Τις μέρες των προσωπικών… ποδοσφαιρικών παθών του διανύει το αφεντικό της Γιουβέντους, ο Αντρέα Ανιέλι, που πίστεψε, ίσως, ότι θα κατάφερνε να διαφεντεύσει και τις τύχες των άλλων, μα είδε σε χρόνο μηδέν να καταρρέουν τα σχέδια του «σαν χάρτινος πύργος».
Ο Ιταλός μεγαλοεπιχειρηματίας είχε προβλέψει, είναι αλήθεια, την «μπόρα» που ερχόταν και προειδοποίησε, αλλά στο δια ταύτα ούτε ο ίδιος μπόρεσε να αποτρέψει το «κακό». Μάλλον χειρότερα τα έκανε. Το Φεβρουάριο, σε προφητικό θέμα με τίτλο Πώς ο κορωνοϊός «τινάζει στον αέρα» τις business του ποδοσφαίρου το newmoney αναφέρθηκε στις έντονες ανησυχίες του προέδρου της Vecchia Signora τις οποίες εξέφρασε από το βήμα που κατείχε ως επικεφαλής , ταυτόχρονα, της ομοσπονδίας των ευρωπαϊκών ομάδων (European Club Association).
Με το βάρος των ευθυνών και το άγχος για τα οικονομικά τόσο της Γιουβέντους, όσο και της «ποδοσφαιρικής βιομηχανίας» συνολικότερα στην Γηραιά Ήπειρο να μεγαλώνουν λόγω των σοβαρών επιπτώσεων της πολύμηνης πανδημίας του κορωνοϊού, ο γόνος μιας από τις ισχυρότερες οικογένειες της παγκόσμιας βιομηχανίας, δήλωσε τέλη Γενάρη ότι οι ομάδες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο πολύ «βαρύτερων» απωλειών από όσο αρχικά είχε υπολογισθεί. Προσδιορίζοντας το συνολικό ύψος τους μέχρι και στα 8,5 δισ. ευρώ, μόνο για την τρέχουσα αγωνιστική σεζόν, αν αυτή ολοκληρωθεί χωρίς να ανοίξουν τα γήπεδα για τους φιλάθλους και χωρίς να … κοπούν εισιτήρια.
Κατά τον ίδιο, η έκθεση της Deloitte για προβλεπόμενη μείωση εσόδων της τάξης των +2 δισ. ευρώ για τα 20 top clubs ως το τέλος της περιόδου 2020-21 (από 1,1 δισ. για το 2019-20) υποτίμησε το μέγεθος των επερχόμενων νέων ζημιών. Προφανώς, εκείνη την ώρα είχε γνώση των στοιχείων και του νέου ισολογισμού της ομάδας του…
Ο Ανιέλι προσπάθησε να «δείξει τα δόντια του» πρωτοστατώντας στις διαπραγματεύσεις για το μέλλον του Champions League της UEFA, διοργάνωση που αποφέρει κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο στην «ελίτ» της ποδοσφαιρικής Ευρώπης και απαίτησε ο οργανισμός στον οποίο ηγείται να έχει «τον τελευταίο λόγο» στις προγραμματισμένες αλλαγές, πιέζοντας σαφώς για περισσότερο χρήμα.
Τώρα, μετά το φιάσκο της κίνησης για την δημιουργία της European Super Leaue, όχι μόνο χρεώθηκε τους κακούς χειρισμούς του στην υπόθεση της «ανταρσίας» των 12 και μπήκε στο στόχαστρο πολλών γι’ αυτούς, αλλά καλείται να «κουβαλήσει» ο ίδιος ένα ακόμα μεγαλύτερο «φορτίο» στην πλάτη του μετά την πολύ πρόσφατη ανακοίνωση των ετήσιων αποτελεσμάτων της εισηγμένης στο χρηματιστήριο Γιουβέντους, με τα σενάρια περί… διπλής παραίτησης του να φουντώνουν.
Ο Ιταλός βιομήχανος απέτυχε στην αποστολή να εξασφαλίσει «καλύτερες μέρες» για τις ευρωπαϊκές ομάδες –είτε με τον έναν, είτε με τον άλλον τρόπο- και αποχώρησε εν μέσω κατακραυγής από τον προεδρικό θώκο στην ομοσπονδία των συλλόγων (ECA), όπου τον αντικατέστησε ο πάμπλουτος Άραβας Νασέρ Αλ Κελαϊφί από το Κατάρ, ιδιοκτήτης της Παρί Σεντ Ζερμέν.
