«Α π’ όλα έχει ο μπαξές». Αυτή η φράση ταιριάζει απόλυτα στην ποικιλία που χαρακτηρίζει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Και τούτο καθώς, εκτός από τα συνήθη ακίνητα -βίλες, σπίτια, ξενοδοχεία, οικόπεδα, βιομηχανικοί χώροι κ.ά.-, τα περιουσιακά στοιχεία που περιλαμβάνονται στις σχετικές λίστες καλύπτουν ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς.
Από καράβια και τράτες μέχρι πακέτα μετοχών, κουρευτικές μηχανές γκαζόν, ένα ολόκληρο ιδιωτικό θεραπευτήριο, Ι.Χ. αυτοκίνητα, φορτηγά, ακόμη και… είδη κομμωτηρίου.
Πρόκειται για μια κατάσταση που δεν προκαλεί έκπληξη καθώς ανάλογα με την περίπτωση η ικανοποίηση μιας οφειλής γίνεται μέσω του εκπλειστηριασμού οποιουδήποτε είδους περιουσιακού στοιχείου του οφειλέτη, άσχετα από την έκβαση της όλης διαδικασίας…
Από πλοία μέχρι…τράτες
Ανάμεσα σε πολλά άλλα, στη λίστα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών φιγουράρουν και πλοία. Με πρώτο και καλύτερο ένα με μεγάλη ιστορία. Πρόκειται για το κυπριακής σημαίας επιβατηγό-οχηματαγωγό «Olympus» το οποίο θα βγει για δεύτερη φορά στη μακρά διαδρομή του στο σφυρί, καθώς μέσω πλειστηριασμού το απέκτησε η τωρινή ιδιοκτήτριά του Sea Speed Ferries.
Το «Olympus» έχει αρκετές «πρωτιές». Για παράδειγμα, ήταν το πρώτο πλοίο που έδεσε στο λιμάνι του Πειραιά την Πρωτοχρονιά του 2020 και γι’ αυτό έγινε δεκτό με την καθιερωμένη πανηγυρική εκδήλωση από τη διοίκηση του ΟΛΠ.
Το καλοκαίρι του 2012, υπό την ιδιοκτησία άλλης εταιρείας και με άλλο όνομα τότε, δρομολογήθηκε στη γραμμή Πειραιάς – Ρέθυμνο, σπάζοντας τον επί χρόνια ακτοπλοϊκό αποκλεισμό του δημοφιλούς νομού της Κρήτης. Αυτό όμως δεν κράτησε πολύ, γιατί το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς σταμάτησαν τα δρομολόγια λόγω σοβαρής βλάβης στη μία από τις μηχανές του. Επτά χρόνια αργότερα, το καλοκαίρι του 2019 και ενώ είχε περάσει στα χέρια της νυν ιδιοκτήτριας εταιρείας, δρομολογήθηκε ξανά ως «Olympus» για το Ρέθυμνο. Ωστόσο, στο νέο «παρθενικό» του ταξίδι υπήρξε μια μικρή πρόσκρουση στο λιμάνι της Σαντορίνης, με αποτέλεσμα η εταιρεία να το αποσύρει προσωρινά. Μετά τις απαραίτητες επισκευές, το πλοίο δρομολογήθηκε ξανά στη γραμμή από τον Δεκέμβριο του 2019.
Η κακοτυχία ξαναχτύπησε όμως τον Ιούνιο του 2020, όταν το «Olympus» προσέκρουσε στο λιμάνι του Ρεθύμνου λόγω των έντονων ανέμων κατά τη διαδικασία χειρισμών πρόσδεσης, χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποιος τραυματισμός ή θαλάσσια ρύπανση. Το «αρνητικό φεγγάρι» συνεχίστηκε, καθώς στις 22 Δεκεμβρίου 2021 αναρτήθηκε ο πλειστηριασμός για τις 26 Ιανουαρίου 2022 με επισπεύδουσα την εταιρεία πετρελαιοειδών Revoil κατά της Sea Speed Lines. Το ποσό για το οποίο επιβλήθηκε η κατάσχεση ήταν 132.790,34 ευρώ «πλέον τόκων και εξόδων».
