Μία επιχειρηματική «αυτοκρατορία» έχει καταφέρει να «χτίσει» ο Νόβακ Τζόκοβιτς, σχεδόν… παράλληλα με την μακρά και επιτυχημένη καριέρα του στα γήπεδα του τένις.
Αυτό που δεν θεωρείται ευρέως γνωστό είναι ότι ο 34χρονος (γεννημένος στις 22/5/1987) Σέρβος σούπερ σταρ των κορτ άρχισε να τοποθετεί σε διάφορες δραστηριότητες τα κέρδη του από τους αγώνες του το 2005. Δηλαδή, μόλις δυο χρόνια μετά τη μετάβαση του στο επαγγελματικό επίπεδο του αθλήματος σε ηλικία 17-18 ετών.
Το ντεμπούτο του Νόλε στο επιχειρείν έγινε με την ίδρυση του ομίλου Family Sport Group, με τις πρώτες του επενδύσεις να κατευθύνονται προς τον τομέα της τροφοδοσίας (catering) και την αλυσίδα μπαρ και εστιατορίων με την επωνυμία Novak Cafe σε τέσσερεις πόλεις της πατρίδας του.
Μια επιλογή, η οποία δεν προκάλεσε έκπληξη, γιατί προηγουμένως οι γονείς του λειτουργούσαν μια πιτσαρία σε γνωστό χιονοδρομικό κέντρο και διέθεταν το know how της εστίασης.
Το 2012-13 η εταιρεία της οικογένειας του Τζόκοβιτς φέρεται να εξαγόρασε την παραγωγή ενός πανάκριβου σερβικού τυριού με πρώτη ύλη το γάλα γαϊδούρας για να το σερβίρει στα εστιατόρια του και αργότερα ο …πήχης ανέβηκε ψηλότερα. Το Family Sport group δεν άργησε να επεκταθεί στη διοργάνωση αθλητικών events, (συμπεριλαμβανομένου του τουρνουά τένις στο Βελιγράδι), στο real estate, αλλά και στην ψυχαγωγία, με τον διάσημο τενίστα σε ρόλο παραγωγού ταινίας-ντοκιμαντέρ με θέμα τη διατροφή των αθλητών και σειράς για τη σωματική, ψυχική και συναισθηματική υγεία.
Κλάδοι στους οποίους, σύμφωνα με όσα αναφέρουν αυτή την εποχή ξένα media για τις επιχειρηματικές προσπάθειες του Νόβακ Τζόκοβιτς, οι επενδύσεις γίνονται όλο και πιο επικερδείς σε μια αναπτυσσόμενη αγορά όπως αυτή της Σερβίας.
Πριν φθάσει στην κορυφή, τότε που ακόμα τα χρηματικά έπαθλα του ήταν χαμηλότερα, αποφάσισε να αγοράσει 4 εκτάρια γης σε περιοχή του Νέου Βελιγραδίου, έναντι 11 εκατ. ευρώ, με σκοπό την κατασκευή ενός αθλητικού κέντρου αφιερωμένου στο τένις…
Παλαιότερα είχε λανσάρει το brand υγιεινής διατροφής Djokolife. Μια άλλη επιχειρηματική απόπειρα του, που μάλλον …απέτυχε ήταν το άνοιγμα ενός vegan restaurant στο Μόντε Κάρλο, το Eqvita.
Τέλη του 2020, ο ιδιαίτερα δραστήριος Νόλε επένδυσε από κοινού με τον ράπερ Jay-Z σε start up που ασχολείται με το fitness και γενικά οι αναζητήσεις του δεν σταματούν. Στα 34 του αποκτά ολοένα περισσότερα έσοδα εκτός τένις, συνεχίζοντας την πορεία του και στα κορτς.
Βραβεία 151.876.636 δολαρίων, μείον …έξοδα
Μόνιμος κάτοχος εδώ και αρκετό καιρό της θέσης «νο 1» στην παγκόσμια κατάταξη, με τη νίκη του στο φετινό Γουίμπλετον έφθασε τα 20 τρόπαια σε Grand Slam και ισοφάρισε την επίδοση των έτερων δυο εκ των «big 3» του τένις, των Ρότζερ Φέντερερ και Ράφαελ Ναδάλ. Μπροστά του ο μυθικός Νόλε πλέον έχει το US Open και μαζί την ευκαιρία να γίνει ο απόλυτος ρέκορντμαν στα τουρνουά αυτού του επιπέδου στην ιστορία του τένις…
Από το 2003, ως επαγγελματίας, έχει προσθέσει στον λογαριασμό του το συνολικό ποσό ρεκόρ των 151.876.636 δολ. από βραβεία για τις νίκες του σε δεκάδες τουρνουά (85) και μόνο τα Prize Money του 2021 ανέρχονται, στα μέσα Ιουλίου, σε 6.195.865 δολ.
Από τα λεφτά αυτά, βέβαια, θα πρέπει να αφαιρεθούν τα …κόστη ενός πρωταθλητή, ο οποίος εγγράφει υψηλές δαπάνες στους ισολογισμούς του π.χ. για εκπαιδευτές, διατροφολόγο, μασέρ, πνευματικό προπονητή ή τις ιδιωτικές πτήσεις του στους τόπους των τουρνουά…
Έχοντας, πάντως, υιοθετήσει από νιάτα του τον άγραφο νόμο της αγοράς «Money Never Sleeps», δεν μπορούσε να αφήσει αυτόν τον πλούτο να «κάθεται», αφού κατάλαβε ότι οι ευκαιρίες που υπήρχαν ήταν –και είναι- πολλές.
