search icon

business stories

Numa-Resolve ΑΙ: Οι ελληνικές startup που σήκωσαν 67 εκατ. δολ. με «όπλο» την Τεχνητή Νοημοσύνη

Η πλατφόρμα που αυτοματοποιεί τη λειτουργία των αντιπροσωπειών αυτοκινήτων και η τεχνολογία η οποία αποτρέπει τα σφάλματα στη δημιουργία λογισμικού - Η αγορά του 1,2 τρισ. δολ. και ο επενδυτής από τη Silicon Valley

Η «επανάσταση» της τεχνητής νοημοσύνης βρίσκεται σε εξέλιξη, με τις ελληνικές startups να μην αποτελούν «εξαίρεση στον κανόνα» και αντιθέτως αντλούν χρηματοδοτήσεις πολλών δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων στο finish του 2024.

Δυο από τις νεοφυείς εταιρείες Ελλήνων οι οποίες κατάφεραν να «σπάσουν τα κοντέρ» τις προηγούμενες ημέρες είναι η Numa και η Resolve AI, προσελκύοντας μάλιστα «βαριά» ονόματα από το χώρο των επενδυτών.

Η πρώτη, με συνιδρυτή και CEO τον Τάσο Ρουμελιώτη, ιδρύθηκε το 2017 και σήμερα «φέρνει» την ΑΙ, καθώς και μια αυτοματοποιημένη λειτουργία για χιλιάδες αντιπροσωπείες αυτοκινήτων.

Πρόσφατα σήκωσε 32 εκατ. δολ. (Series B) με τις Touring Capital και η Mitsui Global Investment, να ηγούνται του γύρου χρηματοδότησης, με συμμετοχή επίσης των υφισταμένων επενδυτών Costanoa Ventures, Threshold Ventures και του επιχειρηματικού ταμείου της Google με επίκεντρο την τεχνητή νοημοσύνη, Gradient Ventures. Φέρεται μάλιστα να διατηρεί δραστηριότητα και στην ελληνική αγορά, ενώ στις ΗΠΑ απευθύνεται σε έναν κλάδο αποτελούμενο από 17.000 αντιπροσωπείες πώλησης καινούργιων αυτοκινήτων, μια «βιομηχανία» 1,2 τρισ. δολ.

Η δεύτερη, με επικεφαλής της τον Σπύρο Ξανθό, συγκέντρωσε κεφάλαια 35 εκατ. δολ. σε γύρο Seed (!), από την Greylock, ένα VC με έδρα την Silicon Valley, το οποίο πιστώνεται επενδύσεις στις Airbnb και την Meta κατά το παρελθόν.

Αν και ιδρύθηκε πριν από μόλις ένα 8μηνο, με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, κάνει ήδη ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία της στο παγκόσμιο οικοσύστημα, με τεχνολογικό αντικείμενό της την παροχή εργαλείων προς τους προγραμματιστές για τον αυτοματισμό των διαδικασιών δημιουργίας λογισμικού. Η πλατφόρμα που έχει αναπτύξει η ελληνική αυτή startup, εφόσον παρουσιαστεί σφάλμα σε εφαρμογές ή συστήματα πραγματοποιεί πλήρη έλεγχο και δίνει την απαιτούμενη προς εκτελεσή λύση προς τον εκάστοτε μηχανικό για να λύσει το πρόβλημά του.

Φυσικά, δεν είναι τα μόνα μέλη του εγχώριου οικοσυστήματος που αξιοποιούν αυτή την εποχή την ΑΙ για να σηκώσουν χρηματοδοτήσεις σημαντικού ύψους και να επενδύσουν σε νέα τεχνολογικά προϊόντα και υπηρεσίες προηγμένης μορφής.

Στη «χρυσή» ελληνική λίστα συμπεριλαμβάνονται αρκετές ακόμα startups με ισχυρό «στίγμα» στην αγορά και φόντο την ΑΙ, όπως είναι π.χ. οι Moveo.ΑΙ, Causaly, Axelera AI, AlongRoute, Workable, Augmenta, CUBE RM, Connectly.ai, προσφάτως η μικρότερη EdenCore (spin-off του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών) και όχι μόνο.

Υπενθυμίζεται ότι η Axelera AI εξασφάλισε φέτος κεφάλαια άλλων 68 εκατ. δολ. (EIC Fund, Samsung Catalyst Fund), 20 εκατ. δολ. η Connectly.ai (Alibaba) και η Causaly άλλα 60 εκατ. δολ. το 2023 (ICONIQ Growth), ενώ την ίδια χρονιά, το 2023, η Augmenta εξαγοράσθηκε από όμιλο συμφερόντων των Ιταλών μεγιστάνων της οικογένειας Ανιέλι με ποσό 110 εκατ. δολ.

Αθροιστικά, μπορούμε να μιλάμε για κεφάλαια μερικών εκατοντάδων εκατ. δολ. σε νεοφυή σχήματα με «ελληνικό DNA», σε μικρό σχετικά χρονικό διάστημα, με «όπλο» την ΑΙ!

Το Endeavor, η Microsoft και η Silicon Valley

Πρόκειται σαφώς για δυο αξιοπρόσεκτες για την τεχνολογική αγορά περιπτώσεις, οι δυο προαναφερόμενες, αφού εισάγουν την καινοτομία σε ισάριθμα –και εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους- πεδία.

