Οταν το μακρινό 1969 ο καπνέμπορος Γιάννης Μιχαηλίδης ξεκινούσε την Μπάρμπα Στάθης στη Θεσσαλονίκη πολλοί τον αποκαλούσαν τρελό. Η κατάψυξη και το φρέσκο λαχανικό ήταν δύο έννοιες ασύμβατες εκείνη την εποχή. Κι όμως, σήμερα, 55 χρόνια μετά, το όνομα της εταιρείας που στο μεταξύ είχε τη δική της ενδιαφέρουσα διαδρομή, αρχικά με την είσοδό της στο Χ.Α., έπειτα με την εξαγορά της από τη ΔΕΛΤΑ και τελικά ως μέλος του ομίλου Vivartia, τα προϊόντα Μπάρμπα Στάθης βρίσκονται στα περισσότερα σπίτια, με το όνομα της εταιρείας να είναι στο top 5 των πιο αναγνωρίσιμων ετικετών στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των πολυεθνικών.

Και αυτό καταφέρνοντας να δαμάσει τα κύματα της αλλαγής στον σύγχρονο τρόπο ζωής που απαιτούσε όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο στην κουζίνα για την προετοιμασία γευμάτων αλλά με τη μεγαλύτερη δυνατή ποιότητα και γευστικότητα. Γι’ αυτό και σήμερα η εταιρεία έχει καταφέρει να επικρατήσει με διαφορά έναντι του ανταγωνισμού ελέγχοντας σχεδόν τη μισή αγορά σε κάθε κατηγορία προϊόντων που παράγει: είτε πρόκειται για τα κατεψυγμένα λαχανικά, είτε για τις έτοιμες συνταγές. Ακόμα και στα plant-based προϊόντα, όπου εισήλθε η Μπάρμπα Στάθης προ έτους, κατάφερε να εκτοπίσει γνωστές πολυεθνικές του χώρου στην ελληνική αγορά.

Οπως λέει στο «business stories» ο άνθρωπος που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στο τιμόνι της γνωστής εταιρείας, ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Νικήτας Ποθουλάκης, ο τελευταίος κλάδος είναι και ο πιο υποσχόμενος, ίσως και αναγκαστικά, αφού η κλιματική κρίση κάποια στιγμή θα θέσει ζήτημα επάρκειας τροφίμων στον κόσμο. Και αυτό δεν είναι κάτι πολύ μακροπρόθεσμο.
«Οι στρεμματικές αποδόσεις όλων των καλλιεργειών που υποστηρίζουμε στο δίκτυο των συνεργαζόμενων παραγωγών μας φέτος ήταν μειωμένες από 15% έως 30%. Και αυτό όχι τόσο από την έλλειψη νερού, τέτοιο ζήτημα οι παραγωγοί μας δεν αντιμετωπίζουν ακόμα. Ηταν λόγω της παρατεταμένης υψηλής θερμοκρασίας. Και αυτό, νομίζω, λέει πολλά για το πώς θα εξελίσσονται τα πράγματα πλέον».

Οπως εξηγεί, για μια εταιρεία όπως η Μπάρμπα Στάθης η επιλογή είναι μόνο μία: οι επενδύσεις. Αφενός στη γεωγραφική επέκταση της καλλιεργούμενης έκτασης απ’ όπου η εταιρεία λαμβάνει την πρώτη ύλη μέσα από το δίκτυο των παραγωγών, αφετέρου σε νέες μονάδες παραγωγής ώστε να είναι κοντά στις νέες εκτάσεις. Και έπειτα, επενδύσεις και νέα προϊόντα στις ανερχόμενες και πολλά υποσχόμενες κατηγορίες προϊόντων της, όπως οι έτοιμες συνταγές και κυρίως τα plant-based προϊόντα τα οποία η Μπάρμπα Στάθης φτιάχνει με βάση πρωτεΐνη αρακά.
Με αυτό τον τρόπο ο κ. Ποθουλάκης εκτιμά ότι η Μπάρμπα Στάθης θα συνεχίσει να δαμάζει τα κύματα της αλλαγής στον τρόπο ζωής των Ελλήνων -και όχι μόνο, αφού δεν κρύβει ότι στόχος αποτελούν και οι εξαγωγές εφόσον διασφαλίζεται επαρκής παραγωγή-, όπως εξάλλου κατάφερε να κάνει τόσες δεκαετίες διαψεύδοντας όσους θεωρούσαν πριν από 55 χρόνια ότι το εγχείρημα του Γιάννη Μιχαηλίδη ήταν καταδικασμένο.

