search icon

business stories

Ο στρατηγικός ρόλος του CISO στη νέα εποχή

Η θωράκιση των οργανισμών ενάντια σε κάθε πιθανή απειλή απαιτεί τη συμμαχία με έναν στρατηγικό συνεργάτη στην κυβερνοασφάλεια.

Sponsored content

Το τοπίο απειλών διευρύνεται και εξελίσσεται πιο γρήγορα από ποτέ, με τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τη μετάβαση στο Cloud, καθώς και το υβριδικό μοντέλο εργασίας να έχουν αλλάξει το ψηφιακό μας οικοσύστημα διευρύνοντας την περίμετρο ασφαλείας και δημιουργώντας νέα σημεία ευπάθειας. Την ίδια στιγμή, η αποτελεσματικότητα των κυβερνοεπιθέσεων έχει κλιμακωθεί ραγδαία λόγω της Τεχνητής Νοημοσύνης, την οποία εκμεταλλεύονται οι κακόβουλοι χρήστες χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές, έτσι ώστε να ξεγελάσουν και να εξαπατήσουν πιο εύκολα τους χρήστες.

Κι ενώ οι οργανισμοί γίνονται ολοένα και περισσότερο εξαρτημένοι από την τεχνολογία και τους παρόχους λύσεων, είναι θέμα χρόνου να υποστεί παραβίαση κάποιος οργανισμός η οποία συνεπάγεται απώλεια δεδομένων και διακοπή συστημάτων προκαλώντας σημαντική ζημιά στη φήμη τους.

Τα νέα δεδομένα λοιπόν, καθιστούν όλους τους οργανισμούς πιθανούς στόχους, ανεξαρτήτως μεγέθους και τομέα δραστηριότητας. Καθώς η αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων αποτελεί ένα παγκόσμιο φαινόμενο με σοβαρές επιπτώσεις σε διάφορους τομείς, οι CISOs έρχονται αντιμέτωποι με πολλαπλές προκλήσεις και καλούνται όχι μόνο να ενισχύσουν την κυβερνοασφάλεια του οργανισμού, αλλά και την κυβερνοανθεκτικότητα του, έτσι ώστε ο οργανισμός να μπορεί να προβλέπει, να προσαρμόζεται, να ανταποκρίνεται και να ανακάμπτει γρήγορα.

Ως αποτέλεσμα, οι οργανισμοί ενσωματώνουν την κυβερνοασφάλεια στη γενικότερη επιχειρηματική τους στρατηγική με το ρόλο ενός CISO να αποκτά όλο και πιο στρατηγική σημασία. Ως φρουροί των ψηφιακών δεδομένων, έχουν το καθήκον όχι μόνο να μειώνουν το ρίσκο έναντι μιας πιθανής επερχόμενης απειλής, αλλά και να προστατεύσουν την επιχειρησιακή συνέχεια του οργανισμού.

Οι προκλήσεις των CISOs ανά το παγκόσμιο
Σύμφωνα με την Ειρήνη Σελιά, Head of Global Development στην Odyssey, οι τρεις βασικές προκλήσεις που φαίνεται να καλούνται να αντιμετωπίσουν οι CISOs, οι οποίες προκύπτουν μέσα από στοιχεία πελατών της εταιρείας παγκοσμίως είναι:

• Η εξασφάλιση ότι οι προμηθευτές και οι συνεργάτες τους τηρούν τα απαραίτητα πρότυπα κυβερνοασφάλειας, μειώνοντας τους κινδύνους στην εκτεταμένη αλυσίδα εφοδιασμού
• Η εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων αντιμετώπισης των ενδοεταιρικών απειλών
• Η οικοδόμηση ενός ανθεκτικού οργανισμού που να προσαρμόζεται και να ανακάμπτει εύκολα και γρήγορα από κυβερνοεπιθέσεις

Κίνδυνοι στην αλυσίδα εφοδιασμού
Πλέον, οι οργανισμοί βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε προμηθευτές και συνεργάτες για διάφορες υπηρεσίες και προϊόντα, προκειμένου να αυξήσουν την ταχύτητα, την αποτελεσματικότητα και την ευελιξία τους, παραμένοντας ανταγωνιστικοί. Ενώ αυτό από την μία επιφέρει πολύτιμη συνεισφορά, από την άλλη ελλοχεύει μεγάλο κίνδυνο ασφάλειας.

