Τριάμισι σχεδόν χρόνια μετά την αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών και των ομολόγων της MLS Πληροφορική και ενώ δεν διαφαίνεται καμία ελπίδα ανάκαμψης, έφτασε και η ώρα των πλειστηριασμών.
Έτσι για τις 22 Νοεμβρίου έχει προγραμματιστεί να βγουν στο σφυρί τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας του Γιάννη Καματάκη στη Θεσσαλονίκη.
Επισπεύδουσα είναι η Procredit Bank (Bulgaria) EAD ενώ η κατάσχεση επιβλήθηκε για 50.000 ευρώ, ποσό το οποίο αποτελεί μέρος της συνολικής επιταχθείσας απαίτησής, «με ρητή επιφύλαξη κάθε νομίμου δικαιώματος της υπέρ ης η εκτέλεση, για την είσπραξη του υπολοίπου επιταχθέντος ποσού, με άλλη αναγκαστική κατάσχεση ή αναγγελία στον ίδιο ή σε άλλον πλειστηριασμό, καθ’ ότι ο περιορισμός στο ως άνω ποσό έγινε αποκλειστικά και μόνο για μείωση των εξόδων εκτέλεσης, πλέον περαιτέρω τόκων και όλων των εξόδων εκτελέσεως», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.
Το πλειστηριαζόμενο ακίνητο είναι ένα οικόπεδο με αριθμό ιδιωτικής αρίθμησης Α4 στο 2ο Οικοδομικό Τετράγωνο της Β.Ε.ΠΕ. Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης, στην περιφέρεια του Δήμου Πυλαίας, Νομού Θεσσαλονίκης, εμβαδού 1.410,44 τ.μ.
Επί του οικοπέδου έχει ανεγερθεί ένα τετραώροφο κτίριο γραφείων με υπόγειο χώρο στάθμευσης για την εγκατάσταση επιχειρήσεων πληροφορικής και υψηλής τεχνολογίας, ολικής επιφάνειας 1.832,82 τ.μ., το οποίο αποτελείται από υπόγειο πάρκινγκ 523,70 τ.μ., καθώς και τρεις ορόφους.
Το ακίνητο περιήλθε στην MLS Πληροφορική κατά πλήρη κυριότητα τον Φεβρουάριο του 2008.
Η τιμή πρώτης προσφοράς για το οικόπεδο και το κτίριο έχει οριστεί στα 1,6 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, το ακίνητο βρίσκεται εντός των ορίων του Πάρκου Επιχειρήσεων Υψηλής Τεχνολογίας – Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης. Η Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης αποτελεί το πρώτο Πάρκο Επιχειρήσεων Υψηλής Τεχνολογίας στην Ελλάδα στο οποίο μπορούν να εγκατασταθούν επιχειρήσεις της νέας οικονομίας καθώς και ερευνητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Περιλαμβάνει έκταση 94 στρεμμάτων στην ανατολική πλευρά της πόλης, η οποία είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη περιοχή της Θεσσαλονίκης, και διοικητικά υπάγεται στο Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη. Σε μικρή απόσταση βρίσκονται το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), το Μουσείο Τεχνολογίας και το CEDEFOP. Βρίσκεται επίσης σε απόσταση λίγων μόνο χιλιομέτρων από το Διεθνές Αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης.
Το συγκεκριμένο οικόπεδο είναι μεσαίο, διαμπερές με πρόσωπο νοτιοδυτικά σε εσωτερική ασφαλτοστρωμένη οδό του Πάρκου σε πλευρά 20,48μ και βορειοανατολικά σε κοινόχρηστη διάβαση οχημάτων στο οπίσθιο μέρος των οικοπέδων του οικοδομικού τετραγώνου. Σε αυτό οικοδομήθηκε επαγγελματικό κτίριο αποτελούμενο από υπόγειο με χώρους στάθμευσης, ισόγειο και τρεις κύριους ορόφους που στεγάζει την ιδιοκτήτρια επιχείρηση. Το κτίριο είναι συμβατικής κατασκευής σύγχρονο λειτουργικά και αισθητικά και συνάδει με τον χαρακτήρα της επιχείρησης υψηλής τεχνολογίας.
Η ποιότητα κατασκευής του με βάση την εξωτερική αυτοψία είναι πολύ καλή, όπως και η κατάστασή του. Επισημαίνεται ότι στο Επιχ. Πάρκο έχουν ανοικοδομηθεί μόνο τέσσερα κτίρια, τα οποία στεγάζουν διοικητικές υπηρεσίες του πάρκου και εταιρίες τεχνολογίας.
Η άνοδος και η «πρόσκρουση»
Η MLS (Making Life Simple) Innovation Inc. ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1989 στη Θεσσαλονίκη, ενώ τον Μάιο του 2001 εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Αποτέλεσε για χρόνια μια από τις πλέον πρωτοπόρες ελληνικές επιχειρήσεις στον τομέα της πληροφορικής, ενώ ανέπτυξε δεκάδες σχετικά προϊόντα και πλατφόρμες με βασικό το MAIC. Στο peak της περί τα τέλη του 2015, η MLS έφτασε να κατέχει μερίδιο 17% στην ελληνική αγορά των υπολογιστών tablet.
Ωστόσο, από το φθινόπωρο του 2019 έγιναν γνωστά τα προβλήματα ρευστότητας της εταιρείας. Η διοίκηση υπό τον Γ. Καματάκη αναζήτησε στρατηγικό επενδυτή και για κάποιο διάστημα υπήρχαν φήμες για ενδιαφέρον της Corinth Capital, το οποίο όμως τελικά δεν ευοδώθηκε.
Έκτοτε η εταιρεία έχει εισέλθει σε βαθιά κρίση, με σχεδόν μηδενική δραστηριότητα, αδυναμία πληρωμής των ομολογιακών δανείων και με την δικαστική προστασία έναντι των πιστωτών της να έχει λήξει.
Διαβάστε ακόμη
Σε ελεύθερη πτώση το ευρώ: Γιατί οι επενδυτές σορτάρουν μαζικά, «δεμένα» τα χέρια της ΕΚΤ
Νίκος Λαβίδας: Μέσω και… Αγίου Όρους η προσπάθεια ανάτασης της ΑΒ Βασιλόπουλος
Παπαθανάσης: 55 δισ. ευρώ θα «πέσουν» στην οικονομία ως το 2029