Η «Νίκας Συμμετοχών» ήταν ένα από τα πολλά επιχειρηματικά εγχειρήματα του εμβληματικού αλλαντοβιομήχανου Παναγιώτη Νίκα. Την εταιρεία holding την ίδρυσε το 2004 προκειμένου να «στεγάσει» τις συμμετοχές του σε διάφορες επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων η «Δίρφυς», με τα εμφιαλωμένα νερά, η «Οικοφάρμα Πελοποννήσου», η «Δρόμων Α.Ε.», η «Αλέα ΑΒΕ», η «Λακωνική Τροφίμων».
Οι συμμετοχές αυτές είχαν συνολική αξία κτήσης περί τα 8,9 εκατ. ευρώ και η σημαντικότερη από αυτές ήταν στη «Δίρφυς» που εξαγοράστηκε από τη Νίκας Συμμετοχών το 2007 (τα προηγούμενα χρόνια η holding ήλεγχε το 90,69%, κατέχοντας 3.731.000 μετοχές με αξία κτήσης 3.563.500 ευρώ).
Όπως αποκαλύπτει σήμερα το newmoney, αύριο Τετάρτη 20 Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί να βγει στο σφυρί μετοχικό πακέτο της Δίρφυς, με τιμή πρώτης προσφοράς 766.427,64 ευρώ. Επισπεύδουσα είναι η Intrum και η κατάσχεση έγινε για ποσό 1.609.359,95 ευρώ.
Ειδικότερα πρόκειται για έναν πολλαπλό μετοχικό τίτλο 1.741.881 κοινών ονομαστικών μετοχών της «Δίρφυς Ανώνυμη Εταιρεία Παραγωγής και Εμφιαλώσεως Νερού και Αναψυκτικών», που εδρεύει στο Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων της Εύβοιας.
Δεδομένου ότι το μετοχικό κεφάλαιο της Δίρφυς ανέρχεται σε 4.114.000 ευρώ, διαιρούμενο σε 4.114.000 κοινές ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας ενός ευρώ, το μετοχικό πακέτο που θα βγει σε πλειστηριασμό αντιστοιχεί στο 42% περίπου της εταιρείας εμφιαλωμένου νερού.
Το σφυρί αντιπροσωπεύει την οικονομική κατάσταση της «Νίκας Συμμετοχών», που με βάση τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση του 2019, δεν πραγματοποίησε καμία δραστηριότητα και είχε μηδενικά έσοδα. Παράλληλα, κουβάλαγε συσσωρευμένες ζημιές 7 εκατ. ευρώ και υποχρεώσεις σε 2.76 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 2,31 εκατ. αφορούν τραπεζικά δάνεια.
Όπως τονίζεται, άλλωστε, από τη διοίκηση «η κατάσταση που έχει περιέλθει η εταιρεία θεωρείται κρίσιμη με αποτέλεσμα αν δεν υπάρξουν νέες λύσεις για ανάπτυξη που θα συνδυαστεί και με αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου τότε μοιραία θα οδηγηθεί σε λύση και εκκαθάριση».
Πώς ξεκίνησε η holding και ο ρόλος του Γ. Νίκα
Η Νίκας Συμμετοχών (σ.σ. έτερη δραστηριότητα από τη Π. Γ. Νίκας ΑΒΕΕ) ιδρύθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2004 και στο πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο υπήρχαν τρεις Διευθύνοντες Σύμβουλοι… Ο Παναγιώτης Νίκας ήταν Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, η σύζυγός του Αλεξάνδρα, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, ο γιος του Γιώργος Νίκας επίσης Διευθύνων Σύμβουλος, ενώ μέλη ήταν η τότε σύζυγός του Γ. Νίκα, Μιράντα Πατέρα και η Αδαμαντία Γιατράκου.
Έκτοτε ακολούθησαν πολλές αλλαγές στο Δ.Σ. και στο τελευταίο πριν το θάνατο του Π. Νίκα, ο ίδιος ήταν Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, η σύζυγός του Αλεξάνδρα Αντιπρόεδρος και μέλος ο Γρ. Παντελόπουλος, ενώ ο Γ. Νίκας δεν συμμετείχε πλέον.
