Για τον Ιανουάριο μετατέθηκε ο πλειστηριασμός για το ακίνητο συνολικής έκτασης 1.000 στρεμμάτων στο Μαρκόπουλο, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου και του Ιπποδρόμου.

Ειδικότερα, ο πλειστηριασμός με επισπεύδοντα τον ειδικό εκκαθαριστή του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (ΟΔΙΕ), δηλαδή την Ernst and Young (EY), είχε οριστεί για τις 6 Νοεμβρίου 2024. Ωστόσο, πριν λίγες μέρες ο συγκεκριμένος πλειστηριασμός ανεστάλη, ενώ χθες αναρτήθηκε νέος για τις 22 Ιανουαρίου 2025, με την ίδια τιμή πρώτης προσφοράς στα 30,14 εκατ. ευρώ.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το προηγούμενο διάστημα ασκήθηκε ανακοπή κατά του πλειστηριασμού η οποία εκδικάστηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών.

Τι θα βγει στο σφυρί

Το ακίνητο αποτελείται από δύο γεωτεμάχια που βρίσκονται στη θέση «Πούσι Μπάρτζη – Μερέντα» στον Δήμο Μαρκοπούλου Μεσογαίας, συνολικού εμβαδού 1.071.724,93 τ.μ. κατά το Κτηματολόγιο και 1.067.484,95 τ.μ. κατά νεότερη τοπογραφική αποτύπωση, «μετά των επ’ αυτών τυχόν πάσης φύσεως κτισμάτων, ανεγερθέντων και ανεγερθησομένων, των συστατικών και παραρτημάτων τους».
Ειδικότερα, το πρώτο γεωτεμάχιο είχε αρχικό εμβαδόν 983.325,57 τ.μ. κατά το κτηματολόγιο και βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλεως, εκτός ορίων οικισμού, εντός αρχαιολογικού χώρου Μερέντας, εντός Γ.Π.Σ. Μαρκοπούλου Μεσογαίας – Ζώνη Ιππικού Κέντρου Μαρκοπούλου, είναι άρτιο κατά κανόνα και οικοδομήσιμο σύμφωνα με τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις. Εντός του γεωτεμαχίου υπάρχουν δέντρα.

Το δεύτερο γεωτεμάχιο είχε αρχικό εμβαδόν 88.399,36 τ.μ. κατά το κτηματολόγιο και βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλεως, εκτός ορίων οικισμού, εντός αρχαιολογικού χώρου Μερέντας, εντός Γ.Π.Σ. Μαρκοπούλου Μεσογαίας – Ζώνη Ιππικού Κέντρου Μαρκοπούλου, είναι άρτιο κατά κανόνα και οικοδομήσιμο σύμφωνα με τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις. Εντός και αυτού του γεωτεμαχίου υπάρχουν δέντρα.

Επί τoυ παραπάνω ενιαίου ακινήτου έχουν ανεγερθεί κτηριακές εγκαταστάσεις για το έργο «Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο & Νέος Ιππόδρομος Αθηνών» και συγκεκριμένα στη ζώνη 4.1 ο στίβος, το κεντρικό κτίριο κερκίδων (Grandstand), οι στάβλοι σελώματος, τα συνεργεία συντήρησης των μηχανών εξοπλισμού του Ιπποδρόμου και όλες οι απαραίτητες υπαίθριες λειτουργίες, paddock σελώματος, paddock επίδειξης, χώροι κοινού με γραφεία στοιχηματισμού και σνακ – μπαρ, τουαλέτες, χώροι επισήμων, υπαίθριες κερκίδες, διαδρομές αλόγων, χώροι στάθμευσης και χώροι πρασίνου. Τα κτίσματα τοποθετήθηκαν αποκλειστικά στο «οικοδομήσιμο τμήμα» της ζώνης.
Στις περιοχές της ζώνης 4.2 επιτράπηκε να κατασκευαστούν στάβλοι, αποθήκες, γραφεία στάβλων, κτήρια συντήρησης, σχολή αναβατών, εργαστήρια και όλες οι απαραίτητες συνοδευτικές υπαίθριες λειτουργίες.

Το ακίνητο βαρύνεται με προσημείωση υπέρ της Intralot και κατά της ΟΔΙΕ Α.Ε. για ποσό 9.481.486,11 ευρώ, εγγραφείσα στις 28-02-2014, όπως και με μερική υποθήκη υπέρ της Intralot για ποσό 11.440.655,35 ευρώ, εγγραφείσα στις 31-10-2013, αλλά και με υποθήκη υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου και κατά της ΟΔΙΕ Α.Ε. για ποσό 20.755.612,58 ευρώ εγγραφείσα στις 26-11-2014.

