Λίγο πριν κατέλθει ως υποψήφιος πρόεδρος των Ρεπουμπλικανών, στις ΗΠΑ, το 2014, ο -ήδη διάσημος- επιχειρηματίας Ντόναλντ Τραμπ απαντούσε σατιρικά σε έναν από τους πολλούς αστεϊσμούς για τα μαλλιά του: «Ξέρετε τι διαφορά έχει ένα βρεγμένο ρακούν με τα μαλλιά του Ντόναλντ Τραμπ; Το ρακούν δεν έχει περιουσία 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων!»
Εντάξει, ο, 75χρονος σήμερα Τραμπ μπορεί τότε να υπερέβαλε -αυτό άλλωστε ήταν κάτι που συνήθιζε να κάνει για τον πλούτο του- όμως ήταν αρκετά πλούσιος. Η περιουσία του, σύμφωνα με τον Billionaires Index του Forbes, ανερχόταν, τότε, στα 4,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Η προεδρία του έκανε τεράστιο κακό, είναι η αλήθεια, καθώς η πασπαλισμένη με χρυσόσκονη αυτοκρατορία του, ο όμιλος επιχειρήσεών του -o Trump Organization, όπως ονομάζεται η μητρική, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο εισαγγελικής έρευνας για απάτη στις ΗΠΑ, αυτές τις μέρες– δέχθηκε βαρύτατο πλήγμα -ως συνάρτηση της ίδιας της φήμης του- κάτι που συνέπεσε με την πανδημία.
Τότε, η περιουσία του μειώθηκε στο μισό (στα 2,1 δισ. δολάρια). Σήμερα, περισσότερους από 14 μήνες εκτός Λευκού Οίκου, ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος ξαναγίνεται το ίδιο ισχυρός όπως παλιά, ανακτώντας μέρος του πλούτου του (με το σημερινό net worth του στα 3 δισ.) και βάζοντας πλώρη για να ξαναγίνει ακόμα πλουσιότερος. Όμως οι αριθμοί, λένε πάντα την αλήθεια.
Όταν ο Τραμπ ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του, το 2015, έδωσε στη δημοσιότητα την «Περίληψη της Περιουσιακής Κατάστασης στις 30 Ιουνίου 2014», στην οποία ισχυριζόταν ότι η περιουσία του ανέρχεται στα 8,7 δισ. δολάρια. «Είμαι πολύ πλούσιος», έλεγε τότε ο Τραμπ στους ψηφοφόρους του. «Η περιουσία ανέρχεται συνολικά στα 8,73 δισ. δολάρια. Και δεν το λέω για να επιδειχθώ, αλλά για να καταδείξω ποιον τρόπο σκέψης χρειάζεται η χώρα μας».
Έναν μήνα αργότερα, ο Τραμπ ανακοίνωνε ότι «οι αξίες των επενδύσεων σε real estate στη Νέα Υόρκη, το Σαν Φρασκίσκο, το Μαϊάμι και άλλα μέρη όπου διαθέτει ακίνητα έχουν ανέλθει αρκετά αυτή την περίοδο. Το χρέος του είναι ένα μικρό ποσοστό της αξίας αυτής και με πολύ χαμηλά επιτόκια. Στη σημερινή ημερομηνία, η περιουσία του κ. Τραμπ ξεπερνά τα ΔΕΚΑ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΛΑΡΙΑ (σε ό,τι αφορά τα κεφαλαία).
Το Forbes, ωστόσο, τότε δεν συμφωνούσε. Οι δικοί του υπολογισμοί ανέφεραν ότι η περιουσία του τότε υποψηφίου προέδρου ανερχόταν στα 4,1 δισ. δολάρια, λιγότερο από το μισό, δηλαδή, απ’ όσο ισχυριζόταν ο ίδιος. Το ίδιο συνέβη και με το κόστος της προεκλογικής εκστρατείας του, το οποίο ο Τραμπ υπολόγιζε περίπου στα 2 με 3 δισ. δολάρια, με τους αναλυτές να θεωρούν ότι αυτό το ποσό ήταν υπερβολικό.
