Το τέλος μιας σχέσης ζωής μετά από 21 χρόνια με την ομάδα που τον υποδέχθηκε παιδάκι -στα 13 του- όταν πρωτοπήγε από την Αργεντινή στην Ισπανία, ανοίγει νέους δρόμους στην καριέρα του Λιονέλ Μέσι και ήταν φυσιολογικό η αρχική συναισθηματική φόρτιση από τον «χωρισμό» να δώσει μέσα σε λίγες ώρες την θέση της, πάλι, στη φιλοδοξία και τον ενθουσιασμό.
Η μεταγραφή (πόσο ξαφνική;) του 34χρονου Λατινοαμερικάνου σούπερ σταρ βάζει μεν τους οπαδούς της Μπαρτσελόνα σε προβληματισμούς για την επόμενη της μέρα στα ποδοσφαιρικά γήπεδα και ταυτόχρονα «στέλνει στα ουράνια» αυτούς της Παρί Σεν Ζερμέν, αλλά διατηρεί από την άλλη πλευρά τις απαραίτητες οικονομικές ισορροπίες και για τους δυο.
Το αν θα μάθουν να… ζουν αγωνιστικά ο ένας χωρίς τον άλλο είναι κάτι το οποίο θα δείξει ο χρόνος. Το ερώτημα είχε απασχολήσει τη διεθνή φίλαθλη γνώμη και στην περίπτωση του προηγούμενου ηχηρού «διαζυγίου» της La Liga ανάμεσα στη Ρεάλ Μαδρίτης και τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Τι αποδείχθηκε στην υπόθεση του CR7; Τίποτα δεν είναι ίδιο πια και για τους δυο…
Η αποθέωση των Γάλλων προς τον νικητή του φετινού Copa America αρκούσε για να στείλει το πρώτο μήνυμα και σε εκείνον για το μέγεθος των ευθυνών που αναλαμβάνει υπογράφοντας το «χρυσό» συμβόλαιό του ως το 2023 (για 2+1 έτη, με αποδοχές 35 εκατ. ευρώ ανά σεζόν) απέναντι σε αυτούς και τον… ευεργέτη της Παρί, τον Άραβα ιδιοκτήτη της, Νασέρ Αλ Κελαϊφί.
Ο Μέσι δεν άργησε να αντιληφθεί ότι αποκτά ένα ιδιότυπο… κίνητρο. Να ικανοποιήσει το μεγάλο, ποδοσφαιρικό απωθημένο του νέου του εργοδότη.
Διεθνή media δίνουν, ωστόσο, και πολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις στις εξελίξεις. Δεν διστάζουν να αποκαλέσουν τον Αργεντίνο άσο ως παράγοντα- «κλειδί» στο ευρύτερο πλάνο του Κατάρ και να προσδώσουν συμβολικό χαρακτήρα στην πιθανή κατάκτηση του… Champions League από την Παρί το ’22 λίγο πριν από τη διοργάνωση του Μουντιάλ από το εμιράτο, με αναφορές στα αναπτυξιακά σχέδια της κυβέρνησης του για τον τουρισμό, τις υποδομές, το εμπόριο, τις ποδοσφαιρικές χορηγίες κ.α., και στην πρόθεση επέκτασης/αύξησης της επιρροής της σε όλο τον κόσμο!
Γιος ψαρά μαργαριταριών (…) σύμφωνα με τους μύθους που τον ακολουθούν, με σπουδές οικονομικών και μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και πετυχημένος τενίστας στα νιάτα του, ο βαθύπλουτος –με προσωπική περιουσία 8 δισ.- επιχειρηματίας από το Κατάρ, «δεξί χέρι» του σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θανί και πρόεδρος της εταιρίας αθλητικών επενδύσεων Qatar Sports Investments (QSI), «τίναξε την μπάνκα» ουκ ολίγες φορές από το 2011- όταν παρέλαβε τα ηνία της Παρί, για να καταφέρει να την μετατρέψει από κομπάρσο σε μεγάλο πρωταγωνιστή του γαλλικού πρωταθλήματος, μα δεν την «μεταμόρφωσε» σε … Μπαρτσελόνα ή Ρεάλ, όπως ήταν ο διακαής πόθος του Αλ Κελαϊφί.
