Ο Μπιλ Άκμαν είναι κοντά σε συμφωνία με την Universal Music Group, η οποία θα φέρει την συγχώνευση του μεγαλύτερου ομίλου μουσικών επιχειρήσεων με την εταιρεία «λευκής επιταγής» του δισεκατομμυριούχου hedge fund manager. Αν το deal ολοκληρωθεί, θα σημάνει την είσοδο της Universal Music Group (UMG) στο χρηματιστήριο, για μία κεφαλαιοποίηση των 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, τα δύο στρατόπεδα έχουν επιβεβαιώσει ότι βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις, μα δεν διευκρίνισαν πόσο κοντά έχουν φτάσει στο τέλος τους. Αν, τελικά, οι δυο μεριές φτάσουν σε συμφωνία, τότε θα είναι η μεγαλύτερη στα χρονικά των Εταιρειών Εξαγοράς Ειδικού Σκοπού (SPAC’s). Το προηγούμενο ρεκόρ είχε σημειωθεί από το IPO της Grab, του superapp της νοτιοανατολικής Ασίας, που ξεπέρασε την κεφαλαιοποίηση των 35 δισεκατομμυρίων.
Ακόμη δεν είναι σίγουρο κατά πόσο ο Άκμαν και η UMG θα βρουν την χρυσή τομή. Μα αν τα καταφέρουν, τότε το SPAC του δισεκατομμυριούχου θα πάρει ένα μερίδιο 10% στην πλέον δημόσια επιχείρηση. Η Pershing Square Tontine Holdings, όπως ονομάζετε η εταιρεία λευκής επιταγής του Άκμαν, ανακοίνωσε ότι αυτό το 10% θα κοστίσει περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια δολάρια, κάτι που επιβεβαίωσε και η Vivendi, ο γαλλικός κολοσσός στον οποίο ανήκει η UMG.
Η Universal είναι, πλέον, κυρίαρχη στην μουσική βιομηχανία, μετρώντας εξαιρετικά δημοφιλείς καλλιτέχνες στις τάξεις της, όπως η Lady Gaga, η Taylor Swift, η Billie Eilish και ο The Weeeknd. Εξίσου εντυπωσιακή είναι και η βιβλιοθήκη της, από την οποία ξεχωρίζουν οι δίσκοι των Queen και των Beatles, ενώ το 2020 προστέθηκε σε αυτήν και ολόκληρη η δισκογραφία του Bob Dylan.
Αυτές οι κινήσεις πρέπει να άρεσαν στην Tencent, τον κινεζικό τεχνολογικό γίγαντα, που την προηγούμενη χρονιά διπλασίασε το μερίδιο του στην UMG, το οποίο έφτασε το 20%, για μία κεφαλαιοποίηση των 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τον Φεβρουάριο, η Vivendi είχε ανακοινώσει την πρόθεση της να δηλώσει την εταιρεία στην Ολλανδία, με το 60% των μετοχών της να διαμοιράζονται στους επενδυτές της. Έτσι, αφότου η Pershing Square Tontine Holdings του Άκμαν πάρει το 10%, μένει άλλο ένα 10% για την Vivendi.
Η UMG έχει, επίσης, επωφεληθεί και από τις πρόσφατες, ψηφιακές τάσεις στην μουσική βιομηχανία, έχοντας 7,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα για το 2020 μόνο από της εφαρμογές μουσικού streaming όπως το Spotify.
Οι Εταιρείες Εξαγοράς Ειδικού Σκοπού ή απλώς SPAC’s είναι εταιρείες «λευκής επιταγής» οι οποίες υπάρχουν για να μαζέψουν χρήματα από τους επενδυτές και έπειτα να συγχωνευτούν με μία ιδιωτική εταιρεία που επιθυμεί να μπει στο χρηματιστήριο. Μέχρι πρότινος, τα SPAC’s ήταν η νέα αγαπημένη μόδα της Wall Street, καθώς προσέφεραν μία πιο γρήγορη και λιγότερο κοστοβόρα εναλλακτική σε ένα παραδοσιακό IPO για τις επιχειρήσεις και συνήθως ήταν κερδοφόρες για τους πρωτεργάτες τους.
Ήδη, στην μέση του 2021, τουλάχιστον 330 SPAC’s έχουν συγκεντρώσει 104 δισεκατομμύρια δολάρια, ξεπερνώντας με ευκολία το ρεκόρ της προηγούμενης χρονιάς των 80 δισεκατομμυρίων. Όμως, πρόσφατα, φαίνεται πως έχουν αρχίσει να χάνουν την χάρη τους, ενόσο οι ρυθμιστικές αρχές τις κοιτούν με στραβό μάτι.
Αλλά η συγχώνευση της UMG με την εταιρεία του Άκμαν δείχνει να είναι λίγο διαφορετική. Ο επιτυχημένος hedge fund manager συμφώνησε να πληρώσει ένα μεγαλύτερο ποσό από ότι συνηθίζεται για να πάρει μόνο το 10% της δημόσιας εταιρείας και όχι το 20%, το τυπικό ποσοστό που παίρνουν οι σπόνσορες των SPAC’s ως ανταμοιβή. Για τους αναλυτές, αυτή η κίνηση δείχνει πως τον Άκμαν τον ενδιαφέρει περισσότερο η μελλοντικές αποδόσεις της εταιρείας και όχι απλά να βγάλει άμεσο κέρδος από την συγχώνευση.
Διαβάστε ακόμη:
Ποιες ρυθμίσεις υποχρεούνται να κάνουν οι τράπεζες στα επιχειρηματικά δάνεια
Ο Έλον Μασκ ξαναχτυπά: Νέο tweet για το Bitcoin – Το emoji που βυθίζει το κρυπτονόμισμα
Eξοικονομώ-Αυτονομώ: Εγκρίθηκαν 13.696 αιτήσεις ενεργειακής αναβάθμισης αξίας €370 εκατ.