Μικρή παρένθεση: Η Γενική Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, Λετίσια Τζέιμς ερευνά ακριβώς αυτό, έχοντας καλέσει για κατάθεση επανειλημμένως τον Τραμπ, τους γιους του, Ντόναλντ Τζιούνορ και Έρικ και την κόρη του, Ιβάνκα. Το εάν ο Trump Organization «φούσκωσε» τις αξίες του χαρτοφυλακίου real estate που διαθέτει, ώστε να λάβει δάνεια με ευνοϊκούς όρους και αν υποτίμησε τις αξίες άλλων assets του, ώστε να λάβει φορολογικές ελαφρύνσεις. Η έρευνα είναι σε εξέλιξη εδώ και τρία χρόνια, με την οικογένεια Τραμπ να αρνείται να καταθέσει, επικαλούμενη την 5η Τροπολογία του Συντάγματος του ΗΠΑ, που τους δίνει αυτό το δικαίωμα. Αυτή την τροπολογία, ο Έρικ Τραμπ, την έχει επικαλεστεί περισσότερες από 500 φορές, γράφει το Reuters.
Η ζημιά
Και μετά ήρθε η προεδρία. Λόγω του ασυμβίβαστου, ο Τραμπ άφησε την αυτοκρατορία να διοικείται από τους δύο γιους του, Ντόναλντ Τζούνιορ και Έρικ. Η πανδημία του κορωνοϊού σε συνδυασμό με τις δικαστικές περιπέτειες μετά την εισβολή των οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο και τις εχθρικές δηλώσεις κάποιων από τους καλύτερους πελάτες του, κατέρριψαν κάθε σχεδιασμό των Τραμπ και το «καράβι» σχεδόν… έφτασε στα βράχια. Κάτι που αποδεικνύουν και πάλι οι αριθμοί.
Το 2017, όταν έκανε την πρώτη περιουσιακή δήλωση της προεδρικής του θητείας, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωνε εισόδημα που ξεπερνούσε 528,9 εκατ. δολάρια για 15,5 μήνες. Όμως για το 2020, μέχρι και τις πρώτες 20 ημέρες του 2021, το εισόδημά του κυμάνθηκε μεταξύ 273 εκατ. και 308 εκατ. δολαρίων. Αυτή η κατάρρευση στα εισοδήματά του δικαιολογήθηκε από το ισχυρότατο πλήγμα που δέχθηκαν τα έσοδα από τα ξενοδοχεία και τις τουριστικές εγκατάστασεις που διατηρεί, όπως άλλωστε και όλος ο κλάδος που υπέφερε από τα lockdown. Χαρακτηριστικό είναι ότι το ξενοδοχείο του στην Ουάσινγκτον, μείωσε τα έσοδά του κατά 63% στα 15,1 εκατ. από 40,5 εκατ. δολάρια την πρώτη χρονιά της πανδημίας, στο Λας Βέγκας κατέρρευσαν κατά 61% στα 9,2 εκατ. από 23,3 εκατ. και στο Doran Golf Resort, στη Φλόριντα, μειώθηκαν κατά 43% στα 44 από 77 εκατ. δολάρια το ίδιο διάστημα.
Αυτό όμως δεν ήταν το πλέον ανησυχητικό «σημάδι» για τον Trump Organization, τη μητρική των επιχειρηματικών οντοτήτων του πρώην προέδρου που συμπεριλαμβάνει ξενοδοχεία, golf clubs, κατασκευαστικές real estate και έναν αμπελώνα που έριξε τα έσοδά του στα 278 εκατ. δολάρια το 2020 από τα 446 εκατ. του 2019. Το ζήτημα ήταν οι ακυρωθείσες συμφωνίες για μελλοντικά έργα, αλλά και η απροθυμία συνεργατών/πελατών του ομίλου να συνεχίσουν τις business μαζί του, ρίχνοντάς στον Τραμπ την ευθύνη για τις απίστευτες εικόνες στο Καπιτώλιο και καλώντας σε ένα μποϊκοτάζ εναντίον του, προκαλώντας τρομερά πλήγματα στο πρεστίζ του.
Για παράδειγμα, αμέσως μετά το τέλος της προεδρικής του θητείας, η πόλη της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε ότι θα ακυρώσει τα συμβόλαιά της με τον Trump Organization για δύο παγοδρόμια, το Central Park Carousel και τα Trump Golf Links στο Μπρονξ, ενώ ο σύνδεσμος των επαγγελματιών παικτών γκολφ της Αμερικής ανακοίνωσε ότι πλέον δεν θα διεξάγει το πρωτάθλημα PGA Championship στο γήπεδο γκολφ του Trump στο Νιου Τζέρσεϊ.