Όπως επισημαίνει ο Κωνσταντίνος Μουρίκης, Senior Cybersecurity Consultant, «Οι οργανισμοί οφείλουν να διασφαλίζουν ότι οι προμηθευτές και συνεργάτες τους πληρούν συγκεκριμένα πρότυπα ασφάλειας, πρωτόκολλα και συμμορφώνονται σε κανονιστικά πλαίσια. Για μετριασμό των κινδύνων, χρειάζεται να υλοποιούνται βασικοί έλεγχοι σχετικά με την πρόσβαση στις ψηφιακές δομές του οργανισμού με κοινή χρήση δεδομένων, σε συνδυασμό και με την συμμόρφωση των προμηθευτών σε κανονιστικά πλαίσια.»

Ο άνθρωπος ως πρώτη γραμμή άμυνας
Ίσως το πιο δύσκολο ρίσκο στη διαχείριση ενός οργανισμού είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι, οι οποίοι κατέχουν πρόσβαση και δικαιώματα στις ψηφιακές δομές του οργανισμού. Η καθιέρωση της υβριδικής εργασίας έχει παρουσιάσει νέες προκλήσεις με την χρήση προσωπικών συσκευών και μη ασφαλών δικτύων να καθιστά τους οργανισμούς πιο ευάλωτους σε κυβερνοεπιθέσεις.

Ταυτόχρονα, η έλλειψη εποπτείας σε απομακρυσμένα περιβάλλοντα εργασίας έχει καταστήσει δύσκολη την παρακολούθηση και τον έλεγχο της δραστηριότητας των εργαζομένων.

Επομένως, η εκπαίδευση και η καλλιέργεια αισθήματος ευθύνης και κουλτούρας υπέρ της κυβερνοασφάλειας, μεταξύ των εργαζομένων δημιουργεί ένα ισχυρό ανθρώπινο τείχος προστασίας έναντι πιθανών απειλών. Η εκπαίδευση όμως, δεν περιορίζεται μόνο στην πρόληψη των απειλών, αλλά περιλαμβάνει επίσης τη διαχείριση των περιστατικών εφόσον αυτά συμβούν. Ένα σωστά ενημερωμένο και καταρτισμένο προσωπικό, μπορεί να αντιληφθεί και να αναφέρει τα περιστατικά άμεσα, δίνοντας την δυνατότητα για ταχύτερη αντιμετώπιση τους, μειώνοντας τις αρνητικές συνέπειες που μπορεί να έχουν για τον εκάστοτε οργανισμό.

Ο Αντρέας Κωνσταντινίδης, Manager Professional Services, αναφέρει: «Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η κυβερνοανθεκτικότητα δεν αφορά μόνο την εφαρμογή μιας ενιαίας τεχνολογίας ή τη διεξαγωγή εκπαιδευτικών σεμιναρίων. Χωρίς 24ωρη παρακολούθηση, οι οργανισμοί δεν μπορούν να γνωρίζουν εάν δέχονται επίθεση ή εάν η ασφάλεια των δεδομένων τους διακυβεύεται.»

Η επιτυχής πλοήγηση στο τεράστιο φάσμα ψηφιακών κινδύνων επιτυγχάνεται μέσω μιας ολιστικής προσέγγισης, η οποία βασίζεται σε όλες τις λειτουργικές πτυχές του οργανισμού: ανθρώπους, διαδικασίες και τεχνολογία. Λαμβάνοντας υπόψιν και τα τρία αυτά στοιχεία, οι οργανισμοί μπορούν να ενισχύσουν αποτελεσματικά την κυβερνοανθεκτικότητα τους.

Odyssey, ο στρατηγικός συνεργάτης στην κυβερνοασφάλεια
Με πάνω από 150 άτομα εξειδικευμένο προσωπικό στην κυβερνοασφάλεια, εκ των οποίων μεγάλο ποσοστό να εδρεύει στον Ελλαδικό χώρο, η Odyssey αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους και πιθανώς παλαιότερους οργανισμούς στην ευρύτερη περιοχή. Με επιπλέον φυσική παρουσία σε Κύπρο, Σαουδική Αραβία, Αίγυπτο και Αγγλία, εξυπηρετεί οργανισμούς διαφορετικού μεγέθους, τομέα και πολυπλοκότητας ανά το παγκόσμιο. Η ολιστική προσέγγιση της Odyssey αποτελείται από πέντε πυλώνες λύσεων, υπηρεσιών και προϊόντων, όπως: Advisory Services (GRC), Integrated Solutions, Cloud Security, ClearSkies™ Threat & Vulnerability Management Platform και Managed Security / Detection & Response Services (MSDR).

Exit mobile version