Μπορεί πολλοί millennials να βρίσκονται κοντά σε μια ηλικία που συνδέεται με τα χρόνια κορύφωσης των κερδών και της ιδιοκατοίκησης, η πανδημία του κορωνοϊού έβαλε φρένο σε αυτά τα σχέδια. Στις αρχές του 2020, οι millennials κατείχαν το 4% της αξίας των ακινήτων στις ΗΠΑ, ενώ στην ίδια ηλικία, οι baby boomers κατείχαν το 32%.
Τώρα, ωστόσο, τα πράγματα βελτιώνονται. Πάνω από τους μισούς millennials είναι πλέον ιδιοκτήτες σπιτιών – από 43% το 2019 – και, από το 2022, το μέσο εισόδημα των millennials προ φόρων ήταν 100.315 δολάρια, από 79.514 δολάρια το 2019.
Μια ομάδα από millennials που τα πάει ξαφνικά πολύ καλά οικονομικά είναι αυτοί που αγόρασαν ακίνητα πριν από την πανδημία. Το τέταρτο τρίμηνο του 2019, οι millennials κατείχαν 3,5 τρισ. δολάρια σε πλούτο ακινήτων στις ΗΠΑ από το τέταρτο τρίμηνο του 2023, αυτό έχει υπερδιπλασιαστεί.
Μετά από μια ενήλικη ζωή που μαστιζόταν από οικονομικά προβλήματα, η πανδημία έφερε μια παύση πληρωμής φοιτητικών δανείων, αύξηση των μισθών, εκτόξευση των ακινήτων και των μετοχών και κυβερνητικά κίνητρα. Όλα αυτά συνέβαλαν στην αλλαγή της τύχης ορισμένων millennials. Ενώ όλα αυτά δεν είναι αρκετά για να σηκώσουν μια ολόκληρη γενιά που αντιμετωπίζειμε το υψηλό κόστος διαβίωσης, λίγοι τυχεροί κατάφεραν να βρουν την… κότα με τα χρυσά αυγά
Οι «τυχεροί»
Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ότι ο 33χρονος Τζέιμς Μπαρνς. Πριν από την πανδημία, η κατάσταση του Μπαρνς έμοιαζε περισσότερο με την παραδοσιακή εικόνα των millenials. Στις αρχές της δεκαετίας που ξεκίνησε το 2020, ο Μπαρνς και η σύζυγός του ζούσαν με τους γονείς του. Εκείνη δούλευε σε μια εταιρεία και εκείνος εργάστηκε σε μια εταιρεία που ασχολιόταν με εγκαταστάσεις υποστηριζόμενης διαβίωσης, καθώς αποπλήρωναν τα φοιτητικά τους δάνεια και αποταμίευαν για το δικό τους σπίτι.
Το 2017 ήταν η χρονιά που άλλαξε τα πάντα για τους Μπαρνς. Έβαλαν προκαταβολή για ένα σπίτι στο Λόρενσβιλ της Τζόρτζια, το οποίο μετά την πανδημία μια εταιρεία ακινήτων αγόρασε για τα διπλάσια χρήματα μετά την πανδημία, ήτοι 300.000 δολάρια.
Τους κανόνες του παιχνιδιού για τους millenials άλλαξε η παύση πληρωμών των φοιτητικών δανείων και τα επακόλουθα προγράμματα ανακούφισης που έθεσε σε εφαρμογή ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν. Οι millennials που κατείχαν χρέος είχαν, κατά μέσο όρο, 40.614 δολάρια το 202. Ο μέσος πλούτος των millennials διπλασιάστηκε μεταξύ 2019 και 2023, σύμφωνα με ανάλυση του Center for American Progress. Ομοίως, η μέση περιουσία για τους Αμερικανούς κάτω των 35 ετών αυξήθηκε κατά 143% από το 2019 έως το 2022.
Όταν χτύπησε η πανδημία, ο Κάρι είδε επίσης τις τύχες του να αλλάζουν. Μεταξύ της παύσης των φοιτητικών δανείων, των αυξήσεων σε μισθούς και μιας εύρωστης χρηματιστηριακής αγοράς, διπλασίασε τις επενδυτικές του αποταμιεύσεις και γέμισε τους συνταξιοδοτικούς του λογαριασμούς. Εξακολουθεί να πληρώνει τα φοιτητικά δάνεια, αλλά δήλωσε ότι οι πληρωμές του είναι πολύ πιο εύκολες τώρα.
Η Αμάντα από το Τέξας που εργάζεται στον τομέα της τεχνολογίας, δεν έκανε ποτέ καμία πληρωμή για τα δάνειά της. Δεδομένου ότι δεν πήγε κατευθείαν στο κολέγιο μετά την αποφοίτησή της από το λύκειο, αποφοίτησε από το κολέγιο κατά τη διάρκεια της πανδημίας. H περίοδος αυτή μετρίασε κάποιες ανησυχίες σχετικά με τις οικονομικές της προοπτικές μετά την αποφοίτησή της.
Αυξάνεται η ανισότητα
Η πανδημία όμως δεν ανέτρεψε την οικονομική κατάσταση κάθε millennial. Η άνοδος του πλούτου πρόσθεσε επέκτεινε το ταξικό χάσμα της γενιάς, επειδή άφησε κάποιους πίσω. Άλλωστε, πολλοί millennials εξακολουθούν να ζουν από μισθό σε μισθό. “Πολλοί από τους millennials τα πάνε χειρότερα από τους γονείς τους”, δήλωσε στο Business Insider ο Ρομπο Γκρουίτερς, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και συγγραφέας πρόσφατης μελέτης για το αυξανόμενο χάσμα πλούτου των millennials.
“Το γενικότερο αφήγημα είναι η αυξανόμενη ανισότητα, και αυτό έχει χαμένους και κερδισμένους”, είπε. “Έτσι, υπάρχουν άνθρωποι που βρίσκονται στην κορυφή της αλυσίδας, επωφελούνται από την αύξηση της ανισότητας, και στη συνέχεια υπάρχει ένας αρκετά σημαντικός αριθμός ανθρώπων που χάνουν σε αυτή την κατάσταση”.
Ένας τρόπος με τον οποίο η κορυφή γίνεται πλουσιότερη, ενώ οι millennials με χαμηλότερο εισόδημα εξακολουθούν να τα βγάζουν δύσκολα πέρα είναι οι επενδύσεις στο χρηματιστήριο. Οι αξίες των μετοχών έχουν εκτοξευθεί στα ύψη τα τελευταία χρόνια, με τον S&P 500 να εκτοξεύεται μετά το αρχικό σοκ της πανδημίας και να εξακολουθεί να σημειώνει υψηλά ρεκόρ- ωστόσο, το κορυφαίο 10% των Αμερικανών κατέχει περίπου το 93% των μετοχών.
Διαβάστε ακόμη
Skroutz: Πόσα ξόδεψαν οι Έλληνες σε online αγορές για το φετινό Πάσχα
Microsoft: Ετοιμάζει επένδυση €4 δισ. στη Γαλλία
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