Ήταν Φεβρουάριος του 2009 όταν ο Γουόρεν Μπάφετ δάνεισε 300 εκατομμύρια δολάρια στην Harley Davidson.
Η Harley είχε ήδη δεχθεί βαρύ πλήγμα από την κατακόρυφη μείωση της ζήτησης, ενώ αντιμετώπιζε και μια σοβαρή κρίση ρευστότητας. Λίγες εβδομάδες πριν είχε αποκαλύψει ένα σχέδιο τριών βημάτων για να αντιμετωπίσει την καθοδική της πορεία: επενδύσεις στο μπραντ της, μείωση των κοστών και εξεύρεση χρημάτων ώστε να καλυφθούν τα ετήσια κόστη του χρηματοπιστωτικού της τμήματος ύψους 1 δισ. δολαρίων
Τα πρώτα δύο σημεία του σχεδίου σήμαιναν τη στόχευση σε νεότερους και πιο διαφοροποιημένους αναβάτες, το κλείσιμο εργοστασίων, τον συνδυασμό δραστηριοτήτων και την εξωτερική ανάθεση μέρους της διανομής. Παράλληλα, την απόλυση 1.100 υπαλλήλων ή περίπου του 12% του εργατικού δυναμικού.
Ωστόσο, η παράλυση των πιστωτικών αγορών καθιστούσε δύσκολη την εφαρμογή του τρίτου βήματος. Τελικά, η εταιρεία αποφάσισε να δανειστεί από τον μεγαλύτερο μέτοχό της: την Davis Selected Advisers, καθώς και από την Berkshire Hathaway του Γουόρεν Μπάφετ.
Και οι δύο μαζί δάνεισαν στην Harley 600 εκατ. δολάρια για πέντε χρόνια με τσουχτερό ετήσιο επιτόκιο 15%.
«Ηταν η γέφυρα που χρειαζόμασταν για να τα βγάλουμε πέρα σε μια δύσκολη συγκυρία», είχε αναφέρει το 2014 στο περιοδικό Fortune ο CFO της Harley-Davidson, John Olin. Τα χρήματα αυτά ήταν απαραίτητα ώστε να μπορεί η εταιρεία να συνεχίσει να προσφέρει χρηματοδότηση σε εμπόρους μοτοσικλετών και πελάτες λιανικής και για να διατηρήσει τις γραμμές παραγωγής της. Οσο για το υψηλό επιτόκιο; Ηταν ο μόνος τρόπος να μπορέσει να δανειστεί χωρίς να δώσει μερίδιο μετοχών της εταιρείας.
Ο Μπάφετ είχε εμπλακεί και σε άλλες τέτοιες συμφωνίες κατά τη διάρκεια της κρίσης. Για παράδειγμα επένδυσε 5 δισ. δολ. στην Goldman Sachs και άλλα 3 δισ. στην General Electric το φθινόπωρο του 2008.
Όπως λέει η συγγραφέας του βιβλίου “The Snowball: Warren Buffett and the Business of Life”, Alice Schroeder , ο Μπάφετ δάνειζε με επιτόκιο που άγγιζε τα όρια της τοκογλυφίας εκείνη την περίοδο. Εδειξε επίσης το πόσο ανελέητος ήταν με την άρνησή του στο αίτημα της Harley-Davidson να αποπληρώσει γρηγορότερα το δάνειο ώστε να γλυτώσει από κάποιους τόκους.
Πόσα «καθάρισε» ο Μπάφετ από αυτό το δάνειο; 150 εκατ. δολάρια. Ωστόσο, θα μπορούσε να είχε κερδίσει πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια αν είχε επενδύσει τα 300 εκατ. δολ. στη μετοχή Harley-Davidson, καθώς η αξία της υπεδιπλασιάστηκε μεταξύ 2009 και 2014.
Ενας μέτοχος ρώτησε τον Μπάφετ γιατί προτίμησε να αγοράσει χρέος αντί για μετοχές. Η απάντηση; Με χιούμορ ομολογουμένως:
«Ηξερα αρκετά για να τους δανείσω χρήματα. Δεν ήξερα αρκετά για τη μετοχή τους.
»Μου αρέσουν οι επιχειρήσεις που οι πελάτες τους γράφουν με τατουάζ το όνομα (της επιχείρησης) στο στήθος τους».
Ο λόγος που ο Μπάφετ έδωσε το δάνειο ήταν γιατί ήταν σίγουρος εκείνη την εποχή ότι α) η Harley-Davidson δεν θα έβγαινε από την αγορά και δεν θα χρεοκοπούσε και β) το 15% επιτόκιο «ήταν διαβολεμένα ελκυστικό».
Επίσης, όπως είπε ο Μπάφετ, η κίνηση αυτή να δανείσει έδειχνε τη φιλοσοφία της Berkshire, «να κάνει πράγματα όταν οι περισσότεροι παραλύουν και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε».