© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Μέχρι αρχές Οκτωβρίου το αργότερο, αναμένεται να κλείσει η συμφωνία για την αναχρηματοδότηση μέρους των δανείων της MIG από τα Farallon Capital Management και Oak Hill Capital Partners. Οι διαβουλεύσεις μεταξύ ΜΙG, Τράπεζας Πειραιώς και των δύο αμερικανικών funds συνεχίστηκαν στη διάρκεια του καλοκαιριού και συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία.
Αυτή την περίοδο διεξάγεται ο οικονομικός και νομικός έλεγχος και με την περάτωσή του ανοίγει ο δρόμος για την οριστικοποίηση της συμφωνίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλες οι μεγάλες ελεγκτικές (Deloitte, Grand Thornton, EY) συμμετέχουν στο due diligence προκειμένου να τηρηθεί το αυστηρό χρονοδιάγραμμα. Την ίδια στιγμή διάφορα funds ή και επιχειρηματικά συμφέροντα επιδιώκουν να εμπλακούν στη διαπραγμάτευση που κρίνει το μέλλον της MIG, καθώς προσελκύονται από την προοπτική της συμφωνίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, διαθέσεις να περιλάβει τη ΜΙG στα επιχειρηματικά του σχέδια έχει δείξει ο όμιλος Ιβάν Σαββίδη. Κατά τις ίδιες πηγές, ο όμιλος Σαββίδη προσπαθεί με διαφορετικές προσεγγίσεις να μπει στο παιχνίδι, αλλά φαίνεται πως η διαπραγμάτευση με Farallon και Oak Hill είναι ήδη σε ώριμο στάδιο, αν δεν έχει ήδη δρομολογηθεί. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως ο όμιλος Σαββίδη ενδιαφέρεται κυρίως για τη Vivartia, αλλά παρουσιάζεται πρόθυμος να αγοράσει τη holding εταιρεία.
Ολα ξεκίνησαν επειδή ένα άλλο μεγάλο αμερικανικό fund, το Fortress, που είχε αγοράσει από τη Εurobank δάνειο 142 εκατ. της MIG, δεν φάνηκε διατεθειμένο να δώσει και άλλες χρονικές παρατάσεις. Το συγκεκριμένο δάνειο του Fortress συνοδευόταν από εγγυήσεις, και συγκεκριμένα από το 51% της Attica Group και το 42% της Vivartia. Το δάνειο πρέπει να πληρωθεί το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, ενώ στο ίδιο δεκαήμερο λήγει και άλλο δάνειο της MIG ύψους 86 εκατ. προς την Τράπεζα Πειραιώς με εγγυήσεις τα υπόλοιπα μετοχικά ποσοστά των Attica Group και Vivartia.
Η διαπραγμάτευση γίνεται από τον πρόεδρο της ΜIG Παναγιώτη Θρουβάλα, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Πειραιώς Χρήστου Μεγάλου, τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΜΙG Θανάση Παπανικολάου και τους εκπροσώπους των δύο funds. H συμφωνία προβλέπει πως Farallon και Oak Hill θα δώσουν από κοινού 250 εκατ. στη MIG με τα οποία θα εξοφληθούν τα δάνεια των Fortress και Πειραιώς, όπως και οι οφειλόμενοι τόκοι. Τα δύο funds θα πάρουν ως ενέχυρο τις μετοχές των Attica Group και Vivartia, που είναι και σήμερα εγγύηση για τα δάνεια, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς έχοντας επιτύχει μείωση του συνολικού δανεισμού της προς τη MIG θα αναχρηματοδοτήσει και τα υπόλοιπα δάνεια που έχει προς τον επιχειρηματικό όμιλο.
Το ακριβές ποσό, το επιτόκιο και οι άλλες παράμετροι της συμφωνίας θα οριστικοποιηθούν με την ολοκλήρωση του due diligence. Η συμφωνία δίνει μεγάλη ανάσα στη ΜΙG καθώς το ύψος του δανεισμού και τα ενέχυρα θα παραμείνουν αμετάβλητα στα σημερινά επίπεδα και ο όμιλος αποκτά χρόνο για να διαχειριστεί τις επιχειρήσεις του και να διεκδικήσει το μερίδιό του στην αναπτυξιακή πορεία των επόμενων ετών. Το μεγάλο όφελος για τη MIG όμως από τη συμφωνία είναι ότι δεν θα χρειαστεί να αλλάξει περαιτέρω η φυσιογνωμία του ομίλου με την πώληση άλλης θυγατρικής.
Οι προσπάθειες πώλησης της Attica Group σταμάτησαν οριστικά και η διοίκηση της MIG καλείται πλέον να δημιουργήσει υπεραξίες που θα τονώσουν τα μεγέθη του ομίλου και θα επιτρέψουν να ανταποκριθεί στο κόστος εξυπηρέτησης του δανεισμού των 250 εκατ. που εκτιμάται ετησίως περίπου στα 27 εκατ. Ωστόσο, το κόστος του δανεισμού θα πρέπει να σταθμιστεί συνολικά, καθώς θα αναχρηματοδοτηθούν και τα υπόλοιπα δάνεια της μητρικής MIG.
Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια δεύτερη ευκαιρία για τον όμιλο και η αντίστροφη μέτρηση για το κλείσιμο της συμφωνίας θα ξεκινήσει μέσα στον Σεπτέμβριο, μόλις ολοκληρωθεί ο οικονομικός και νομικός έλεγχος.
Το Farallon έχει έδρα στο Σαν Φρανσίσκο, διαχειρίζεται κεφάλαια άνω των 25 δισ. δολαρίων που ανήκουν σε θεσμικούς και ιδιώτες. Είναι ιδιαίτερα δραστήριο στην Ελλάδα καθώς έχει αγοράσει τα δάνεια της Euromedica και έχει χρηματοδοτήσει μετόχους της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Το Oak Hill είναι private equity, εδρεύει στη Νέα Υόρκη και διαχειρίζεται περισσότερα από 20 δισ. δολάρια.