Της Στεφανίας Σούκη
Με «όχημα» ένα από τα πιο γνωστά ακίνητα του κέντρου της Αθήνας κι αναζητώντας εδώ και καιρό το δρόμο της εισόδου του στην ελληνική αγορά, ο όμιλος Ισραηλινών συμφερόντων της Fattal Group έδωσε το υψηλότερο τίμημα χθες για την μακροχρόνια μίσθωση του πρώην ξενοδοχείου Esperia στην οδό Σταδίου και αναδείχθηκε έτσι προτιμητέος επενδυτής.
Το νούμερο των 96 χιλ. ευρώ του ενοικίου είναι κάτι λιγότερο από …διπλάσιο σε σχέση με τον πήχη των 54,2 χιλ. ευρώ που ζητούσε κατ’ ελάχιστον ο ΕΦΚΑ, γεγονός το οποίο φαίνεται ότι δικαιώνει όσους από την αγορά θεωρούσαν ότι το εν λόγω ακίνητο είναι από τα λίγα, «φιλέτα» της ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων, έστω κι αν το κόστος για τη μετατροπή του σε πεντάστερη μονάδα είναι ιδιαίτερα υψηλό και αντιστοιχεί (μίνιμουμ) σε 10,5 εκατ. ευρώ. Το αυξημένο κόστος έχει να κάνει- πέραν του γεγονότος ότι πρόκειται για ένα κτίριο σε αχρησία τα τελευταία χρόνια- και με την παλαιότητα δεδομένου ότι όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν από τον ΕΦΚΑ «πρόκειται για ένα κτίριο ηλικίας 60 ετών και βάσει του διαγωνισμού θα υπερβεί πιθανώς τα 100 χρόνια. Ετσι, είναι προς το ενδιαφέρον τόσο του ιδιοκτήτη όσο και του αναδόχου οι εργασίες ενίσχυσης του φέροντος οργανισμού από τον ανάδοχο, με το κόστος αυτής της ενίσχυσης να έχει ήδη εκτιμηθεί και ληφθεί υπόψη για τον καθορισμό του ελάχιστου κόστους των απαιτούμενων επενδύσεων ύψους 10,5 εκατ. ευρώ». Ακριβώς λόγω των εκτεταμένων εργασιών δεν έχει καθοριστεί στην παρούσα φάση και το ακριβές χρονοδιάγραμμα για την επαναλειτουργία του ξενοδοχείου που αναμένεται να δημιουργήσει θετικό αντίκτυπο στην ευρύτερη περιοχή.
Οσον αφορά τώρα τη Fattal Group, η οποία βρίσκεται πίσω από την αλυσίδα ξενοδοχείων Leonardo Ηotels είναι μία από τις πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις ξένων επενδυτών που αναζητούν, την τελευταία διετία τουλάχιστον, το κατάλληλο «πάτημα» για την είσοδό τους στην αθηναϊκή ξενοδοχεία. Ο όμιλος, πρίν την υποβολή της υψηλότερης προσφοράς για το Esperia είχε έρθει πολύ κοντά στη μίσθωση ενός άλλου «ασφαλιστικού» ξενοδοχείου στο κέντρο, το πρώην ξενοδοχείο Kανιγγος 21, ιδιοκτησίας του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης Επικούρησης Ασφαλιστών και Προσωπικού Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων, το οποίο και αυτό, μετά τη σχετική διαγωνιστική διαδικασία που οδεύει προς ολοκλήρωση (σ.σ. είναι αυτή την στιγμή υπό κατάρτιση οι σχετικές συμβάσεις για τη μακροχρόνια παραχώρησή του), ετοιμάζεται να επαναλειτουργήσει από την Zeus International του Χάρη Σιγανού.
Ο όμιλος Fattal, με ιδρυτή τον David Fattal, o οποίος ξεκίνησε από πολύ νωρίς στον τομέα της φιλοξενίας τη δεκαετία του ’80 για να ιδρύσει το 1998 τα Fattal Hotels, διαθέτει αυτή την στιγμή στο χαρτοφυλάκιό του πάνω από 190 ξενοδοχεία, με 35.760 δωμάτια και 14.000 εργαζομένους σε 17 χώρες, εκ των οποίων τα 39 στο Ισραήλ. «Πρόκειται για το μεγαλύτερο όμιλο φιλοξενίας στο Ισραήλ με 16.700 δωμάτια υπό τη διαχείρισή του», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Το 2007 η αλυσίδα αποφάσισε να επεκτείνει περαιτέρω τις δραστηριότητές της στην Ευρώπη ανοίγοντας το πρώτο της ξενοδοχείο στο Βερολίνο κι εν συνεχεία, σταδιακά, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ελβετία, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Ουγγαρία, η Ιταλία, κ.α.. Το μεγάλο «άλμα» πραγματοποιήθηκε πρίν από μία δεκαετία όταν ο όμιλος προχώρησε σε συμφωνία για την εξαγορά ενός χαρτοφυλακίου 12 ξενοδοχείων στο Ισραήλ, ενώ ισχυρή παρουσία με 45 ξενοδοχεία διαθέτει πλέον και στη Γερμανία. Ο όμιλος διαθέτει παρουσία, μέσω κοινοπρακτικού σχήματος και στην Κύπρο, ενώ στα υπό διαχείριση brands του ομίλου περιλαμβάνονται τα Leonardo, Herods, U Hotels, Hotel Rothschild 22 και NYX Hotels.