search icon

business stories

Νώντας Πασχαλίδης – Neurosoft: Στρατηγική απόφαση η πώληση δύο θυγατρικών στην Qualco

Το deal της ελληνικής εταιρείας για την πώληση της TensorFin και της Daedalus - Συνδυαστικά οι δύο πλατφόρμες καλύπτουν πλήρως τον χώρο του Supply Chain Finance

O CEO της Neurosoft, Νώντας Πασχαλίδης

Στρατηγική απόφαση χαρακτηρίζει ο CEO της Neurosoft, Νώντας Πασχαλίδης (φωτ.), την απόφαση της εταιρείας του να προχωρήσει στην πώληση δύο θυγατρικών της στην Qualco του κ. Ορέστη Τσακαλώτου.

«Η επίμαχη απόφαση ελήφθη το 2021 και αποτέλεσμα αυτής ήταν η συναλλαγή με την Qualco», αναφέρει χαρακτηριστικά στο «business stories» ο κ. Πασχαλίδης και συνεχίζει: «Η μία θυγατρική, η TensorFin, παράγει ένα λογισμικό για factoring, είναι ένα κεντρικό τραπεζικό σύστημα δηλαδή για το συγκεκριμένο κομμάτι, και η δεύτερη, η Daedalus, ήταν η θυγατρική μας στα Εμιράτα που επί της ουσίας σέρβιρε πελάτες -κυρίως factoring- που είχαμε στη Μέση Ανατολή. Η Qualco θέλει μέσα από αυτή τη συναλλαγή να μπει στον χώρο του factoring και του supply chain finance».

Συγκεκριμένα, θα έχει πλέον στη φαρέτρα της την πλατφόρμα Proxima+, αποτελούμενη από τα modules Proxima Back office, Tesla Radius, Ergodicity και self-on boarding, καθώς και την πλατφόρμα Confirm, η οποία βασίζεται στην τεχνολογία Open Blockchain (Hyperledger­fabric).

Συνδυαστικά οι δύο πλατφόρμες καλύπτουν πλήρως τον χώρο του Supply Chain Finance και προσφέρουν ανταγωνιστικές λύσεις με ασύγκριτα πλεονεκτήματα στη συγκεκριμένη αγορά.

«Σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο χρηματοπιστωτικό τοπίο, όπου η ανάγκη για ρευστότητα είναι συντριπτική, οι επιχειρήσεις ζητούν καινοτόμες τεχνολογικές δυνατότητες», δήλωσε ο Managing Director της Qualco Σπύρος Ρέτζεκας, μετά την ανακοίνωση του deal, υπογραμμίζοντας πως η προσθήκη των πλατφορμών Proxima+ και Confirm στο χαρτοφυλάκιό τους συμβάλλει στην παροχή στους πελάτες τους διεθνώς ολοκληρωμένων λύσεων στον ευρύτερο χώρο του credit management, που βασίζονται σε leading προϊόντα με ισχυρό τεχνολογικό υπόβαθρο και βαθιά γνώση του business που συνδυάζονται με δυνατότητες Tεχνητής Νοημοσύνης και Αdvanced Αnalytics.

Οσον αφορά, δε, την πρόθεση της Neurosoft να βγάλει κάποιο άλλο τμήμα της προς πώληση, ο CEO της εταιρείας απαντά ότι προς ώρας αυτό δεν είναι στα πλάνα της και προσθέτει: «Το αντίθετο μάλιστα, επενδύουμε για να ενισχύσουμε τις ομάδες μας και τις υπηρεσίες μας εντάσσοντας νέες τεχνολογίες και λύσεις, με πιο πρόσφατο παράδειγμα το πακέτο λύσεων ασφάλειας για κρίσιμες υποδομές που βασίζονται σε SCADA συστήματα (ΟΤ Security)».

To who is who της Neurosoft

Η Neurosoft είναι ελληνική εταιρεία, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου, θυγατρική του ΟΠΑΠ κατά 68% και δραστηριοποιείται στον ευρύτερο χώρο της πληροφορικής που πλέον ασχολείται μόνο με υποδομές. «Οταν λέμε υποδομές, η εστίασή μας είναι στο ICT Infrastructure, από το δίκτυο, το security, το cloud και το cyber, πιάνουμε, δηλαδή, μία υποδομή από την αρχή μέχρι το τέλος, παρέχοντας όλες τις υπηρεσίες από απόσταση ή με φυσική παρουσία», εξηγεί ο κ. Πασχαλίδης.

