Με τις βραχυχρόνιες τουριστικές μισθώσεις να αποτελούν πλέον μέρος του εγχώριου τουριστικού προϊόντος, καταλαμβάνοντας μερίδιο κοντά στο 10% επί του συνόλου σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ξενοδόχων, η επαγγελματική διαχείριση για τα λεγόμενα «ακίνητα τύπου Αirbnb» κερδίζει έδαφος και στην Ελλάδα. Ακριβώς πάνω σε αυτό το μοντέλο λειτουργεί και η Μint, η εταιρεία που αυτή τη στιγμή διαχειρίζεται περίπου 300 ακίνητα και θέλει να αυξήσει το χαρτοφυλάκιό της στα 1.000 στους δημοφιλέστερους ελληνικούς προορισμούς ανά την Ελλάδα.
«Εχουμε βάλει στόχο να γίνουμε η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης ακινήτων bnb στην Ελλάδα», επισημαίνει στο «business stories» ο κ. Νάσος Γαβαλάς, εκ των ιδρυτών και διευθύνων σύμβουλος της Mint – Διαχείριση Ακινήτων bnb Α.Ε. Η ιδέα ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια εν μέσω κρίσης σε μία περίοδο κατά την οποία οι βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Ελλάδα κάθε άλλο παρά διαδεδομένες ήταν.
«Προσωπικά ήμουν στην Αirbnb, ως επισκέπτης στο εξωτερικό, από το 2012, όπου και είχα δει στην πράξη τη δυνατότητα αξιοποίησης κατοικιών ως εναλλακτικά καταλύματα. Το 2015 μία μικρή ομάδα ανθρώπων ξεκινήσαμε την eazybnb. Ηταν η περίοδος που είχε αρχίσει να συζητείται το Αirbnb και μόλις μερικές εκατοντάδες ακίνητα στην Αθήνα ήταν στην πλατφόρμα. Σε έρευνα που είχα κάνει την εποχή εκείνη λίγες εταιρείες σε παγκόσμιο επίπεδο δραστηριοποιούνταν στο λεγόμενο “bnb property management”. Συνεπώς, έπρεπε να οργανώσουμε μία συνεχώς μεταβαλλόμενη αγορά παράλληλα με τη δική μας προσαρμογή και εξέλιξη σε αυτήν. Πολλά άλλαξαν από τότε και αρχές του 2019 είχε έρθει πλέον η κατάλληλη στιγμή να μεγαλώσουμε. Με στόχο να γίνουμε η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης ακινήτων bnb στην Ελλάδα και μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο προσθέσαμε τη γνώση και την εμπειρία και άλλων επενδυτών,των Treppides Investments και της Arones Group, με εξειδίκευση στην ανάπτυξη νεοφυών εταιρειών. Ετσι συστήθηκε και δημιουργήθηκε η Mint – Διαχείριση Ακινήτων bnb Α.Ε. με έδρα την Αθήνα και υποκαταστήματα στη Θεσσαλονίκη, στη Χαλκιδική, στην Κρήτη και την Πάρο».
Η Arones Group έχει μακρά παρουσία στην Ελλάδα στον τομέα των επενδύσεων ακινήτων, παρέχοντας παράλληλα κι ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών στο κομμάτι της διαχείρισης, συμβούλων, ανάπτυξης κ.λπ. Ως προς την Treppides Investments & Holdings με επικεφαλής τον κ. Νικόλα Τρεππίδη, είναι μια εταιρεία επενδύσεων με έδρα την Κύπρο και παρουσία σε Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο και Κεντρική Ευρώπη κυρίως στο real estate, αλλά και στους τομείς της τεχνολογίας, των ιατρικών υπηρεσιών κ.λπ. Στην Ελλάδα έχει παρουσία στον τομέα της φιλοξενίας, έχοντας αποκτήσει ειδικά την τελευταία τριετία σειρά ακινήτων.
