search icon

business stories

Νίκος Γρυπάρης: Το νέο σφυρί για τη βίλα στο Φανάρι και η «ανατίμηση» για το ακίνητο στη Χώρα της Μυκόνου (pics)

Ο ιδιοκτήτης των εμβληματικών Caprice και Sea Satin βρίσκεται ξανά αντιμέτωπος με πλειστηριασμούς για δύο ακίνητά του - Η δικαστική προσφυγή και τι θα «κληρώσει» στις 20 Ιουνίου και στις 17 Ιουλίου

Αντιμέτωπος με το ηλεκτρονικό σφυρί βρίσκεται για δύο ακίνητά του ένας άνθρωπος που θεωρείται από τους βασικούς διαμορφωτές του «μύθου» της Μυκόνου. Ο Νίκος Γρυπάρης, εμβληματική φυσιογνωμία της διασκέδασης στο «Νησί των Ανέμων», συνέδεσε το όνομά του με τα θρυλικά μαγαζιά «Caprice» και «Sea Satin», πόλους έλξης χιλιάδων τουριστών, καθώς και διεθνών προσωπικοτήτων από τον χώρο του θεάματος, όπως ο Ματ Ντέιμον, ο Κέβιν Κόστνερ, ο Τομ Χανκς, η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ κ.ά.

Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, λόγω οικονομικών προβλημάτων και με τα μαγαζιά του να αποτελούν παρελθόν, δημιουργήθηκαν χρέη με αποτέλεσμα την εμπλοκή του στην περιπέτεια των πλειστηριασμών.

Έτσι, όπως είχε αποκαλύψει το «ΘΕΜΑ», τον Φεβρουάριο, στο σφυρί κατέληξαν τόσο η βίλα του στο Φανάρι, όσο και ένα δεύτερο ακίνητο στη Χώρα της Μυκόνου.

Το 2ο σφυρί για τη βίλα στο Φανάρι

Ο πρώτος πλειστηριασμός για τη βίλα έγινε στις 23 Μαΐου, αλλά ματαιώθηκε ελλείψει πλειοδοτών. Όπως αποκαλύπτει όμως σήμερα το newmoney, έχει ήδη προγραμματιστεί ο επαναληπτικός για τις 17 Ιουλίου. Πρόκειται για μια ανεξάρτητη και αυτοτελή ιδιοκτησία σε οικόπεδο 4 στρεμμάτων, εκτός σχεδίου και εντός ΖΟΕ, συνολικού εμβαδού 175 τ.μ.

Η τιμή πρώτης προσφοράς παραμένει στα 2,5 εκατ. ευρώ, ενώ επισπεύδουσα είναι η Cepal. Το σφυρί αφορά ειδικότερα στην κατοικία Κ-Γ που τυπικά αποτελείται από υπόγειο 74,50 τ.μ. ισόγειο Β 25,50 τ.μ. και ισόγειο Α 75 τ.μ. και εν συνόλω 175 τ.μ., ενώ έχει ποσοστό συνιδιοκτησίας 50/100 επί του αγροτεμαχίου. Στην ιδιοκτησία Κ-Γ ανήκει κλειστή θέση γκαράζ 24,75 τ.μ.

Με βάση την αυτοψία και τα αναλυτικά στοιχεία, το ακίνητο έχει συνολική επιφάνεια 679,27 τ.μ. και περιλαμβάνει:

1. Στάθμη υπογείου (πρακτικά ισόγειο στη στάθμη της πισίνας) με επιφάνεια 458.87τ.μ. που αποτελείται από ενιαίο χώρο υποδοχής-καθιστικού-κουζίνας, χώρο εσωτερικής κλίμακας ανόδου προς το υπερκείμενο επίπεδο καθώς και τέσσερα δωμάτια με ατομικά λουτρά.

2. Στάθμη ισογείου με επιφάνεια 192.71 τ.μ. που αποτελείται από χώρο μικρού καθιστικού, δυο δωμάτια, λουτρά, βεστιάριο και ένα ανεξάρτητο ξενώνα.

3. Στάθμη παταριού με υπνοδωμάτιο εμβαδού 27.69 τ.μ. ενώ η κλειστή θέση στάθμευσης δεν έχει κατασκευαστεί.

