Ο Νικόλας Νιάρχος θα μπορούσε να περνά την ζωή του μέσα στην χλιδή. Να ασχολείται με τις big business της οικογένειας του, να συναναστρέφεται με την ελίτ του διεθνούς jet set σε θέρετρα του εξωτερικού ή πάνω σε πολυτελή σκάφη και να επενδύει εκατομμύρια σε διάφορα assets.
Εκείνος προτιμά να κάνει αυτό που αγαπά περισσότερο απ’ όλα, ακόμα και αν αναγκάζεται -για επαγγελματικούς λόγους- να βρεθεί στην πρώτη γραμμή του πολέμου: τη δημοσιογραφία, την οποία -δίχως υπερβολή- ασκεί με τον πιο μαχητικό τρόπο.
Όταν τα διευθυντικά στελέχη του ραδιοφωνικού σταθμού Kraina FM συναντήθηκαν μαζί του τους προηγούμενους μήνες «μέσα στο χάος του πολέμου», όπως αναφέρεται από τον ξένο τύπο, στο αυτοσχέδιο στούντιο τους- κρυμμένοι σε ένα απομακρυσμένο χωριό, σε ένα κλειστό χιονοδρομικό κέντρο κάπου στα ουκρανικά Καρπάθια Όρη, προσπαθώντας να μεταδώσουν μέσω διαδικτύου το πρόγραμμα τους- πιθανόν να δυσκολεύονταν να πιστέψουν ή να μην το συνειδητοποιούσαν, ότι ο ρεπόρτερ που είχαν απέναντι τους και συζητούσαν είναι γόνος μιας ελληνικής οικογένειας κροίσων: των Νιάρχων!
Ο Kraina FM εξέπεμπε από το Κίεβο και σε περισσότερες από είκοσι άλλες πόλεις, παίζοντας ροκ και ποπ μουσική στην ουκρανική γλώσσα. Μετά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, άλλαξε προφίλ και μετατράπηκε σε «σταθμό της εθνικής αντίστασης», μεταδίδοντας δελτία ειδήσεων και άλλες πληροφορίες, όπως αιτήματα για προμήθειες. Για λόγους ασφαλείας του ζητήθηκε να μην αποκαλύψει την τοποθεσία και το τήρησε…
Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο 33χρονος Νικόλας Σταύρος Νιάρχος τολμούσε να μπει στην «φωτιά». Με πρόθεση την εξασφάλιση πρωτογενών και εγκύρων πληροφοριών για τα ρεπορτάζ του δεν δίστασε να πραγματοποιήσει και άλλα ταξίδια, όπως εκείνο στο Λβιβ, το οποίο συχνά αποκαλείται ως πολιτιστική πρωτεύουσα της Ουκρανίας, σε μια απόπειρα του να αποτυπώσει τις συνέπειες του πολέμου στην τέχνη και τον πολιτισμό.
Εκεί, είδε αγάλματα τυλιγμένα με πλαστικά καλύμματα και τους ντόπιους να αγωνίζονται με κάθε δυνατό τρόπο να προστατέψουν τα παράθυρα και τις προσόψεις των νεοκλασικών κτιρίων της πόλης τους, αν και γνώριζαν ότι θα αρκούσε ένα άμεσο χτύπημα από μια οβίδα για να φέρει την καταστροφή τους…
Κατά την διάρκεια αποστολής του στην Ουκρανία τον Μάρτιο, ο νεαρός δημοσιογράφος κατέγραψε υλικό και μετέφερε τον Ιούνιο στα κείμενα του για το αμερικανικό The Nation τις εικόνες της φρίκης που προκαλεί ένας πόλεμος, ενώ πριν αυτός ξεκινήσει είχε δημοσιεύσει την προειδοποίηση ενός στρατηγού, Αρχηγού των Αμυντικών Πληροφοριών της χώρας, για επικείμενη –τότε- εισβολή των Ρώσων.
Η γενικότερη κουλτούρα του Νικόλα Νιάρχου δεν παραπέμπει, ίσως, σε billionaire. Το όνομα των προγόνων του, όμως, επιβεβαιώνει χωρίς αμφιβολίες την καταγωγή και την ταυτότητα του πρωτότοκου γιού δυο πάμπλουτων ανθρώπων, του Σπύρου Νιάρχου και της Δάφνης Γκίνες, εγγονού του θρυλικού εφοπλιστή Σταύρου Νιάρχου και ανιψιού του δισεκατομμυριούχου Φίλιππου Νιάρχου.
Ο Τραμπ, το Άγιον Όρος, η Σάμος
Αινιγματικός, πνευματώδης, δημιουργικός, ανήσυχος πάντα, έχει θίξει με την καυστική πένα ουκ ολίγες φορές τα «κακώς κείμενα» που διαπιστώνει.
