search icon

business stories

Νόβακ Τζόκοβιτς: Ο «Μίδας» των κορτ – Τα έπαθλα των 160 εκατ. δολ. και οι business του (pics)

Πόσα κέρδισε ο Σέρβος σούπερ σταρ του τένις από την μεγάλη νίκη του στο Grand Slam του Wimbledon - Οι χορηγοί του, τα «χρυσά» deals, οι επενδύσεις, τα προβλήματα με το... εμβόλιο

Η έκβαση του μεγάλου τουρνουά στο Wimbledon δεν απογοήτευσε τους φίλους του Νόβακ Τζόκοβιτς.

Πέρα από την κατάκτηση μιας εμφατικής νίκης (3-1) επί βρετανικού εδάφους (παρά την προσπάθεια του «πρωτάρη» σε τελικούς Grand Slam, Ελληνοαυστραλού Νικ Κύργιου, να αμφισβητήσει τα προγνωστικά που ήθελαν φαβορί εξ’ αρχής τον πολυνίκη αντίπαλο του) ο Σέρβος τενίστας κατάφερε, παράλληλα, να ανεβάσει κι άλλο το ύψος των τραπεζικών λογαριασμών του.

Δόξα και χρήμα πάνε μαζί για τον Νόλε, ο οποίος δικαιούται σαφώς τον τίτλο του «Μίδα» των κορτ, έχοντας κερδίσει τα περισσότερα χρήματα σε σύγκριση με κάθε άλλο συνάδελφό του από τα έπαθλα των αγώνων του.

Στα 35 προς 36 του (γενν. 22/5/1987) αγγίζει το «φράγμα» των 160 εκατ. δολ. μόνο από βραβεία στο σύνολο της καριέρας του, σε βάθος 19 περίπου ετών -από το 2003, όταν έγινε επαγγελματίας- χωρίς δηλαδή να υπολογισθούν τα έσοδά του από τα πλουσιοπάροχα συμβόλαιά του με τους χορηγούς του και αυτά από τις επιχειρηματικές δραστηριότητές του ή τις επενδύσεις του.

Πριν από τη νέα επιτυχία του, ο Τζόκοβιτς (από το νο 3, έπεσε στο νο 7) εμφάνιζε ποσό ύψους 156.541.453 δολ. (Πηγή: Atp Tour) στο ενεργητικό του ως Prize Money και από αυτά τα 1.784.727 δολ. είχαν προέλθει από την φετινή πορεία του. Τώρα, προσθέτει 2.460.000 δολ. στο «αποθεματικό» του.

Οι δύο φιναλίστ και όσοι αγωνίσθηκαν στο βρετανικό τουρνουά δεν θα πάρουν βαθμούς στην παγκόσμια κατάταξη, μετά τον αποκλεισμό Ρώσων και Λευκορώσων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, εντούτοις οι διοργανωτές μοίρασαν χρηματικά έπαθλα – ρεκόρ 50,5 εκατ. δολ., έναντι 43 εκατ. δολ, πέρσι, γεγονός που επιβεβαιώνει το restart της «αθλητικής βιομηχανίας».

Και ο Τζόκοβιτς καρπώνεται το μεγαλύτερο ποσό στην ιστορία του ιστορικού Grand Slam, όπως και η Έλενα Ριμπάκινα -νικήτρια στις γυναίκες… Η 32η συμμετοχή του σε τελικό Grand Slam συνδυάστηκε με την 7η επικράτησή του στο Wimbledon, φθάνοντας τα 21 τρόπαια σε αυτό το επίπεδο.

Πλέον, απέχει ένα major από τον Ράφα Ναδάλ που έχει 22, όμως, δεν θα μπορέσει να ταξιδέψει στις ΗΠΑ όντας ανεμβολίαστος, συνεπώς είναι μάλλον το πρώτο και τελευταίο του Grand Slam για φέτος…

Χορηγοί και πανδημία

Στο portfolio των χορηγών του Νόβακ Τζόκοβιτς φιγουράρουν ηχηρά brands της αγοράς, όπως οι εταιρείες Lacoste, HEAD, Asics κ.ά., αλλά μόλις τον περασμένο Μάρτιο γραφόταν κατά κόρον ότι η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Peugeot έλαβε την σκληρή απόφαση να διακόψει την συνεργασία της με τον Σέρβο. Βέβαια, οι βρετανικές εφημερίδες «The Mirror» και «Daily Mail» εξακολουθούν να συμπεριλαμβάνουν την δημοφιλή μάρκα αυτοκινήτων στους χορηγούς του…

Οι απόψεις διίσταντο την Άνοιξη. Η λογικοφανής αιτία ήταν η άρνηση του σούπερ σταρ του τένις να εμβολιασθεί για τον κορωνοϊό και οι απουσίες του από κορυφαία τουρνουά, με αποκορύφωμα την περιπέτειά του στην Αυστραλία. Φήμες, ωστόσο, ήθελαν τους Γάλλους να είναι διατεθειμένοι να σταματήσουν τη χορηγία για εξοικονόμηση χρημάτων, καθώς τα έσοδά τους είχαν δεχθεί πλήγμα το τελευταίο διάστημα λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας.

Κατά καιρούς, πάντως, από το χαρτοφυλάκιο του Τζόκοβιτς έχουν «παρελάσει» -και κάποιοι συνεχίζουν- και άλλοι σπόνσορες πλην των προαναφερόμενων, όπως οι Raiffeisen Bank, UKG, Lemero, Telekom Serbia, Ultimate Software Group, Fitline, η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Konzum, η Mercedes-Benz, η αεροπορική Air Serbia airline, η επιχείρηση ναύλωσης και διαχείρισης αεροσκαφών NetJets, οι ωρολογοποιίες Hublot, Audemars Piguet, Seiko, η Ultimate Software Group κτλ.

Επιπρόσθετα έσοδα εξασφάλιζε –και προ πανδημίας- ο Νόλε από εμφανίσεις σε εκδηλώσεις και τηλεοπτικά προγράμματα. Πολλοί θα θυμούνται την παρουσία του και στο Φεστιβάλ του Σαν Ρέμο…

Ο businessman Νόλε

Η περιουσία του Τζόκοβιτς (net worth / καθαρή θέση), σύμφωνα με εκτιμήσεις, ξεπερνά τα 220 εκατ. δολ. (κατ’ άλλους καμιά πενηνταριά εκατομμύρια περισσότερα). To 2021 τα ετήσια έσοδα του (34,5 εκατ. δολ., με τα 30 εκατ. δολ. εκτός τερέν και τα 4,5 εκατ. δολ. από έπαθλα) τον έφεραν στην 46η θέση της λίστας Forbes.

Άλλωστε, από τα κέρδη του θα πρέπει να αφαιρεθούν τα… κόστη ενός πρωταθλητή, ο οποίος εγγράφει υψηλές δαπάνες στους ισολογισμούς του, π.χ. για εκπαιδευτές, διατροφολόγο, μασέρ, πνευματικό προπονητή ή τις ιδιωτικές πτήσεις του στους τόπους των τουρνουά κ.ά., και φυσικά «χαλάει» λεφτά και για τον ακριβό τρόπο διαβίωσης που χαρακτηρίζει έναν… κροίσο των σπορ.

Ο ίδιος φρόντισε να επενδύσει μέρος των χρημάτων του όχι μόνο σε διάφορα assets, μα και σε «δουλειές». Το ντεμπούτο του στο επιχειρείν έγινε με την ίδρυση του ομίλου Family Sport Group, με τις πρώτες επενδύσεις του να κατευθύνονται προς τον τομέα της τροφοδοσίας (catering) και την αλυσίδα μπαρ και εστιατορίων με την επωνυμία Novak Cafe σε τέσσερεις πόλεις της πατρίδας του.

Το 2012 – ’13 εταιρεία της οικογένειάς του φέρεται να εξαγόρασε την παραγωγή ενός πανάκριβου σερβικού τυριού με πρώτη ύλη το γάλα γαϊδούρας για να το σερβίρει στα restaurant του (αν και ξένα media είχαν διαψεύσει το deal).

Το Family Sport group επεκτάθηκε αργότερα στη διοργάνωση αθλητικών events (συμπεριλαμβανομένου του τουρνουά τένις στο Βελιγράδι), στο real estate και στην ψυχαγωγία, με τον διάσημο τενίστα σε ρόλο παραγωγού ταινίας – ντοκιμαντέρ με θέμα τη διατροφή των αθλητών και σειράς για τη σωματική, ψυχική και συναισθηματική υγεία.

Πριν φθάσει στην κορυφή, τότε που ακόμα τα χρηματικά έπαθλά του ήταν χαμηλότερα, ο Τζόκοβιτς λεγόταν ότι αγόρασε 4 εκτάρια γης σε περιοχή του Νέου Βελιγραδίου, έναντι 11 εκατ. ευρώ, με σκοπό την κατασκευή ενός αθλητικού κέντρου αφιερωμένου στο τένις.

Παλαιότερα είχε λανσάρει το brand υγιεινής διατροφής Djokolife, ενώ μια άλλη επιχειρηματική απόπειρα του, που μάλλον… απέτυχε ήταν το άνοιγμα ενός vegan restaurant στο Μόντε Κάρλο, το Eqvita. Τέλη του 2020 δε, επένδυσε από κοινού με τον ράπερ Jay-Z σε start up που ασχολείται με το fitness. Η ειρωνεία; Τον Ιανουάριο εξαγόρασε με τη σύζυγο του το 80% της δανέζικης εταιρείας βιοτεχνολογίας QuantBioRes, η οποία αναπτύσσει μια νέα ιατρική θεραπεία κατά του Covid 19!

Βίλες, super cars και φιλανθρωπίες

Ο multimillionaire των κορτς, κάτοικος του Μόντε Κάρλο, «έχτισε» μια «οικονομική αυτοκρατορία» μέσα σε μια εικοσαετία, που περιλάμβανε ανέκαθεν πολυτελή ακίνητα (π.χ. μια βίλα στο Μόντε Κάρλο, μεζονέτα σε 16όροφο κτίριο της Eighty Seven Park στην παραλία του Μαϊάμι με ανεμπόδιστη θέα στον Ατλαντικό Ωκεανό, δύο διαμερίσματα στο Σόχο του Μανχάταν, στους δίδυμους πύργους της 565 Broome SoHo κ.ά.). Αν και πέρσι αμερικανικά δημοσιεύματα τον ήθελαν να έχει πουλήσει σε άγνωστο αγοραστή (μέσω εταιρείας του) το «σπίτι» στο Μαϊάμι αντί 6 εκατ. δολ.

Στα επίγεια, εναέρια και θαλάσσια μέσα μεταφοράς του, εκτός από τον στόλο των ΙΧ του (Bentley GT Continental, Mercedes Benz S500, Aston Martin DB9, Audi R8, Tesla Model X, BMW M55D, Fiat 500, δύο Peugeot 508 Sport και E-208 κ.α), υπήρχε μέχρι πρότινος στην κατοχή του ένα luxury yacht τύπου Manhattan 60, αξίας 2,5 εκατ. δολ., που λέγεται ότι επίσης πουλήθηκε, ενώ συνηθίζει να χρησιμοποιεί jets ή ελικόπτερα για τις μετακινήσεις του.

Πέρα από όλα τούτα, ο Τζόκοβιτς θεωρείται ιδιαίτερα γενναιόδωρος, συμβάλλοντας κάθε χρόνο στον προϋπολογισμό πολλών φιλανθρωπικών ιδρυμάτων σε διάφορα μέρη του πλανήτη.

Διαβάστε ακόμη

Φυσικό αέριο: Ο εφιάλτης των ελλείψεων σηκώνει στο πόδι όλη την Ευρώπη

Έρχεται η «χρυσή λίστα» δικαιούχων επιστροφής ΦΠΑ

Ο ανασχηματισμός, ο «ζαβολιάρης» εφοπλιστής, τα χρυσά ακίνητα του ΟΤΕ, η EDF, η ΔΕΗ και η Ευρώπη Ασφαλιστική

 

Exit mobile version