Ο Παναγιώτης Νίκας απεβίωσε στις 3 Σεπτεμβρίου 2017 και λίγους μήνες μετά, στις 2 Μαρτίου 2018, παραιτήθηκε από το Δ.Σ. και η Αλεξάνδρα Νίκα.
Ο Γιώργος Νίκας τον Μάρτιο του 2018 προσέφυγε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών ζητώντας το διορισμό προσωρινής διοίκησης.
Στην σχετική αίτηση επικαλείται έννομο συμφέρον καθώς, όπως αναφέρεται στο δικόγραφο, το μετοχικό κεφάλαιο της Νίκας Συμμετοχών ήταν 5.740.000 ευρώ, διαιρούμενο σε 5.740.000 μετοχές του ενός ευρώ, εκ των οποίων ο Παναγιώτης Νίκας κατείχε τις 5.208.408 (ποσοστό 90,74%) και ο ίδιος τις 531.592 (ποσοστό 9,26%).
Έτσι ζήτησε, -και πέτυχε-, από το δικαστήριο το διορισμό προσωρινής διοίκησης με επικεφαλής τον Μ. Σφυρίδη και μέλη τους Δ. Κατσιγάννη και Γ. Τσίτο.
Η θητεία αυτού του Δ.Σ. κράτησε λίγους μήνες και συγκεκριμένα μέχρι τις 9 Νοεμβρίου 2018. Στη συνέχεια, η Γενική Συνέλευση εξέλεξε νέο Δ.Σ. αποτελούμενο από τη Μαρία Βαλσαμάκη ως Πρόεδρο και Διευθύνουσα Σύμβουλο και τους Ιωάννης Χαμπέκο (Αντιπρόεδρος) και Λεωνίδα Γεωργιάδη (μέλος), το οποίο διοικεί την εταιρεία έως και σήμερα.
Η Δίρφυς, οι επιδόσεις και τα ομολογιακά
Η «Δίρφυς» δίνει το «παρών» στην αγορά του πόσιμου νερού από το 1975, αλλά μετά την εξαγορά της από τη Νίκας Συμμετοχών το 2007, επαναλανσαρίστηκε (το 2010) μπαίνοντας στα ράφια του λιανεμπορίου εντός κι εκτός συνόρων.
Σημειώνεται ότι τη διετία 2007-2009 υλοποιήθηκε επένδυση 13 εκατ. ευρώ για την πλήρη ανακατασκευή του εργοστασίου και την εγκατάσταση σύγχρονου εξοπλισμού από την γαλλική εταιρεία Sidel.
Η επένδυση οδήγησε στην αναβάθμιση της παραγωγικής δυναμικότητας αλλά και στην διεξαγωγή αυστηρού ελέγχου ποιότητας της παραγωγικής διαδικασίας, ανοίγοντας το δρόμο για την ανάπτυξη των πωλήσεων.
Η εταιρεία, με επικεφαλής και βασικό μέτοχο σήμερα τον Νικόλαο Σέρρα, έκανε τζίρο, -το 2019-, 6.360.272 ευρώ έναντι 5.609.241 ευρώ της προηγούμενης χρήσης (αύξηση κατά 13,39%), καταγράφοντας κέρδη 106.678 ευρώ (από ζημιές 59.618 ευρώ).
Η «Δίρφυς» το 2019 εξέδωσε δύο ομολογιακά δάνεια, ύψους 100.000 ευρώ και 350.000 ευρώ, εκ των οποίων το δεύτερο καλύφθηκε από την CNL Capital ΕΚΕΣ.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία η εταιρεία κινείται σε ανοδική τροχιά καθώς το 2020, παρά την πανδημία, ο τζίρος της κατά το πρώτο εξάμηνο ενισχύθηκε κατά 5,4%. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης, η εξάπλωση της πανδημίας «δεν έχει επηρεάσει και δεν αναμένεται να επηρεάσει και στο άμεσο μέλλον, αρνητικά τα αποτελέσματα και τη λειτουργία της εταιρείας καθόσον τα κύρια κανάλια διανομής συνέχισαν τη λειτουργία τους παρά τα περιοριστικά μέτρα».
