© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Οποιαδήποτε συζήτηση για δημιουργία ενός εργοστασίου που θα παράγει αυτοκίνητα στη χώρα μας φαντάζει ως ανέκδοτο από τη δεκαετία του ’90 και μετά. Και όμως, λίγο πριν από την ολοκλήρωση ενός εξαιρετικά δύσκολου έτους για όλο τον κόσμο, ξαφνικά άρχισαν να δημιουργούνται βάσιμες προσδοκίες για μια τέτοια εξέλιξη που θα επανέφερε τη χώρα στην παγκόσμια αλυσίδα παραγωγής αυτοκινήτου. Διότι αυτό υπόσχεται η «επιστολή προθέσεως» που υπέγραψε την περασμένη εβδομάδα η γερμανική ανεξάρτητη βιομηχανία κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων Next e.GO Mobile SE παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Μία υπογραφή για την οποία προηγήθηκαν διαπραγματεύσεις επί διαπραγματεύσεων με τον αρμόδιο υφυπουργό για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια Κώστα Φραγκογιάννη και με την οποία ξεκινά μία περίοδος 3-6 μηνών ώστε να συμφωνηθούν οι λεπτομέρειες και να διασφαλιστούν οι όροι που θα επιτρέψουν την έναρξη του πρότζεκτ με στόχευση να ολοκληρωθεί εντός διετίας.
Σε συνέντευξή του στο «ΘΕΜΑ» ο διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας δρ Ούλριχ Χέρμαν επιβεβαιώνει τις προθέσεις της εταιρείας του, επιχειρώντας να απαντήσει και για τη νέα εποχή που έχει ξεκινήσει για την ίδια μετά την αναδιάρθρωση εν λειτουργία το περασμένο καλοκαίρι και την είσοδο νέου μεγαλομετόχου σε αυτήν, του ομίλου private equity ND Group, που αποτελεί επενδυτικό βραχίονα της οικογένειας Ντεστάνι, από τις πλουσιότερες της αλβανικής διασποράς.
Οπως εξηγεί ο δρ Χέρμαν, το reboot που έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο θα συνδυαστεί με ένα σχέδιο επέκτασης της εταιρείας πέραν της γερμανικής αγοράς μέσω της δημιουργίας τεσσάρων μικρών εργοστασίων στο εξωτερικό σε στρατηγικές τοποθεσίες. Ο ίδιος επιβεβαιώνει τη χρηματοδοτική υποστήριξη του βασικού μετόχου, δηλώνει όμως παράλληλα ότι αναζητούνται και άλλοι επενδυτές ώστε να επεκτείνουν την επενδυτική κοινότητα της εταιρείας, «όπως κάνουν οι start-ups», τείνοντας μάλιστα το χέρι του και σε όποιον Ελληνα βιομήχανο ενδιαφέρεται.
Γιατί όμως η Ελλάδα; «Πρώτα απ’ όλα πρέπει να καταλάβετε το εξής. Ο δομικός σχεδιασμός και το στήσιμό μας δεν ακολουθούν την παράδοση των αυτοκινητοβιομηχανιών που αναγκάζονται να δουλεύουν σε τεράστια κεντρικά εργοστάσια για να αποσβένουν το αυξημένο κόστος τους. Θέλουμε να φτιάξουμε μικρά εργοστάσια -με μέγιστη παραγωγική δυνατότητα τα 30.000 αυτοκίνητα-, τα οποία θα έχουν ρόλο περιφερειακό. Τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι ελαφριά, ενώ παράλληλα όλες οι διαδικασίες είναι διασυνδεδεμένες στο cloud και επομένως μπορεί το εργοστάσιο να είναι κερδοφόρο ακόμα και με ετήσια παραγωγή 12.000 αυτοκινήτων, αντί των 100.000 που χρειάζονται τα μεγάλα εργοστάσια. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, βλέπουμε ότι υπάρχει ισχυρή ανάπτυξη στην κατεύθυνση της βιώσιμης τεχνολογίας αλλά και της ψηφιοποίησης. Επίσης, υπάρχει καλή αγορά για μικρά αυτοκίνητα και ζήτηση για μετακινήσεις στον αστικό ιστό. Εμείς εξάλλου παράγουμε ηλεκτρικά οχήματα που είναι οικονομικά. Θεωρούμε ότι η επανάσταση στην κίνηση θα γίνει μέσα από τις μετακινήσεις στον αστικό ιστό, όπου οι χιλιομετρικές αποστάσεις δεν είναι μεγάλες – και σε αυτό επενδύουμε».
Το πρότζεκτ
Σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση της περασμένης εβδομάδας, η Next e.go Mobile προτίθεται να δημιουργήσει ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων το οποίο θα έχει παραγωγική ικανότητα έως και 30.000 αυτοκίνητα ετησίως, θα απασχολεί άμεσα 1.000 άτομα, έμμεσα άλλα 5.500 μέσα από το ευρύτερο υποστηρικτικό οικοσύστημα, και θα υποστηρίζεται από ένα Campus Τεχνολογίας και Καινοτομίας που θα δημιουργηθεί και θα συνδέει την επιστημονική και τεχνολογική έρευνα με την παραγωγή. Πρόκειται για ένα σχέδιο επένδυσης το οποίο ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ.
«Αναζητούμε τη σωστή τοποθεσία στην Ελλάδα και εφόσον τη βρούμε θα ξεκινήσουμε και τη δημιουργία του εργοστασίου. Εφόσον όλα πάνε καλά, δεσμευόμαστε ότι εντός διετίας από την έναρξη του πρότζεκτ το εργοστάσιο θα είναι λειτουργικό», λέει ο δρ Χέρμαν. Οπως αποκαλύπτει, μάλιστα, οι τοποθεσίες που είναι υπό διερεύνηση είναι πολύ κοντά σε λιμάνια, αφού στόχευση είναι μεγάλο μέρος της παραγωγής του εργοστασίου να μπορεί να εξαχθεί σε άλλες αγορές.
«Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα πανομοιότυπο εργοστάσιο με αυτό που διαθέτουμε σήμερα στο Ααχεν. Ενα εργοστάσιο διασυνδεμένο, όπως εξάλλου και καθετί γύρω απ’ την εταιρεία και τα προϊόντα της, μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα μας. Επιπρόσθετα, όμως, και με τη βοήθεια της ελληνικής κυβέρνησης, θέλουμε να διαμορφώσουμε εκείνες τις συνθήκες ώστε να αναπτυχθεί στην Ελλάδα και όλο το οικοσύστημα γύρω από την υποστήριξη της μονάδας μας».
Παράλληλα με τις συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση ο δρ Χέρμαν λέει ότι η Next e.GO Mobile είναι σε διαπραγματεύσεις και με άλλους πιθανούς εταίρους, είτε εταιρείες είτε κυβερνήσεις, προκειμένου να δημιουργηθούν 4 παραγωγικές μονάδες στο εξωτερικό, στο πλαίσιο του σχεδίου της εταιρείας για παγκόσμια επέκταση. Αναφέρει μάλιστα το Μεξικό σε ό,τι αφορά την επέκταση στην αμερικανική ήπειρο. «Στην Ελλάδα κινηθήκαμε ταχύτερα καθώς υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από την ελληνική κυβέρνηση υλοποίησης μιας στρατηγικής προς την ηλεκτροκίνηση και την ψηφιακή μετάβαση», λέει.
Στέκεται μάλιστα στο γεγονός ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει το σχέδιο επένδυσης. «Από τις συζητήσεις μας με τον κ. Φραγκογιάννη όλο αυτό το διάστημα καταλαβαίνουμε ότι η κυβέρνηση όχι μόνο μας ακούει, αλλά είναι και δημιουργική στις συζητήσεις, αντιλαμβάνεται το επιχειρηματικό μας μοντέλο, τι χρειάζεται για να κάνουμε τη διαφορά σε αυτό το disrupt που επιχειρούμε σε έναν τομέα που φέρει μεγάλες προσδοκίες για το μέλλον. Παράλληλα είμαστε πολύ χαρούμενοι για την υποστήριξη σε κάθε τομέα, από τα κίνητρα των στρατηγικών επενδύσεων και τις διευκολύνσεις στις γραφειοκρατικές διαδικασίες έως τη χρηματοδότηση γύρω από το πρόγραμμα ηλεκτροκίνησης».
Αναζητώντας περισσότερους επενδυτές
Ο δρ Χέρμαν εγείρει πάντως και ζήτημα νέων επενδυτών στην εταιρεία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το πρότζεκτ μπορεί να υποστηριχθεί και από κεφάλαια Ελλήνων επιχειρηματιών. «Το πρότζεκτ αυτό θεωρώ ότι μας δημιουργεί και μία δίοδο πρόσβασης σε ένα δίκτυο δυνητικών επενδυτών στην εταιρεία μας. Κάτι που, ως γνωστόν, κάθε start-up αναζητεί. Είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν περήφανοι Ελληνες βιομήχανοι ανά τον κόσμο που ενδιαφέρονται για επενδύσεις στο κομμάτι της βιωσιμότητας. Μία τέτοια επένδυση, όπως η δική μας, θα βοηθήσει την Ελλάδα προς αυτή την κατεύθυνση», επισημαίνει.
