γαλλίδα υπουργός Αθλητισμού Αμελί Ουντεά-Καστερά, η οποία πήρε το μπάνιο της στο διάσημο ποτάμι το προηγούμενο Σάββατο κάνοντας μια ακόμα προσπάθεια να πείσει τους αθλητές του τριάθλου και της μαραθώνιας κολύμβησης πως ο Σηκουάνας είναι όχι μόνο φιλόξενος για τα αγωνίσματά τους, αλλά κυρίως ασφαλής. Σημειώνεται ότι το κολύμπι στον ποταμό για υγειονομικούς λόγους είχε απαγορευτεί από το μακρινό 1923. Ο μόνος που δεν τόλμησε (ακόμα) τη βουτιά που είχε προ πολλού υποσχεθεί είναι ο πρόεδρος της Γαλλίας.
Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος από το ξεκίνημα της προεδρικής θητείας του, το 2017, τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της φιλοξενίας των Αγώνων, και μάλιστα εξάντλησε και την τελευταία ικμάδα επιρροής του ώστε η γαλλική υποψηφιότητα να επικρατήσει εκείνης του Λος Αντζελες που τελικά ανέλαβε τους αγώνες του 2028, αυτή την περίοδο έχει πολλά και σημαντικότερα ζητήματα στο κεφάλι του από το να πουλά την εικόνα του, πράγμα στο οποίο είναι ομολογουμένως μανούλα. Μάλιστα, μολονότι η ιδέα της πραγματοποίησης μιας τελετής έναρξης με ιδανικό σκηνικό το Παρίσι αρχικά τον είχε συνεπάρει, μόλις τον περασμένο Απρίλιο εξέφρασε την ανησυχία του αναφορικά με την ασφάλεια αθλητών και των περίπου 300 χιλιάδων θεατών και έθεσε στο τραπέζι την εναλλακτική του Stade de France. Εν τέλει όμως επικράτησε η ψυχραιμία, η φαντασμαγορία νίκησε τις δεύτερες σκέψεις, και έτσι με τα μέχρι στιγμής δεδομένα για πρώτη φορά στην Ιστορία θα δούμε τους 10.500 πρωταθλητές -50% άνδρες, 50% γυναίκες, αφού μιλάμε για τους πρώτους Ολυμπιακούς της απόλυτης ισότητας- από όλο τον κόσμο (ή τουλάχιστον κάποιους από αυτούς) να παρελαύνουν πάνω σε πλωτά μέσα στην επίσημη έναρξη των Αγώνων.
Ο Αρνό
Η τελετή έναρξης είθισται να είναι το πετράδι του στέμματος των Ολυμπιακών Αγώνων. Πόσο μάλλον όταν οι Γάλλοι έχουν δαπανήσει 7,5 δισ. ευρώ για την επιστροφή του κορυφαίου αθλητικού γεγονότος. Ο 42χρονος σκηνοθέτης Τομά Ζολί υπόσχεται ένα θέαμα που θα συγκεράσει το κλασικό με το σύγχρονο πρόσωπο της Γαλλίας αξιοποιώντας όλα τα τοπόσημα του Παρισιού που θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην καλλιτεχνική σύλληψή του. Βέβαια, για να είμαστε ειλικρινείς, στην τελετή έναρξης πρωταγωνιστής δεν θα είναι ούτε ο Ζολί ούτε καν το Παρίσι. Ο Μπερνάρ Αρνό, ήτοι ο πλουσιότερος πολίτης του κόσμου και επικεφαλής της αυτοκρατορίας LVMH, έχει προνοήσει την παράσταση να κλέψουν τα brands του.
Η χορηγία του Αρνό προς τη διοργάνωση του Παρισιού, που θα ολοκληρωθεί στις 11 Αυγούστου, φτάνει με μετριοπαθείς υπολογισμούς στα 150 εκατ. ευρώ. Το ποσό είναι αρκετό για να δικαιολογήσει την παρέμβαση που λέγεται πως έκανε ο 75χρονος μεγιστάνας προς τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή ώστε σήματα κατατεθέντα του ομίλου του να εμφανιστούν στη διάρκεια της τελετής έναρξης. Αλλωστε, η πομπή των αθλητών θα πλεύσει μπροστά από δύο εμβληματικές μπουτίκ του οίκου Louis Vuitton και θα περάσει από το ξενοδοχείο «Cheval Blanc», επίσης συμφερόντων Αρνό. Αλλά δεν θα τελειώσει εκεί η εμφατική παρουσία του γαλλικού κολοσσού στους Αγώνες του Παρισιού. Τα μετάλλια της διοργάνωσης, στα οποία θα υπάρχουν ψήγματα μετάλλου από τον Πύργο του Αϊφελ, ανέλαβε να δημιουργήσει ο ιστορικός γαλλικός οίκος Chaumet που ανήκει στο χαρτοφυλάκιο του Αρνό, ενώ τόσο τα μετάλλια όσο και οι δάδες θα μεταφέρονται σε ειδικά σχεδιασμένες για την περίσταση θήκες του οίκου Louis Vuitton.
Δεν είναι όμως μόνο το ζήτημα του γοήτρου για την οικογένεια Αρνό. Υπάρχουν και πρακτικότεροι λόγοι που το γκρουπ των 75 πολυτελών brands οφείλει να δηλώσει βροντερό «παρών». Συνεπώς το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός που συμβαίνει κάθε τέσσερα χρόνια μοιάζει με ιδανικό πεδίο για τη μαζική προσέλκυση νέων πελατών μέσω της έμμεσης διαφήμισης.
