Το «Odera Tinos» είναι ο νέος κρίκος της πολυτελούς ξενοδοχειακής αλυσίδας Autograph Collection. Απλωμένο σε έναν λόφο, το πεντάστερο resort με τα 77 δωμάτια, τις πισίνες υπερχείλισης και το πρότυπο spa προσφέρει εκπληκτική θέα σε έναν απομονωμένο κόλπο και μια γαλήνια παραλία. Πέρα όμως από την εντυπωσιακή θέα και τις πολυτελείς ανέσεις που παρέχει, αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι ο προσεγμένος σχεδιασμός του και η αρμονική ενσωμάτωσή του στο περιβάλλον και την πλούσια ιστορία της τοποθεσίας του, σύμφωνα με το περιοδικό Gala, που κυκλοφορεί με το «Πρώτο Θέμα».
Τη δημιουργία του «Odera Tinos» υπογράφει ο αρχιτέκτονας Πάνος Νικολαΐδης, τον συντονισμό και τη διαχείριση σχεδιασμού και κατασκευής ο Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης και το interior design ο Βαγγέλης Μπόνιος.
Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών για τη θεμελίωση του ξενοδοχείου οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν τα ερείπια ενός πανάρχαιου πύργου, ο οποίος είχε ανεγερθεί περίπου την ίδια εποχή με τον Παρθενώνα. Λίγο πιο ψηλά στην πλαγιά, βρέθηκαν επίσης υπολείμματα ενός κελιού από την Υστερη Βυζαντινή Περίοδο και διάσπαρτες κατασκευές από την οθωμανική εποχή. Τα ευρήματα αποκαλύπτουν ένα πλούσιο μωσαϊκό ιστορίας, με χιλιάδες χρόνια χαραγμένα στους βράχους της πλαγιάς. Σήμερα, με τη σειρά του, το «Odera Tinos» προσθέτει το δικό του στίγμα σε αυτό το τοπίο.
Τα ιστορικά θραύσματα ενσωματώνονται προσεκτικά στον σχεδιασμό του. Ο σταυρός του θόλου στον προθάλαμο του spa λειτουργεί ως ένα ισχυρό σύμβολο στο σταυροδρόμι της Ιστορίας, όπου συγκλίνουν διαφορετικές εποχές. Από το πρώτο κιόλας σχέδιο του spa, ολόκληρη η ιστορία της περιοχής και του νησιού καταγράφηκε σχολαστικά μέχρι τον τελικό σχεδιασμό. Αυτή η προσέγγιση διασφαλίζει ότι το «Odera Tinos» δεν αποτελεί απλώς μια σύγχρονη προσθήκη, αλλά μια συνέχεια της ιστορικής αφήγησης της περιοχής.
Μια σειρά από καμάρες δημιουργούν έναν πλαϊνό διάδρομο που εκτείνεται από τον χώρο υποδοχής του resort, προσδίδοντας μια μυστικιστική αίσθηση βάθους, με πηγές έμπνευσης τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του Βυζαντίου και της Αγίας Σοφίας. Ο σχεδιασμός αποτυπώνει το μεγαλείο και την πνευματική ουσία αυτής της εμβληματικής δομής, που φημίζεται για την ικανότητά της να προκαλεί την αίσθηση του θείου.
«Δέσμες φωτός ρέουν μέσα από τα παράθυρα, φωτίζοντας το εσωτερικό και δημιουργώντας ένα δυναμικό παιχνίδι φωτός και σκιάς. Αυτή η αλληλεπίδραση αποσυνθέτει τις μάζες και προσδίδει την εντύπωση ενός απέραντου χώρου δίχως τέλος. Η εν λόγω χρήση του φωτός αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα του βυζαντινού σχεδιασμού, όπου ο φωτισμός δεν εξυπηρετεί απλώς έναν λειτουργικό σκοπό, αλλά ενισχύει την πνευματική εμπειρία του εσωτερικού», αναφέρει ο αρχιτέκτονας του χώρου Πάνος Νικολαΐδης.
«Οι καμάρες και οι πυλώνες καθοδηγούν το μάτι κατά μήκος του πλαϊνού διαδρόμου, δημιουργώντας μια ρυθμική εξέλιξη που οδηγεί τους επισκέπτες βαθύτερα στο εσωτερικό. Αυτό το ταξίδι είναι τόσο φυσικό όσο και βιωματικό, καθώς ο σχεδιασμός μετατρέπεται από έναν συμβατικό χώρο σε ένα μέρος που προσκαλεί σε περισυλλογή και ενδοσκόπηση. Η μυστικιστική αίσθηση του βάθους που δημιουργείται από τις καμάρες, σε συνδυασμό με το φως, κάνει τον χώρο να μοιάζει απεριόριστος όπως η ιερή ατμόσφαιρα της Αγίας Σοφίας», καταλήγει.