Βιώσιμη ανάπτυξη και εκσυγχρονισμός

«Στην εταιρεία έχουμε δύο βασικές αρχές, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τον διαρκή εκσυγχρονισμό. Και στην εποχή όπου ζούμε και τα δύο αποτελούν αναγκαιότητα και πυξίδα. Η αειφορία αφορά τον πυρήνα της δραστηριότητάς μας και ο διαρκής εκσυγχρονισμός είναι μονόδρομος αν θέλεις να έχεις προηγμένα προϊόντα και παράλληλα να αντιμετωπίσεις τις προκλήσεις. Μην ξεχνάτε ότι είμαστε σε μια εποχή όπου η κλιματική κρίση επηρεάζει πλέον την πρωτογενή παραγωγή και το κόστος ενέργειας εξακολουθεί να είναι το τριπλάσιο σε σχέση με κάτι χρόνια πριν. Και σε αυτά επιχειρούμε με την τεχνολογία και την καινοτομία να δώσουμε λύσεις και απαντήσεις», αναφέρει ο κ. Ποθουλάκης.

Επί των ημερών του η Μπάρμπα Στάθης έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα στη συνεργασία και την υποστήριξη του δικτύου των παραγωγών. «Θα σας πω μόνο ότι είχαμε επί τόπου τέσσερις γεωπόνους και πλέον έχουν φτάσει στους 23. Και φυσικά, κάνουμε εκπαιδεύσεις, βοηθάμε στην καλλιεργητική φροντίδα, στον προγραμματισμό, στη συλλογή με μηχανήματά μας. Γενικά, είμαστε από πάνω για να καλύψουμε κάθε ανάγκη που μπορεί να έχει ένα χωράφι και πλέον χρησιμοποιούμε προηγμένη τεχνολογία με drones σε συνεργασία με την AgroApps. Και φυσικά, είναι και οι στρατηγικές επιλογές που έχουμε κάνει. Τα τελευταία δυόμισι χρόνια, έχοντας κάνει ανάλυση της οικονομικής κατάστασης των αγροτών μας, προχωρήσαμε σε αυξήσεις από 30% έως 80%, ανάλογα με το προϊόν. Γιατί πολύ απλά δεν έβγαινε. Θέλουμε την παραγωγή, θέλουμε τις νέες γενιές εκεί και θέλουμε την ελληνικότητα και την ποιότητα των προϊόντων μας. Και για όλα αυτά πρέπει να επενδύεις. Εμείς αυτό κάνουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε».

Επενδύσεις σε μονάδες και εκτάσεις

Οι επενδύσεις όμως αφορούν και την ίδια τη δραστηριότητα της Μπάρμπα Στάθης. «Για τον καταναλωτή μας κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τον στηρίξουμε. Αλλά αυτό, ξέρετε, περνάει πρώτα από τους ανθρώπους μας και τον πρωτογενή τομέα. Για να τα καταφέρεις όλα αυτά και να είσαι εντάξει στους καταναλωτές σου πρέπει να κάνεις επενδύσεις ή εν πάση περιπτώσει να έχεις έναν εξοπλισμό στην αιχμή της τεχνολογίας για να έχεις και τις οικονομίες και την αύξηση της παραγωγικότητας κ.λπ. Είτε για να απαντήσεις στις νέες προκλήσεις, είτε στις βαθύτερες, όπως την έλλειψη διαθέσιμου εργατικού δυναμικού ή τον διαρκώς μειούμενο αριθμό των νέων παραγωγών. Οπότε επενδύουμε σε εξοπλισμό και έπειτα κοιτάμε και σε άλλες γεωγραφίες για καλλιέργειες αλλά και βιομηχανοστάσια. Σήμερα καλλιεργούμε κυρίως στις περιοχές του Κιλκίς, των Γιαννιτσών, της Φλώρινας και της Λάρισας. Το σχέδιο είναι να επεκταθούμε και αλλού μέσα από ένα πλέγμα επενδύσεων που θα βοηθήσουν στην παραγωγική δυναμικότητά μας».