Σε εκείνη τη φάση το πλοίο εκτιμήθηκε στις 600.000 ευρώ και ως πρώτη προσφορά ορίστηκαν τα 2/3, δηλαδή 400.000 ευρώ. Με βάση τα στοιχεία του ιστορικού, το πλοίο ναυπηγήθηκε το 1976 από την Kawasaki Shipbuilding Corporation KOBE στην Ιαπωνία. Εχει μήκος 133,34 μέτρα, πλάτος 23,50 μέτρα και ύψος 13 μέτρα, ενώ είναι εφοδιασμένο με δύο μηχανές Internal Combustion Engines ισχύος 12531 KW.
Στις 11 και 12 Ιανουαρίου, ωστόσο, υπήρξε βροχή ανακοπών και συγκεκριμένα η πρώτη της Sea Speed Lines κατά της επισπεύδουσας Revoil και η δεύτερη της εταιρείας Sekavin S.A. που έχει εγγράψει υποθήκη επί του πλοίου. Κοινό αίτημα των δύο ανακοπών που συνεκδικάστηκαν ήταν η διόρθωση της κατασχετήριας έκθεσης ως προς την τιμή εκτίμησης της αξίας του πλοίου.
Το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά στις 17 Ιανουαρίου αποφάσισε τον επταπλασιασμό, σχεδόν, της εκτιμώμενης αξίας, από τις 600.000 ευρώ στα 4 εκατ. ευρώ, και την αντίστοιχη αύξηση της τιμής πρώτης προσφοράς από τις 400.000 ευρώ στα 2,66 εκατ. ευρώ (στα 2/3 της τιμής εκτίμησης). Παράλληλα, ο πλειστηριασμός μετατέθηκε από τις 26 Ιανουαρίου για τις 23 Φεβρουαρίου, αλλά ανεστάλη.
Το πλοίο όμως πήρε ξανά τον δρόμο του πλειστηριασμού για τις 12 Οκτωβρίου, με επισπεύδουσα αυτή τη φορά τη Sekavin και με τιμή εκκίνησης 1,35 εκατ. ευρώ. Το «σφυρί» και πάλι ανεστάλη και κατόπιν ανακοπής της οφειλέτριας, στις 6 Οκτωβρίου 2022 το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά έκρινε ότι η αξία του ανέρχεται σε 4.050 εκατ. δολάρια, ορίζοντας την τιμή εκκίνησης για τον νέο πλειστηριασμό που θα γίνει στις 9 Νοεμβρίου, στα 2,7 εκατ. δολάρια (2,75 εκατ. ευρώ).
Το πλοίο ανήκε στην Καλυψώ 10 Ναυτική Εταιρεία και επισπεύδων είναι ο Ρουμάνος Σ.Σ., ενώ κατασχέθηκε «με όλα τα εξαρτήματα, παρακολουθήματα, προσαυξήματα, παραρτήματα και λοιπά κινητά μέρη του» για ποσό 15.563,63 ευρώ. Η τιμή εκτίμησης είναι 150.000 ευρώ και η τιμή πρώτης προσφοράς 100.000 ευρώ.
Την ίδια μέρα, Τετάρτη 2 Νοεμβρίου, βγήκε στο σφυρί και ένα σκάφος τύπου Fishing Vessel, δηλαδή τράτα, με το όνομα «Ουρανία», που δεν φέρει μηχανή πλεύσης. Ανήκε στην εταιρεία Αργώ Αλφα ΝΕ, η οποία εδρεύει στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου. Επισπεύδων είναι ο ιδιώτης Χ.Β., το ποσό οφειλής ανέρχεται σε 21.173,69 ευρώ και η τιμή πρώτης προσφοράς είναι 16.666,66 ευρώ.
