Τα χάπια Ecstasy (MDMA 3,4-μεθυλαινοδιοξυμεθαμφεταμίνη) έφτασαν για πρώτη φορά στην Ιρλανδία στις αρχές της δεκαετίας του ’90 με ένα μικρό ιστιοφόρο που ανήκε στον Gunther Ashcroft.
Ο… λάτρης της Xημείας και χημικός ο ίδιος βγήκε στην παραλία Killiney μια φεγγαρόλουστη νύχτα τον Ιούλιο του 1990 με περίπου 12.000 καφέ δισκία, τα οποία καθένα από τα οποία είχαν προσεκτικά χαραγμένο το έμβλημα του περιστεριού – ένα σύμβολο που εμφανιζόταν στην κορυφή του οικοσήμου της οικογένειας Ashcroft.
Ο Ολλανδός υπήκοος και χημικός είχε περιοδεύσει στο Ηνωμένο Βασίλειο το προηγούμενο έτος, μοιράζοντας τα χάπια του στα clubs της χορευτικής σκηνής του Λονδίνου. Συνειδητοποιώντας την επιτυχία του, ο 43χρονος (τότε) διοργάνωσε μια συνάντηση στο Δουβλίνο με έναν από τους διαβόητους εγκληματίες της Ιρλανδίας, τον Daniel O’Donnell, σε μια προσπάθεια να προωθήσει το νέο του προϊόν. Μετά τη λήψη δωρεάν δειγμάτων, ο O’Donnell συνειδητοποίησε τη δυναμική ενός τέτοιου ναρκωτικού και αμέσως συμφώνησε με το Ashroft, βλέποντας πως θα αποκτούσε πολλά χρήματα πουλώντας το προϊόν στα club ή όπως έλεγε και ο ίδιος ακόμη και έξω από τις… εκκλησίες μετά την κυριακάτικη λειτουργία!
Η ζήτηση από όλο τον κόσμο, μεγάλωσε τις… δουλειές του Gunther Ashroft στην Ολλανδία και σε τρία χρόνια έπρεπε να επενδύσει σε τρία ακόμη εργαστήρια στα περίχωρα του Άμστερνταμ για να ανταποκριθεί στην παραγωγή. Ο πολυεκατομμυριούχος πια χημικός αγόρασε τρεις επιχειρήσεις για να καλύψει την παράνομη και τεράστια οικονομική του αυτοκρατορία: Ένα εργοστάσιο παραγωγής faux κοσμημάτων (έφτιαχνε κορώνες) και δύο αντιπροσωπείες αυτοκινήτων (Rolls Royce και Mitsubishi). Έτσι, κάλυπτε τα ίχνη του από τις Αρχές και… νομιμοποιούσε το παράνομο χρήμα από τα ναρκωτικά. Μέχρι το 1997, ο Gunther ήταν ένας από τους μεγαλύτερους διανομείς χαπιών στη Δυτική Ευρώπη, με εκτιμώμενο εβδομαδιαίο εισόδημα 585.700.932 εκατομμυρίων ευρώ.
Ωστόσο, ένας δυσαρεστημένος χαράκτης στα χάπια (απολύθηκε λόγω χάραξης ενός χαμογελαστού προσώπου σε ένα χάπι) τον πρόδωσε και η ολλανδική αστυνομία εισέβαλε σε ένα από τα εργοστάσια χαπιών Ecstasy, αναγκάζοντάς το να το κλείσει, βάζοντας 1.600… εργαζόμενους σε αυτό στην ανεργία. Το εργοστάσιο ήταν στο όνομα του γιου του Ashcroft και μπήκε εκείνος στην φυλακή αντί για τον πατέρα του. «Έχω τέσσερις ακόμη γιους, οπότε είναι εντάξει», είχε δηλώσει τότε κυνικά ο έμπορος ναρκωτικών. Με μόνο τρία εργαστήρια/εργοστάσια να του απομένουν, ο Gunther αποφάσισε να αλλάξει το σήμα στα χάπια παραγωγής του για να μπερδέψει τους αστυνομικούς.
Έτσι στα χάπια που παρήγαγε έβαλε κορώνες, το σήμα της Rolls Royce και αυτό της Mitsubishi (τα δύο τελευταία από τις αντιπροσωπίες αυτοκινήτων που είχε).
Διαβάστε τη συνέχεια του κειμένου στο newsauto