Ο βαθύπλουτος Άραβας businessman Νασέρ Αλ Κελαϊφί μπορεί να μην κατάφερε να μετατρέψει την Παρί Σεν Ζερμέν σε… Μπαρτσελόνα ή Ρεάλ της Γαλλίας, ούτε να αλλάξει τον ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό «χάρτη» όσο υποσχόταν στο ξεκίνημα της προσπάθειας του, παρά τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που ξόδεψε από το 2011.
Παραμένει, όμως, πιστός στα «θέλω» και τα «πιστεύω» του.
Μέσα σε μια δεκαετία φέρεται να έχει ξοδέψει πάνω από 1 δισ. σε μεταγραφές (κοντά στα 2 δισ. αν υπολογισθούν και τα συμβόλαια των παικτών), για το μεγαλείο της ομάδας της «Πόλης του Φωτός», χωρίς να έχει πετύχει ακόμα τον υπέρτατο στόχο του, αν και τον πλησίασε πέρσι. Και αυτός δεν είναι άλλος από την κατάκτηση του Champions League…
Το δεξί χέρι του σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θανί και πρόεδρος της εταιρίας αθλητικών επενδύσεων Qatar Sports Investments ναι μεν κατηγορήθηκε στο παρελθόν ότι… καταλύει κάθε έννοια του Financial Fair Play (ποιος να ζητήσει «πόθεν έσχες» Αράβων στην Ευρώπη;) και «πετάει λεφτά σε ένα βαρέλι δίχως πάτο», αλλά σαφώς μετρά υπέρ του το γεγονός ότι εξακολουθεί να είναι απόλυτα ενεργός τόσο επιχειρηματικά, όσο και διοικητικά.
Γιατί, όχι μόνο απομάκρυνε κάθε σενάριο πιθανής αποεπένδυσης των Καταριανών από την Παρί (δυο χρόνια μετά το δημοσίευμα της Le Parisien, για σκέψεις πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ομάδας, τον Μάιο του 2019), μα κινείται πλέον προς την ακριβώς… αντίθετη κατεύθυνση.
Έχοντας διαδεχθεί εδώ και δυο, τρεις εβδομάδες (από 21/4) τον παραιτηθέντα Ιταλό Αντρέα Ανιέλι της Γιουβέντους στην ηγεσία της ομοσπονδίας των ευρωπαϊκών ομάδων (European Club Association) μετά το μέγα φιάσκο της European Super League, ο Νασέρ Αλ Κελαϊφί βάζει «δύσκολα» σε όσους τον κοιτούν καχύποπτα και δεν παραιτείται από τις φιλοδοξίες του.
Η ποδοσφαιρική αγορά παρακολουθεί με έκδηλο ενδιαφέρον –και αγωνία- τις κινήσεις του και περιμένει τι θα κάνει και για την ομάδα του και για το ποδόσφαιρο.
Θα γίνει ένας ακόμα πλούσιος ιδιοκτήτης ο οποίος θα επιδιώξει να διαφεντεύσει τις τύχες (και) των αντιπάλων του ή θα παρουσιάσει ένα καλύτερο πλάνο για τα οικονομικά των ομάδων, προς αντιμετώπιση των βαρύτατων συνεπειών της πανδημίας στα έσοδα της «ποδοσφαιρικής βιομηχανίας»;
Η τοποθέτηση του -ιδιαίτερα ικανού ως επιχειρηματία- προέδρου και CEO της Παρί υπέρ της UEFA είναι σαφής και αδιαπραγμάτευτη:
«Υπάρχει ξεκάθαρη ανάγκη να αναβαθμίσουμε το υπάρχον μοντέλο στις διοργανώσεις της UEFA, έτσι όπως το παρουσίασε η UEFA και να ολοκληρώσουμε 24 μήνες εντατικής και συνεργατικής συμβουλευτικής προς ολόκληρο το ποδοσφαιρικό τοπίο. Πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε πρόταση δίχως τη στήριξη της UEFA, δεν λύνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ποδοσφαιρική κοινότητα, αλλά πηγάζει από προσωπικά συμφέροντα. Η Παρί Σεν Ζερμέν θα συνεχίσει να δουλεύει με την UEFA, την ECA και όλους τους φορείς της ποδοσφαιρικής οικογένειας. Βασισμένη στις αρχές της αλληλεγγύης, της αξιοπρέπειας και του σεβασμού».
Το κρυφό ραντεβού με τον… 79χρονο Φέργκιουσον
Ο Άραβας μεγαλομέτοχος της Παρί κόντεψε να… τρελάνει κόσμο όταν -αυτές τις μέρες- ο Βρετανικός τύπος αποκάλυψε το μυστικό ραντεβού του με τον θρυλικό sir Αλεξ Φέργκιουσον στο ξενοδοχείο The Lowry Hotel του Μάντσεστερ λίγο πριν από τον μεγάλο άτυχο αγώνα των Γάλλων με την Σίτι για τα ημιτελικά του «χρυσοφόρου» Champions League.
Αναρωτήθηκαν όσοι έμαθαν το νέο τι να ήθελε εκεί ο Σκωτσέζος προπονητής, που δημιούργησε τη μεγάλη Γιουνάιτεντ και… μισητή συμπολίτισσα της αντιπάλου της Παρί;
Του προτάθηκε κάποιο πόστο τεχνικού συμβούλου στα 79 του (παρότι έχει αποσυρθεί από το 2013), στην νέα προσπάθεια του επίμονου Νασέρ Αλ Κελαϊφί να «χτίσει» την… προσεχή πρωταθλήτρια Ευρώπης, μετά από τόσες αποτυχίες της να σηκώσει την κούπα; Ίσως όχι, ίσως ναι…
Η συνάντηση οδήγησε σε διάφορες εικασίες, περισσότερο και λόγω της… διάρκειας της, αφού ο Φέργκιουσον εμφανίζεται να κάθισε στο The Lowry Hotel για διάστημα μιας ώρας και είκοσι λεπτών, που από μόνο του δεν την καθιστά συμπτωματική.
Επίσημη απάντηση στα σενάρια δεν υπήρξε, δίχως ωστόσο να διαψευσθεί κάτι. Πράγμα που ενέτεινε το μυστήριο. Στα σενάρια, λοιπόν, προστέθηκαν διάφορες εκδοχές.
Μια φημολογία ήθελε ως αντικείμενο της συζήτησης του Φέργκιουσον στο τετ α τετ με τον επικεφαλής της Παρί και νεοεκλεγέντα πρόεδρο της European Club Association (ECA) Κελαϊφί (και) την αμφιλεγόμενη κίνηση για την European Super League που δεν οδήγησε πουθενά, με τους δυο άνδρες να τηρούν την ίδια στάση (σ.σ. ο πρώην τεχνικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε διαχωρίσει την θέση του από την οικογένεια Γκλέιζερ και τάχθηκε υπέρ του Champions League).
Κατά μια άλλη εκδοχή ο μύθος του Μάντσεστερ τα είπε και με τον Αργεντινό συνάδελφο του στην Παρί, Μαουρίτσιο Ποτσετίνο σε δείπνο τους πριν από το κρίσιμο παιχνίδι και πολλοί αναρωτήθηκαν αν τον… κάλεσε αυτός για να ζητήσει τη βοήθειά του, λόγω της εξαιρετικής προσωπικής τους σχέσης.
Αν δόθηκαν (έστω και άτυπα) συμβουλές από τον Φέργκιουσον προς τον Ποτσετίνο δεν έπιασαν τόπο. Η Παρί ηττήθηκε 2-0 από τη Μάντσεστερ Σίτι, δεν προκρίθηκε για 2η σερί φορά σε ευρωπαϊκό τελικό και διανύει την χειρότερη χρονιά της επί των ημερών του Qatar Sports Investments, κινδυνεύοντας να χάσει τα «σκήπτρα» και στο γαλλικό πρωτάθλημα!
Στη Ligue 1 η Παρί έχει κατακτήσει τον τίτλο 7 φορές από το 2011 (κι ενώ προ Κελαϊφί μόνο 2, το 1986 και το 1994), σταμάτησε από τότε να ζει στην «σκιά» της Λυών, της Μαρσέιγ και της Μονακό, εντούτοις σε επίπεδο Champions League έχει να επιδείξει μόνο την συμμετοχή της στον τελικό της περιόδου 2019-20 όταν ηττήθηκε από την Μπάγερν Μονάχου με σκορ 1-0 στην Λισσαβόνα.
Τώρα, το όνειρο των Παριζιάνων «έσβησε» πριν από λίγα βράδια στο Μάντσεστερ κόντρα στους «Πολίτες» του κόουτς Πεπ Γκουαρδιόλα και ενός άλλου μεγαλοεπενδυτή από τον αραβικό κόσμο, του σεΐχη Μανσούρ από το Άμπου Ντάμπι και οι οπαδοί τους γκρινιάζουν…
Οι μεταγραφές του 1 δισ. ευρώ, οι απώλειες-ρεκόρ, ο πλούτος
Ο Κελαϊφί ξόδεψε… περιουσίες για να φέρει στο Παρίσι έναν «γαλαξία» ποδοσφαιρικών «αστεριών» όλα αυτά τα χρόνια και δεν μπήκε καν στο δίλημμα να πουλήσει τον περασμένο Ιανουάριο τον «πολύ» Νεϊμάρ ή τον Κιλιάν Μπαπέ, όπως υποστήριζαν πολλοί ότι θα έπρεπε να συμβεί, για να καλύψει τις απώλειες-ρεκόρ των 204 εκατ. ευρώ (-60%) στα έσοδα της Παρί για το 2020.
Οι εναλλακτικές λύσεις ήταν να περιμένει η ομάδα νέα χορηγία από το Κατάρ ή να βρει τρόπους για να αυξήσει τις ταμειακές εισροές της, αντί να περικόψει δραστικά το μπάτζετ της και να βάλει πωλητήρια.
Συνέβη το πρώτο. Στο οικονομικό «κομμάτι», ο Άραβας δεν αμφισβητείται, καθώς στην θητεία του οι εμπορικές συμφωνίες της Παρί εκτοξεύθηκαν…
Το καλοκαίρι του 2017 δεν δίστασε να «τινάξει την μπάνκα αέρα» και να καταβάλει το απίστευτο ποσό των 222 εκατ. ευρώ για να σπάσει την ρήτρα του Βραζιλιάνου σταρ με την Μπαρτσελόνα και να πετύχει την μεταγραφή του στην Παρί, ενώ, κατά καιρούς «φλέρταρε» με τους top των top, Λίο Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο.
Προηγουμένως, είχαν «παρελάσει» από το Παρίσι άλλοι σούπερ σταρς όπως οι Μπέκαμ, Ιμπραΐμοβιτς, Καβάνι κ.ά.
Οι μεταγραφές του 1 δισ. ευρώ, βέβαια, δεν αποτελούν παρά ένα μικρό ποσοστό από τα πλούτη που κατέχουν ή διαχειρίζονται η βασιλική οικογένεια του Κατάρ και ο 47χρονος ιθύνων νους του μιντιακού κολοσσού beIN Media Group και της DIGITURK, πρόεδρος του επενδυτικού fund Qatar Sports Investments («βραχίονας» της Qatar Investment Authority) και της Παρί Σεντ Ζερμέν.
Πρώην τενίστας και λάτρης του αθλητισμού
Στο «βαρύ» βιογραφικό του Νασέρ Αλ Κελαϊφί, πρώην επαγγελματία τενίστα και λάτρη των σπορ, συναντά κανείς και άλλες αθλητικές ιδιότητες, όπως π.χ. αυτές του προέδρου στις Qatar Tennis Squash and Badminton Federation, του μέλος Δ.Σ. της επαγγελματικής ποδοσφαιρικής λίγκας της Γαλλίας και της Εκτελεστικής Επιτροπής της UEFA και εσχάτως πρόεδρος και της European Club Association.
Πιστώνεται μια σειρά επιτευγμάτων, κάτι που τον κάνει δημοφιλή στις τάξεις των Γάλλων φιλάθλων.
Επί των ημερών του η Παρί ανέπτυξε τη γυναικεία ποδοσφαιρική της ομάδα και την κατέστησε από τις ηγετικές δυνάμεις της Ευρώπης, είδε το τμήμα χάντμπολ να κατακτά 5 πρωταθλήματα και επέκτεινε τις δραστηριότητες του συλλόγου σε άλλα αθλήματα, όπως το τζούντο.
Επιπλέον, το ίδρυμα Paris Saint-Germain Foundation τριπλασίασε τα έσοδα του έχοντας βοηθήσει πάνω από 250.000 παιδιά, σε συνεργασία με ΜΚΟ, σχολεία και άλλους οργανισμούς σε όλο τον κόσμο…
Διαβάστε ακόμα
Το happy end στην Τράπεζα Αττικής, η (στάνταρ) γκρίνια του Βακάκη και οι νέες περιπέτειες της Φαμάρ
Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7: Πληρώνονται 200 εκατ. ευρώ σε 20.000 δικαιούχους
Παροχές σε εργαζόμενους: Ποιες δεν θεωρούνται εισόδημα από μισθωτή εργασία και δεν φορολογούνται