Σημειώνεται πως το σκάφος ενεπλάκη σε σοβαρό ναυτικό ατύχημα καθώς «λόγω βίαιας προσαράξεώς του σε ύφαλο υπέστη ρήγμα στο κύτος του». Ετσι, «φέρει διάφορες βλάβες και στρεβλώσεις στο κύτος εξαιτίας της αρχικής πρόσκρουσης και της μεγάλης κλίσης που έλαβε στη συνέχεια. Από την εισροή υδάτων τόσο από το ρήγμα όσο και από το κατάστρωμα κατακλύσθηκε όλο το μηχανοστάσιο. Επίσης σοβαρές βλάβες φέρουν όλα τα συστήματα του πλοίου», τα οποία έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, αναφέρεται πως «ο εκάστοτε υπερθεματιστής, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 205 του Κ.Ι.Ν.Δ., οφείλει να πληρώσει όλα τα προνόμια πρώτης τάξης που βαρύνουν το πλοίο και τον πλοιοκτήτη κατά τη μεταβίβαση αυτού μετά τον πλειστηριασμό»…
Το «Ολύμπιον Ιωαννίνων»
Στη λίστα δεν συναντάμε μόνο το «φάντασμα» του Ερασίνειου Ογκολογικού Νοσοκομείου στο Κορωπί που θα βγει για μία ακόμη φορά στο σφυρί στις 19 Ιανουαρίου 2023, με τιμή εκκίνησης 24,4 εκατ. ευρώ, αλλά και εν λειτουργία θεραπευτήριο. Πρόκειται για το Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης «Ολύμπιον Περίθαλψη» στην Πεδινή Ιωαννίνων, της εταιρείας Ολύμπιον Ιωαννίνων. Περιγράφεται ως μία υπερσύγχρονη δομή αποθεραπείας και αποκατάστασης και ως το πρώτο και μοναδικό ιδιωτικό κέντρο αποκατάστασης σε όλη την Ηπειρο και τη Βορειοδυτική Ελλάδα, το οποίο την 1η Μαρτίου 2023 -και αν μέχρι τότε δεν έχουν μεσολαβήσει κινήσεις αποτροπής- θα βγει στο ηλεκτρονικό σφυρί με τιμή πρώτης προσφοράς 4,3 εκατ. ευρώ. Το Κέντρο απέχει οχτώ χιλιόμετρα από την πόλη των Ιωαννίνων και βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων αλλά και το Πανεπιστήμιο.
Είναι κατασκευασμένο σε ιδιόκτητο χώρο και παρέχει ιατρικές υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών αποκατάστασης σε νευρολογικά, ορθοπεδικά, ρευματολογικά και καρδιοαναπνευστικά περιστατικά, αλλά και σε ασθενείς μετά από καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις και παθήσεις πολυοργανικής ανεπάρκειας. Διαθέτει 40 δωμάτια με 99 κλίνες, καθώς και ιατρομηχανολογικό εξοπλισμό υψηλού επιπέδου.
Σημειώνεται ότι ο Ομιλος Ολύμπιον, στο δυναμικό του οποίου ανήκει και το εν λόγω Κέντρο, διαθέτει δυναμική παρουσία στον χώρο της Υγείας από τα τέλη του 2003, με κλινικές και κέντρα στην Πάτρα, στη Θεσσαλία, στο Ηράκλειο, στα Χανιά, στην Αμαλιάδα και τη Ναύπακτο.