Το λουκέτο

Υπενθυμίζεται ότι στις 30 Ιανουαρίου 2024 η Ιπποδρομίες Α.Ε. ανακοίνωσε τη διακοπή της διοργάνωσης και διεξαγωγής ελληνικών ιπποδρομιών, με άμεση ισχύ καθώς – όπως προβλέπεται από τη Σύμβαση Παραχώρησης – ο μέσος πληθυσμός των εγγεγραμμένων στα μητρώα της Φιλίππου Ενώσεως Ελλάδος (ΦΕΕ) ενεργών ίππων είναι κάτω από 300 κατά τα τελευταία δύο συνεχόμενα έτη. Επιπλέον, η εταιρεία άσκησε το συμβατικό δικαίωμα της να καταγγείλει τη Σύμβαση Μίσθωσης του Ιπποδρόμου Αθηνών στο Μαρκόπουλο. Όπως αναφερόταν στην ανακοίνωση «το ακίνητο θα επιστραφεί επισήμως στον ιδιοκτήτη του (ΟΔΙΕ Α.Ε. υπό ειδική εκκαθάριση) εντός δύο μηνών».

Περαιτέρω τονιζόταν, μεταξύ άλλων, ότι «η ελληνική ιπποδρομιακή δραστηριότητα υπήρξε για δεκαετίες εξαιρετικά ζημιογόνος. Παρά τις σημαντικές μακροχρόνιες προσπάθειες της Ιπποδρομίες Α.Ε. από τη στιγμή που ανέλαβε αυτή τη δραστηριότητα το 2016 και τις συνεχείς μεγάλες επενδύσεις της, οι ελληνικές ιπποδρομίες παρέμειναν ζημιογόνες και μη βιώσιμες. Για την ακρίβεια, οι συνολικές ζημίες της εταιρείας, από το 2016 μέχρι και το 2023, ανέρχονται σε €100,3 εκατομμύρια.
Η Ιπποδρομίες Α.Ε. έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να αναστρέψει την αρνητική κατάσταση που παρέλαβε, καταβάλλοντας κάθε εύλογη και βέλτιστη δυνατή προσπάθεια για την αναβίωση και ανάπτυξη της ελληνικής ιπποδρομιακής δραστηριότητας. Ειδικότερα, από το 2016, η εταιρεία επένδυσε περισσότερα από €32 εκατομμύρια για την ανάπτυξη μιας ελκυστικής προϊοντικής πρότασης, υπερβαίνοντας κατά πολύ τις συμβατικές υποχρεώσεις της σε διάφορους τομείς».

Η περιγραφή και η εκτίμηση του ακινήτου

Σύμφωνα με την Έκθεση Εκτίμησης, «σήμερα ισχύει η Ζ.Ο.Ε. Μεσογείων και το Γ.Π.Σ. του 2022 που καθορίζουν ότι η τρέχουσα επιτρεπόμενη χρήση των γεωτεμαχίων είναι αποκλειστικά αυτή των αθλητικών εγκαταστάσεων».

Όπως αναφέρεται ειδικότερα:

-Στο βόρειο τμήμα της ζώνης 4.2 τελικά κατασκευάστηκε μόνο το κτήριο του βιολογικού καθαρισμού. Το Κεντρικό Κτήριο του Ιπποδρόμου (Grandstand) έχει κατασκευαστεί με φέροντα οργανισμό από οπλισμό σκυρόδεμα και εξωτερικές τοιχοποιίες από συμβατικές οπτοπλινθοδομές. Τα εξωτερικά κουφώματα είναι αλουμινίου με διπλούς υαλοπίνακες και οι όψεις έχουν επενδυθεί με σύνθετα φύλλα αλουμινίου τύπου bond. Η σύνδεση μεταξύ των επιπέδων του κεντρικού κτηρίου πραγματοποιείται μέσω δύο κλιμακοστασίων. Τα δάπεδα είναι επενδυμένα είτε με κεραμικά πλακίδια, είτε με βινυλικά δάπεδα ενώ τα κλιμακοστάσια είναι επενδυμένα με μαρμάρινες επενδύσεις. Στο υπόγειο του κτηρίου το δάπεδα είναι βιομηχανικό.
– Οι στάβλοι αποτελούν κτήρια κατασκευασμένα από οπλισμένο σκυρόδεμα με ξύλινο φορέα στέγης και επικάλυψη με κεραμίδια. Οι στάβλοι σελώματος και το κτήριο δειγματοληψίας dopping είναι μονώροφα κτήρια κατασκευασμένα από οπλισμένο σκυρόδεμα.
-Η μονάδα συντήρησης ιπποδρόμου αποτελείται από τρία μονώροφα κτήρια: το κτήριο οργάνωσης, το υπόστεγο στάθμευσης και το κτήριο συντήρησης. Το πρώτο κτήριο έχει φέροντα οργανισμό από οπλισμένο σκυρόδεμα και μεταλλική στέγη. Το υπόστεγο αποτελείται από μεταλλικά πλαίσια και μεταλλική στέγη ενώ το κτήριο συντήρησης είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα και η στέγη του είναι επίσης μεταλλική.
-Η κεντρική αποθήκη του ιπποδρόμου όπως και η γενική αποθήκη διαθέτει φέροντα οργανισμό από οπλισμένο σκυρόδεμα. Έχει συνολικό μήκος 75 μ και διαθέτει μεταλλική στέγη. Το γραφείο – κοιτώνας του υπευθύνου συγκροτήματος διαθέτει φέροντα οργανισμό από οπλισμένο σκυρόδεμα με ξύλινο φορέα στέγης και επικάλυψη με κεραμίδια.

