© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Της Στεφανίας Σούκη
1,9 χιλιόμετρα κoλύμπι, 90 χιλιόμετρα ποδήλατο και 21,1 χιλιόμετρα τρέξιμο συνεχόμενα, χωρίς καμία ενδιάμεση διακοπή, με τη συμμετοχή περίπου 1.500 αθλητών από 61 χώρες.
Και όλα αυτά σε ένα σκηνικό που ξεκίνησε με βροχή, κύματα και ένα τεράστιο ουράνιο τόξο υπό τους ήχους του Ζορμπά στην ειδυλλιακή παραλία του εμβληματικού «Costa Navarino» και συνέχισε με έναν απαιτητικό ποδηλατικό και δρομικό αγώνα στον ήλιο και το εντυπωσιακό τοπίο της Μεσσηνίας. Ανάμεσα στους 1.500 συμμετέχοντες του Ironman 70.3, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας την περασμένη Κυριακή, συμμετείχαν και έξι τριαθλητές που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του επιχειρηματικού στίβου, δοκιμάζοντας τις δυνάμεις και τις αντοχές τους αυτή τη φορά εκτός του εγχώριου επιχειρείν.
Ο Χρήστος Χαρπαντίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος, θυγατρικής της Philip Morris International, στον ελεύθερο χρόνο του ασχολείται με το τρέξιμο και το τρίαθλο. Η περασμένη Κυριακή όμως ήταν διαφορετική, αφού κατάφερε να κερδίσει ένα μεγάλο, προσωπικό στοίχημα τερματίζοντας στον πρώτο του αγώνα Ιronman, που για πρώτη φορά είχε τα χρώματα της Ελλάδας.
Συναθλητής του ήταν ο Δημήτρης Κουτσόπουλος, ο οποίος τα τελευταία τέσσερα χρόνια βρίσκεται στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Deloitte Ελλάδος, η οποία είναι µέλος της Deloitte Touche Tohmatsu Limited, της μεγαλύτερης παγκοσμίως εταιρείας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών. Ο κ. Κουτσόπουλος ασχολείται με το τρίαθλο μόλις τα δύο τελευταία χρόνια. Κι όμως, η διοργάνωση στο «Costa Navarino» ήταν ο τρίτος του Ironman, καθώς έχει ήδη λάβει μέρος σε δύο αντίστοιχους αγώνες στο εξωτερικό.
Για τον Μιχάλη Τσαούτο, γενικό διευθυντή της γνωστής εταιρείας αναψυκτικών ΕΨΑ, από τις μακροβιότερες στον κλάδο της, με ιστορία από το 1924 στην παραγωγή αναψυκτικών, ήταν ο ένατος κατά σειρά αγώνας Ironman. Ο κ. Τσαούτος μετρά αρκετά χρόνια εμπειρίας στο τρίαθλο, αν ληφθεί υπόψη ότι το 2014 αγωνίστηκε για πρώτη φορά σε αντίστοιχο αγώνα στο εξωτερικό. «Η ελληνική διοργάνωση ήταν στις δύο top διοργανώσεις όπου έχω συμμετάσχει», δήλωσε στο «business stories», προσθέτοντας ότι το μικρόβιο του τριαθλητή το απέκτησε όταν, μετά από τραυματισμό στο γόνατο, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τους μαραθώνιους και να ξεκινήσει πιο έντονα την ποδηλασία.
Από τον χώρο των καταναλωτικών προϊόντων ήταν και ο Αλέξανδρος Χριστοδούλου, υπεύθυνος πωλήσεων της εταιρείας Οικογένεια Χριστοδούλου, από τις πλέον αναπτυσσόμενες στον τομέα των φυσικών χυμών, η οποία όχι μόνο έχει καταφέρει να καθιερωθεί στην εγχώρια αγορά, αλλά και να ανταγωνίζεται κολοσσούς σε πάνω από 90 χώρες σε όλο τον κόσμο. Ο ίδιος, διαβητικός τα τελευταία 26 χρόνια, από την ηλικία των 14 ετών, είναι και γεννημένος αθλητής: η ασθένειά του δεν τον εμπόδισε να διακριθεί ως αθλητής του snowboard την περίοδο 2003-2006, όταν ήταν στην Εθνική Ελλάδος, όπου έχασε για λίγο τότε την πρόκριση για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Τορίνο. Με το τρίαθλο ασχολείται τα τέσσερα τελευταία χρόνια έχοντας λάβει μέρος σε τέσσερις διοργανώσεις Ironman και μία ακόμη στο Xterra World Championship στη Χαβάη το 2018. «Προσπαθούμε να αλλάξουμε τον διαβήτη και να δείξουμε πόσο καλό κάνει ο αθλητισμός. Το ποδήλατο των 90 χιλιομέτρων στη Μεσσηνία ήταν απαιτητικό και κατάφερε να μου κατεβάσει το ζάχαρο στο 65 οτιδήποτε κι αν έτρωγα ή έπινα!» είπε περιχαρής ο ίδιος.