Στην γειτονική Ιταλία επικρατεί έντονη φημολογία ότι η μεγάλη ποδοσφαιρική «καταιγίδα» που ξέσπασε θα εξωθήσει τον Αντρέα Ανιέλι σε έξοδο και από την Γιουβέντους, αν και μέχρι στιγμής αρνείται ότι σκέφτεται κάτι τέτοιο. Ούτε από πλευράς του συλλόγου του Τορίνο επιβεβαιώθηκε αν …κινδυνεύει η θέση του.
Η πραγματικότητα είναι, όμως, πικρή και ο πολύς κόσμος θεωρεί πως ο «κλειδοκράτορας» της Μεγάλης Κυρίας βρίσκεται μπροστά σε ένα δύσκολο και κρίσιμο σταυροδρόμι, με αρκετά διλήμματα και ερωτηματικά για το μέλλον…
Μεγάλα αθλητικά media της πατρίδας του μιλούν για έναν πλήρως απομονωμένο Ανιέλι εντός κι εκτός Ιταλίας και γράφουν ότι οι επαφές του με τη FIFA και την UEFA είναι στο χειρότερο σημείο. Ο πρόεδρος της δεύτερης, Αλεκσάντερ Τσέφεριν τον αποκάλεσε «ψεύτη» και «φίδι», ενώ, δέχθηκε σκληρή κριτική και από ομολόγους του στην Serie A.
Μέσα σε όλα, ενεπλάκη και στην υπόθεση του Λουίς Σουάρες. Η Δικαιοσύνη της χώρας διερευνά το αν έλαβε μέρος ο παίκτης σε προσυνεννοημένο διαγώνισμα γνώσης της γλώσσας για να εξασφαλίσει την ιταλική υπηκοότητα, με την Γιουβέντους να έχει κατηγορηθεί από αντιπάλους της ότι επιστράτευσε τις διασυνδέσεις της για να τον βοηθήσει όταν διαπραγματευόταν μαζί του (χωρίς να τον αποκτήσει τελικά), μα ο πρόεδρος της δήλωσε άγνοια για όλα.
Τα σενάρια διαδοχής, οι ζημιές ρεκόρ και το… μνημόνιο
Οι συνεχιζόμενες αντιδράσεις των Ιταλών φιλάθλων για τον πρωταγωνιστικό ρόλο του στο σχέδιο για την European Super League που έγινε «μπούμερανγκ», συνοδεύονται από συνεχιζόμενες φήμες (και δημοσιεύματα) περί διαδοχής του Ανιέλι από πρόσωπα όπως ο βετεράνος σούπερ σταρ Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο ή ο φημισμένος προπονητής Μαρτσέλο Λίπι στην προεδρία της Γιουβέντους.
Στην ονοματολογία των ημερών προστέθηκαν και οι «υποψηφιότητες» των Αλεσάντρο Νάσι, αντιπροέδρου της Exor η οποία έχει το 63,8% των μετοχών των «μπιανκονέρι» και της Εβελίνα Κριστιλίν, εκλεγμένου μέλους του συμβουλίου της FIFA.
Και μέσα σε αυτό το ομιχλώδες διοικητικό τοπίο για την λαοφιλή Γιούβε, ήρθε το νέο «χτύπημα», από το ρεκόρ ζημιών των 113,7 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο Ιουλίου-Δεκεμβρίου 2020 με τον …κορωνοϊό να εκτινάσσει το χρέος της στο τέλος του προηγούμενου έτους στα 357,8 εκατ. ευρώ.
Το μεγάλο στοίχημα για την Γιουβέντους είναι να καταφέρει να εξισορροπήσει τα οικονομικά της. Μια ομάδα η οποία θεωρείται από τις πιο εμπορικές στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, ένα σούπερ brand που καταγράφει, συνήθως, υψηλά έσοδα ακόμα και σε χρονιές που δεν τα πάει καλά αγωνιστικά στην Ευρώπη και την Ιταλία. Οποιαδήποτε σκέψη ότι θα μπορούσε να τεθεί θέμα πώλησης της, θα έμοιαζε με σενάριο επιστημονικής φαντασίας, ωστόσο η επιβολή …μνημονίων για να «συνεφέρει» τον ισολογισμό της δεν είναι τόσο μακρινή. Απόδειξη, η έντονη φημολογία για ενδεχόμενη «αποδέσμευση» του Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος στα 36 του θα κοστίζει ως το 2022 ένα «καράβι λεφτά» και ο τύπος τον θέλει να μετακομίζει στις παλιές του ομάδες, πότε στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και πότε στην Ρεάλ Μαδρίτης ή τις Παρί και Τσέλσι…
Από τις σαμπάνιες στο Costa Navarino, στη μείωση μισθού και το πιθανό το «διαζύγιο»
Στην Γιουβέντους ήρθαν τα πάνω, κάτω σε πολλά. Ένα από αυτά, η σχέση της με τον διάσημο Πορτογάλο ποδοσφαιριστή. Από το ταξίδι- «αστραπή» του Αντρέα Ανιέλι από την Τοσκάνη στην Καλαμάτα (αρχικά με το ιδιωτικό του αεροσκάφος και μετά με ελικόπτερο) τον Ιούλιο του 2018 και την επίσκεψη στο Costa Navarino για τις υπογραφές στο «χρυσό» συμβόλαιο του CR7 και την μεταγραφή που γιορτάσθηκε με πανάκριβες σαμπάνιες, μεσολάβησε σειρά γεγονότων.