Γιατί, δεν την είδε ποτέ σε αυτά τα χρόνια να κατακτά τον υπέρτατο στόχο της, αν και έχει ξοδέψει μόνο για μεταγραφές, συμβόλαια και προπονητές συνολικό μπάτζετ που πλησιάζει τα 2 δισ. ευρώ: να σηκώσει, δηλαδή, την μεγάλη ευρωπαϊκή κούπα. Αύγουστο του ’20 πήγε στην πηγή, δίχως να πιει νερό χάνοντας στον τελικό (0-1) από την Μπάγερν.
Μόνο για αγορές ποδοσφαιριστών η επένδυση πλησιάζει το 1,4 δισ. ευρώ τη δεκαετία 2011-2022 και αν αφαιρεθούν οι πωλήσεις λίγο κάτω του μισού δισ., το ισοζύγιο κυμαίνεται στο 1 δισ. ευρώ…
Ο Αλ Κελαϊφί έφερε το 2017 τον Νεϊμάρ από τη Βαρκελώνη στο Παρίσι, φέρνει το 2021 από την ίδια διαδρομή και τον Μέσι. Θα πανηγυρίσει, επιτέλους, η Παρί το Champions League; Αν δεν το πετύχει ούτε με έναν γνήσιο πρωταθλητή στην σύνθεση της, 4 φορές κάτοχο του με τη φανέλα του καταλανικού «θηρίου», πότε; Ίσως ποτέ.
Περισσότερα ξέρουν ο κόουτς Μαουρίτσιο Ποτσετίνο, ο οποίος θα κληθεί να «χτίσει» την ομάδα γύρω από τον νέο της σταρ και οι δυο ακριβοπληρωμένοι λατινοαμερικάνοι που συναντιούνται ξανά στην «Πόλη του Φωτός…
Το αν «ο πρόεδρος τρελάθηκε», θα φανεί και από το αν θα επιβεβαιωθούν τα δημοσιεύματα που θέλουν τον Άραβα» έτοιμο να πάρει στη Γαλλία από το 2022 και τον Κριστιάνο Ρονάλντο από τη Γιουβέντους, για να «ενώσει» υπό την «σκέπη» της Παρί τους δυο μεγάλους ανταγωνιστές των ευρωπαϊκών γηπέδων.
Μέσι και Ρονάλντο συμπαίκτες; Μια φήμη που πριν από λίγα χρόνια δεν θα άντεχε ούτε ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας.
Κάποιοι συγκρίνουν τη σημερινή Παρί και την εποχή των «Γκαλάκτικος» της Ρεάλ, λόγω της ταυτόχρονης παρουσίας των Μέσι, Νεϊμάρ με τον Εμπαμπέ και άλλους.
Η φανέλα, το… κρυπτονόμισμα και η απόσβεση
Όσα χρήματα και αν έχει ξοδέψει ο Αλ Κελαϊφί μέσω της ιδιοκτήτριας του συλλόγου Qatar Sports Investments για την Παρί Σεν Ζερμέν, κατέγραψε στο ενεργητικό του ένα «έξυπνο» deal, καθώς απέκτησε τον -34χρονο πια- Λίονελ Μέσι σε «τιμή ευκαιρίας»: ελεύθερο από την Μπάρτσα (από 30/6) χωρίς να πληρώσει τα χρήματα που θα χρειάζονταν παλαιότερα για την αγορά του, όταν π.χ. το κόστος της (πιθανής, τότε) μεταγραφής του «εκτινασσόταν» ακόμα και στα 200 εκατ. ευρώ πριν από ένα, δυο χρόνια, με τους Γάλλους και τη Μάντσεστερ Σίτι να χρεώνονται την επιθυμία τους να «σπάσουν» τη ρήτρα του παίκτη.
Έστω και αν η συμφωνία μεν τον ίδιο δεν παύει να θεωρείται ακριβή, το συνολικό budget της μεταγραφής του θα μπορούσε υπό άλλες συνθήκες να «σκαρφαλώσει» σε «αστρονομικά» ύψη.
Τώρα, αντιθέτως, η… απόσβεση της ξεκίνησε πριν καλά, καλά βάλει ο Μέσι τις πρώτες δόσεις από τις πληρωμές του νέου του εργοδότη στους τραπεζικούς λογαριασμούς του. Πόσο αποδοτική θα είναι και εμπορικά η συμπόρευση Μέσι-Παρί, δόθηκε μια γεύση από το γεγονός ότι ο σύλλογος πέτυχε sold out σε 150.000 φανέλες με το «νο 30» στην πλάτη διαδικτυακά σε 7 λεπτά μόλις –μετά την παρουσίαση του Αργεντίνου- έναντι 160 ευρώ τη μια και εισέπραξε 23 εκατ. ευρώ.
Το έσοδο μοιάζει δε μικρό σε σχέση με το… προβλεπόμενο, γιατί οι παραγγελίες από τους οπαδούς της Παρί συνεχίζονται κατά δεκάδες χιλιάδες και οι ουρές έξω από τις μπουτίκ δεν σταματούν – και με τέτοιο ρυθμό δεν θα αργήσουν να «βγουν» τα λεφτά του συμβολαίου του πρώην αρχηγού της Μπαρτσελόνα…
Η προσθήκη του Μέσι στο ρόστερ της Παρί αποτελεί, ήδη, «talk of the town» για τους μεγάλους χορηγούς και δεν αποκλείονται… ανατροπές (ή νέοι είσοδοι) και στο ατομικό του portfolio, όπου φιγουράρουν ανάμεσα σε άλλες εταιρείες οι Adidas, Anheuser Busch InBev, Gatorade, Hard Rock Cafe Inc., Jacob & Co, Ooredoo, Pepsi, με τα συνολικά εισοδήματα του (130 εκατ.$) να τον κατατάσσουν στην 2η θέση της λίστας Forbes το 2021. Χωρίς να υπολογίζονται τα έσοδα του από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες τους, όπως κυρίως αυτές στον τουριστικό κλάδο με τον ίδιο να εκμεταλλεύεται από φέτος και 5ο ξενοδοχείο…
Ως γνωστό, ο Μέσι θα εισπράττει μέρος της αμοιβής του σε μορφή κρυπτονομίσματος από την Παρί, το οποίο εκδίδει σε συνεργασία με την Socios.com, μια εταιρεία που στοχεύει στην ανάπτυξη της αγοράς των cryptos.
«Stop» σε αποεπένδυση και πωλητήρια
Με αφορμή και την ιστορία του Μέσι, η UEFA εξετάζει την καθιέρωση πλαφόν στις αποδοχές των ποδοσφαιριστών και φόρου πολυτελείας –σύμφωνα με τους Times- την ώρα που η Μπαρτσελόνα φέρεται να έχασε το μεγάλο «αστέρι» της λόγω του salary cap της La Liga και άλλοι σύλλογοι… γκρινιάζουν για μη τήρηση του FFP.
Ο Νασέρ Αλ Κελαϊφί κατηγορήθηκε στο παρελθόν ότι… καταλύει κάθε έννοια του Financial Fair Play (ποιος να ζητήσει «πόθεν έσχες» Αράβων στην Ευρώπη;) και «ρίχνει λεφτά σε ένα βαρέλι δίχως πάτο». Σαφώς, όμως, δεν αμφισβητούνται οι επιχειρηματικές ικανότητες του, χάρη στις οποίες αναβαθμίσθηκε και το αγωνιστικό και το οικονομικό status της Παρί, ούτε δείχνει διατεθειμένος να αφήσει την προσπάθεια του στην… μέση.
Αντιθέτως, απομάκρυνε κάθε σενάριο πιθανής αποεπένδυσης των Καταριανών από την Παρί (δυο-δυόμιση χρόνια μετά το δημοσίευμα της Le Parisien, για σκέψεις πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ομάδας, τον Μάιο του 2019) και από τον Απρίλιο ανέλαβε και… θεσμικά καθήκοντα, έχοντας διαδεχθεί (από 21/4) τον παραιτηθέντα Ιταλό Αντρέα Ανιέλι της Γιουβέντους στην ηγεσία της ομοσπονδίας των ευρωπαϊκών ομάδων (European Club Association).
Δεν μπήκε καν σε δίλημμα να πουλήσει έναν εκ των Νεϊμάρ ή Εμπαπέ, όπως υποστήριζαν πολλοί ότι θα έπρεπε να πράξει, για να καλύψει τις απώλειες-ρεκόρ των 204 εκατ. ευρώ (-60%) στα έσοδα της Παρί για το 2020 λόγω της πανδημίας κι ενώ στην διάρκεια της θητείας του εκτός από τα… έξοδα, «εκτοξεύθηκαν» και οι εμπορικές συμφωνίες της ομάδας.
Η 3η ακριβότερη ομάδα
Το 2017 ο Κελαϊφί κατέβαλε το απίστευτο ποσό των 222 εκατ. ευρώ για τη ρήτρα του Νεϊμάρ, το 2018 δαπάνησε 145 εκατ. για τον Εμπαπέ και προηγουμένως, είχαν «παρελάσει» από το Παρίσι άλλοι σούπερ σταρ όπως οι Μπέκαμ, Ιμπραΐμοβιτς, Καβάνι κ.ά., αλλά και αρκετοί παίκτες που απέτυχαν.
Το «φλερτ» με τους Μέσι – Ρονάλντο χρονολογείται από τότε και στην περίπτωση του Αργεντίνου, ο Άραβας κροίσος δικαιώθηκε για την υπομονή και την επιμονή του.
Επόμενο «στοίχημα» του ο Κιλιάν Μπαπέ, ο οποίος αν δεν ανανεώσει (λήγει το συμβόλαιό του Ιούνιο του 2022), θα αποχωρήσει ως ελεύθερος για τη Ρεάλ Μαδρίτης…
Η Παρί πλήρωσε 1,4 εκατ. σχεδόν για μεταγραφές από το 2011 και καρπώθηκε άλλα 450 εκατ. από πωλήσεις (2017-20 εισέρευσαν… τριψήφια ποσά σε εκατ. στα ταμεία της, 3 σερί χρονιές).
Οι σεζόν 2917-18 (238 εκατ. ευρώ), 2018-19 (227 εκατ. ευρώ), 2020-21 (162,65 εκατ. ευρώ), 2012-13 (151 εκατ. ευρώ) ήταν οι πιο… γενναιόδωρες σε επίπεδο budget και ακολουθούν 2013-14 (135,9 εκατ. ευρώ), 2016-17 (134,5 εκατ. ευρώ), 2015-16 (116,1 εκατ. ευρώ), 2011-12 (107,1 εκατ. ευρώ), με πιο… φτωχές 2019-20 (95 εκατ. ευρώ), 2014-15 (49,5 εκατ. ευρώ) και το 2021-22 ο πήχης βρίσκεται στα 76 εκατ.
Εκτός του Μέσι, η Παρί «πλειοδότησε» αυτό το καλοκαίρι για τον Ιταλό τερματοφύλακα και MVP του EURO Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα από τη Μίλαν, έναν εκ των κορυφαίων αμυντικών του πλανήτη τον Σέρχιο Ράμος από την Ρεάλ, τον Χακίμι από την Ιντερ κ.α.
Σήμερα, η Παρί εμφανίζεται ως η 3η ακριβότερη ποδοσφαιρική ομάδα του κόσμου με αξία ρόστερ 993,75 εκατ. ευρώ, πίσω από τις βρετανικές Μάντσεστερ Σίτι (1,06 δισ. ευρώ), Τσέλσι (996,5 εκατ. ευρώ), υποσκελίζοντας Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Γ., Ρεάλ, Μπάγερν, Μπαρτσελόνα, Γιουβέντους κ.λπ. (Πηγή: Transfermarkt.de).
Οι μεταγραφές και τα «χρυσά» συμβόλαια των 2 δισ. ευρώ στους σταρ του ποδοσφαίρου δεν αποτελούν παρά ένα μικρό ποσοστό από τα πλούτη που κατέχουν ή διαχειρίζονται η βασιλική οικογένεια του Κατάρ και ο 47χρονος ιθύνων νους του μιντιακού κολοσσού beIN Media Group και της DIGITURK, πρόεδρος του επενδυτικού fund Qatar Sports Investments («βραχίονας» της Qatar Investment Authority) και της Παρί Σεν Ζερμέν…
Διαβάστε ακόμα
Φονικός σεισμός στην Αϊτή: Εκατοντάδες νεκροί – Τουλάχιστον 1.800 τραυματίες (vid)
Gazelle Wind Power: Λανσάρει υβριδική πλωτή υπεράκτια πλατφόρμα με στόχο την αγορά $ 2 τρισ.
Μπαράζ ελέγχων σε επιστρεπτέες, αναστολές και αποζημιώσεις COVID