Τέταρτος στην ηλικιακή του κατηγορία (35-39 ετών) και τρίτος Ελληνας τερμάτισε στο ελληνικό Ironman ο Χρήστος Γείτονας, διευθύνων σύμβουλος του CGS (Costeas Geitonas School), από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς οργανισμούς που λειτουργούν στην Ελλάδα, με περισσότερο από 45 χρόνια παρουσίας στην εκπαίδευση. Μετά από πέντε χρόνια ενασχόλησής του με το τρίαθλο, ο κ. Γείτονας αναφέρει ότι το έναυσμα για να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο άθλημα ήταν ακριβώς η ίδια η φύση του: «Ο συνδυασμός των τριών αθλημάτων -κολύμπι, ποδηλασία και τρέξιμο- χρειάζεται αντοχή, επιμονή, στρατηγική και στοχοπροσήλωση. Αν και ο προσωπικός χρόνος είναι λιγότερος λόγω των έντονων προπονήσεων, ωστόσο με πρόγραμμα και οργάνωση γίνεται τελικά κανείς πιο αποδοτικός και παραγωγικός». Ο ίδιος έχει συμμετάσχει σε τέσσερις ακόμη αντίστοιχους διεθνείς αγώνες, από το Ντουμπάι μέχρι την Αμερική, ο ελληνικός αγώνας όμως ήταν διαφορετικός: «Δευτερόλεπτα πριν από την έναρξη, καθώς κοιτούσαμε τη θάλασσα όλοι οι συμμετέχοντες ξαφνικά ακούστηκε ο εθνικός μας ύμνος. Πιο πολύ ένιωσα υπερηφάνεια. Για την καταγωγή μου, για τα μοναδικά χαρίσματα του τόπου και του λαού μας».
Τα νούμερα πίσω από το Ιronman
Tην εμπειρία του πρώτου Ironman έζησε και ο Απόστολος Κάκκος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Lamda Hellix, από τις λίγες εταιρείες στη χώρα μας με μεγάλη πορεία στον χώρο των data centers, του cloud και της διαχείρισης δεδομένων, λειτουργώντας αδιάλειπτα εδώ και 16 χρόνια το μεγαλύτερο neutral data center campus σε Νοτιοανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική. Ξεκίνησε το τρίαθλο πριν από περίπου τέσσερα χρόνια και έχει ήδη λάβει μέρος σε ουκ ολίγους αγώνες, μεταξύ των οποίων και στον διάπλου του Ισθμού της Κορίνθου. Ο ίδιος είχε βάλει στοίχημα με τον εαυτό του να τερματίσει στον Μαραθώνιο του περασμένου Νοεμβρίου και στο Ironman στο «Costa Navarino», κάτι που κατάφερε.
Το Ironman θεωρείται παγκόσμιο brand η αξία του οποίου αγγίζει τα 850 εκατ. δολάρια. Ανήκει στη Wanda Holding Company, κινεζικών συμφερόντων, ιδιοκτησίας του κροίσου Τζιανλίν Γουάνκ, και είναι από τα πιο αναγνωρίσιμα ιδιωτικά αθλητικά brands στον κόσμο. Ο αγώνας Ironman ξεκίνησε πριν από 40 χρόνια στη Χαβάη και σήμερα έχει καθιερωθεί ως η κορυφαία διοργάνωση τριάθλου παγκοσμίως με παρουσία σε περισσότερες από 55 χώρες. Διαθέτει πιστό κοινό με περισσότερους από 1 εκατομμύριο ενεργούς αθλητές και 5,5 εκατομμύρια θεατές σε όλο τον κόσμο.
Στην Ευρώπη κάθε χρόνο διεξάγονται 42 διοργανώσεις Ironman, με περισσότερες από 105.000 συμμετοχές και σταθερή ετήσια αύξηση. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αθλητική πλατφόρμα συμμετοχών στον κόσμο. Υπάρχουν τρία αγωνίσματα: το ολόκληρο με την ονομασία Ironman 140.6 (3,8 χλμ. κολύμπι, 180 χλμ. ποδήλατο, 42,2 χλμ. τρέξιμο), το Ironman 70.3 (1,9 χλμ. κολύμπι, 90 χλμ. ποδήλατο, 21,1 χλμ. τρέξιμο) και το ολυμπιακό 5i.50 (1,5 χλμ. κολύμπι, 40 χλμ. ποδήλατο, 10 χλμ. τρέξιμο).
Στις 11-14 Απριλίου περισσότεροι από 4.500 αθλητές, συνοδοί, θεατές και εθελοντές πλημμύρισαν τη Μεσσηνία και το «Costa Navarino» για το πρώτο Ironman 70.3 Greece – Costa Navarino, που για πρώτη φορά διοργανώθηκε στην Ελλάδα από την I.Q. Sports. Από τις σχεδόν 1.500 συμμετέχοντες από 61 χώρες, 80% ήταν άνδρες, 20% γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας τα 42 έτη. Ο μεγαλύτερος άνδρας ήταν 72 ετών και η μεγαλύτερη γυναίκα 65 ετών. Ξεχωριστή ήταν και η συμβολή των 700 εθελοντών. Η Τζουλιάνα Βιλασάντε από τo Μεξικό και ο Ερνέστο Εσπινόζα από την Κόστα Ρίκα αναδείχθηκαν νικητές της πρώτης ελληνικής διοργάνωσης, ενώ εντυπωσιακή ήταν και η προσπάθεια των Ελλήνων αθλητών, καθώς κατάφεραν να κρατήσουν ψηλά τον πήχη των επιδόσεων, κατακτώντας τις υπόλοιπες θέσεις στο βάθρο των νικητών. Ο Γρηγόρης Σουβατζόγλου και ο Δημήτρης Λέκκος κατέκτησαν τη δεύτερη και την τρίτη θέση αντίστοιχα στη γενική κατηγορία. Επίσης, η εμφάνιση της Τζένης Μπουλμέτη ήταν εξαιρετική, καθώς τερμάτισε δεύτερη στις γυναίκες ανάμεσα σε έντονο συναγωνισμό.