Η Numa αποτελεί μέλος του Endeavor και μέσω της πλατφόρμας της αλλάζει τις καθημερινές διαδικασίες μιας αντιπροσωπείας αυτοκινήτου, χάρη στους «έξυπνους πράκτορες» τεχνητής νοημοσύνης, οι οποίοι μπορούν να κάνουν οποιαδήποτε… δουλειά. Από την κράτηση ραντεβού μέχρι τον συντονισμό εργασιών και τη συνεννόηση με τους πελάτες, μειώνοντας τους χρόνους έως και 100 φορές.

Σύμφωνα με τον κ.Ρουμελιώτη, η Numa «χτίζει το AI-native dealership, δημιουργώντας από την αρχή τον τρόπο λειτουργίας των αντιπροσωπειών στον πυρήνα τους» και ανταποκρίνεται ακόμα και στις πιο περίπλοκες καταστάσεις για την εξυπηρέτηση ενός πελάτη, ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα, την ταχύτητα και την παραγωγικότητα μιας επιχείρησης του κλάδου.

Σε άλλες δηλώσεις του ανέφερε επιπλέον ότι «αποφασίσαμε να επικεντρώσουμε την… AI μας εξ ολοκλήρου στον κλάδο του αυτοκινήτου αφού εντοπίσαμε τεράστιες ευκαιρίες σε αυτόν.».

Εξηγεί δε, ότι πολλές αντιπροσωπείες «αγωνίζονται» να διαχειριστούν τα αιτήματα εξυπηρέτησης πελατών. Σε μία έρευνα, φάνηκε ότι το ένα τρίτο των αντιπροσώπων χάνει τουλάχιστον το ένα πέμπτο των εισερχόμενων κλήσεών τους. Η κακή ανταπόκριση οδηγεί σε χαμηλές βαθμολογίες εξυπηρέτησης πελατών, οι οποίες με τη σειρά τους βλάπτουν τις πωλήσεις. Αλλά η Numa μπορεί να αποτρέψει τα πράγματα από το να γίνουν τόσο άσχημα, σχολιάζει ο Έλληνας startupper.

Οι συνέταιροί του, είναι οι Andy Ruff, Joel Grossman και Steven Ginn, με τον πρώτο και τον δεύτερο από αυτούς να προέρχονται από τις τάξεις της Microsoft. Η Numa θεωρείται το δεύτερο εγχείρημά τους, μια και προηγήθηκε η Location Labs, μια οικογενειακή εταιρεία ασφάλειας, την οποία εξαγόρασε η η AVG αντί 220 εκατ. δολ. πριν από 10 χρόνια.

Η Numa έχει 600 πελάτες σε όλες τις ΗΠΑ και τον Καναδά, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης αντιπροσωπείας λιανικής πώλησης αυτοκινήτων στον κόσμο, απασχολεί 70 εργαζόμενους και νέα χρηματοδότηση ανεβάζει το συνολικό ποσό της νεοφυούς εταιρείας με έδρα το Όκλαντ στα 48 εκατ. δολ.

Από την πλευρά της, η Resolve AI βοηθά με τις λύσεις της την επιτάχυνση και την διευκόλυνση χρονοβόρων διαδικασιών όπως η διαχείρηση υποδομών λογισμικού, σε ένα timing που τα πάντα ψηφιοποιούνται, με τον ιδρυτή και CEO της, κ.Ξανθό, να δηλώνει ότι προσφέρει ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για τους προγραμματιστές. Δεν την εντόπισαν τυχαία οι Αμερικάνοι experts της Silicon Valley. Η προοπτικές της δείχνουν εξαιρετικές και προς επιβεβαίωση αυτού η εφαρμογή της τεχνολογίας της σε απαιτητικά projects προσέλκυσαν επενδυτές και απέφερε μια γενναιόδωρη χρηματοδότηση και από αρκετά νωρίς.
Ο ίδιος είναι πρώην στέλεχος της Splunk και το δημιούργημά του κέρδισε τη μεγαλύτερη μέχρι τώρα χρηματοδότηση φέτος από το συγκεκριμένο VC.

O νυν διευθύνων σύμβουλος της ανερχόμενης startup αποκάλυψε ότι σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το κεφάλαιο για προσλήψεις, με στόχο να διπλασιάσει την τρέχουσα ομάδα των 16 ατόμων μέχρι το τέλος του έτους.

Η εταιρεία επιδιώκει επίσης να επεκτείνει τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης της για να εκτελεί περισσότερες εργασίες, όπως η πρόληψη περιστατικών και η βελτιστοποίηση κόστους στο cloud.

«Η επανασχεδιασμός της μηχανικής λογισμικού με τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία στη γενετική τεχνητή νοημοσύνη», δήλωσε συνεργάτης του Greylock, περιγράφοντας τους νέους ορίζοντες που ανοίγονται.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Από τα ψηλά στα χαμηλά και μετά στα… ψηλότερα (pic)

Τα σχέδια των τραπεζών για τον αναβαλλόμενο φόρο – Πώς θα μειωθεί

Οικογένεια Σαράντη (Ελληνικά Γαλακτοκομεία): Η νέα γενιά μπαίνει δυναμικά και βάζει ψηλά τον πήχη

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version