Ο CEO της γνωστής φίρμας ενοικίασης ηλεκτρικών ποδηλάτων και σκούτερ Lime, Γουέιν Τίνγκ, δεσμεύθηκε «η Lime να μην ξοδέψει ούτε μια δεκάρα για επιχειρήσεις του Trump», ζήτησε από την ταξιδιωτική εταιρεία (για τις επιχειρηματικές συναντήσεις) της Lime, TripActions, να μπλοκάρει τα ξενοδοχεία του πρώην προέδρου από την αναζήτησή στην εφαρμογή της και απαίτησε από την TripActions να ζητήσει από άλλους πελάτες της να κάνουν το ίδιο.
Το πετράδι του στέμματος
Σε όλο το παραπάνω διάστημα και ενώ συνέβαιναν όλα αυτά τα κοσμογονικά γεγονότα, μόνο μία από τις επιχειρήσεις του Τραμπ δεν επλήγη. Αντίθετα, συνέχισε να αυξάνει εντυπωσιακά τα κέρδη της.
Ο λόγος για το φημισμένο club Mar-a-Lago στη Φλόριντα των ΗΠΑ. Μια μονάδα ξενοδοχείων και γηπέδων γκολφ, στην οποία συναντώνται οι επιφανέστεροι γκόλφερς του πλανήτη, η ελίτ και, γενικότερα, οι ισχυρότεροι άνθρωποι του κόσμου. Το club Mar-a-Lago, λοιπόν, αύξησε τα έσοδά του στα 24,2 εκατ. δολάρια το 2020 από 21,4 εκατ. το 2019.
Ίσως όχι τυχαία, όταν αποχώρησε από το Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ ταξίδεψε στη Φλόριντα. Εκεί, έμεινε στο Mar-a-Lago, όπου διατηρεί ένα σπίτι -το αγαπημένο του. Κατά κάποιους, ο πρώην πρόεδρος ήθελε να στρέψει τα βλέμματα προς αυτή την ιδιοκτησία του, επειδή ήταν μια από τις ελάχιστες που δεν επλήγησαν από την πανδημία. Το FBI φαίνεται να διαφωνεί.
Τις προηγούμενες ημέρες, άνδρες του FBI έκαναν επιδρομή στο σπίτι του Τραμπ, στο Mar-a-Lago. Η έρευνα -την οποία ο Τραμπ χαρακτήρισε «απρόσμενη επίθεση»- του FBI, έγινε με εντολή της Αμερικανικής Διοίκησης Εθνικών Αρχείων των ΗΠΑ (US NARA), η οποία έχει χρέος τη διαφύλαξη των προεδρικών αρχείων. Η έρευνα έγινε με το ερώτημα αν απόρρητα έγγραφα είχαν μεταφερθεί από τον Τραμπ εκτός Λευκού Οίκου και είχαν αποθηκευτεί στο Mar-a-Lago, αναφέρουν πηγές του καναδέζικου δικτύου CBC.
Κάνει την… περιουσία του μεγάλη, ξανά
Όπως όλα τα όνειρα, έτσι και όλοι οι εφιάλτες έχουν ένα τέλος, όμως. Όταν ο Τραμπ έβαλε για πρόεδρος, το 2016, είχε περιουσία 4,5 δισ. δολαρίων. Αυτός ο αριθμός μειώθηκε στα 2,1 δισ. δολάρια το 2020. Το 2021, ωστόσο, το πρώτο έτος εκτός Λευκού Οίκου, ο Τραμπ είδε την περιουσία του να μεγαλώνει ξανά, στα 2,4 δισ. δολάρια, παρά τις δυσχερείς διεθνείς συνθήκες. Και σήμερα, αυτή έχει αυξηθεί κι άλλο, στα 3 δισ. δολάρια.