Υπάρχουν, ωστόσο, και «βαρίδια» καθώς οι σωρευμένες ζημίες ανέρχονται σε 5,82 εκατ. ευρώ, ενώ εμφανίζει αρνητικό λογιστικό κεφάλαιο κίνησης ύψους 423.000 ευρώ.
Από τα fast food στο…Μανχάταν
Όσο για τον Γιώργο Νίκα, είναι γνωστό ότι από νωρίς βρέθηκε σε κόντρα με τον πατέρα του, ακολουθώντας το δικό του δρόμο. Αρχικά φέρνοντας στην Ελλάδα την αλυσίδα fast food Wendy’s. Ένα εγχείρημα που ξεκίνησε με επιτυχία, κατάφερε να σταθεί για πάνω από μια δεκαετία απέναντι στην κυριαρχία της Goodys, αλλά τελικά κατέρρευσε οδηγώντας στην αποχώρηση του brand από τη χώρα μας.
Το δεύτερο επιχειρηματικό του «ορόσημο» ήταν το 1994, με τα Haagen Dazs την αλυσίδα με τα γνωστά παγωτά. Τα σχέδιά του ωστόσο ήταν πιο φιλόδοξα, φτάνοντας μέχρι την αντιπέρα όχθη του Ατλαντικού. Ο Γ. Νίκας, άλλωστε, φέρεται να κόμισε την πρόταση Αμερικανών επενδυτών για την εξαγορά της οικογενειακής αλλαντοβιομηχανίας με τίμημα 150 εκατ. ευρώ, η οποία όμως απορρίφθηκε από τον πατέρα του. Λίγο αργότερα, όμως, ο Π. Νίκας αναγκάστηκε να πουλήσει την εταιρεία έναντι μόλις 60 εκατ. ευρώ.
Το επόμενο επιχειρηματικό εγχείρημα του Γ. Νίκα ήρθε το 2007 με την ίδρυση της Μέγας Γύρος, που έστησε παραγωγικές μονάδες τόσο εδώ, όσο όμως και στις ΗΠΑ.
Η επιτυχία ήταν μεγάλη, η εταιρεία ισχυροποιήθηκε και «διεθνοποιήθηκε» ως Megas Yeeros, με αξιοσημείωτες επιδόσεις τόσο στα κανάλια της λιανικής (σούπερ μάρκετ), όσο και σε αυτό του HoReCa.
Εκείνος, όμως, αποχώρησε και από εκεί αυτό τραβώντας ξανά το δικό του δρόμο που τον έβγαλε στην Αμερική. Έτσι, αφού έβαλε πωλητήριο στην εμβληματική βίλα της Σαρωνίδας,– για την οποία λεγόταν ότι ζητούσε 11 εκατ. ευρώ και τελικά δόθηκε για κάτω από 4 εκατ.-, μετακόμισε στη Νέα Υόρκη οργανώνοντας τα επόμενα σχέδιά του από το luxury διαμέρισμά του στην 5η Λεωφόρο.
Έστησε αρχικά την GRK Fresh, μια εταιρεία που είχε ως βασικό concept το λανσάρισμα της ελληνικής κουζίνας και έφτασε να διαθέτει 9 καταστήματα, σε Ν. Υόρκη, Ουάσιγκτον, Ντόχα και Ντουμπάι.
Η αμερικανική «βόμβα» και τα φωτοβολταϊκά
Ακολούθησε μια μακρά περίοδος «σιωπής», μέχρι πριν ακριβώς δύο χρόνια όταν το όνομα του ακούστηκε ξανά αλλά με αρνητικό πρόσημο.
Συγκεκριμένα, στις 18 Οκτωβρίου 2019, έσκασε η «βόμβα» για το σκάνδαλο του insider trading στις ΗΠΑ. Τότε οι Irish Times και μετά το Bloomberg έβγαλαν στον αέρα την πολύκροτη υπόθεση παρομοιάζοντας την με τη χολιγουντιανή υπερπαραγωγή “Ocean’s 11”.
