Η Ελλάδα αν μη τι άλλο έχει φέτος διευρυμένη εκπροσώπηση στο Νταβός στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Και μπορεί όλοι να περιμένουμε τις «ειδήσεις» που θα βγουν γύρω απ’ τα καυτά θέματα που απασχολούν την παγκόσμια οικονομία ή τις νέες επενδύσεις στην Ελλάδα (σσ Intel), στο ελβετικό ορεινό χωριό τις εντυπώσεις έχει κλέψει μία «γωνιά» ελληνικού φαγητού! Μία ελληνική καντίνα που έχει στηθεί σε κεντρικό σημείο στο χωριό και έχει εξελιχθεί σε πόλο έλξης, που δεν διέφυγε και της προσοχής του υπ. Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη ο οποίος φρόντισε να το κοινοποιήσει στο twitter.
Πρώτη εικόνα μόλις μπαίνεις στο @Davos @GreekHouseDavos φέτος βλέπεις καντίνα με Ελληνικό Φαγητό…είμαστε παντού! pic.twitter.com/6w6ity41EA
— Άδωνις Γεωργιάδης (@AdonisGeorgiadi) January 18, 2023
Η καντίνα βέβαια ουδεμία σχέση έχει με την ελληνική επίσημη αντιπροσωπεία ή το Greek House Davos. «Κατεβαίνουμε πρώτη φορά εδώ, έπειτα από πρόσκληση τοπικού εστιατορίου που όπως καταλαβαίνετε δεν προλαβαίνει να σερβίρει τον κόσμο. Οπότε μεταξύ των τριών καντινών που στήθηκαν στον περιβάλλοντα χώρο είναι και η δική μας», λέει ο Αλέξανδρος – Άλεξ – Σγουρός, ομογενής επιχειρηματίας με καταγωγή απ’ την Κόνιτσα ο οποίος μαζί με τον πατέρα του, Νίκο, λειτουργεί στην Ελβετία την αλυσίδα καταστημάτων και καντινών «Oh My Greek!».
Πρόκειται για μία αλυσίδα που μπορεί να ξεκίνησε να λειτουργεί με το συγκεκριμένο brand απ’ το 2019 εν τούτοις οι «ρίζες» της φθάνουν πίσω στο 1994, όταν ο πατέρας του Αλέξανδρου, Νίκος, ξεκινούσε τότε για έξτρα εισόδημα να προσφέρει φαγητό σε μεγάλες εκδηλώσεις και φεστιβάλ πέριξ της Ζυρίχης. «Ήμουν μόλις δύο ετών όταν ξεκίνησε αυτό», λέει ο Αλέξανδρος που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ζυρίχη.
«Ο πατέρας μου δούλευε τότε στο λιανεμπόριο αλλά είχε μεράκι να ψήνει και είδε την ευκαιρία να το κάνει –αρχικά part time – επάγγελμα όταν είδε το κενό στα μεγάλα φεστιβάλ της Ζυρίχης. Κάθε Σαββατοκύριακο λοιπόν πήγαινε από εκδήλωση σε εκδήλωση στήνοντας την καντίνα», λέει.
Στη δραστηριότητα αυτή κλήθηκαν να συμβάλουν και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας καθώς πλέον χρόνο με το χρόνο άρχιζε να μεγαλώνει. «Βοηθούσαμε ασχέτως τι πορεία μπορεί να είχε πάρει ο καθένας», λέει ο Άλεξ. «Τελικά είδαμε ότι αυτό έχει μεγάλη προοπτική αν το κάνουμε ακόμα πιο συγκροτημένα. Κάπως έτσι κι εγώ παράτησα τη δουλειά που είχα σε εμπορική θέση σε μία ελβετική εφημερίδα και μαζί με τον πατέρα μου βάλαμε όλες μας τις δυνάμεις και πλέον βγήκαμε στην αγορά το 2019 με το brand «Oh My Greek!».
Σήμερα η εταιρεία τους λειτουργεί 4 καταστήματα Oh My Greek! σε διάφορες περιοχές της Ζυρίχης και ως το Μάρτιο θα ανοίξει άλλο ένα. Παράλληλα λειτουργούν καντίνες και στήνουν σκηνές σε κάθε μεγάλη εκδήλωση, και φεστιβάλ. «Είναι τρόπο τινά ένα σουβλατζίδικο, όπως το ξέρουμε στην Ελλάδα, αλλά με premium υλικά, προϊόντα φτιαγμένα όλα στο χέρι και με ένα κόνσεπτ ‘street food’», εξηγεί.
Μαζί με το Oh My Greek! όμως ο Αλέξανδρος με τον πατέρα του, με καταγωγή απ’ την Κόνιτσα, έχουν λανσάρει και ένα άλλο τύπο εστιατορίου με «πειραγμένες ελληνικές συνταγές» με το όνομα «ΜΑΖΙ». «Λειτουργεί το πρώτο με προοπτική κι αυτό να επεκταθεί», τονίζει.
Παράλληλα η αλυσίδα δίνει ενεργό παρών σε κάθε φεστιβάλ ή μεγάλη εκδήλωση μέσα απ’ τις καντίνες ή τις οργανωμένες σκηνές που στήνουν. «Έχει τύχει σε ένα Σαββατοκύριακο να καλύψουμε και 12 παράλληλα events έτσι», λέει ο Αλέξανδρος.
Γι αυτό εξάλλου και η ομάδα της επιχείρησης μεγαλώνει. «Ήδη είμαστε 90 άτομα και συνεχίζουμε να μεγαλώνουμε. Και μπορεί η επιχείρηση να είναι 50-50 μεταξύ του πατέρα μου και εμένα όμως όλη σχεδόν η οικογένεια απασχολείται. Η μητέρα μου, η αδελφή μου, η σύζυγος μου…»
Ο ίδιος δεν κρύβει πως στόχος είναι η αλυσίδα τους να επεκταθεί σε όλη την Ελβετία. «Η ελληνική κουζίνα πλέον έχει μπει στις προτιμήσεις των Ελβετών. «Οι Ελβετοί αρχικά αναζητούν τις γεύσεις και τα φαγητά που έφαγαν στις διακοπές τους στην Ελλάδα. Αργότερα όμως αρχίζουν και αναζητούν και κάτι το ιδιαίτερο. Οπότε σαφώς μπορεί να διαθέτουμε προϊόντα που τα γνωρίζουν, όπως το γύρο, τα σουβλάκια, τη χωριάτικη, τις πίτες ή το μουσακά, όμως μαζί με αυτά προσθέτουμε και άλλα, τα οποία σιγά σιγά βρίσκουν το δρόμο τους», καταλήγει ο Αλέξανδρος.
Διαβάστε ακόμη:
Matrix Pack: Ο ελληνικός όμιλος που κατακτά τον κόσμο με τα χάρτινα καλαμάκια του (pics)
Αντρέα Ενρία: Στην Αθήνα ο επικεφαλής του SSM – Συναντήσεις με τραπεζίτες, Στουρνάρα και Σταϊκούρα