Ξεκίνησε το 1994 ως εταιρεία παροχής λογισμικού, στην πορεία ανέπτυξε δύο προϊόντα, το factoring και την πλατφόρμα Proxima, καθώς και ένα για αθλητικό στοιχηματισμό, μέσω του οποίου προέκυψε και η σχέση με τον ΟΠΑΠ το 2009.

Σύμφωνα με την τότε ανακοίνωση, ο ΟΠΑΠ απέκτησε μέσω των κατά 100% θυγατρικών του με έδρα την Κύπρο ποσοστό 30,50% και 5,50% αντίστοιχα του μετοχικού κεφαλαίου της Neurosoft, ήτοι συνολικό ποσοστό 36%, με το συνολικό τίμημα να ανέρχεται στα περίπου 11,5 εκατ. ευρώ.

Η συνεργασία των δύο ήρθε έπειτα από πολυετή σχέση η οποία ξεκίνησε με την προμήθεια και υποστήριξη μιας ολοκληρωμένης εφαρμογής για την αξιοποίηση επιχειρησιακών δεδομένων του Οργανισμού. Το έργο αυτό ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία και έγινε βάση για την ανάπτυξη μιας σταθερής σχέσης μεταξύ των δύο εταιρειών. «Παράλληλα, υπήρχε και μια σχέση με μια εταιρεία που έκανε υποδομές, με αποτέλεσμα να εξαγοράσουμε εν τέλει το 70% αυτής και το 2014 να ακολουθήσει η συγχώνευση. Γίναμε, λοιπόν, μία εταιρεία, με αντικείμενο τόσο το software development όσο και το ICT Infrastructure», συνεχίζει ο κ. Πασχαλίδης.

Ο COVID-19 και το όραμα για το μέλλον

«Η υγειονομική κρίση είχε επίπτωση σε όλες τις υπηρεσίες υποστήριξης που δίνουμε, όταν οι αλυσίδες ήταν κλειστές. Υποστηρίζουμε, για παράδειγμα, το δίκτυο του ΟΠΑΠ. Oταν τα πρακτορεία ήταν κλειστά, αυτό μας επηρέασε. Αλλού, ωστόσο, μας ευνόησε, δηλαδή η τηλεργασία δημιούργησε ανάγκες τις οποίες καλύψαμε με τεχνολογία, ενώ και σε επίπεδο cyber security η κρίση δημιούργησε μεγαλύτερο κύκλο εργασιών και ευκαιρίες».

Αυτό τονίζει στο «b.s.» ο επικεφαλής της Neurosoft περιγράφοντας πώς βλέπει την εταιρεία σε μία τριετία από σήμερα: «Στον χώρο όπου δραστηριοποιείται η Neurosoft, με όλα αυτά που γίνονται, το Internet of Things, την ανάγκη για μεγαλύτερες ταχύτητες, την επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα με τα data centers, που σίγουρα θα ακολουθήσουν και άλλοι, υπάρχει τεράστια δυναμική. Εμείς έχουμε δώσει όλο μας το βάρος σε λύσεις και υπηρεσίες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την κυβερνοασφάλεια σε υποδομές, είτε OnPremise είτε στο cloud. Eλπίζουμε όλο αυτό το όραμα και το πλάνο ανάπτυξης να δώσουν επιπλέον αξία στους πελάτες και τους μετόχους μας καθώς και ευκαιρίες εξέλιξης στους ανθρώπους μας».

Διαβάστε ακόμη
Οι ελληνικές startups που μπορούν να εξελιχθούν σε «μονόκερους»
Σπύρος Κανελλόπουλος – «Χιών»: Ποια είναι η ιστορική εταιρεία – Αλάτι σαν χιόνι εδώ και 86 χρόνια (pics)
Κύμα ακρίβειας σαρώνει την αγορά (infographic)

 

 

 

Exit mobile version