Τον Ιούνιο του 2019, Johny Boufarhat ίδρυσε μία νέα εταιρεία, ονόματι Hopin. Το σκεπτικό του ήταν πάρα πολύ απλό. Κατά την γνώμη του, τα διαδικτυακά συνέδρια δεν δούλευαν καλά και τα λογισμικά που χρησιμοποιούνταν για την οργάνωση τους ήταν ακόμη χειρότερα. Έτσι, αποφάσισε να δημιουργήσει κάτι καλύτερο, την Hopin, ένα startup που προσφέρει εύχρηστο λογισμικό για την διοργάνωση διαδικτυακών events, από εμπορικές εκθέσεις μέχρι εταιρικές συσκέψεις.
Όπως θα έχετε καταλάβει, ο τότε 24χρονος, χωρίς φυσικά να το γνωρίζει, δεν θα μπορούσε να είχε κάνει την ιδέα του πραγματικότητα σε μία καλύτερη στιγμή. Δύο χρόνια αργότερα, ακόμη και τα μεγαλύτερα συνέδρια, οι συναντήσεις των σημαντικότερων προσώπων, έχουν μετακινηθεί στον χώρο του διαδικτύου. Ως αποτέλεσμα, η Hopin, που η αξία της πλέον έχει φτάσει τον αστρονομικό αριθμό των 5,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, είναι ένας από τους μεγαλύτερους νικητές της πανδημίας, μαζί με τον ανταγωνιστή της, τη Zoom και το Netflix.
Παρότι η έδρα της Hopin βρίσκεται στο Manchester, στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Boufarhat έχει ζήσει μία παιδική ηλικία πολύ διαφορετική από τον μέσο Βρετανό. Γεννημένος στην Αυστραλία, από λιβανέζους γονείς, είχε μείνει στο Ντουμπάι, στην Παπούα Νέα Γουινέα και στο Λος Άντζελες, προτού η οικογένεια του εγκατασταθεί στην Αγγλία. Όπως και για πολλούς άλλους επιτυχημένους ιδρυτές, η Hopin δεν ήταν το πρώτο επιχειρηματικό εγχείρημα του Boufarhat.
Όσο σπούδαζε μηχανολογία στο πανεπιστήμιο του Manchester, δημιούργησε μία εφαρμογή που έφερνε φοιτητές σε επαφή με εστιατόρια και άλλα «φαγάδικα», βοηθώντας τους να κερδίσουν εκπτώσεις. Όμως ούτε το πρώτο του startup, ούτε οι σπουδές του-και οι προοπτικές εργασίες που συνεπάγονταν- του προκαλούσαν ενθουσιασμό. Τελικά, η Hopin πρόεκυψε όταν διαγνώστηκε με ένα αυτοάνοσο νόσημα και αναγκάστηκε να μείνει κλεισμένος στο σπίτι του για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Άλλα όσο βαρετές και να ήταν εκείνες οι μέρες, οι επόμενοι 18 μήνες θα ήταν παραπάνω από χαοτικοί.
Τον Φεβρουάριο του 2020, οκτώ μήνες μετά την γέννηση της Hopin, η νεοσύστατη εταιρεία ολοκλήρωσε τον πρώτο γύρο πραγματικά σημαντικών επενδύσεων, συγκεντρώνοντας 6,5 εκατομμύρια δολάρια και τραβώντας τα βλέμματα αρκετών επενδυτών. Παράλληλα, ο Boufarhat, ο οποίος είχε αρχίσει την χρονιά με μόλις έξι εργαζόμενους, πάλευε για να εξασφαλίσει την λειτουργικότητα του προϊόντος παρά την αύξηση στην δραστηριότητα. Πλέον, ο αριθμός των υπαλλήλων έχει ξεπεράσει τους 400, όλοι εκ των οποίων δουλεύουν εξ αποστάσεως, καθώς η βρετανική εταιρεία δεν διατηρεί γραφεία.
Φυσικά, οι εκατοντάδες νέοι υπάλληλοι κοστίζουν, μα αυτή την στιγμή η χρηματοδότηση πρέπει να είναι από τις τελευταίες έγνοιες για την διοίκηση της Hopin. Μέχρι σήμερα, έχουν επενδυθεί σε αυτή 571,4 εκατομμύρια δολάρια από επενδυτές σαν την Salesforce Ventures, την IVP και την Tiger Global, ενώ πρόσφατα μπήκαν στο παιχνίδι και η Andreessen Horowitz και General Catalyst, σύμφωνα με το Business Insider. Όντας ο μοναδικός ιδρυτής και με την αξιολόγηση της εταιρείας του να έχει φτάσει τα 5,6 δις. δολάρια, ο Boufarhat θεωρητικά έχει ήδη μία τεράστια περιουσία στα χέρια του.
Όπως ήταν απόλυτα λογικό, αυτή η τόσο υψηλή τιμή για μία τόσο νέα εταιρεία έχει προκαλέσει έκπληξη σε αρκετούς. Μάλιστα, ο ίδιος ο ιδρυτής της δεν έχει διστάσει να την ανακηρύξει ως «το πιο γρήγορα αναπτυσσόμενο ευρωπαϊκό startup όλων των εποχών». Πίσω από την πρωτοφανή αυτή εξέλιξη πιθανότατα κρύβεται το επενδυτικό περιβάλλον της πανδημίας, που έχει ωθήσει επενδυτές και hedge funds να στρέψουν την προσοχή τους σε τεχνολογικές εταιρείες με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης. Κάποιοι αναλυτές θεωρούν πως ειδικότερα στην περίπτωση επιχειρήσεων σαν την Hopin, οι οποίες επωφελούνται άμεσα από τα lockdowns, η αξία τους θα μειωθεί όταν έρθει η πολυπόθητη επιστροφή στην κανονικότητα.
Από την άλλη, ο Boufarhat ισχυρίζεται πως η Hopin, που θα κυκλοφορήσει τα πρώτα της οικονομικά αποτελέσματα τον Ιούνιο του 2021, είναι ήδη κερδοφόρα και εστιάζει στην ομαλή ανάπτυξη της. Για τους υπέρμαχους των τεχνολογικών μετοχών, η πανδημία απλώς επιτάχυνε την στροφή όλο και περισσότερων πτυχών της ζωής μας στο διαδίκτυο, δημιουργώντας τεράστιες επενδυτικές ευκαιρίες.
Διαβάστε ακόμη:
Αναλυτές: Πώς θα είναι η νέα Πειραιώς
Νικόλας Νιάρχος: Ο αντισυμβατικός ρεπόρτερ και το πρώτο εγχείρημα στις business
Τουρκία: Καταρρέει η τουρκική λίρα επί Ερντογάν – Χωρίς ψωμί 1.000.000 πολίτες (vid)