«Οι πρωταγωνιστές της υπόθεσης είναι σαν το καστ από ταινία όπως το “Ocean’s 11”: Ενας Ελληνας με αλυσίδα εστιατορίων στο Μανχάταν, ο γόνος μέλους ΔΣ μεγάλης φαρμακευτικής εταιρίας, ένας χρηματιστής με πάθος για το πόκερ στο Μονακό, ένας αντιπρόεδρος της Goldman Sachs, και ένα ζευγάρι συμβούλων επενδύσεων» όπως ανέφεραν.
Έκτοτε άρχισε με θυελλώδεις ρυθμούς να ξετυλίγεται η δράση ενός κυκλώματος που αποκόμιζε κέρδη εκατομμυρίων δολαρίων «παίζοντας» με την εσωτερική πληροφόρηση για συγκεκριμένες εταιρείες και μετοχές.
Άμεσα ήρθε η παραίτηση του Γιώργου Νίκα από τη θέση του προέδρου της αλλαντοβιομηχανίας Νίκας, η οποία καιρό πριν είχε περάσει στα χέρια του Σπύρου Θεοδωρόπουλου. Ακολούθησαν αποκαλύψεις με λεπτομέρειες για τη δράση του κυκλώματος, συλλήψεις, κατηγορητήρια.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο στις ΗΠΑ ο Γ. Νίκας κατηγορείται για συμμετοχή σε μεγάλης κλίμακας διεθνές δίκτυο ανταλλαγής εμπιστευτικών πληροφοριών από το 2012 έως το 2017, όταν και φέρεται να λάμβανε πληροφορίες για πιθανές εξαγορές εταιρειών.
Στην υπόθεση ενεπλάκη και φυλακίστηκε επί μήνες ο Τηλέμαχος Λαβίδας, γιος του αποθανόντος Αθανάσιου Λαβίδα της Lavipharm, κατηγορούμενος για προσπάθεια κλοπής πληροφοριών από τον πατέρα του που ήταν μέλος του Δ.Σ. της φαρμακευτικής Ariad Pharmaceuticals έως το 2016. Η Ariad εξαγοράστηκε από την Takeda Pharmaceutical έναντι 4,66 δισ. δολ. , έναν χρόνο μετά.
Σύμφωνα με την Γενική Εισαγγελία της Ν. Υόρκης, ο Γ. Νίκας ξεκίνησε να λειτουργεί ως trader με εσωτερική πληροφόρηση από το 2010 και φέρεται να εμπλέκεται σε πάνω από 10 περιπτώσεις. Ωστόσο, κατάφερε να διαφύγει έγκαιρα από τις ΗΠΑ, με τις αρμόδιες αρχές να δεσμεύουν περιουσιακά του στοιχεία και να τον αναζητούν.
Η επιχειρηματική του επανεμφάνιση στην Ελλάδα έγινε πρόσφατα. Όπως αποκάλυψε το newmoney τον περασμένο Ιούλιο, ο Γιώργος Νίκας δραστηριοποιείται πλέον και στην ενεργειακή αγορά, μέσω της εταιρείας Icon Energy Ι.Κ.Ε. (μαζί με τους Βασίλη Λαζαρίδη και Θεόφιλο Τζιώτη), η οποία έχει εξασφαλίσει από τη ΡΑΕ βεβαιώσεις παραγωγού για δύο μεγάλα φωτοβολταϊκά projects συνολικής ισχύος 220 MW, στη Θήβα.
Διαβάστε ακόμη:
Όμιλος Κοπελούζου: «Ξαναζεσταίνει» τα αδειοδοτημένα αιολικά για την Κρήτη
Πώς να διορθώσετε τις άδικες χρεώσεις πριν πληρώσετε τον ΕΝΦΙΑ
Αμίρ Νταγιάν: Ο Ισραηλινός μεγιστάνας της Vivion που θέλει να επενδύσει στην Κρήτη