Ο Ντίνο Μπέκης δεν έχει έρθει πολλές φορές στην Ελλάδα. Επίσης, δεν γνωρίζει σε βάθος το ελληνικό οικοσύστημα start up και καινοτομίας. Kαι τα δύο σκοπεύει να τα αλλάξει.
Σε ηγετική θέση σε μία από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών και ημιαγωγών -της αμερικανικής Qualcomm-, αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής του τμήματος Wearables & Mixed Signals Solutions, ο Ντίνο Μπέκης βρίσκεται στην πρωτοπορία ενός κλάδου που αναμένεται να αλλάξει τον τρόπο που ζούμε και εργαζόμαστε.
Τον συναντήσαμε στην ημερίδα “Atoms to Algos”, που οργάνωσε η Applied Materials Greece και δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του για την Ελλάδα και τις προοπτικές που δίνονται στην χώρα.
«Γνωρίζω ότι η Ελλάδα διαθέτει ένα ζωντανό οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων» τόνισε στη συνέντευξη που παραχώρησε στο newmoney. «Υπάρχει μια μεγάλη ελληνοαμερικανική κοινότητα στις ΗΠΑ που επικεντρώνεται στην τεχνολογία, όπως στο Σαν Φρανσίσκο, στο Λος Άντζελες, στο Σαν Ντιέγκο, ακόμη και στη Νέα Υόρκη, όπου γίνονται περιοδικά συνέδρια και μπορείς να μιλήσεις με επενδυτές και startups. Εκτίθεμαι όλο και περισσότερο σε αυτό το οικοσύστημα. Καταρχάς, από τα πράγματα που κάνουν την Ελλάδα μια πολύ ελκυστική περιοχή είναι η ποιότητα ζωής. Δεύτερον, διαθέτει ανθρώπους με υψηλή μόρφωση σε τεχνικούς τομείς. Τρίτον, νομίζω ότι υπάρχει αρκετή αφοσίωση. Όταν οι εργαζόμενοι ξεκινούν σε μια εταιρεία, είναι πιο πιθανό να παραμείνουν σε αυτή. Επίσης θεωρώ ότι η Ελλάδα έχει μια ιστορία καινοτομίας, ακόμα και εκτός τεχνολογίας. Οι Έλληνες ήταν πάντα γνωστοί για το ότι έβρισκαν τρόπο να κάνουν τη δουλειά τους. Για μένα, αυτό είναι η επιχειρηματικότητα, αυτό είναι καινοτομία, η καινοτομία δεν περιορίζεται μόνο στα τεχνικά.
Βλέπουμε στην Ελλάδα τις νέες επενδύσεις, την ίδρυση μεγάλων εταιρειών, το εξαιρετικά προικισμένο, μορφωμένο και πιστό εργατικό δυναμικό, την σπουδαία ποιότητα ζωής. Όλα αυτά συναντώνται. Βρισκόμαστε στην αρχή μίας πορείας επέκτασης. Οι πρόσφατες γεωπολιτικές προκλήσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ οδηγούν σε σχέδια για την εγκατάσταση περισσότερων τοπικών κέντρων ανάπτυξης, για παράδειγμα στην Ευρώπη, και η Ελλάδα είναι μια πολύ καλή τοποθεσία για αυτές τις επενδύσεις.»
Γιος μεταναστών, ο Ντίνο Μπέκης αποτελεί παράδειγμα του αμερικανικού ονείρου. Ξυλουργός από τη Φιλώτα Κοζάνης ο πατέρας του, εργαζόταν σε δύο και τρεις δουλειές ταυτόχρονα για να συντηρήσει την οικογένειά του, σε δουλειές του «μπλε κολάρου» όπως λέει χαρακτηριστικά ο Ντ. Μπέκης. Καθώς ο ίδιος ανέβηκε τη σκάλα της επιτυχίας, επόμενός του στόχος είναι να ανταποδώσει τις ευκαιρίες που του δόθηκαν:
«Οι γονείς μου θυσίασαν πολλά για να μπορέσω να έχω μια καλύτερη ζωή» μας είπε. «Αισθάνομαι ότι έχω πετύχει πολλά και αυτό που θα ήθελα να κάνω στη συνέχεια είναι να προσφέρω, να επιστρέψω στον κλάδο από τον οποίο έχω πάρει τόσα πολλά. Ειδικότερα θα ήθελα πολύ να βοηθήσω startups στην Ελλάδα, γιατί για μένα είναι μέρος της εθνικής μου κληρονομιάς. Κατά κάποιο τρόπο υπάρχουν Έλληνες παντού σε αυτόν τον κλάδο, αλλά δεν υπάρχει ένας τεράστιος τεχνολογικός κόμβος στην Ελλάδα. Ίσως μπορούμε να το αλλάξουμε αυτό.»
Από το smartphone στα wearables
Στην παρουσίασή του στην ημερίδα Atoms to Algos, ο Ντίνο Μπέκης αναφέρθηκε στην «επανάσταση» που θα φέρουν στη ζωή μας τα φορέσιμα (wearables), κυρίως γυαλιά και ρολόγια.
Όπως εξήγησε στο newmoney, τα γκάτζετ αυτά σύντομα θα ενσωματώνουν – χάρη στα τσιπ- τεράστιες δυνατότητες αποθήκευσης και επεξεργασίας δεδομένων. Παράλληλα, θα «εμπλουτιστούν» με τεχνολογίες Επαυξημένης Πραγματικότητας (Augmented reality, AR), ανοίγοντας νέους ορίζοντες σε καθημερινές λειτουργίες.
«Για παράδειγμα, θα μπορείτε να φοράτε πολύ λεπτά γυαλιά, αλλά στα γυαλιά αυτά θα έχουν ενσωματωθεί οθόνες, κάμερες, λογισμικό επεξεργασίας και ασύρματη συνδεσιμότητα» εξηγεί ο Ντ. Μπέκης. «Έτσι, μπορεί να συναντήσετε κάποιον, και αν δεν τον γνωρίζετε να σας παρουσιαστούν αυτόματα όλες οι δημόσιες πληροφορίες για το πρόσωπο αυτό, πχ το προφίλ του στο LinkedIn. Ή αν τον έχετε γνωρίσει και δεν τον θυμάστε, να σας παρουσιαστούν οι πληροφορίες από τον κατάλογο των επαφών σας. Η επαυξημένη πραγματικότητα θα γίνεται όλο και περισσότερο μέρος της καθημερινότητάς μας, ακόμα και για τους απλούς ανθρώπους και αυτό θα γίνει σύντομα, μάλλον μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.»
Όπως εκτιμά ο Ντ. Μπέκης τα wearables θα εκτοπίσουν τα smartphone από το επίκεντρο των εξελίξεων.
«Tα wearables μπορούν να αποτελέσουν ένα ξεχωριστό σενάριο» περιγράφει. «Μία εφαρμογή των wearables που είναι πραγματικά συναρπαστική είναι η συνεχής παρακολούθηση της υγείας. Με δυνατότητες μηχανικής μάθησης και έναν ισχυρό επεξεργαστή, η ανάλυση όλων των δεδομένων που αφορούν στην υγεία σας (αν έχετε αυξημένους καρδιακούς παλμούς, αν έχετε αρρυθμία, αν περπατήσατε αρκετά ή όχι κλπ) μπορεί να γίνει στο ρολόι που φοράτε. Δεν χρειάζεται να στέλνετε τις προσωπικές σας ιατρικές πληροφορίες στο cloud και έτσι θα διασφαλίζετε την ιδιωτικότητα του ιατρικού σας φακέλου. Επίσης, τα wearables έχουν άμεση ανταπόκριση στις κινήσεις των χεριών ή των ματιών. Τέλος, το γεγονός ότι βρίσκονται πάνω στο σώμα σας σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το αν θα τα χάσετε ή τα ξεχάσετε».
Δείτε το βίντεο ΕΔΩ
Όμως, η νέα αυτή πραγματικότητα ενέχει και κινδύνους, που πρέπει να αντιμετωπιστούν εγκαίρως.
«Πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να χειραγωγήσουν την τεχνολογία και να την χρησιμοποιήσουν για κακούς σκοπούς» σημειώνει ο Ντ. Μπέκης. «Για αυτό πρέπει να νομοθετηθούν κανονισμοί και αποτελεσματική εποπτεία. Υπάρχει πάντα κίνδυνος σε οτιδήποτε νέο. Αλλά αυτή είναι η ιστορία της ανθρωπότητας, σωστά; Κάθε μία από τις μεγάλες μεταβάσεις στην ιστορία μας, η βιομηχανική επανάσταση, η εποχή των υπολογιστών, η εποχή του Διαδικτύου, όλα αυτά έφεραν τεράστιες αλλαγές και ανατροπές. Πολλοί ήταν αντίθετοι όταν συνέβαιναν, αλλά τελικά η ποιότητα ζωής, το καλύτερο βιοτικό επίπεδο προέκυψαν από αυτές τις πολύ ανατρεπτικές εξελίξεις.»
Διαβάστε ακόμη
Πώς το ελληνικό Δημόσιο μπαίνει δυνατά στο real estate για γραφεία στην Αθήνα
Σόρος τέλος, ζήτω ο… Σόρος: Ο διάδοχος, η Ελλάδα, η Ρωσία και η επόμενη ημέρα
Μαρί Σαντάλ: Η αμύθητη περιουσία, τα πέντε παιδιά, οι business και η πραγματική ζωή της
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