Η έμπνευση για μία ιδέα που θα σε κάνει πολυεκατομμυριούχο μπορεί να έρθει οπουδήποτε. Για τον Brian Scudamore, αυτή η στιγμή ήρθε όσο περίμενε στην ούρα, στα McDonald’s της περιοχής του. Τότε, το 1989, δεν ήταν παρά ένας 19χρονος στο Βανκούβερ του Καναδά που πρόσφατα είχε παρατήσει το λύκειο, μα είχε ακόμη σχέδια να πάει στο κολλέγιο. Θα έπρεπε, όμως, να χρηματοδοτήσει μόνος του τις σπουδές του, μίας και ο δικαιολογημένα απογοητευμένος νευροχειρούργος πατέρας του αρνούνταν να το πράξει.
Όσο, λοιπόν, περίμενε να ετοιμαστεί το γεύμα του, το βλέμμα του Scudamore καρφώθηκε σε ένα ημιφορτηγό μίας εταιρείας αποκομιδής σκουπιδιών. Μη έχοντας και πολλά άλλα να κάνει, ο νεαρός Καναδός αποφάσισε να δοκιμάσει και εκείνος το χέρι του σε αυτή την βιομηχανία. Οπότε, πήρε όλες τις αποταμιεύσεις του – γύρω στα 1.000 δολάρια – και αγόρασε ένα παλιό ημιφορτηγό και μερικές επαγγελματικές κάρτες. Έτσι, γεννήθηκαν τα Rubbish Boys (Τα παιδιά των σκουπιδιών), όπως ονόμασε την επιχείρηση του με τον εαυτό του ως μοναδικό υπάλληλο, για να «την κάνει να ακούγεται μεγαλύτερη». Σήμερα, ο 50χρονος Scudamore συνεχίζει να κάνει την ίδια δουλειά, μόνο που η φίρμα του έχει αλλάξει όνομα και πλέον είναι απλά μέρος μίας… ιδιαίτερης αυτοκρατορίας 368 εκατομμυρίων δολαρίων.
Πίσω στις απαρχές της δεκαετίας του 90’, ο Scudamore έβλεπε τον εαυτό του περισσότερο σαν κάποιον που προσπαθεί να χρηματοδοτήσει τις σπουδές του, στο πανεπιστήμιο της British Colubmbia, παρά σαν έναν επιχειρηματία. Μα παρότι ήταν καλός φοιτητής, αυτό θα άλλαζε γρήγορα, όταν, για άλλη μία φορά, αποφάσισε να αποχωρήσει προτού πάρει το πτυχίο του. Ήταν άλλο ένα χτύπημα για τον πατέρα του, αλλά το μέλλον θα δικαίωνε τον γιο του με το παραπάνω.
Αφότου κατέληξε σε ένα επικερδές μοντέλο, ο Scudamore άρχισε να ψάχνει πως μπορεί να συνεχίσει να αυξάνει τα κέρδη του. Η λύση, τελικά, ήρθε από την τότε σύντροφο του, που του πρότεινε να μιλήσει στον Τύπο για την κάθε άλλο, ενδιαφέρουσα ιστορία του. Έτσι και έκανε και παραδόξως, μία μέρα αφότου παραχώρησε συνέντευξη, το φορτηγάκι και το τηλέφωνο των Rubbish Boys φιγούραρε στο πρωτοσέλιδο της τοπικής εφημερίδας. Μάλιστα, οι συντάκτες έκαναν λάθος και αντί για 120, έγραψαν πως ο Scudamore χρέωνε 136 δολάρια για κάθε φορτίο σκουπιδιών. Αρχικά ανήσυχος πως κανείς δεν θα πλήρωνε ένα τέτοιο ποσό, ο νεαρός επιχειρηματίας επαναπαύτηκε όταν έτρεχε και δεν προλάβαινε να απαντήσει σε τηλέφωνα. Έμαθε, επίσης, ότι αν κάνει την δουλειά καλά, τότε μπορεί να χρεώνει και λίγο παραπάνω από τους ανταγωνιστές του.