Η εν λόγω ιδιοκτησία έχει διαχωριστεί από τις άλλες δύο ιδιοκτησίες και έχει γίνει περίφραξη με μαντρότοιχο, ώστε στην πράξη να έχει αποκλειστική χρήση τμήματος 2.300 τ.μ. περίπου από το μείζον γήπεδο. Στο τμήμα αυτό έχει κατασκευαστεί πισίνα με τζάμια για προστασία από τον αέρα. Στον περιβάλλοντα χώρο υπάρχουν πέργκολες και φυτεύσεις, ενώ όμως αναφέρεται στην έκθεση, σε όλες τις στάθμες της κατοικίας διαπιστώνονται αυθαίρετες επεκτάσεις.

Το «φιλέτο» στην Αλευκάνδρα

Πριν από τον δεύτερο πλειστηριασμό για τη βίλα στο Φανάρι, θα προηγηθεί ένας ακόμη για ακίνητο του Ν. Γρυπάρη στο κέντρο της Χώρας της Μυκόνου. Αφορά διαμέρισμα 1ου ορόφου με μικρή ισόγεια αποθήκη, αλλά και με μπαλκόνι με θέα το απέραντο γαλάζιο, που βρίσκεται στην πλατεία Αλευκάνδρας, πολύ κοντά στην περίφημη Μικρή Βενετία. Το ακίνητο έχει εμβαδόν 153,84 τ.μ. και καταλαμβάνει τον πρώτο όροφο διώροφης οικοδομής. Η τιμή πρώτης προσφοράς είχε οριστεί σε 859.000 ευρώ.

Ωστόσο, στις 29 Μαΐου ο Νίκος Γρυπάρης άσκησε ανακοπή, ζητώντας τη διόρθωση της έκθεσης κατάσχεσης και την αύξηση της τιμής εκκίνησης. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Σύρου, που εκδόθηκε στις 6 Ιουνίου, πρόκειται για «μία ανώγεια οικία με το πατάρι της μετά του αέρος της», που βρίσκεται στη θέση «Πλατεία Αλευκάντρας» εντός της πόλης της Νήσου Μυκόνου επί της οδού Αλευκάντρας.

«Καταλαμβάνει τον πρώτο πάνω από το ισόγειο όροφο, διώροφης οικοδομής, το ισόγειο της οποίας ανήκει στους κληρονόμους Γ.Χ., εκτός από την ισόγεια αποθήκη και την τουαλέτα, την κλίμακά ανόδου και το τμήμα αυλής μετά της εισόδου, που ανήκουν στην εν λόγω ανώγεια κατασχεθείσα οικία. H ανώγεια αυτή οικία που κατασχέθηκε, έχει εμβαδόν 153,84 τ.μ. ενώ η ισόγεια αποθήκη και τουαλέτα έχουν εμβαδόν 9,77 τ.μ. και ο εξώστης 5,18 τ.μ.».

Στο σκεπτικό της απόφασης καταγράφονται πιο αναλυτικές πληροφορίες για την ιστορία και την αξία του ακινήτου. Έτσι τονίζεται ότι «το εν λόγω ακίνητο συνολικής επιφάνειας 163,61 τ.μ., αποτελεί παλιό αρχοντικό παραδοσιακό κτίσμα, σύμφωνα δε με τον τίτλο ιδιοκτησίας έχει ανεγερθεί προ του έτους 1955 και προ του 1930 (πρόκειται δηλαδή για ακίνητο του περασμένου αιώνα), σε οικόπεδο εμβαδού 171,31 τ.μ., το οποίο βρίσκεται στην πλατεία Αλευκάνδρας στη Χώρα της Μυκόνου, είναι γωνιακό και διαθέτει πρόσωπο επί πλατείας.

Έχει είσοδο από την οδό Μπόντη με μαρμάρινη σκάλα ανόδου με πλατύσκαλο, εξώστη επί της πλατείας Αλευκάνδρας και απέχει περίπου 47 μέτρα από την παραλία. Η κατοικία έχει δικαίωμα σε κοινόχρηστη και κοινόκτητη δεξαμενή που υπάρχει εντός του οικοπέδου στην ανατολική πλευρά του.