Οπως αποκαλύπτει ο κ. Ποθουλάκης, ήδη έχει ληφθεί η απόφαση για τη μετατροπή των εγκαταστάσεων της πρώην Flora στη Λάρισα, που χρησιμοποιεί σήμερα η Μπάρμπα Στάθης αποκλειστικά  ως αποθηκευτικούς χώρους, σε κανονική βιομηχανική μονάδα μέσω της δημιουργίας νέου βιομηχανοστασίου. Παράλληλα, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με παραγωγούς στον Θεσσαλικό Κάμπο προκειμένου να ενισχυθεί το δυναμικό των καλλιεργούμενων εκτάσεων κατά 20.000 στρέμματα. Μια σημαντική επέκταση με δεδομένο ότι σήμερα οι καλλιεργούμενες εκτάσεις που χρησιμοποιούνται μέσω συμβολαιακής γεωργίας για την πρώτη ύλη της γνωστής εταιρείας είναι περίπου 30.000 στρέμματα. «Η Θεσσαλία είναι ίσως ο ιδανικότερος τόπος για να ξεκινήσουμε αυτή την επέκταση διότι έχει τους πιο οργανωμένους αγρότες και τους μεγαλύτερους κλήρους όπου μπορεί να επιτευχθεί μεγαλύτερη παραγωγικότητα».

Μάλιστα, όπως δηλώνει, πέραν της επέκτασης των υφιστάμενων καλλιεργειών, θα προστεθούν και άλλες. «Εξετάζουμε ήδη κάποια συστατικά που χρησιμοποιούμε να τα παράγουμε κιόλας όχι μόνο για ιδία χρήση, αλλά και για να τα πουλάμε στο εξωτερικό. Για παράδειγμα, κρεμμύδι ή καρότο. Γενικά, υπάρχει προοπτική στο κανάλι Β2Β. Αν είχαμε επάρκεια, θα μπορούσαμε να κάνουμε μεγαλύτερες εξαγωγές. Γι’ αυτό λοιπόν και προχωράμε σε επενδύσεις τόσο σε εκτάσεις όσο και σε μεγαλύτερη βιομηχανοποίηση. Περισσότερες μονάδες, περισσότεροι αυτοματισμοί».

Ο ίδιος πάντως απορρίπτει το ενδεχόμενο η Μπάρμπα Στάθης να αναζητήσει καλλιεργούμενες εκτάσεις στις γειτονικές χώρες. «Πρώτα απ’ όλα θα εξαντλήσουμε τις επιλογές μας στην Ελλάδα. Τα προϊόντα μας θέλουμε και θα παραμείνουν ελληνικά και εκεί επενδύουμε. Οχι μόνο λόγω εντοπιότητας, αλλά και επειδή πραγματικά είναι καλύτερα από αυτά των γειτονικών χωρών για πολλούς λόγους. Το ένα είναι το κλίμα, το άλλο είναι τα εδάφη και το τρίτο είναι οι καλλιεργητικές πρακτικές. Δεν είναι τόσο οργανωμένα όπως εμείς. Είναι πιο κοντά σε φυτοπροστασίες κ.ο.κ. για να αυξάνουν την παραγωγή τους. Εμείς δεν μπορούμε να τα πάρουμε αυτά».