Οι «ορφανές» μετοχές του Κούμπα
Μια άλλη ξεχωριστή περίπτωση είναι αυτή που αφορά τις «ορφανές» μετοχές του αείμνηστου Γιώργου Κούμπα στη Thermi A.E., τον γνωστό επενδυτικό όμιλο (συμφερόντων της οικογένειας Τακά και άλλων), που -μεταξύ άλλων- διατηρεί μία από τις παλαιότερες και μεγαλύτερες δομές υποστήριξης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας της Β. Ελλάδας, ενώ δραστηριοποιείται ακόμη στο real estate, τις ΑΠΕ, καθώς και στη διαχείριση αμοιβαίων κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών.
Το «σφυρί» αφορά 131.174 μετοχές της Thermi Α.Ε. κυριότητας της υπό εκκαθάριση Κούμπας Συμμετοχών (Koumbas Synergy Group).
Βγήκαν σε πλειστηριασμό, με επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς, στις 27 Ιουλίου και στις 12 Οκτωβρίου με τιμή πρώτης προσφοράς 822.898,23 ευρώ, χωρίς αποτέλεσμα. Στον νέο πλειστηριασμό που έχει προγραμματιστεί για τις 9 Νοεμβρίου, η τιμή εκκίνησης έχει μειωθεί κατά 20%, στις 658.318,58 ευρώ.
Ο Γιώργος Κούμπας, που έφυγε από τη ζωή τον Οκτώβριο του 2020, υπήρξε από τους πρωτοπόρους ασφαλιστές, αλλά και ιδιαίτερα τολμηρός επενδυτής. Εχοντας συνδέσει το όνομά του με τη Eurobrokers, έχτισε μεθοδικά την Κούμπας Συμμετοχών, που την περίοδο 2007-2008 έφτασε να διαθέτει χαρτοφυλάκιο αξίας 100 εκατ. ευρώ, κυρίως σε μετοχές εισηγμένων. Ωστόσο από το 2012 επήλθε σταδιακά η κατάρρευση και τα επόμενα χρόνια ακολούθησαν πλειστηριασμοί για τα υπέρογκα δανειακά ανοίγματα. Ετσι βγήκαν στο σφυρί ακίνητα, ενώ τώρα και το εν λόγω μετοχικό πακέτο.
Και μετοχές του «Aegeon Hotel»
Ενα άλλο πακέτο μετοχών που αναμένεται να βγει σε επαναληπτικό πλειστηριασμό στις 14 Δεκεμβρίου αφορά την εταιρεία που ελέγχει το «Aegeon Hotel», το πιο κοντινό ξενοδοχείο στον Ναό του Σουνίου. Η εταιρεία που εκμεταλλεύεται τόσο το ξενοδοχείο όσο και το τουριστικό περίπτερο (καφετέρια-εστιατόριο) στις Καβοκολώνες, συστάθηκε το 1989, με το μετοχικό της κεφάλαιο να διαιρείται σε 84.600 ονομαστικές μετοχές.
Εξ αυτών, 10.575 ονομαστικές μετοχές τις οποίες κατείχε μέτοχος της εταιρείας άρχισαν να βγαίνουν σε πλειστηριασμό για προσωπική οφειλή ύψους 5,54 εκατ. ευρώ, αρχικά με τιμή εκκίνησης 350.000 ευρώ και τώρα στα 2/3 της εκτιμηθείσας αξίας του, δηλαδή στις 233.333 ευρώ.
Σημειώνεται ότι το ξενοδοχείο λειτουργεί κανονικά και η εταιρεία είναι υγιής οικονομικά, χωρίς δανειακά βάρη.
Η περιπέτεια της ΠΑΕ Ξάνθη
Με περιπέτειες εκτός αγωνιστικού χώρου βρίσκεται αντιμέτωπη και η ΠΑΕ Ξάνθη, καθώς για τις 30 Νοεμβρίου έχουν προγραμματιστεί εις βάρος της έξι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί μηχανημάτων και οχημάτων. Μεταξύ αυτών, δύο γεωργικοί ελκυστήρες με τιμές πρώτης προσφοράς 20.000 και 6.000 ευρώ, ένα κουρευτικό μηχάνημα τύπου panther professional, με τιμή πρώτης προσφοράς 6.000 ευρώ, καθώς και τρία Ι.Χ. αυτοκίνητα.