Τα στάδια
Πάντως, οι Αγώνες του Παρισιού φιλοδοξούν να καταγραφούν και ως οι πιο περιβαλλοντικά ουδέτεροι. Οι διοργανωτές προσπάθησαν να αξιοποιήσουν τα υπάρχοντα στάδια και να μη δημιουργήσουν καινούρια. Επίκεντρο των Ολυμπιακών του Παρισιού θα είναι το Stade de France, όπου θα πραγματοποιηθούν οι αγώνες του ράγκμπι και τα αγωνίσματα του στίβου (2-11 Αυγούστου). Χτισμένο το 1998 για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου και με χωρητικότητα 80 χιλιάδων θεατών, έχει δοκιμαστεί σε μεγάλα αθλητικά αλλά και συναυλιακά events και έχει αντεπεξέλθει περίφημα.
Φυσικά οι Γάλλοι δεν θα μπορούσαν να μην αξιοποιήσουν τις εμβληματικές εγκαταστάσεις του Roland Garros για το ολυμπιακό τουρνουά του τένις, αλλά και για το αγώνισμα της πυγμαχίας, όπως και το ανάκτορο των Βερσαλλιών, όπου θα πραγματοποιηθεί το μοντέρνο πένταθλο και οι ιππικοί αγώνες. Ενα άλλο τοπόσημο του Παρισιού, το πλήρως ανακαινισμένο Grand Palais θα δοθεί αρχικά στην ξιφασκία και κατόπιν στο τάε κβον ντο, στο Palais de Bercy (γνωστό πια ως Accor Arena) θα διεξαχθεί το τουρνουά του μπάσκετ και η ενόργανη γυμναστική, ενώ στο Parc des Princes, την έδρα της Παρί Σεν Ζερμέν, θα φιλοξενηθούν οι αγώνες ποδοσφαίρου. Στα δυτικά της πόλης, στη La Defense Arena, όπου χτυπά η καρδιά του ιδιαίτερα δημοφιλούς στη Γαλλία ράγκμπι, θα λάβουν χώρα -χάρη στην πολυμορφικότητα του κτιρίου- οι κολυμβητικοί αγώνες και το πόλο.
Μακράν το πιο φωτογενές στάδιο, το οποίο δημιουργήθηκε ειδικά για τους Ολυμπιακούς, θα είναι εκείνο μπροστά στον Πύργο του Αϊφελ. Οι Γάλλοι είχαν τη μάλλον φαεινή ιδέα να τοποθετήσουν ένα γήπεδο 12.800 θέσεων στη σκιά του πιο γνωστού παρισινού συμβόλου, όπου θα πραγματοποιηθούν οι αγώνες του beach volley.
Η κριτική
Εκτός από θέμα επιδόσεων εντός των αγωνιστικών στίβων, οι Ολυμπιακοί Αγώνες για τις πόλεις που τους φιλοξενούν είναι και ζήτημα εντυπώσεων. Κι αυτές το Παρίσι φαίνεται προς στιγμήν να μην τις κερδίζει, ιδιαίτερα έπειτα από ένα αιχμηρό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Telegraph» που αναπαράχθηκε λυσσαλέα την εβδομάδα που μας πέρασε. Σε αυτό ο αρθρογράφος εκφράζει τη γνώμη πως η γαλλική πρωτεύουσα δεν είχε στ’ αλήθεια κανέναν «τουριστικό» λόγο να θέλει να διοργανώσει μια Ολυμπιάδα, αφού είναι η διασημότερη και η πιο δημοφιλής πόλη στον κόσμο με 44 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως.
Αντιθέτως, παρουσιάζει τους Αγώνες ως ένα προσωπικό στοίχημα, αν όχι εμμονή, του προέδρου Μακρόν, ο οποίος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, παρακολουθεί αυτές τις ημέρες τα απογοητευτικά στοιχεία να διαδέχονται το ένα το άλλο. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της «Telegraph», η πληρότητα των ξενοδοχείων στο Παρίσι είναι μικρότερη από την αντίστοιχη περίοδο του περσινού καλοκαιριού, αγγίζοντας το 81%, ενώ επισημαίνει ότι και οι ζημίες που προβλέπει η Air France για το τρίτο τρίμηνο του έτους οφείλονται στο χαμηλό ενδιαφέρον και στην απροθυμία των πολιτών να ταξιδέψουν εκεί όπου θα χτυπά η καρδιά των Αγώνων.
Ο οικονομικός δημοσιογράφος και αναλυτής Μάθιου Λιν, ο οποίος έχει ασχοληθεί σε βιβλίο του και με την ελληνική οικονομική κρίση, σημειώνει ακόμα πως στην πραγματικότητα ο Μπερνάρ Αρνό επιστρατεύθηκε από τον Μακρόν για να σώσει ό,τι μπορεί να σωθεί και καταλήγει πως η σκέψη οι Ολυμπιακοί Αγώνες να διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια στο ίδιο μέρος του κόσμου ίσως θα έπρεπε να κατατεθεί σοβαρά προς συζήτηση, προτείνοντας μάλιστα ως ιδανικό σημείο τη γενέτειρά τους, ήτοι την Ελλάδα. Αλλά ειδικά αυτό το τελευταίο ας υποκριθούμε πως δεν το διαβάσαμε ποτέ.
Διαβάστε ακόμη
Φορολογικές δηλώσεις: Τα SOS και οι «παγίδες» της παράτασης
Πλειστηριασμοί: Το «Αλκυονίς», ο κλοιός των σφυριών και το «θρίλερ» με την τιμή εκκίνησης
ΑΒΑΞ: Έμφαση σε έργα παραχώρησης και ΣΔΙΤ με συμμετοχή σε διαγωνισμούς ύψους €3,5 δισ.
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