Το όνομα του Νικόλαου Τριμμάτη δεν το γνωρίζουν, ίσως, όσοι θα έπρεπε. Αν και το θα «έπρεπε» είναι σχετικό. Ο Θεσσαλονικιός στην καταγωγή επιχειρηματίας ο οποίος δραστηριοποιείται με επιτυχία στο βρετανικό real estate εδώ πολλά χρόνια, συνηθίζει να ενεργεί τόσο αθόρυβα, που τις κινήσεις του γνωρίζουν τις περισσότερες φορές μόνο στενοί συνεργάτες και φίλοι του. Το πότε ταξιδεύει από Λονδίνο προς Αθήνα ή Χαλκιδική, πόσο ακόμα δε το πότε αποφασίζει να επενδύσει σε ένα ακίνητο ή ένα project, χωρίς να το πληροφορηθεί ο… πολύς κόσμος.
Για να γίνουν αντιληπτά τα επιχειρηματικά μεγέθη του ιδιοκτήτη και προέδρου της Concept Business Group, ιδιωτικής εταιρείας επενδύσεων και διαχείρισης ακινήτων με έδρα την πρωτεύουσα της Αγγλίας, στο ενεργητικό του έχουν καταγραφεί deals συνολικής αξίας άνω των 2 δισ. λιρών σε βάθος χρόνου μεγαλύτερου της μιας δεκαετίας.
Ο κ. Τριμμάτης αποτελεί πλέον γνωστό μέλος της βρετανικής επιχειρηματικής κοινότητας ενώ, φέρει την ιδιότητα του Honorary Chairman στο Greek Economic Forum. Εκπροσωπεί την 3η γενιά της οικογένειας του στον κλάδο των ακινήτων, σε μια παράδοση που ξεκινά αρκετές δεκαετίες πίσω στον χρόνο. Από την εποχή, κυρίως, του πατέρα του, ο οποίος υπήρξε ένας από τους πιο γνωστούς εργολάβους στην Θεσσαλονίκη, κατασκευάζοντας και πουλώντας κατοικίες στην μεταπολεμική Ελλάδα.
Τα projects στα παλιά Βασιλικά Ναυπηγεία και το Xίθροου
Ο Nικόλαος Tριμμάτης θεωρείται από τους πλουσιότερους Έλληνες της βρετανικής αγοράς και μετρά στο ενεργητικό του πολλά μεγάλα projects και deals με την Concept Business Group.
Στο ιστορικό του έχει ολοκληρωμένες συναλλαγές για κατοικίες και εμπορικά ακίνητα που ξεπερνούν τα 2 δισ. λιρών σε αξία (από το 2007) και στρατηγικούς εταίρους της μεγάλους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και ισχυρά private equity funds και hedge funds.
Από τα πιο πρόσφατα έργα στο οποίο η CBG εστιάζει είναι η αναμόρφωση της πλατείας Beaufort Gardens και η μετατροπή της σε ένα από τα τοπόσημα του Ηνωμένου Βασιλείου.
Επιχειρηματικά αντικείμενα του ομίλου είναι το real estate και το asset management. Ειδικότερα, οι αναπτύξεις πολυτελών οικιστικών και εμπορικών projects και οι επενδύσεις σε αυτά, σε περιοχές όπως οι Knightsbridge, Mayfair και Belgravia.
Από τα κορυφαία έργα της CBG αποτελούν το συγκρότημα των 100 διαμερισμάτων στην περιοχή των παλαιών Βασιλικών Ναυπηγείων «Kings Henrys Dock» στο Δυτικό Λονδίνο, όπου τέθηκε υπό ανάπλαση ολόκληρη η περιοχή προσελκύοντας πλούσιους επενδυτές από Xονγκ Kονγκ, Σιγκαπούρη, Mέση Aνατολή και απολαμβάνοντας υψηλές υπεραξίες, όπως και το σχέδιο κατασκευής ξενοδοχείου και εμπορικού κέντρου στο αεροδρόμιο Xίθροου κ.α.
Η Πολιτεία στο Πευκοχώρι και η υπόθεση Πόρτο Καρράς
Τα τελευταία χρόνια έκρινε ότι ήρθε το timing για να στρέψει και προς την Ελλάδα την «επενδυτική πυξίδα» του. Έκανε την αρχή με την υλοποίηση ενός διπλού project τουριστικής και οικιστικής ανάπτυξης στο Πευκοχώρι της γενέτειράς του Xαλκιδικής σε δυο όμορα οικόπεδα, όπου τέθηκαν υπό κατασκευή 12 βίλες με πισίνες και κήπους προς πώληση.