Συνολικά, η κατ’ εκτίμηση αγοραία αξία των παραπάνω είναι 57.300 ευρώ, ενώ η συνολική τιμή εκκίνησης διαμορφώνεται στα 2/3 αυτής, δηλαδή σε 38.200 ευρώ.
Επισπεύδουσα είναι η εδρεύουσα στην Ξάνθη εταιρεία Vialand και η κατάσχεση έγινε για το ποσό των 31.110,23 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι η Ξάνθη ιδρύθηκε το 1967 ως επαγγελματική ποδοσφαιρική ομάδα με τη συγχώνευση δύο τοπικών σωματείων της πόλης (Ασπίδα, Ορφέας). Μάλιστα υπήρξε η πρώτη ομάδα στην ιστορία των ομαδικών αθλημάτων στην Ελλάδα που απέκτησε χορηγό και συγκεκριμένα από το 1991 την εταιρεία Βιαμάρ. Εκτοτε και μέχρι τον Ιούνιο του 2016 η ομάδα μετονομάστηκε σε ΠΑΕ Skoda Ξάνθη Α.Ο. με βασικό μέτοχο τον Χρήστο Πανόπουλο.
Τα… τραπεζάκια του ΝΟΠ
Τα… παράξενα δεν έχουν τέλος. Ετσι, για παράδειγμα, στις 7 Δεκεμβρίου θα γίνει πλειστηριασμός εις βάρος του Ναυτικού Ομίλου Πατρών για χρέος 45.072 ευρώ και θα βγουν στο σφυρί, μεταξύ άλλων, τέσσερα τραπεζάκια ψηλά, με σιδερένια βάση και ξύλινο τραπέζι, με τιμή 133,32 ευρώ, οκτώ καρέκλες ψηλές (τύπου σταντ) με 186,64 ευρώ, αλλά και ένα χειροκίνητο κάλυμμα πισίνας (παιδικών διαστάσεων), άγνωστης μάρκας και προέλευσης, με 1.000 ευρώ.
Στις αρχές της χρονιάς, στις 11 Ιανουαρίου, ακολουθεί ένα όχημα δράπανου γεώτρησης μάρκας ΜΑΝ, κατασκευής 2007, με τιμή 25.000 ευρώ.
Το ιχθυοτροφείο και το κομμωτήριο
Στις 30 Νοεμβρίου θα βγει σε πλειστηριασμό εξοπλισμός ιχθυοτροφείου που περιλαμβάνει κινητά περιουσιακά στοιχεία με τιμές από 20 μέχρι 4.000 ευρώ. Μεταξύ αυτών, πλατφόρμα ιθχυοκαλλιέργειας, πλατφόρμα με ενσωματωμένο ταϊστικό κλωβών (κανονάκι), παλιές πολυεστερικές βάρκες, μέχρι λυόμενο κτίριο από πάνελ πολυουρεθάνης.
Λίγο νωρίτερα, στις 10 Νοεμβρίου, θα βγει στο σφυρί ο εξοπλισμός ενός κομμωτηρίου στη Θεσσαλονίκη, για 5.118 ευρώ, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, από λουτήρες, έπιπλα, φουρνάκια για νύχια, καρέκλες αναμονής, μηχανές barber, μέχρι ψαλίδια, βαποριζατέρ, χτένες, βούρτσες και πολλά άλλα…
Διαβάστε ακόμη
Ξέσπασε πόλεμος για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις – Στην αντεπίθεση οι διαχειριστές ακινήτων «Airbnb»
6+1 πρώην δισεκατομμυριούχοι – Επένδυσαν σε cryptos και έμειναν… στον άσσο (pics)
Τα τρία ραντεβού του Nolita, το «Do svidaniya» της Γκρίσιν και το dark της Leroy Merlin