Γεννημένος στη Μάντοβα της Λομβαρδίας, μεγάλωσε χωρίς να έχει καμία ιδιαίτερη επιθυμία να εμπλακεί στην οικογενειακή επιχείρηση που είχε ξεκινήσει ο πατέρας του στο Μιλάνο. Ωστόσο η αγάπη του για τον καφέ τον οδήγησε στο τιμόνι της διοίκησης της εταιρείας. Κατάφερε να αναπτύξει την επιχείρηση, κάνοντας τον espresso Portioli ένα από τα Iconic Super Premium Brands της Ιταλίας, που πλέον εξάγεται σε 100 χώρες παγκοσμίως.
Ο Ιταλός «βασιλιάς του espresso» μιλάει για την επιχείρησή του, τα σχέδια για το μέλλον αλλά και την πορεία του στην ελληνική αγορά. Πρόσφατα, εγκαινίασε ένα τεράστιο εργοστάσιο, στο οποίο είχαμε την ευκαιρία να περιηγηθούμε, βλέποντας την τεχνολογία που απαιτείται ώστε να φτάσει ένας espresso στο… φλιτζάνι μας.
– Εγκαινιάσατε πρόσφατα ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια παραγωγής καφέ στον κόσμο…
Είναι μια πραγματικά πολύ μεγάλη επένδυση. Το νέο εργοστάσιο μας δίνει τη δυνατότητα μέσα σε 7 ώρες να ψήσουμε 20.000 κιλά καφέ και να συσκευάσουμε 40.000 τεμάχια. Είναι 4 φορές μεγαλύτερο από το προηγούμενο, ακόμα πιο σύγχρονο και ενεργειακής κλάσης «Α» για την ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης. Θέλω να σταθώ στον μοναδικό κατασκευαστικό σχεδιασμό της οροφής του εργοστασίου μας, η οποία θυμίζει φτερά γλάρου. Εχουμε μια πλήρως αυτοματοποιημένη παραγωγή, με 9 στάδια ελέγχου, για σταθερή ποιότητα και γεύση των χαρμανιών μας, όπως και για τον πλήρη έλεγχο και αποφυγή σφαλμάτων. Ο καφές τεστάρεται γευστικά και χρωματικά με μηχανήματα, ώστε να διασφαλιστεί η άριστη ποιότητα του προϊόντος. Ηλεκτρονικά φωτοκύτταρα επιλέγουν τους καλούς από τους κακούς κόκκους, έναν προς έναν. Ανιχνεύουν οποιοδήποτε ξένο στοιχείο υπάρχει στον καφέ και το απορρίπτουν. Να ξέρετε όμως ότι και εγώ ο ίδιος, κάθε πρωί, δοκιμάζω όλα τα χαρμάνια μας για να σιγουρευτώ!
– Πώς μπορεί να προσαρμοστεί μια τόσο μεγάλη μονάδα στις σημερινές περιβαλλοντικές προδιαγραφές και απαιτήσεις;
Η παραγωγή καφέ είναι πράγματι μια ιδιαίτερα ενεργοβόρα διαδικασία. Από τα σχέδια κιόλας, δώσαμε ιδιαίτερο βάρος σε θέματα όπως η περιβαλλοντική βιωσιμότητα και η εξοικονόμηση ενέργειας. Στο νέο εργοστάσιο ελήφθησαν όλα τα μέτρα μείωσης ρύπων, κατανάλωσης ενέργειας, νερού και αποβλήτων, μεγαλώνοντας τη συνεισφορά μας στην προστασία του πλανήτη. Επίσης αφιερώθηκαν 13.500 τ.μ. πρασίνου ώστε να δώσουμε έναν παραπάνω «πνεύμονα» στην πόλη του Μιλάνου.
Ολοκληρη η οροφή έχει φωτοβολταϊκά συστήματα, κάτι που επιτρέπει στις ακτίνες του ήλιου να περνούν στον εργοστασιακό χώρο, μειώνοντας την κατανάλωση ενέργειας. Αυτό δημιουργεί μια εξαιρετική αίσθηση ευεξίας, φυσικού φωτισμού και σταθερής θερμοκρασίας, ώστε ο καφές να διατηρείται σε ιδανική θερμοκρασία κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. Επίσης έχουμε χρησιμοποιήσει γεωθερμικές αντλίες θερμότητας στο πάτωμα, οι οποίες χρησιμοποιούν τη δωρεάν ενέργεια από το υπέδαφος και εξασφαλίζουν θέρμανση και ψύξη με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον.
Εχουμε δεσμευτεί μέχρι το τέλος του 2023 όλα τα εταιρικά αυτοκίνητα να είναι υβριδικά, αλλά και τα φορτηγά μας να μειώσουν την κατανάλωσή τους κατά 50%!
– Για το μέλλον τι σχεδιάζετε;
Να περιμένετε νέα λανσαρίσματα καινοτόμων μηχανών καφέ και προϊόντων espresso μέσα στο 2024. Σε ό,τι αφορά την επιχείρηση, θα ήθελα να δω τα παιδιά μου στο τιμόνι. Η διαδοχή είναι ήδη σε εξέλιξη και αυτό με γεμίζει υπερηφάνεια.
– Πώς βλεπετε την ελληνική αγορά και την παρουσία σας σε αυτή;
Στην Ελλάδα έχουμε έναν πολύ-πολύ άξιο αντιπρόσωπο, που νιώθω ότι είναι πλέον μέλος της οικογένειάς μου, και ο πιο σημαντικός συνεργάτης της θετικής ανάπτυξης του ομίλου μας. Στην Ελλάδα πουλάμε τις μεγαλύτερες ποσότητες Portioli, κάτι που οφείλεται στον Νίκο Παππά, στη στρατηγική ματιά του, στο πάθος του για τον καφέ και στη σωστή επιλογή των συνεργατών του. Ο κ. Παππάς, βλέποντας τη θετική εμπειρία του Ελληνα καταναλωτή με τον ιταλικό καφέ και μετά τη γνωριμία του πατέρα μου, ξεκίνησε τη διάθεση του espresso Portioli και των επαγγελματικών μηχανών καφέ GIME στην Ελλαδα. Σήμερα, η εταιρεία του Espresse S.A. είναι από τις ηγετικές εταιρείες καφέ στην ελληνική αγορά, έχοντας λανσάρει καινοτομίες που αναπτύσσουν περαιτέρω το brand μας.
Διαβάστε ακόμη:
Γιατί τα γλυκά του Dimitris Economides αλλάζουν τα δεδομένα της ζαχαροπλαστικής