Πέρα από τη δημιουργία της πολιτείας στη συγκεκριμένη τοποθεσία, πριν ξεσπάσει η πανδημία του κορωνοϊού που έβαλε «φρένο» στα σχέδια πολλών επιχειρηματιών, ο Νικόλαος Τριμμάτης μετά από την πιλοτική αυτή επένδυση του, έδειξε ότι δεν θα τον άφηναν αδιάφορο ούτε οι πιθανές ευκαιρίες από τον ξενοδοχειακό κλάδο…
Στις αρχές του 2019 εκδηλώθηκε από την πλευρά του ενδιαφέρον για την εξαγορά του Πόρτο Kαρράς από τον όμιλο του Κωνσταντίνου Στέγγου, με τη σύμπραξη και άλλων συγγενών επενδυτικών σχημάτων. Ωστόσο, από την πρώτη στιγμή υπήρχαν επιφυλάξεις που είχαν να κάνουν και με το συνολικό τίμημα για το εμβληματικό τουριστικό συγκρότημα της Βόρειας Ελλάδας, το οποίο κατέληξε σε εταιρία συμφερόντων του Ιβάν Σαββίδη.
Καλά πληροφορημένες πηγές ήθελαν τον υποψήφιο εκ Λονδίνου αγοραστή να θεωρεί εκείνη την εποχή πολλά τα χρήματα τα οποία ζητήθηκαν για το Πόρτο Kαρράς, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το project θα απαιτούσε μια επιπλέον δαπάνη για την ανακατασκευή των ξενοδοχειακών του μονάδων, για το rebranding του συγκροτήματος κ.α.
Πίστευε, ταυτόχρονα, πως ελλόχευε κίνδυνος να καταστεί ασύμφορη η επένδυση για την κατασκευή των 526 πολυτελών κατοικιών, την οικοδομική άδεια για την οποία είχε εξασφαλίσει ο Στέγγος μετά «κόπων και βασάνων» και με καθυστέρηση πολλών ετών… Τελικά, η υπόθεση δεν προχώρησε για έναν λόγο: προφανώς δεν θεώρησε ως ευκαιρία την εξαγορά του Πόρτο Καρράς, με τα δεδομένα του Φλεβάρη-Μάρτη του 2019… Εξέλιξη, που απέδειξε ότι ο έμπειρος developer ξέρει να κινείται όχι μόνο αθόρυβα, μα και πολύ προσεκτικά. Η μετέπειτα συμφωνία και το τίμημα της δικαίωσε τις αμφιβολίες του.
Η αρχική πρόθεση του κ. Τριμμάτη ήταν να ξεκινήσει τις business του στην Ελλάδα με κεφάλαια προς επένδυση ύψους 50 εκατ. ευρώ σε πρώτη φάση, ενώ, τα σχέδια του περιλάμβαναν και την ίδρυση AEEAΠ, με στόχο να δημιουργήσει ένα ισχυρό portfolio από τουριστικά και εμπορικά ακίνητα, με το σχετικό χρονοδιάγραμμα για το εγχείρημα έχει να τεθεί, από τότε, σε συνάρτηση και με την πορεία του ελληνικού real estate…
Ο ιδιοκτήτης και πρόεδρος της CBG ταξιδεύει τακτικά στην Ελλάδα (όσο το επιτρέπει ο φόρτος των επαγγελματικών του δραστηριοτήτων και οι όποιοι περιορισμοί στις μετακινήσεις), χωρίς να γίνεται εύκολα αντιληπτός και χωρίς να αποκαλύπτει τις κινήσεις, τις επαφές ή τις επενδύσεις του σε «τρίτους».
Δεν κρύβει ότι αγαπά ιδιαίτερα τη Θεσσαλονίκη ως τόπο της καταγωγής του και τα μέρη που επισκεπτόταν από την παιδική του ηλικία και από τα χρόνια του πατέρα του ή του παππού του, πλην όμως όπως εκμυστηρεύεται σε ανθρώπους του περιβάλλοντος του «το συναίσθημα δεν αρκεί για να γίνει μια επένδυση. Απαιτούνται προσεκτικές κινήσεις…».
Στο πρόσφατο παρελθόν ο κ. Τριμμάτης είχε αναφερθεί στο ενδιαφέρον του για την υλοποίηση ιδιωτικών έργων, με focus στην αξιολόγηση ευκαιριών στον χώρο των υποδομών και την πιθανή συμμετοχή σε διαγωνισμούς για μαρίνες…
Διαβάστε ακόμη
Βαρύ το κλίμα στις σχέσεις Άγκυρας και Ουάσιγκτον – Νέα «κατρακύλα» για την τουρκική λίρα
Μειωμένα ενοίκια: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις δηλώσεις covid Μαρτίου