Τότε, ο Ιταλός παράγοντας κατηγορήθηκε για το υπέρογκο κόστος της. Οι εργαζόμενοι στην FIAT, (ιδιοκτησίας της οικογένειας Ανιέλι) είχαν «επαναστατήσει» με χαρακτηριστικότερη όλων την αντίδραση ενός μηχανικού, εκείνες τις ημέρες, που χαρακτήρισε «ντροπή» την μεταγραφή και διαμαρτυρήθηκε ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοι του στην ιστορική αυτοκινητοβιομηχανία «δεν είχαν δει αύξηση τα τελευταία 10 χρόνια», καταγγέλλοντας πως «ο μισθός του Κριστιάνο θα μπορούσε να δώσει αύξηση 200 ευρώ σε όλους τους υπαλλήλους. Αντίθετα έχουμε χάσει λόγω του πληθωρισμού το 10,7% των εσόδων μας το οποίο δεν έχει καλυφθεί. Και η FCA (Fiat Chrysler Automobiles) ξοδεύει 126 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο σε χορηγίες, από τις οποίες τα 26,5 εκατ. ευρώ πηγαίνουν στην Γιουβέντους».
Βέβαια, ως… brand ο Πορτογάλος έφερε και έσοδα. Παράδειγμα, ότι 3 μέρες μετά την απόκτηση του η Γιουβέντους ανακοίνωσε ότι εξαντλήθηκαν τα διαρκείας της και μέσα σε 24 ώρες είχε πουλήσει 520.000 φανέλες της. Ο αντίλογος είναι ότι ο CR7 απέτυχε να κάνει την ομάδα μεγάλη στην Ευρώπη, ειδικότερα αν κλείσει τον κύκλο του χωρίς την …κατάκτηση μιας κούπας στο Champions League και συνάμα, οι απώλειες εσόδων λόγω της πανδημίας έφεραν γκρίνιες και …μειώσεις μισθών τον Μάρτιο του 2020 στους ακριβοπληρωμένους σταρ του Τορίνο. Μάιο του 2021, η Γιουβέντους αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες απογοητεύσεις του ιταλικού πρωταθλήματος και οι άνθρωποι της προσανατολίζονται σε αρκετές αλλαγές. Η υπόθεση του Κριστιάνο Ρονάλντο δεν είναι η μοναδική που τους απασχολεί. Μετέωροι αισθάνονται και άλλοι σταρς, όπως και ο κόουτς Πίρλο…
Το πιο πρόσφατο δημοσίευμα από την Gazzetta dello Sport αποκαλύπτει ότι ο CR7 ανέθεσε στον μάνατζερ του, Χόρχε Μέντες να του βρει ομάδα, διότι θέλει πια και ο ίδιος να φύγει από την Ιταλία, αλλά αν το κάνει θα αναγκασθεί να μειώσει τον ετήσιο μισθό των 31 εκατ. ευρώ και ταυτόχρονα να απαρνηθεί κάποιες ευνοϊκές διατάξεις και να πληρώνει αυξημένη φορολογία για τα συμβόλαια από τους χορηγούς του. Γιατί, εκεί ειδικό διάταγμα του επιτρέπει ως ξένος υπήκοος να καταβάλει μόλις 100.000 ευρώ «φλατ» φόρο για οποιοδήποτε εισόδημα από το εξωτερικό.
11 χρόνια στην προεδρία
Η μεγάλη ιταλική οικογένεια των Ανιέλι έχει στην κατοχή της την Γιουβέντους για περισσότερα από 90 χρόνια και ελέγχει, επίσης, τη Ferrari N.V. και τη Fiat Chrysler Automobiles N.V. Η μητρική εταιρεία Exor NV διατηρεί το 63,8% των μετοχών της ομάδας και ο Αντρέα Ανιέλι, ξάδελφος του CEO της Exor NV Τζον Ελκαν, είναι πρόεδρος της Vecchia Signora από το 2010.
Διαβάστε ακόμα