Ακόμη, κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε ότι το ακίνητο βρισκόταν σε γενικά καλή κατάσταση συντήρησης, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Ωστόσο, σύμφωνα και με την έκθεση μακροσκοπικού στατικού ελέγχου το στέγαστρο του κεντρικού κτηρίου χρήζει επισκευής και συντήρησης

Όσον αφορά την εμπορικότητά του, χαρακτηρίζεται μέτρια, λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα χρήση του ως ιππικό κέντρο καθώς και τις εν γένει επιτρεπόμενες χρήσεις γης της περιοχής και συγκεκριμένα του ακινήτου. Επίσης, όπως σημειώνεται, «αν και η οδική του σύνδεση είναι εύκολη, κυρίως μέσω της Αττικής Οδού, είναι σχετικά απομακρυσμένο από τις πυκνοκατοικημένες περιοχές των βορειοανατολικών προαστίων της Αττικής και δεν εξυπηρετείται άμεσα από κάποιο μέσο σταθερής τροχιάς (μετρό, προαστιακός σιδηρόδρομος). Το τελευταίο αποτελεί σημαντικό μειονέκτημα καθώς για οποιαδήποτε αθλητική εγκατάσταση η εύκολη και απρόσκοπτη πρόσβαση αποτελεί ίσως τον βασικότερο παράγοντα που καθορίζει την εμπορικότητα της».

Η ανακοπή και η απόφαση

Τον περασμένο Ιούλιο ασκήθηκε ανακοπή στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών κατά του ΟΔΙΕ από τους «Γ. Ξεπαπαδάκης και Σία ΕΕ», «Δημήτριος Παρασκευόπουλος και Σια Ο.Ε», Σωματείο «Ένωσις Προπονητών Δρομώνων Ίππων» ΣΥΝ.Α.Δ.Ι.Ι.Ε. (Συνεργατική Αναβατών Δρομώνων Ίππων Ιπποδρόμου Ελλάδος» καθώς και δυο ακόμη ιδιώτες.


Οι ανακόπτοντες, επικαλούμενοι άμεσο έννομο συμφέρον ζήτησαν να διορθωθεί η υπ’ αριθμ. 76/26-03-2024 Έκθεση Περιγραφής και Εκτίμησης του Δικαστικού Επιμελητή επειδή, όπως ισχυρίστηκαν, περιέχει σφάλματα και παραλείψεις ως προς την περιγραφή του ακίνητου και συγκεκριμένα ζητούν να συμπληρωθεί αυτή στο κεφάλαιο με τίτλο: «Νομικό πλαίσιο και στοιχεία ιδιοκτησίας» και να γίνει ρητή μνεία ότι «στο εκποιούμενο ακίνητο ισχύει η υποχρέωση διατήρησης της Αγωνιστικής και Προπονητικής Ιπποδρομιακής χρήσης κατά τις κείμενες προβλέψεις».