Το ακίνητο έχει ανακαινιστεί πλήρως και αποτελείται από τέσσερα δωμάτια, δύο λουτροαποχωρητήρια, ένα wc, μεγάλη κουζίνα, τραπεζαρία, σαλόνι με τζάκι, τρία πατάρια-σοφίτες από τις οποίες η μία χρησιμοποιείται ως χώρος φιλοξενίας, δωμάτιο υπηρεσίας στη σκάλα ανόδου, ενώ οι δύο κρεβατοκάμαρες διαθέτουν τζάκι». Στην απόφαση επισημαίνεται ακόμη ότι «το επίδικο ακίνητο βρίσκεται σε οικόπεδο εντός του παραδοσιακού οικισμού της Χώρας Μυκόνου και πολύ κοντά στους ιστορικούς Ανεμόμυλους (απόσταση 87 μέτρων) και τη Μικρή Βενετία (απόσταση 52 μέτρων).

Επιπροσθέτως, το ακίνητο αυτό (κείμενο εντός της Χώρας της Μυκόνου, η οποία προσελκύει διαχρονικά υψηλό αγοραστικό ενδιαφέρον) λόγω του μεγέθους του -για τα δεδομένα της Χώρας της Μυκόνου- σε συνδυασμό με την εσωτερική του διαρρύθμιση και τη θέση του (πολύ κοντά στους ιστορικούς Ανεμόμυλους και τη Μικρή Βενετία) προσφέρεται κάλλιστα και για τουριστική αξιοποίησή, η οποία θα αποφέρει μεγάλα μηνιαία εισοδήματα».

Η μοναδική Μύκονος και η απόφαση

Γενικότερη αναφορά γίνεται και στη Μύκονο που περιγράφεται στην απόφαση ως «ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως, με κοσμοπολίτικο χαρακτήρα και έντονη νυχτερινή ζωή, γνωστή για τις διασημότητες που επισκέπτονται το νησί, αλλά και το υψηλό κόστος διαμονής και παροχής υπηρεσιών. Έχει υψηλό ποσοστό τουριστικής επισκεψιμότητας με αποτέλεσμα να εμφανίζει αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον, γεγονός που συνεπάγεται αύξηση της εμπορικής αξίας των ακινήτων.

Είναι προορισμός με πολλά αξιοθέατα και δραστηριότητες και συγκεκριμένα ιστορικούς ανεμόμυλους, εκκλησίες, παραλίες, μουσεία, εμπορικά καταστήματα και εστιατόρια, ενώ η Χώρα της Μυκόνου έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός προ του 1923 με Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ 594Δ/1978) και για τους όρους δόμησης και τις χρήσεις γης ισχύει το διάταγμα (ΦΕΚ 336Δ/1976)».

Γίνεται μάλιστα παραπομπή σε έκθεση εκτίμησης του 2023 περί της εμπορικής αξίας των ακινήτων στη Χώρα της Μυκόνου, όπου πιθανολογείται ότι οι τιμές κυμαίνονται από 6.500 ευρώ έως 8.148 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Έτσι, το δικαστήριο κατέληξε ότι «λαμβανομένης υπόψη της ανοδικής πορείας της τουριστικής κίνησης στη χώρα μας αλλά και της αύξησης του αγοραστικού ενδιαφέροντος ακινήτων στις Κυκλάδες και δη στη Μύκονο από το 2019 και εντεύθεν, ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πιθανολογείται ότι η αξία του επίδικου κατεσχημένου ακινήτου που εκτίθεται σε αναγκαστικό πλειστηριασμό στις 20.06.2024, ανέρχεται σε 1.000.000 ευρώ και όχι σε 859.000 ευρώ».

Επομένως, η ανακοπή έγινε εν μέρει δεκτή και το σφυρί για το ακίνητο στην Αλευκάνδρα θα χτυπήσει με αυξημένο τον πήχη στο 1 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη

Αλλαγές σε ΔΕΚΟ και Υπερταμείο: Επενδυτικό fund και «μικρές ΔΕΗ παντού»

Airbnb: Νέα φορο-μέτρα και χρονικά πλαφόν με μεταβατική περίοδο προσαρμογής

Viva Wallet: Μία δικαστική απόφαση, διαφορετικές ερμηνείες – Οι επόμενες κινήσεις Καρώνη και JP Morgan

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

 

Exit mobile version