Η σημερινή πηγή του πλούτου του, σύμφωνα με τους αναλυτές του Forbes, δεν είναι τα γήπεδα γκολφ, τα ξενοδοχεία πολυτελείας και οι τουριστικές εγκαταστάσεις. Είναι η εταιρεία social media που άνοιξε ο Τραμπ ως «αντίπαλο δέος» στο Twitter, η Truth Social. Προσέξτε όμως. Αυτό δεν συμβαίνει λόγω της ραγδαίας αποδοχής από το ευρύ κοινό του δικτύου (το οποίο καταγράφει ραγδαία μείωση των downloads από το AppStore), αλλά από τις διαθέσεις των επενδυτών επ’ αυτής της εταιρείας.
Τα καθαρά κέρδη του Τραμπ από την Truth Social ανέρχονται σε 430 εκατ. δολάρια το περασμένο έτος, αν και εδώ τα προβλήματα δε λείπουν. Δύο κορυφαία στελέχη της Truth Social παραιτήθηκαν τον περασμένο μήνα, ενώ η εταιρεία ειδικού σκοπού Digital World Acquisition Corp., η οποία έχει στόχο να γίνει μητρική της Truth Social ώστε να τη βάλει στη Wall Street, βρίσκεται υπό έρευνα από τη SEC, την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Η μετοχή της, πάντως, εκτινάχθηκε την περασμένη εβδομάδα από τα 10, στα 56 δολάρια, για να κλείσει στα 30 σήμερα, με την κεφαλαιοποίησή της να διαμορφώνεται στα 1,13 δισ. δολάρια.
Το παραπάνω, αποτυπώνει και την εμπιστοσύνη που δείχνουν οι επενδυτές σε οποιοδήποτε επιχείρημα πασπαλίζει με τη χρυσόσκονή του ο Τραμπ. Γιατί ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, δεν διστάζει ποτέ να μπαίνει σε κλάδους και επιχειρήσεις που δεν έχει καμία προηγούμενη εμπειρία και γνώση -και τα καταφέρνει. Σκεφτείτε ότι ήδη διατηρεί μια πετυχημένη τεχνολογική εταιρεία social media, παρά το γεγονός ότι δε χρησιμοποιεί e-mail, αλλά προτιμά να επικοινωνεί με γραμμένα στο χέρι σημειώματα.
Αυτή του η στρατηγική της τόλμης, άλλωστε, τον έκανε τον -με διαφορά- πλουσιότερο πρόεδρο στην ιστορία των ΗΠΑ. Όταν ο Τραμπ ανέλαβε, ήταν κατά πολύ πλουσιότερος απ’ ό,τι ήταν ο Τζορτζ Ουάσινγκτον (707 εκατ. δολάρια, ενώ του ανήκαν φυτείες στο Όρος Βέρνον, όπου εργάζονταν σκλάβοι, καθώς και ολόκληρη η Δυτική Βιρτζίνια των ΗΠΑ και ο μισθός του ήταν το 2% του προϋπολογισμού των ΗΠΑ), ο Τόμας Τζέφερσον, ο Ρούζβελτ, ή ο μέτοχος δεκάδων τραπεζών, ιδιοκτήτης ραδιοφωνικών σταθμών και κατασκευαστής real estate Λίντον Τζόνσον.
Δικαίως λοιπόν τιτλοφόρησε το βιβλίο του «Πώς να γίνεις πλούσιος». Είναι μια τέχνη που την κατέχει. Από το 1983 που εγκαινίασε τον Trump Tower ως το 1988, έγινε δισεκατομμυριούχος, από το 1990 ως το 1995 έχασε σχεδόν τα πάντα, από το 1996 ως το 2008 τα ξαναδημιούργησε, κάνοντας μια περιουσία 3 δισ., στην κρίση του 2009 έχασε τα μισά και από το 2010 ως το 2015 τα ξαναέκανε σχεδόν 4,5 δισ. δολάρια. Το έχει ξαναζήσει λοιπόν όλο αυτό, χωρίς ένα σημαντικό συστατικό ωστόσο: Την εισαγγελική έρευνα…
Διαβάστε ακόμη:
Νέο άλμα στην τιμή ηλεκτρισμού: Εκτινάσσεται σήμερα στα €400 η μεγαβατώρα
Ζόραν Μπογκντάνοβιτς: Οι ζημιές και το σχέδιο της Coca Cola HBC στη Ρωσία
Golden Yachts: Οι «βασιλιάδες» των Luxury Yachts εντυπωσιάζουν με το «Project X» (pics)