Έπρεπε να περάσουν οκτώ χρόνια, μέχρι να έρθει το πρώτο έτος με έσοδα πάνω από ένα εκατομμύριο. Μιλώντας στο CNBC, ο Scudamore χρησιμοποιεί έναν τόνο ίσως απολογητικό, λες και τα οκτώ χρόνια ήταν πολλά, αλλά κατά την διάρκεια τους έμαθε πώς να είναι ένα καλό αφεντικό. Μία από τις δύσκολες αποφάσεις που σμίλευσαν τον άνθρωπο που είναι σήμερα ήρθε το 1994, εκμυστηρεύτηκε, όταν είχε έσοδα περίπου 500.000 δολάρια και απασχολούσε έντεκα υπαλλήλους, τους οποίους απέλυσε μονομιάς.
«Απλώς δεν περνούσα καλά πλέον», αποκάλυψε , σχολιάζοντας την λιγότερο από ιδανική ατμόσφαιρα που είχε δημιουργηθεί στην εταιρεία, χωρίς όμως να ρίχνει το φταίξιμο αποκλειστικά στους εργαζόμενους του. Χρειάστηκαν έξι μήνες και μία αλλαγή ονόματος της εταιρείας σε 1-800-GOT-JUNK, ώστε ο Scudamore να επιστρέψει στα ίδια επίπεδα. Πάντως, φαίνεται πως η απόφαση του ήταν σωστή, καθώς έκανε τα ενιαία έσοδα της επιχείρησης να φτάσουν τους επταψήφιους αριθμούς. Έπειτα, o Scudamore έβαλε τρεις στόχους, να εξαπλώσει την 1-800-GOT-JUNK στις 30 μεγαλύτερες πόλεις των ΗΠΑ, να ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια σε ενιαία έσοδα και φυσικά, να εμφανιστεί στην εκπομπή της Oprah Winfrey.
Για να πετύχει τους φιλόδοξους στόχους του στράφηκε και πάλι στα McDonald’s, αυτήν την φορά παρατηρώντας την πρωτοφανή ανάπτυξη τους χρησιμοποιώντας ένα τεράστιο σύστημα franchise καταστημάτων. Εμπνευσμένος από την διάσημη αλυσίδα fast food, έκανε το ίδιο με την αποκομιδή σκουπιδιών, με τον πρώτο συνέταιρο του το να βγάζει ένα εκατομμύριο δολάρια στον πρώτο χρόνο της συνεργασίας τους.
Όσο για τις φιλοδοξίες του, η πρώτη ευχή του Scudamore εκπληρώθηκε το 2003, όταν πέρασε από το show της Oprah. Στα επόμενα τρία χρόνια, θα έκανε πραγματικότητα και τους άλλους δύο στόχους του. Σήμερα, η 1-800-GOT JUNK έχει περίπου 160 παραρτήματα στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία. Κάθε ένα από αυτά βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα της O2E, της επιχείρησης που ίδρυσε ο Scudamore για να στεγάσει την Shack Shine και την WOW 1 DAY PAINTING, τις εταιρείες καθαρισμού και βαψίματος, αντίστοιχα, που του ανήκουν.
Τώρα, 31 χρόνια μετά από εκείνη την ημέρα στα McDonald’s, ο Brian Scudamore είναι ο 50χρονος CEO μίας εταιρείας εκατοντάδων εκατομμυρίων, απλά λίγο διαφορετική από τις άλλες. Ανά διαστήματα αρθρογραφεί για το Forbes, στον λογαριασμό του στο Linkedin γράφει πως το νηπιαγωγείο είναι το μόνο σχολείο που τελείωσε και κάνει διακοπές για οκτώ εβδομάδες. Α, και φυσικά, είναι ζωντανό παράδειγμα της περίφημης αγγλικής φράσης: One man’s trash is another man’s treasure ( Τα σκουπίδια ενός ανθρώπου, μπορεί να είναι ο θησαυρός ενός άλλου).
Διαβάστε ακόμη:
ΤτΕ – Τράπεζες: Διάσταση απόψεων για το ύψος των «κόκκινων» δανείων
Κοινωνικός Τουρισμός 2021: Τρεις αλλαγές για voucher – 300.000 δικαιούχοι
Άρση lockdown: Ασυγκράτητο shopping η νεολαία – ‘Εκρηξη τζίρου στην αγορά