Με την ενσωμάτωση αυτών των στοιχείων ο σχεδιασμός του resort υπερβαίνει την απλή λειτουργικότητα, προσφέροντας στους επισκέπτες μια καθηλωτική εμπειρία που τους συνδέει με την πλούσια πνευματική και αρχιτεκτονική κληρονομιά του Βυζαντίου. «Το εσωτερικό γίνεται ένα καταφύγιο όπου η Ιστορία, η Αρχιτεκτονική και το φως συγκλίνουν για να δημιουργήσουν ένα βαθύ και αξέχαστο ταξίδι», συμπληρώνει ο interior designer Βαγγέλης Μπόνιος.
Ο σχεδιασμός του resort έγινε σχολαστικά για να εναρμονιστεί με το τοπίο της Τήνου. Οι όγκοι των δωματίων είναι σμιλεμένοι με μια πλαστικότητα που παραπέμπει στη γοητεία των παραδοσιακών οικισμών, συνδυαζόμενοι άψογα με το φυσικό περιβάλλον. Η χρήση της λευκής πέτρας, του ξύλου και της τοπικής βλάστησης προσπαθεί να συμπυκνώσει την ουσία της Τήνου. Τα υλικά αυτά όχι μόνο αντικατοπτρίζουν την αρχιτεκτονική κληρονομιά του νησιού, αλλά και ενισχύουν τη σύνδεση μεταξύ του δομημένου περιβάλλοντος και του φυσικού τοπίου. Οι εξωτερικοί χώροι των δωματίων, σε συνδυασμό με τις κατασκευές από λευκή πέτρα, δημιουργούν μια ευφάνταστη ακτογραμμή από μικρές «παραλίες» και «βράχους».
Ο σχεδιασμός αποτίει φόρο τιμής στη μικρή, ανθρώπινη κλίμακα και τη γλυπτική πολυπλοκότητα της παραδοσιακής κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής. Αυτή η προσέγγιση διασφαλίζει ότι το «Odera Tinos» ενσωματώνεται αβίαστα στην απέραντη γαλάζια έκταση της Μεσογείου, δημιουργώντας ένα αρμονικό και οπτικά εντυπωσιακό περιβάλλον. Ο επισκέπτης ηρεμεί, ξεκουράζεται και απολαμβάνει υψηλού επιπέδου παροχή υπηρεσιών στα δωμάτια και στην οργανωμένη ιδιωτική παραλία του resort. Το όμορφο φυσικό τοπίο είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια γραφική καρτ ποστάλ, μια μακρινή θέα ή μια απλή εικόνα. Είναι μια συναρπαστική εμπειρία, ένα συναίσθημα που αντηχεί βαθιά σε όσους το συναντούν. Στα δωμάτια του ξενοδοχείου οι επισκέπτες περιβάλλονται από τη φύση, σαν ο χώρος στον οποίο κατοικούν να είναι μια απρόσκοπτη προέκταση του τηνιακού τοπίου.
Οι εντυπωσιακές πισίνες υπερχείλισης, που θυμίζουν μικρές λίμνες που σχηματίζονται μετά από μια ξαφνική βροχή, συνδυάζονται με τον απέραντο ορίζοντα του Αιγαίου στο βάθος. Το σκηνικό αποπνέει μια αίσθηση πολυτέλειας και ηρεμίας, ενώ εναρμονίζεται υπέροχα με το φυσικό περιβάλλον. Αυτός ο αέναος διάλογος μεταξύ αρχιτεκτονικής και φύσης δημιουργεί μια μοναδική και αξέχαστη εμπειρία. Οι επισκέπτες δεν παρατηρούν απλώς το τοπίο, αλλά γίνονται ένα με αυτό, βιώνοντας την ουσία της Τήνου με έναν βαθιά προσωπικό και ουσιαστικό τρόπο.
Διαβάστε ακόμη
«Πόλεμος» στις παραλίες: Από τη μάχη της πετσέτας στο κυνήγι της ξαπλώστρας (πίνακες)
ΑΑΔΕ – Επιχείρηση Villa VIP Μύκονος: Όλα «μαύρα» σε πριβέ πάρτι στο Πυργί
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