Η αναδιάρθρωση
Ερωτηθείς για τις μεγάλες δυσκολίες που είχε η εταιρεία με αποτέλεσμα την εν λειτουργία αναδιάρθρωσή της με την είσοδο νέου βασικού μετόχου, ο ίδιος διαβεβαιώνει ότι η start-up έχει εισέλθει πλέον σε νέα εποχή. «Δυστυχώς τον περασμένο Μάρτιο λόγω της πανδημίας η εταιρεία αναγκάστηκε να σταματήσει την παραγωγή. Και αυτό μάλιστα όταν το εργοστάσιο, έπειτα από τέσσερα χρόνια προετοιμασίας και τελειοποίησης διαδικασιών και προϊόντων, παρέμεινε σε λειτουργία μόλις 6 μήνες».
«Από το Σεπτέμβριο που έγινε η ιδιοκτησιακή αλλαγή ξεκίνησε μια νέα εποχή για την εταιρεία», λέει ο δρ Χέρμαν, ο οποίος υπήρξε και στέλεχος της Heidelberger Druckmaschinen. «Από μία μικρή επιχείρηση πλέον οργανωθήκαμε σε μία άρτια δομημένη ομάδα με στόχευση την ανάπτυξη. Εισήλθαν πολλά νέα στελέχη, υπάρχει ένα ισχυρό Δ.Σ. και παράλληλα ένας επενδυτής, η ND Group, που παρέχει τις χρηματοδοτικές δομές. Τα πρώτα αυτοκίνητά μας που κυκλοφορούν στους γερμανικούς δρόμους αποδεικνύουν την ποιότητα της δουλειάς αυτής της εταιρείας, την οποία και θα μεγαλώσουμε», αναφέρει προαναγγέλλοντας την επαναλειτουργία του εργοστασίου στο Ααχεν τον ερχόμενο Μάρτιο.
Η e.Go Mobile, όπως ονομαζόταν μέχρι πρόσφατα, ιδρύθηκε το 2015 από τον καθηγητή Μηχανολογίας δρα Γκίντερ Σουχ στο Πανεπιστήμιο του Ααχεν, με βασική ιδέα να κατασκευάζει απλά και φθηνά ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Το πρώτο μοντέλο που κατασκεύασε φέρει το λογότυπο e.GO Life, το οποίο πωλείται σήμερα κάτω από 16.000 ευρώ. Παράλληλα υπάρχουν ακόμη δύο εκδόσεις, το e.GO Life Sport με σπορ χαρακτηριστικά και το concept μοντέλο e.GO Life Cross, που αποτελεί την… off road εκδοχή του ηλεκτρικού αυτοκινήτου.
Μετά την αναδιάρθρωση εν λειτουργία μεγαλομέτοχος του νέου σχήματος είναι ο όμιλος επενδύσεων ND που εδρεύει στο Αϊντχόφεν της Ολλανδίας. Ναυαρχίδα του ομίλου είναι η πολυεθνική εταιρεία Ecolog που λειτουργεί ως υπεργολάβος ειρηνευτικών αποστολών ανά τον κόσμο (από το Αφγανιστάν μέχρι την Αφρική) με έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Ιδρυτής είναι ο Ναζίφ Ντεστάνι, γιος του Λαζίμ Ντεστάνι, ενός εκ των πλουσιοτέρων ανθρώπων της αλβανικής διασποράς, με καταγωγή από το Τέτοβο της Βόρειας Μακεδονίας.
Ο Kώστας Φραγκογιάννης
Από την πλευρά του, σε ξεχωριστή συνέντευξη στο «ΘΕΜΑ», ο υφυπουργός για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης, που χειρίστηκε τις διαπραγματεύσεις με τους Γερμανούς, τονίζει το επενδυτικό σχέδιο της Next e.GO Mobile ανταποκρίνεται στη βασική στόχευση της κυβέρνησης: Η Ελλάδα να πρωτοστατήσει στη νέου τύπου βιομηχανική παραγωγή, που είναι βασισμένη στην αιχμή τεχνολογίας και της ψηφιακής σύνδεσης των πολιτών.
«Ο δρόμος που έχει να διανύσει το Enterprise Greece ως την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης που ξεκινά σήμερα είναι μακρύς. Παρ’ όλα αυτά, η πρόθεση κατασκευής εργοστασίου που θα παράγει τα πρώτα ηλεκτρικά αυτοκίνητα Made in Greece σηματοδοτεί την αλλαγή που βλέπει η διεθνής κοινότητα στις επενδυτικές προοπτικές που προσφέρει η χώρα σας», τονίζει.