Η επαγγελματική διαχείριση των βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων είναι ένας τομέας που μπορεί να αποτελέσει πεδίο περαιτέρω ανάπτυξης όσο ωριμάζει η αγορά και ο ελληνικός τουρισμός. Δεν είναι τυχαίο ότι ο τζίρος της Mint για το 2019 «ήταν αυξημένος κατά περίπου 35% από την προηγούμενη χρονιά. Για το 2020 ο στόχος είναι να αυξήσουμε τον τζίρο μας κατά 55% – και αυτό μπορεί να είναι εφικτό με το άνοιγμα σε νέες αγορές στην Ελλάδα. Θεωρώ κρίσιμο να μπορούμε να εδραιωθούμε σε κάθε νέα αγορά που ανοίγουμε με σωστό προγραμματισμό και σεβασμό στις ανάγκες της καθεμιάς ξεχωριστά, κι έτσι τα βήματα που κάνουμε είναι προσεκτικά. Στόχος μας, λοιπόν, είναι η σταθερή εδραίωση εντός Ελλάδας μέχρι και το τέλος του 2021 και μετά μπορούμε να βλέπουμε προς τα… έξω», σχολιάζει ο κ. Γαβαλάς. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή τη στιγμή η εταιρεία διαχειρίζεται περίπου 300 ακίνητα και έχει στόχο στην επόμενη 3ετία να φτάσει τα 1.000 στην Ελλάδα. «Το 60% περίπου των ακινήτων μας βρίσκεται στην Αττική και το υπόλοιπο σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Κρήτη και Πάρο, ενώ ως ηλεκτρονική διαχείριση έχουμε στο χαρτοφυλάκιό μας ακίνητα και στις υπόλοιπες περιοχές ανά την Ελλάδα», μας λέει.
Στο ερώτημα πώς επηρεάζει την αγορά η μεγάλη αύξηση της προσφοράς ακινήτων βραχυπρόθεσμων μισθώσεων, ειδικά τη διετία 2018-2019, και αν τελικά υπάρχει ταβάνι στη συγκεκριμένη αγορά, ο επικεφαλής της Mint σχολιάζει: «Οι τιμές διανυκτέρευσης στην Ελλάδα, και ειδικά στις πόλεις (σ.σ.: Αθήνα και Θεσσαλονίκη), ήταν πάντα εξαιρετικά χαμηλές σε σχέση με τις αντίστοιχες της Ευρώπης. Η υπερπροσφορά καταλυμάτων λοιπόν σε συνδυασμό με τη λανθασμένη τιμολόγηση έχει οδηγήσει σε περαιτέρω πτώση τιμών και κατ’ επέκταση των εσόδων που βλέπει κάθε ιδιοκτήτης από το ακίνητό του. Πολλοί αποθαρρύνονται και σταδιακά αποσύρουν τα ακίνητά τους από αυτή την αγορά. Ετσι όμως θα υπάρξει μία εξομάλυνση και διόρθωση της αγοράς και θα μείνουν μόνο ακίνητα που πραγματικά κάνουν για τη βραχυχρόνια μίσθωση – θα μπορούν έτσι να επιτύχουν υψηλότερη τιμή και πληρότητα, άρα και έσοδα. Στην πράξη, δεν υπάρχει ταβάνι όταν μιλάμε για χιλιάδες ακίνητα που είτε υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε πλατφόρμες, είτε χιλιάδες άλλα που κάθονται κλειστά και αναξιοποίητα. Ωστόσο υπάρχει ένας ποιοτικός στόχος, ο οποίος παίζει πολύ μεγάλο ρόλο και έχει να κάνει με ακίνητα που θα πρέπει να αναβαθμίζουν την ποιότητα διαμονής των επισκεπτών στην Ελλάδα».
Αυτή την περίοδο, πάντως, φαίνεται ότι αυξάνεται ο αριθμός των ιδιοκτητών που στρέφονται σε πιο επαγγελματική διαχείριση σε ό,τι αφορά τις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις, έναν τομέα που αποτελεί τελικά, εφόσον κάποιος θέλει να έχει σοβαρά έσοδα, δουλειά πλήρους απασχόλησης. «Οποιος έχει επιχειρήσει να τρέξει μόνος του το ακίνητό του σε κάποιες πλατφόρμες μπορεί να καταλάβει τι δύσκολο έργο είναι αυτό. Θα έλεγα πως είναι μια κανονική δουλειά, η οποία δεν έχει ωράρια, Σαββατοκύριακα και αργίες, ούτε διακοπές», αναφέρει ο κ. Γαβαλάς.