Σε ένα από τα λίγο παλαιότερα άρθρα του στον φημισμένο «The New Yorker» με τίτλο «Πώς μπορεί ο Μπάιντεν να κατευνάσει τις εντάσεις που προκάλεσε ο Τραμπ στη Δυτική Σαχάρα», ο Νικόλας Νιάρχος χαρακτήρισε δηλώσεις του πρώην προέδρου των ΗΠΑ ως ένα «μίγμα» οπορτουνισμού, κυνισμού και άγνοιας.
Περιγράφοντας μάλιστα, την προσωπική εμπειρία του, όταν ταξίδεψε σε τμήμα της επίμαχης περιοχής, αποκάλυψε ότι κρατήθηκε προσωρινά και του επιτράπηκε να αποβιβασθεί από το αεροπλάνο για να απελαθεί!
Στο παρελθόν, ήρθε ινγκόγνιτο στην Ελλάδα για να ασχοληθεί με οδοιπορικό- φωτορεπορτάζ στο Άγιον Όρος, όπως και με το θέμα των hot spot με επιτόπια έρευνα στη Σάμο, γράφοντας ρεπορτάζ του με τίτλο «Σε ένα ελληνικό νησί που υποδέχτηκε τους μετανάστες, κάτοικοι και πρόσφυγες αισθάνονται εγκαταλειμμένοι».
Άρθρα και ρεπορτάζ του έχουν δημοσιευθεί σε ορισμένα από τα μεγαλύτερα media της Βρετανίας και των ΗΠΑ (Guardian, Independent, Οbserver, Νew York Times, Huffington Post), αν και διατηρεί μόνιμη συνεργασία από το 2014 με τον The New Yorker, μετά τα πρώτα του βήματα στην εφημερίδα Yale Daily News και τις πρώτες του εκπομπές στον ραδιοφωνικό σταθμό του Πανεπιστημίου.
Για έρευνες και συγκέντρωση στοιχείων έχει ταξιδέψει από το Mόντε Kάρλο και την Iαπωνία, μέχρι το Kονγκό, την Yεμένη, την Mπουρκίνα Φάσο κ.α. και πριν από καιρό τον απασχόλησε η συγγραφή βιβλίου για την παγκόσμια βιομηχανία κοβαλτίου…
Σπούδασε λογοτεχνία και πολιτική στο Yale University και εν συνεχεία πήρε μεταπτυχιακό, με ειδίκευση στη δημοσιογραφία, στο Columbia University, μιλά 5 γλώσσες και θεωρείται… πολυγραφότατος, αφού, τα μεγάλα ρεπορτάζ του φθάνουν μέχρι και μερικές χιλιάδες λέξεις.
Αγαπάει την Ελλάδα και από τους λογαριασμούς του στα social media προκύπτει ότι έχει επισκεφθεί νησιά και μέρη όπως η Σκόπελος, οι Σπέτσες, η Σέριφος, η Λακωνία κ.α.
Οι φήμες, πάντως, τον θέλουν να εμφανίζεται ενίοτε και στο υπερπολυτελές ξενοδοχείο της οικογένειας Νιάρχου στο St. Moritz…
Η συνεργασία με τον Σαρκοζί
Οι οικογενειακές business των δισ. και η ναυτιλία δεν φάνηκε ως τώρα να συγκινούν τον Νεοϋορκέζο Νικόλα Νιάρχο, παρότι και η μητέρα του, Δάφνη, είναι η «χρυσή» κληρονόμος της γνωστής ιρλανδικής ζυθοποιίας Γκίνες.
Η μόνη γνωστή επιχειρηματική πρωτοβουλία του ήταν η συνεργασία του με τον φίλο του Λουί Σαρκοζί, έναν από τους γιους του τέως Γάλλου προέδρου, όταν προ 3-4 ετών αποφάσισαν να λανσάρουν και να προωθήσουν από κοινού ένα νέο, παγκόσμιο brand της ανδρικής υπόδησης, με την υπογραφή τους: «The Enigma Collection by Louis Sarkozy- Captured by Nicolas Niarchos».
Τα μοκασίνια της κολεξιόν της ισπανικής Boonper, είναι εμπνευσμένα και σχεδιασμένα από τον υιό Σαρκοζί και φωτογραφημένα από τον φακό του Νικόλα Νιάρχου.
Τα δυο μικρότερα σε ηλικία αδέλφια του είναι ο Αλέξης Σπύρος Νιάρχος και η Ινές Σοφία Νιάρχου. Πρώτα ξαδέλφια του, τα παιδιά του αδελφού του πατέρα του Σπύρου, Φίλιππου Νιάρχου, Σταύρος, Ευγενία, Τεό και Ηλέκτρα.
Διαβάστε ακόμη:
Ραγδαία η εξάπλωση του ηλεκτρονικού χρήματος – Μεγαλώνουν οι κίνδυνοι (πίνακες)
Intrakat: Δηλώνει παρούσα για την Αττική Οδό και τα νέα έργα στο Ελληνικό
Φάνης Κουτουβέλης: Το rebranding της Pandas, η νέα εφαρμογή και το πλάνο επέκτασης