Η επένδυση στη Λάρισα θα ενταχθεί στον νέο πενταετή επενδυτικό κύκλο ύψους 25 εκατ. ευρώ που θα ανοίξει η εταιρεία τη νέα χρονιά, καθώς αυτή την εποχή ολοκληρώνεται ο προηγούμενος, ύψους 20 εκατ. ευρώ, μέσω του οποίου υπήρξε, μεταξύ άλλων, επέκταση γραμμών στο κεντρικό εργοστάσιο της Σίνδου αλλά και του κέντρου διανομής.

Μάλιστα πρόσφατα η εταιρεία εξαγόρασε τη γειτονική της έκταση και τις εγκαταστάσεις της εταιρείας αλλαντικών Εδεσμα, που έμεναν κενές μετά την εξαγορά της από την Bespoke SGA του επιχειρηματία Σπύρου Θεοδωρόπουλου και τη μεταφορά της παραγωγής της στο εργοστάσιο της Νίκας στον Αγιο Στέφανο Αττικής. «Κατά βάση θα χρησιμοποιήσουμε τον χώρο για logistics. Εκεί θα κάνουμε επίσης το R&D Center, που θέλουμε να επεκτείνουμε, και ίσως τα γραφεία. Επίσης, κάνουμε και μια μελέτη μήπως και μπορεί να ενταχθεί και κάποια μικρή γραμμή παραγωγής. Θα τα δούμε αυτά».

Η ομάδα Ερευνας και Ανάπτυξης της Μπάρμπα Στάθης κρατάει και το μέλλον της εταιρείας, καθώς στη νέα τάξη πραγμάτων οι συνταγές γευμάτων και τα plant-based προϊόντα διεκδικούν πλέον δυναμικά μεγαλύτερο χώρο

Η ομάδα Ερευνας και Ανάπτυξης της Μπάρμπα Στάθης κρατάει και το μέλλον της εταιρείας, καθώς στη νέα τάξη πραγμάτων οι συνταγές γευμάτων και τα plant-based προϊόντα πλέον διεκδικούν δυναμικά μεγαλύτερο χώρο βάσει της ζήτησης που υπάρχει.
«Κάθε συνταγή, κάθε προϊόν μας φτιάχνεται από το τμήμα R&D, τεστάρεται εσωτερικά και έπειτα το δοκιμάζουν καταναλωτές με ειδικές έρευνες που κάνουμε. Τίποτα δεν αφήνουμε στην τύχη, τίποτα δεν βγαίνει στην αγορά χωρίς να δοκιμαστεί απ’ όλες τις πλευρές. Πέρυσι λανσάραμε δύο νέες προϊοντικές σειρές, τα σιτηρά με λαχανικά και τα plant-based. Κάτι που σημαίνει ότι διπλασιάσαμε και το προϊοντικό μας χαρτοφυλάκιο. Και στα δύο καταφέραμε σε πολύ μικρό διάστημα να εξελιχθούμε σε leader περνώντας τις μεγάλες πολυεθνικές που ειδικεύονται σε αυτά. Και σας διαβεβαιώνω ότι η ποιότητα και η γεύση αυτών των προϊόντων είναι τέτοιες που είναι μακράν η καλύτερη επιλογή. Δεν σας κρύβω ότι είναι σε επαφή μαζί μας δύο πολύ μεγάλες πολυεθνικές που θέλουν να παράξουμε γι’ αυτές, για τις αγορές του εξωτερικού, προϊόντα plant-based. Εμείς τα κάνουμε με πρωτεΐνη αρακά και ελαιόλαδο και αυτό μας καθιστά διαφορετικούς και σίγουρα ποιοτικότερους έναντι του ανταγωνισμού αφού κατά κόρον χρησιμοποιούνται διεθνώς η σόγια και το φοινικέλαιο για οικονομικούς λόγους», αναφέρει ο κ. Ποθουλάκης, εξηγώντας ότι σε μια αγορά που θα αλλάξει εκ των πραγμάτων λόγω των μεγάλων προκλήσεων η Μπάρμπα Στάθης όχι μόνο σκοπεύει να παραμείνει ηγέτιδα δύναμη στην ελληνική αγορά, αλλά θέλει να έχει και έναν πιο περιφερειακό ρόλο.