«Αν σε όλα αυτά που καλείται να κάνει κάποιος οικοδεσπότης/host (επικοινωνία, τιμολόγηση, έλεγχος κρατήσεων, υποδοχή, καθαρισμός, ιματισμός, διευθέτηση προβλημάτων κ.ά.) προσθέσουμε και το λογιστικό κομμάτι (μισθωτήρια, καταχώριση κρατήσεων στο Μητρώο της ΑΑΔΕ κ.ά.), είναι ξεκάθαρο ότι ο φόρτος εργασίας από τη διαχείριση ενός ακινήτου θέλει χρόνο, ενέργεια και… γερό στομάχι. Πέραν όμως των παραπάνω, μια αξιόπιστη εταιρεία μπορεί να αυξήσει τα έσοδα για τον ιδιοκτήτη χάρη στην καλύτερη τιμολόγηση και τις συνεργασίες με εταιρείες και οργανισμούς που φιλοξενούν στελέχη τους τούς δύσκολους χειμερινούς μήνες».
Ρίσκα και φορολογία στις βραχυχρόνιες μισθώσεις
Από την άλλη πλευρά, η αύξηση του ανταγωνισμού στο κομμάτι της προσφοράς σε συνδυασμό με τις ρυθμίσεις που αναμένονται από το κυβερνητικό επιτελείο (πέραν των φορολογικών που ήδη βρίσκονται σε εφαρμογή) δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για το ρίσκο της αγοράς και το αν και με ποιες προϋποθέσεις αξίζει για τους ιδιοκτήτες να επενδύσουν στις βραχυπρόθεσμες τουριστικές μισθώσεις.
Επισημαίνεται εδώ ότι με βάση τις εκτιμήσεις, στο τέλος του 2019 οι ενεργές καταχωρίσεις στις δύο μεγαλύτερες πλατφόρμες, Airbnb και Ηomeaway, στην Ελλάδα άγγιξαν τις 95.000, αυξημένες κατά 24% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2018, ενδεικτικό της αυξημένης προσφοράς κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς.
«Εφόσον τα υπουργεία Οικονομικών και Τουρισμού δεν προχωρούν σε περιορισμό των ημερών που μπορεί κάποιο ακίνητο να διατίθεται σε διάφορες τουριστικές περιοχές της Ελλάδας, δεν βλέπω κάποιον άλλον ορατό κίνδυνο, εξαιρώντας φυσικά άλλους διεθνείς παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον τουρισμό μιας χώρας στο σύνολό της», σχολιάζει ο κ. Γαβαλάς.
«Η βραχυχρόνια μίσθωση τύπου Αirbnb ήρθε για να μείνει και μόνο να αναβαθμίσει το τουριστικό προϊόν κάθε τόπου μπορεί. Δεν είναι τυχαίο ότι στο εξωτερικό πολλές ξενοδοχειακές αλυσίδες (Marriott, Hyatt κ.ά.) έχουν επενδύσει σε εταιρείες που διαχειρίζονται διαμερίσματα (onefinestay, hostmaker, oasis κ.ά.), ώστε μαζί με τα με τα δωμάτια ξενοδοχείων να μπορούν να προσφέρουν και διαμερίσματα. Είναι ξεκάθαρο ότι όσο περισσότερες επιλογές διαμονής έχουμε ως επισκέπτες τόσο πιο ελκυστικός γίνεται ο προορισμός».
Ως προς τις νέες ρυθμίσεις που βρίσκονται προ των πυλών και αναμένονται προσεχώς από τα υπουργεία Οικονομικών και Τουρισμού για την περαιτέρω εύρυθμη, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το κυβερνητικό επιτελείο, λειτουργία της αγοράς, ο κ. Γαβαλάς θεωρεί πολύ θετικό «ότι οι ηγεσίες των δύο υπουργείων κινούνται με έναν αμιγώς ευρωπαϊκό τρόπο δημόσιας διοίκησης: μας καλούν σε διάλογο, είναι ανοιχτοί σε προτάσεις και κατόπιν αποφασίζουν χωρίς να θέλουν να αιφνιδιάσουν.
Η κυβέρνηση τώρα προωθεί αλλαγές που θα θωρακίσουν στην ουσία τη βραχυχρόνια μίσθωση και δίνουν έμφαση στην ασφάλεια του επισκέπτη. Αυτό μόνο σύμφωνους μπορεί να μας βρει, καθώς όλοι όσοι ασχολούμαστε με τον τουρισμό έχουμε κοινό στόχο: να κάνουμε την Ελλάδα έναν από τους ιδανικότερους και ασφαλέστερους προορισμούς για διακοπές 12 μήνες τον χρόνο».