Τα «χρυσά» ακίνητα του Νόλε
Χωρίς να καθυστερήσει ο…multimillionaire των κορτς, κάτοικος του Μόντε Κάρλο, στράφηκε από τα πρώτα χρόνια των αγωνιστικών επιτυχιών του στις business και δημιούργησε μια «οικονομική αυτοκρατορία», όπως την αποκαλεί ο διεθνής τύπος, με τη σημερινή αξία του portfolio των επενδύσεων του και των περιουσιακών στοιχείων του να αποτιμάται στα 275 εκατ. δολ. Ποσό που διαρκώς αυξάνεται…
Σε αυτό περιλαμβάνονται πολυτελή ακίνητα: η βίλα του στο Μόντε Κάρλο, η μεζονέτα του σε 16όροφο κτίριο της Eighty Seven Park στην παραλία του Μαϊάμι με ανεμπόδιστη θέα στον Ατλαντικό Ωκεανό και δύο διαμερίσματα στο Σόχο του Μανχάταν, στους δίδυμους πύργους της 565 Broome SoHo.
Προ ημερών, αμερικανικά δημοσιεύματα ήθελαν τον Τζόκοβιτς να έχει πουλήσει σε άγνωστο αγοραστή (μέσω μιας άλλης εταιρείας του, της Universe Collins Investment LLC) το «σπιτάκι» στο Μαϊάμι αντί 6 εκατ. δολ.…
Όσο για τα μέσα μεταφοράς του: εκτός από τον στόλο των ΙΧ του (Bentley GT, Mercedes Benz S500, Aston Martin DB9, Audi R8, Tesla Model X, BMW M55D, Fiat 500, Peugeot 508 Sport κ.α), υπήρχε μέχρι πρότινος στην κατοχή του ένα luxury yacht τύπου Manhattan 60, αξίας 2,5 εκατ. δολ., που λέγεται ότι επίσης πουλήθηκε και συνηθίζει να χρησιμοποιεί jets ή ελικόπτερα για τις μετακινήσεις του.
Πέρα από το ταλέντο του στο τένις και τις επιχειρήσεις, η διεθνής αθλητική κοινότητα αναγνωρίζει στον Τζόκοβιτς το γεγονός ότι είναι ένας ιδιαίτερα γενναιόδωρος ευεργέτης, συμβάλλοντας κάθε χρόνο στον προϋπολογισμό πολλών φιλανθρωπικών ιδρυμάτων σε διάφορα μέρη του πλανήτη.
Η μεγάλη «ομάδα» των χορηγών
Αν συνυπολογισθούν οι αμοιβές του Νόλε από τη μεγάλη «ομάδα» των χορηγών του, από τη συμμετοχή του σε διαφημιστικά σποτ και καμπάνιες και φυσικά από τις επιχειρήσεις του, τα εισοδήματα του αυξάνονται κατά πολύ, σε σχέση με τα χρηματικά έπαθλα που καρπώνεται από τις νίκες του στα τουρνουά τένις.
Ο Τζόκοβιτς φιγουράρει στην 46η θέση των πιο ακριβοπληρωμένων «αστέρων» του αθλητισμού με «τζίρο» 34,5 εκατ. δολ. πέρσι, εκ των οποίων 30 εκατ. δολ. υπολογίζονται τα εμπορικά του έσοδα (επηρεασμένα και από τις επιπτώσεις της πανδημίας), όταν ο 40άρης Φέντερερ (νο 7) άγγιξε τα 90 εκατ. δολ. Οι ειδικοί σχολιάζουν ότι ο Νόλε δεν είναι τόσο ευνοημένος όσο ο Ελβετός σε επίπεδο μάρκετινγκ…
Στο χαρτοφυλάκιο του Σέρβου ανήκουν «βαριά» ονόματα της αγοράς, κορυφαία brand της ένδυσης, μια αυτοκινητοβιομηχανία, μια τράπεζα κ.α με κύριους σπόνσορες του τις Lacoste, Peugeot, Head, Asics, Raiffeisen Bank, UKG, Lemero, ενώ, συμπορεύεται και με την Unisef.
Ακόμα, έχει συνεργασθεί με εταιρείες όπως οι Telekom Serbia, Ultimate Software Group, Fitline, η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Konzum, η Mercedes-Benz, η αεροπορική Air Serbia airline, η κατασκευάστρια αεροσκαφών LearJet και οι ωρολογοποιίες Audemars Piguet και Seiko.
Ένα επιπλέον έσοδο προέρχεται από εμφανίσεις σε εκδηλώσεις και τηλεοπτικά προγράμματα. Πολλοί θα θυμούνται την παρουσία του Τζόκοβιτς στο Φεστιβάλ του Σαν Ρέμο…
Διαβάστε ακόμη:
Cosmote TV: «Ταράζει» τα νερά της Super League – Συζητήσεις με 11 ομάδες
Επίδομα αδείας 2021: Πότε καταβάλλεται – Πώς υπολογίζεται
Οικογένεια Παπαγεωργίου: Σε πλειστηριασμό ξανά το εμπορικό κέντρο «Avenue»