Υπογραμμίζει δε ότι η συγκεκριμένη επένδυση μαζί με το πρότζεκτ της VW στην Αστυπάλαια, το οποίο, όπως αποκαλύπτει, αποτέλεσε καταλύτη για το ενδιαφέρον της Next e.GO Mobile, θέτουν τις βάσεις για τη δημιουργία οικοσυστημάτων που θα βοηθήσουν περαιτέρω την ελληνική οικονομία.
«Είναι βασικό στοιχείο της πολιτικής μας η δημιουργία οικοσυστημάτων που αυξάνουν τα οφέλη για την ελληνική οικονομία. Παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της συνεργασίας και τη σύνδεση επιχειρήσεων, ιδίως ΜμΕ, με μεγάλες επενδυτικές μονάδες. Δεδομένου λοιπόν ότι το επενδυτικό σχέδιο για το εργοστάσιο της e.GO περιλαμβάνει την παραγωγή μεταλλικών εξαρτημάτων, την εξωτερική θερμοδιαμόρφωση, την τελική συναρμολόγηση των οχημάτων και την πραγματοποίηση ποιοτικού ελέγχου, αναμένεται να δημιουργηθεί ένα ισχυρό τοπικό δίκτυο προμηθευτών για την εξυπηρέτηση των αναγκών του εργοστασίου, δίνοντας επιπρόσθετη ώθηση στην οικονομία. Αντίστοιχα θα υπάρξει ζήτηση για συστήματα πληροφορικής και δικτύων που θα είναι αναγκαία για την υποστήριξη της λειτουργίας του εργοστασίου. Τέτοια συστήματα θα είναι αναγκαία και στο έργο της Αστυπάλαιας. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι ένα πλέγμα συνεργειών που αφορούν το automotive cluster έχει αρχίσει να είναι ορατό με αυτά τα δύο έργα. Το έργο στην Αστυπάλαια και η προοπτική του εργοστασίου κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων στη χώρα μας δημιουργούν ένα momentum. Πιστεύουμε ότι και άλλες εταιρείες του κλάδου θα αναγνωρίσουν την ελκυστικότητα που παρέχει η χώρα σας για τέτοιου είδους επενδύσεις στο άμεσο μέλλον», σημειώνει ο ίδιος.
Τονίζει δε ότι «πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να διευκολύνει την e.GO στα σχέδιά της να εγκατασταθεί στη χώρα μας και να διασφαλίσει στο μέγιστο δυνατό τις ενισχύσεις που δικαιούται και επιτρέπει η Ευρωπαϊκή Ενωση». Διευκρινίζει ωστόσο ότι στη διαδικασία που θα ακολουθήσει και για τη διασφάλιση του Δημοσίου, «το Enterprise Greece, που συμμετέχει σε αυτή την συμφωνία προθέσεων, έχει όλα τα εργαλεία για να προχωρήσει το επόμενο τρίμηνο στην αξιολόγηση της πρότασης, να συνεργαστεί με τον επενδυτή για τις προϋποθέσεις που αυτός θέτει και να κάνει όλους τους αναγκαίους ελέγχους πριν εισηγηθεί στη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Εργων (ΔΕΣΕ) την έγκριση της πρότασης».
Οι προϋποθέσεις για την τοποθεσία
Αναφορικά με την τοποθεσία που θα μπορούσε να γίνει η επένδυση, αυτή πρέπει να τηρεί κάποιες προϋποθέσεις, τις οποίες ήδη έχει ζητήσει η γερμανική εταιρεία, όπως λέει ο κ. Φραγκογιάννης. Αυτές οι προϋποθέσεις αφορούν τον χώρο εγκατάστασης του εργοστασίου και το μέγεθος του οικοπέδου, τα τετραγωνικά που μπορούν να αδειοδοτηθούν, το οικοσύστημα που θα προμηθεύει τη λειτουργία του, τα ενεργειακά αποθέματα από ΑΠΕ, την πρόσβαση σε μεγάλα οδικά δίκτυα, την πρόσβαση σε τρένο και την εγγύτητα σε λιμάνι.
Διαβάστε ακόμη:
Brown Hotels: Ετοιμάζουμε επένδυση €100 εκατ. σε Ελλάδα και Κύπρο
Bitcoin: Πόσα θα κερδίζατε τώρα αν ποντάρατε $1.000 την Πρωτοχρονιά του 2020
Αυτοί οι Τούρκοι πέτυχαν τζακ ποτ: Βρήκαν στα χωράφια τους χρυσό… αξίας $6 δισ.