Για την άνοιξη του 2021 έχει προγραμματιστεί η λειτουργία του νέου «πράσινου» εμπορικού πάρκου που σχεδιάζουν στην οδό Πειραιώς οι Ολλανδοί της Ten Brinke, ένα project που άργησε μία …εικοσαετία και τώρα φαίνεται ότι έχει μπεί στις ράγες.
Η επένδυση στο ακίνητο των 15 στρεμμάτων που έχει αγοραστεί από την ολλανδική εταιρεία ανάπτυξης, αναμένεται να αγγίξει τα 20 εκατ. ευρώ με στόχο να αλλάξει την εικόνα σε ένα σημείο της Πειραιώς που είχε μετατραπεί εδώ και χρόνια σε σκουπιδότοπο: Γι΄ αυτό το λόγο άλλωστε και οι πρώτες εργασίες που υλοποιούνται έχουν να κάνουν με την απομάκρυνση 120.000 κυβικών μπάζων που βρίσκονται στο ακίνητο.
Η ανάπτυξη που σχεδιάζει η ολλανδική Ten Brinke θα αντιστοιχεί σε περίπου 15.000 τ.μ. δομημένης επιφάνειας με υπόγειο πάρκινγκ τριών ορόφων και ήδη, κατά τις πληροφορίες, έχουν προχωρήσει και οι μισθώσεις με μεγάλες αλυσίδες, δεδομένου ότι η χρήση του ακινήτου είναι για τη δημιουργία εμπορικού πάρκου. Μάλιστα, οι μισθώσεις φαίνεται ότι έχουν προχωρήσει σε ποσοστό κοντά στο 80%, ενώ στο πλάνο των Ολλανδών είναι η δημιουργία πάρκου, παιδότοπων αλλά και αναμόρφωσης όμορων ακινήτων.
Σημειώνεται εδώ ότι το νέο πλάνο ανάπτυξης προβλέπει κατά πολύ μικρότερη δόμηση, έναντι των προηγούμενων σχεδιασμών, για το ακίνητο, η ιστορία του οποίου πηγαίνει αρκετά χρόνια πίσω: Το ακίνητο που βρίσκεται στην οδό Πειραιώς, στη συμβολή με τη λεωφόρο Κηφισού στέγαζε μέχρι τη μακρινή δεκαετία του ’90 τα γραφεία της βιομηχανίας συσκευασιών ΒΙΣ, του ομίλου Φιλίππου. Ηταν προς το τέλος εκείνης της δεκαετίας, μαζί με την προ-ολυμπιακή ευφορία στην εγχώρια αγορά ακινήτων όταν ο όμιλος Φιλίππου σε κοινοπραξία με την ισραηλινών συμφερόντων Plaza Centers ανακοίνωναν το φιλόδοξο πλάνο, μέσω της Helios Plaza για μία επένδυση που θα περιελάμβανε εμπορικό κέντρο συνολικής επιφάνειας 37.000 τ.μ. στο ακίνητο.
Με τους Ισραηλινούς να αποκτούν εν συνεχεία τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας- ιδιοκτήτριας του ακινήτου, η επένδυση των 50 εκατ. ευρώ, δεν υλοποιήθηκε ποτέ, δεδομένου ότι το ακίνητο, κατά τη συνήθη …ελληνική πρακτική, αντιμετώπισε ουκ ολίγα πολεοδομικά αλλά και αρχαιολογικά ζητήματα. Πιο περίπλοκα έγιναν τα πράγματα στη συνέχεια όταν πρίν από λίγα χρόνια, η Plaza Centers, η οποία δραστηριοποιείται στο κομμάτι της ανάπτυξης κυρίως εμπορικών κέντρων στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, άρχισε να αντιμετωπίζει οικονομικά ζητήματα και αναζητούσε διέξοδο τόσο για το project της οδού Πειραιώς, όσο και για άλλα projects εκτός Ελλάδας.
Ειδικά για το ακίνητο της Πειραιώς είχε αναρτηθεί πολύ νωρίτερα ακόμη και πωλητήριο, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα. Μία απέλπιδα προσπάθεια αξιοποίησης είχε γίνει και λίγο μετά το ξεκίνημα της κρίσης, στο πλαίσιο της σύσφιγξης των σχέσεων Ελλάδας- Κίνας, όταν εν έτει 2010 είχε υπογραφεί για την εν λόγω έκταση και μνημόνιο συνεργασίας διακρατικού χαρακτήρα με την κινεζική κατασκευαστική Beijing Chang Cheng Corporation Company (BCEGI), με στόχο τη δημιουργία ενός μικτού project στο ακίνητο που θα περιελάμβανε και ξενοδοχείο. Το 2018 η Ten Brinke Hellas προχώρησε στην αγορά των μετοχών της εταιρείας, στην ιδιοκτησία της οποίας ήταν το εν λόγω ακίνητο από την Plaza Centers.
Τώρα, η Ten Brinke ξεκινά το project με στόχο να το έχει ολοκληρώσει έως το πρώτο εξάμηνο του 2021. Οι Ολλανδοί, μέσω της Ten Brinke Hellas που ιδρύθηκε στην Αθήνα το 2008, ήταν από τους ελάχιστους που πραγματοποίησαν επενδύσεις στο εγχώριο real estate μέσα στην κρίση, κυρίως σε επαγγελματικά ακίνητα, κτίρια γραφείων και καταστήματα με ένα πελατολόγιο μεγάλων και γνωστών εταιρειών (AB Bασιλόπουλος, UPS κ.α.).
Πλέον, η εταιρεία έχει ενισχύσει το «αποτύπωμά» της πέραν του κλάδου των επαγγελματικών ακινήτων και στα οικιστικά αλλά και τα τουριστικά ακίνητα. Στα νέα projects, σε όλο το φάσμα της αγοράς ακινήτων, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων κτίρια διαμερισμάτων, στην περιοχή του Ελληνικού, των Αμπελοκήπων, κτίριο γραφείων στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, έτερο κτίριο γραφείων στη λ. Βασιλίσσης Σοφίας (Κυανούς Σταυρός), νέα projects στην Κρήτη κ.α..