Το μέλλον

«Οι καταναλωτικές συνθήκες αλλάζουν. Πηγαίνουν προς το snacking και τα προϊόντα που μπορούν να υποστηρίξουν τον πλανήτη γιατί δυστυχώς δεν θα έχουμε όλη αυτή την απαιτούμενη παραγωγή. Τα plant-based είναι μια απάντηση, μια λύση. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι το μέλλον της Μπάρμπα Στάθης εξαρτάται από αυτά. Θα εξακολουθήσουμε να έχουμε στον πυρήνα μας τα βασικά μας προϊόντα, τον αρακά μας, το φασόλι μας, το φασολάκι μας, το σπανάκι μας κ.ο.κ. Και εκεί ερχόμαστε και προσθέτουμε πράγματα μέσω της κατηγορίας “Επιλέγουμε”, που είναι οι συνταγές των σιτηρών με λαχανικά που μπαίνουν στον φούρνο μικροκυμάτων, είναι έτοιμα γεύματα και μέσω των plant-based. Σε αυτά πρωταρχικός μας στόχος είναι να δομήσουμε την αγορά. Να γίνει όπως στο εξωτερικό. Προς το παρόν είναι πολύ μικρή, ωστόσο για τις νέες γενιές είναι σημαντική και φυσικά θα μεγαλώνει χρόνο τον χρόνο».

Κλείνοντας την κουβέντα μας δεν γίνεται να μην αναφερθούμε και στα σενάρια που κυκλοφορούν για επικείμενη πώληση της εταιρείας από τον μέτοχό της, το fund CVC, ως μέρος της Frozen Holding, όπου έχουν συγκεντρωθεί όλες οι εταιρείες γύρω από τα κατεψυγμένα τρόφιμα, όπως η Ελληνική Ζύμη κ.ά.

«Τα σχέδια του μετόχου μας δεν μας ακουμπάνε. Εμείς συνεχίζουμε το σχέδιο και τη στρατηγική μας. Να έχουμε δηλαδή μια δομημένη εταιρεία που να αναπτύσσεται και να έχει αναπτυξιακό προσανατολισμό, να είναι βιώσιμη και να εξελίσσεται. Ο μέτοχος έχει βοηθήσει πολύ όλα αυτά τα χρόνια στο να βελτιώσουμε τις δομές μας. Τώρα τι άλλα σχέδια κάνει ως fund που είναι δεν μας επηρεάζουν. Κοιτάμε το μέλλον, τους παραγωγούς μας, τα προϊόντα μας, τον καταναλωτή, τα μερίδιά μας και ακολουθούμε έναν αναπτυξιακό δρόμο», διευκρινίζει ο κ. Ποθουλάκης, ο οποίος αυτό το διάστημα οριστικοποιεί και τη φάση αναχρηματοδότησης του δανεισμού του ομίλου με ευνοϊκότερους όρους.

Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές επιδόσεις της εταιρείας φέτος, ο κ. Ποθουλάκης εκτιμά ότι οι πωλήσεις ίσως αποδειχθούν λίγο αυξημένες σε σχέση με πέρυσι, με μικρή πτώση της κερδοφορίας λόγω της έμφασης στο πρόγραμμα των προσφορών. Υπενθυμίζεται ότι το 2023 οι πωλήσεις του ομίλου Μπάρμπα Στάθης αυξήθηκαν στα 223,3 εκατ. ευρώ, με τα καθαρά κέρδη του ομίλου να κυμαίνονται στα 14,14 εκατ. ευρώ και της μητρικής στα 8,85 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη

Από τη νέα χρονιά μπλε τιμολόγια για νοικοκυριά και πορτοκαλί για επιχειρήσεις

Το ατελείωτο ποπ κορν του ΣΥΡΙΖΑ, οι ολιγάρχες και η «παλάντζα» της εξουσίας, τα μυστήρια του Μ.Μ και το σπάσιμο του duopoly από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Υπό εξέταση η «χαλάρωση» των κριτηρίων για την τριετή φοροαπαλλαγή στα ακίνητα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα