© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Διαθέτοντας ένα πολύτιμο και βαρύ χαρτοφυλάκιο συνταγογραφούμενων φαρμάκων, εμβολίων και βιολογικών θεραπειών, η MSD, κορυφαία βιοφαρμακευτική εταιρεία, επενδύει σταθερά στην καινοτομία και μέσω αυτής στη στοχευμένη κάλυψη των αναγκών των ασθενών.
Η έρευνα της MSD στον τομέα της ανοσογκολογίας είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη στον κλάδο, με περισσότερες από 2.000 κλινικές δοκιμές σε εξέλιξη. Υπολογίζεται ότι τα τελευταία πέντε χρόνια τουλάχιστον 1 εκατομμύριο ασθενείς έχουν λάβει κάποια από τις θεραπείες που έχει αναπτύξει η εταιρεία για τον καρκίνο.
Για το οικονομικό, ερευνητικό και θεραπευτικό αποτύπωμα των κλινικών μελετών της MSD στην Ευρώπη και στην Ελλάδα μίλησε στο «business stories» ο πρόεδρος της MSD Kεντρικής Ευρώπης Σίριλ Σίβερ, κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα για το 3ο Ετήσιο Συνέδριο του «Economist», στη θεματική ενότητα του καρκίνου.
«Οι κλινικές δοκιμές διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη βελτίωση της υγείας των ανθρώπων και βεβαιώνουν ότι οι νέες καινοτόμες θεραπείες θα φτάσουν σε όσους τις χρειάζονται. Στην MSD επενδύουμε ουσιαστικά στους τομείς έρευνας, ανάπτυξης και παραγωγής και αισθανόμαστε υπερήφανοι που βλέπουμε το αποτέλεσμα. Το 2022 οι δαπάνες μας για έρευνα και ανάπτυξη ήταν 13,5 δισ. δολάρια (αύξηση 11% σε σύγκριση με το 2021). Στην Ευρώπη υλοποιούνται 224 ενεργές κλινικές δοκιμές με περισσότερους από 20.000 συμμετέχοντες. Στην Ελλάδα τη διετία 2021-2022 επενδύσαμε 4,7 εκατ. ευρώ στην κλινική έρευνα. Επιπλέον, διπλασιάσαμε τις κλινικές μελέτες φτάνοντας τις 40 ενεργές και αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα άλλες δύο. Εχουμε επίσης 11 ενεργές μελέτες Φάσης IV», αναφέρει ο επικεφαλής της MSD Kεντρικής Ευρώπης.
Στην Ελλάδα η MSD συγκαταλέγεται στις τρεις κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες όσον αφορά το μερίδιο αγοράς – σημειωτέον ότι ήρθε στην Ελλάδα το 2010 κατά την περίοδο της κρίσης. Στόχος της σταθερά παραμένει να αναπτύσσει θεραπευτικές λύσεις που καλύπτουν ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες των Ελλήνων ασθενών, παρά το δυσμενές περιβάλλον, με έμφαση στην ογκολογία, στα εμβόλια (με κυρίαρχο εκείνο για τον ιό HPV), στα αντιβιοτικά και τη λοίμωξη COVID-19.
Στην αιχμή της ογκολογίας βρίσκεται η θεραπεία pembrolizumab, η οποία έχει λάβει 19 ξεχωριστές ογκολογικές ενδείξεις και μέχρι το τέλος του 2024 αναμένεται να έχει εγκριθεί για 41 ογκολογικές ενδείξεις.
Η εταιρεία έχει δεσμευτεί για την εξάλειψη του ιού HPV και υποστηρίζει τις παγκόσμιες στρατηγικές εξάλειψης και την ισότητα στην υγεία. Η ευαισθητοποίηση σχετικά με τον εμβολιασμό έναντι του ιού HPV θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), δηλαδή λιγότερα από 4 περιστατικά/100.000 γυναίκες/έτος έως το 2030. H MSD στηρίζει κάθε προσπάθεια για οργανωμένες πολιτικές υγείας που αντιμετωπίζουν συνολικά τη φροντίδα του καρκίνου σε όλα τα στάδια, βασισμένες σε δεδομένα, δίνοντας έμφαση στην ολιστική αντιμετώπιση των ασθενών.
Με στόχο να συμβάλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος της μικροβιακής αντοχής η εταιρεία έχει αναπτύξει την εφαρμογή AMS by MSD, η οποία παρέχει τη δυνατότητα στους νοσοκομειακούς γιατρούς να επιλέξουν ανάμεσα στις βέλτιστες επιλογές εμπειρικής θεραπείας, όπως αυτές προτείνονται βάσει των κατευθυντηρίων οδηγιών της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας.
Πιστή στο όραμά της να βελτιώνει τις ζωές των ανθρώπων, το 2021 σε συνεργασία με την Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) και το Quality Net η MSD ανέπτυξε αντικαπνιστικό πρόγραμμα με τίτλο «Η Υγεία μου, Η Ζωή μου» για την πρόληψη του καπνίσματος σε μικρές ηλικίες και την καλλιέργεια υγιεινών συνηθειών στα παιδιά σε όλα τα σχολεία της Ελλάδος. Η εταιρεία σε παγκόσμιο επίπεδο εστιάζει και σε θέματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή θεσπίζοντας συγκεκριμένους στόχους, όπως για ουδετερότητα άνθρακα στις δραστηριότητες και μείωση των λειτουργικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου ως το 2030.
Το ευρωπαϊκό αποτύπωμα της MSD
Η εταιρεία διαθέτει 21 παραγωγικές μονάδες στην Ευρώπη, με επίκεντρο τόσο την ανθρώπινη υγεία όσο και την υγεία των ζώων. Μάλιστα, η μονάδα παραγωγής στο Χάρλεμ της Ολλανδίας διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στην παράδοση φαρμάκων σε όλη την Ευρώπη και παγκοσμίως κατά την πανδημία κορωνοϊού και συνέχισε να λειτουργεί με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Συνολικά απασχολεί 18.000 άτομα στη Γηραιά Ηπειρο. Περίπου 15.600 άτομα απασχολούνται στο πεδίο της έρευνας (στοιχεία 2019), με αποτύπωμα περί τα 1.300 επιστημονικά άρθρα ετησίως. Εχει θέσει, επίσης, σε λειτουργία τρία παγκόσμια hubs, το Κέντρο Ανακάλυψης στο Λονδίνο, το hub καινοτομίας στη Ζυρίχη και το hub πληροφορικής στην Πράγα.
«Είμαστε ενεργό μέρος ενός ευρύτερου οικοσυστήματος καινοτομίας για τις βιοεπιστήμες. Οι γνώσεις μας έχουν επιταχύνει τις προσπάθειές μας για καινοτομία. Η καινοτομία δεν αφορά μόνο το κόστος ή την ποιότητα, έχει να κάνει με την ευρωστία, την ευκαιρία βελτίωσης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και την ευκαιρία να βελτιωθεί η εργασία όλων των εργαζομένων που παράγουν φάρμακα και εμβόλια καθημερινά. Η Ευρώπη αποτελεί μια γεωγραφική τοποθεσία-κλειδί και βασικό συντελεστή στις προσπάθειές μας για καινοτομία», τονίζει ο κ. Σίβερ.
Κομβικός θεωρείται και ο ρόλος της Ελλάδας, καθώς η ψηφιακή πορεία της τα τελευταία χρόνια, ιδίως κατά την περίοδο της πανδημίας, ήταν καταλυτική για τη δημόσια υγεία, με λύσεις όπως η άυλη ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η εισαγωγή και περαιτέρω ανάπτυξη του MyHealth app, η ηλεκτρονική διαχείριση του παιδικού και εφηβικού εμβολιασμού κ.ά. Πιστεύοντας ακράδαντα πως η χώρα μπορεί να γίνει παγκόσμιο κέντρο αριστείας στη χρήση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο (Real World Evidence), η εταιρεία συνεργάζεται με τα αρμόδια υπουργεία προς αυτή την κατεύθυνση.
Ωστόσο, «για να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε ισχυρό αποτύπωμα κλινικών δοκιμών στην Ευρώπη και στο μέλλον πρέπει να διασφαλίσουμε ένα περιβάλλον που να υποστηρίζει την καινοτομία», επισημαίνει ο κ. Σίβερ, καθώς οι εκτιμήσεις είναι δυσοίωνες για την Ευρώπη, που φαίνεται να χάνει το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα έναντι των ΗΠΑ και της Ασίας.
«Με την αναθεώρηση της ευρωπαϊκής φαρμακευτικής νομοθεσίας να βρίσκεται στην ατζέντα της Ε.Ε., είναι σημαντικό η Ευρώπη να εκτιμήσει τον ισχυρό της ρόλο στην ανακάλυψη και ανάπτυξη νέων φαρμάκων και να μη χάσει το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα. Το χρειαζόμαστε αυτό για την Ευρώπη και για τους Ευρωπαίους ασθενείς», καταλήγει.
Διαβάστε ακόμη
Το παρασκήνιο ενός ηχηρού διαζυγίου: Γιατί οι Εγγλέζοι έδιωξαν τον Καμπουρίδη (pics)
Πώς να μειώσετε από σήμερα τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ που έρχεται