Κατά το σκεπτικό της απόφασης «παρότι ο ακριβής καθορισμός των προβλεπόμενων χρήσεων γης του εκποιούμενου ακινήτου, για το οποίο σημειώνεται ότι δεν έχει κατατεθεί Ειδικό Χωρικό Σχέδιο που να ορίζει με σαφήνεια τις επιμέρους χρήσεις γης και συγκεκριμένο συντελεστή δόμησης, δεν αποτελεί αντικείμενο κρίσης του δικάζοντος Δικαστηρίου, ωστόσο, από το συνδυασμό όλων των προεκτεθέντων προκύπτει ότι η ως άνω περιγραφή του νομικού πλαισίου που διέπει τις χρήσεις γης αυτού στην προσβαλλόμενη έκθεση Περιγραφής και Εκτίμησης του ως άνω δικαστικού επιμελητή, μπορεί να δημιουργήσει εσφαλμένες εντυπώσεις στους μελλοντικούς πλειοδότες καθότι δεν γίνεται με αυτή ρητή αναφορά περί του ότι ο βαθμός διατήρησης της Αγωνιστικής και Προπονητικής Ιπποδρομικής χρήσης του ακινήτου ρυθμίζεται από τις κείμενες νομοθετικές διατάξεις, το οποίο αποτελεί στοιχείο της υπ’ αριθμ. 76/26-03-2024 έκθεσης περιγραφής και εκτίμησης, καθώς και του αποσπάσματος που εκδόθηκε με βάση αυτή, προσδιοριστικό της οικονομικής ταυτότητας του κατασχεμένου ακινήτου, που δύναται να επηρεάσει τη συμμετοχή πλειοδοτών στο πλειστηριασμό και το ύψος των πλειοδοσιών, λαμβανομένου υπόψη μάλιστα ότι η πιστοποιημένη εκτιμήτρια εταιρία έλαβε υπόψη της για τη σύνταξη της από 22-3-2024 έκθεσης εκτίμησης της για τον καθορισμό της αξίας του εκποιούμενου ακινήτου, μεταξύ άλλων, το γεγονός ότι η αξία του είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις χρήσεις γης καθώς επηρεάζουν την αξιοποίησή του».

Εν μέρει δεκτή

Εντούτοις, όπως έκρινε το δικαστήριο, «η παράλειψη αναφοράς του ανωτέρω στοιχείου δεν συνιστά πλημμέλεια της περιγραφής του εκποιούμενου ακινήτου, τέτοια που να που να μπορεί να στηρίξει ανακοπή με αίτημα την ακύρωση της πράξης εκτελέσεως, αλλά μπορεί να ιαθεί με απλή διόρθωση της έκθεσης περιγραφής και εκτίμησης αυτού μέσω της ανακοπής του άρθρου 954 παρ. 4 ΚΠολΔ».

Έτσι το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, στις 23 Σεπτεμβρίου 2024 αποφάσισε ότι πρέπει να γίνει εν μέρει δεκτή η ανακοπή ως βάσιμη και κατ’ ουσία και να διαταχθεί η διόρθωση της Έκθεσης Περιγραφής και Εκτίμησης, ως ακολούθως: «Επισημαίνεται ότι σήμερα ισχύει η Ζ.Ο.Ε Μεσογείων και το ΓΠΣ του 2022 που καθορίζουν ότι η τρέχουσα επιτρεπόμενη χρήση των γεωτεμαχίων είναι αυτή των αθλητικών εγκαταστάσεων. Πέραν δε αυτού, με το Ν. 4608/2019 με τίτλο «Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και προσέλκυση Στρατηγικών Επενδύσεων και άλλες διατάξεις» και δη με το άρ. 50 αυτού, προβλέπεται ότι επιτρέπονται επιπλέον – πέραν δηλαδή της διοργάνωσης Ιπποδρομιών και οι λοιπές χρήσεις γης του άρθρου 5 π.δ/τος 59/2018 με παράτιτλο «Τουρισμός – Αναψυχή», όπως εκάστοτε ισχύει, πλην της χρήσης “καζίνο”.

Ειδικά στη Ζώνη 4.1 του ως άνω ακινήτου, επιτρέπονται και οι ειδικές χρήσεις «Αθλητικές εγκαταστάσεις» και «Πίστες αγώνων αυτοκινήτων και μοτοποδηλάτων» του άρθρου 13 του π.δ. 59/2018, όπως εκάστοτε ισχύει. Οι ως άνω επιτρεπόμενες χρήσεις εξειδικεύονται με Ειδικό Χωρικό Σχέδιο (ΕΧΣ), που καταρτίζεται σύμφωνα με το άρθρο 8 του ν. 4447/2016 (Α` 241) ή με αντίστοιχα εργαλεία πολεοδομικής οργάνωσης κατά την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία. Ο βαθμός διατήρησης της Αγωνιστικής και Προπονητικής Ιπποδρομικής χρήσης του ακινήτου ρυθμίζεται από τις κείμενες νομοθετικές διατάξεις» .

Διαβάστε ακόμη

Άκτωρ: Από ακίνητα γραφείων και πολυκατοικίες στην Αθήνα μέχρι ξενοδοχεία για εποχικό προσωπικό στη Μύκονο

Εφορία: Ψηφιακή παρακολούθηση στη διακίνηση προϊόντων από 1η Δεκεμβρίου

Υποχρεωτική ασφάλιση σε ακίνητα και Ι.Χ. από φυσικές καταστροφές

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα