«Στη ζωή μου, δεν επιζητούσα τις τιμές και τη δόξα. Ήθελα να επιτελώ έργο. Να κάνω τη διαφορά. Και για να το πετύχω αυτό, φρόντιζα να μαθαίνω συνεχώς, και να προσπαθώ να γίνομαι καλύτερος. Μπορούμε να μάθουμε από τα πάντα. Κάθε ημέρα της ζωής μας. Αρκεί να το θέλουμε.».

Μια σπάνια ευκαιρία να μοιραστούν τη διαδρομή, τις αρχές και τις εμπειρίες ζωής του Μιχάλη Τσαμάζ, ενός από τους μακροβιότερους μάνατζερ της χώρας στη θητεία του οποίου ο ΟΤΕ μετασχηματίστηκε από ένα πρώην κρατικό μονοπώλιο γεμάτο βαρίδια του παρελθόντος, σε κορυφαία εταιρεία τεχνολογίας που συνεισφέρει το 2,7% του ΑΕΠ, είχαν όσοι παρακολούθησαν την τελετή αναγόρευσης του σε Επίτιμο Διδάκτωρ του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστήμιου Πειραιώς.

Και μπορεί να λέγεται πως η γνώση και η εμπειρία δεν διδάσκονται, ωστόσο όσοι παρακολούθησαν την τελετή που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, κυρίως οι φοιτητές, μόνο κερδισμένοι θα μπορούν να αισθάνονται ακούγοντας, εμφανώς συγκινημένο, τον κ. Τσαμάζ να μιλά για τα μαθήματα που πήρε από τους γονείς του, για τη σημασία των σπουδών, για τους ανθρώπους που τον βοήθησαν, την παρακαταθήκη που αφήνει στα παιδιά του και κυρίως, «αυτά που με δίδαξε η δική μου ζωή», όπως είπε.

Η τελετή αναγόρευσης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα 26/6 στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, ξεκίνησε με την προσφώνηση από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Καθηγητή Μιχαήλ Σφακιανάκη, ο οποίος ανέφερε πως η επιτιμοποίηση είναι μια πράξη ύψιστης τιμής που επιφυλάσσει το Πανεπιστήμιο για όσους έχουν τη μέγιστη προσφορά στην κοινωνία, την οικονομία και τη χώρα. «Ο Μιχαήλ Τσαμάζ, με πράξεις και αξίες που κωδικοποιούνται σε ένα σύστημα βέλτιστων πρακτικών με καθοδηγητική αξία για την κοινωνία, συνιστά μάθημα και αποτελεί πηγή έμπνευσης για όλους εμάς αλλά πρωτίστως για τους φοιτητές μας, καθώς έδειξε σε όλο τον κόσμο, πόσα είμαστε ικανοί να κάνουμε και τι είδους επιτεύγματα είναι ικανή η Ελλάδα να πετύχει.» Και συμπλήρωσε: «Η εμπνευσμένη επιχειρηματικότητά του, σε συνδυασμό με το σημαντικό κοινωνικό έργο του, συνέβαλλαν στην κοινωνική ανάπτυξη και συνοχή της πατρίδας μας. Γι’ αυτή τη συνολική του προσφορά στην ελληνική οικονομία, τη σημαντική προσφορά στην Ελληνική κοινωνία αλλά και την καθοριστική συμβολή του στην ανάδειξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας, απονέμουμε σήμερα στον χαρισματικό ηγέτη, τον τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιώς.»

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Καθηγητής Δημήτριος A. Γεωργακέλλος παρουσίασε το έργο (Laudatio) του Μιχαήλ Τσαμάζ, καλωσορίζοντας τον στον κύκλο των επίτιμων διδακτόρων του Πανεπιστημίου και στην ακαδημαϊκή οικογένεια. Μεταξύ άλλων, τόνισε πως ανέλαβε τα ηνία του Ομίλου ΟΤΕ το 2010, στην πιο κρίσιμη, ίσως, ιστορική συγκυρία και κατάφερε να τον οδηγήσει, μέσα από μια πορεία διαρκούς μετασχηματισμού, σε μια νέα εποχή ευημερίας και ανάπτυξης. Εκ παραλλήλου, από πολύ νωρίς, ενέταξε τις αρχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης στο σύνολο της στρατηγικής της εταιρείας και σε κάθε λειτουργία και δράση της. Επιπλέον, αναφέρθηκε στο εκτενές κοινωνικό έργο του επικεφαλής του Ομίλου ΟΤΕ, αλλά και το κανάλι COSMOTE History, μια έμπνευση και δημιουργία του Μ. Τσαμάζ, που έχει παράξει πάνω από 150 ντοκιμαντέρ που αναδεικνύουν την Ελλάδα και την ιστορία της, και είναι διαθέσιμο δωρεάν στα ελληνικά σχολεία.

Η παρακαταθήκη

Λαμβάνοντας το λόγο ο κ. Τσαμάζ ευχαρίστησε θερμά το Πανεπιστήμιο και το Τμήμα για την τιμή που του επιφύλαξαν και ανέφερε ότι μαθήματα για τη ζωή και την επιχειρηματικότητα διδασκόμαστε κάθε ημέρα, ήδη από τα παιδικά μας χρόνια. Από την πατρική μας οικογένεια, από τα σχολεία που φοιτούμε, από τα παιχνίδια με τους φίλους μας, από τους δασκάλους και τους καθηγητές μας στο Πανεπιστήμιο, από τη δική μας οικογένεια αργότερα, από τα παιδιά μας.
Μίλησε για τη σημασία και τη δύναμη της ομάδας, να μην φοβάται τις ευθύνες, αλλά να τις κυνηγάει, για σημασία της στρατηγικής όταν ξεκίνησε στην τετάρτη Δημοτικού να παίζει σκάκι και από την ιστορία της χώρας μας, κατάλαβε από πού ερχόμαστε και πόσα είμαστε ικανοί να κάνουμε. «Ειδικά μέσα από τις αφηγήσεις των παππούδων μου, Μικρασιατών και Κρητικών, έμαθα να αγαπάω την Ελλάδα», τόνισε.


Όπως είπε, η πορεία προς την επιτυχία, επαγγελματική και προσωπική, είναι γεμάτη δυσκολίες και εμπόδια. Όμως η δύναμη της ομάδας, το αίσθημα της ευθύνης, η αφοσίωση στο στόχο και η συλλογική δουλειά, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να επιτευχθεί το σπουδαίο, το καλό, το μεγάλο. «Από τις δυσκολίες που αντιμετώπισα, έμαθα να βλέπω κάθε εμπόδιο ως ευκαιρία. Να κινούμαι με τόλμη, ευελιξία και προσαρμοστικότητα. Και να μην αποθαρρύνομαι. Άλλωστε οι δυσκολίες και οι αποτυχίες είναι αυτές που μας σμιλεύουν και μας κάνουν καλύτερους», σημείωσε, συμπλήρωσε: «Αν έχετε πίστη, πάθος και δέσμευση γι’ αυτό που κάνετε, η επιτυχία είναι εξασφαλισμένη. Όμως, να μην βολεύεστε στην επιτυχία. Σε κάθε δεδομένη στιγμή, η επιτυχία, όπως και η αποτυχία, είναι παρελθόν.»

Ειδική μνεία επιφύλαξε για την οικογένεια Χατζηδάκη, τους ανθρώπους που τον στήριξαν σαν δικό τους παιδί όταν πήγε στον Καναδά για σπουδές, αλλά και για τους καθηγητές του στο Πανεπιστήμιο του New Brunswick, που τον βοήθησαν να ανακαλύψει τις δυνατότητές του και να διαμορφώσει τη στάση του απέναντι στη ζωή. Διηγήθηκε πώς είχε πάει στον Καναδά αποφασισμένος να σπουδάσει Computer Science, για να καταλάβει σύντομα ότι δεν του ταίριαζε, σε αντίθεση με τη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Όπως είπε, το Πανεπιστήμιο βοήθησε τα μέγιστα για να πραγματοποιήσει ομαλά αυτή τη μετάβαση, του πρόσφερε υψηλού επιπέδου ακαδημαϊκή γνώση, η οποία αποδείχτηκε πολύτιμη σε όλη την επαγγελματική του πορεία, και τον έμαθε να είναι προσανατολισμένος στον πελάτη και την αγορά.

Παράλληλα, οι καθηγητές μου τον βοήθησαν να ανακαλύψει τις δυνατότητές του και να διαμορφώσει τη στάση του απέναντι στη ζωή, ότι η εξέλιξη και η ανάπτυξη ενός
ανθρώπου δεν εξαρτάται μόνο από την αριστεία στα μαθήματα, αλλά και από τη δράση που αναλαμβάνει για να κάνει την θεωρία, πράξη. «Μου δίδαξαν να έχω, αποκλειστικά εγώ, την ευθύνη του εαυτού μου και της καριέρας μου», υπογράμμισε.

Με θερμά λόγια αναφέρθηκε και στον πρώην Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΤΕ, Παναγή Βουρλούμη, τον άνθρωπο που ξεκίνησε το 2004 τον μετασχηματισμό του ΟΤΕ και έδωσε το 2010 τη σκυτάλη στον Μιχαήλ Τσαμάζ για να συνεχίσει το έργο του. Γυρνώντας πίσω στην εποχή εκείνη, μίλησε για το πως μαζί με τους συνεργάτες του ανέλαβαν ένα πρώην κρατικό μονοπώλιο γεμάτο βαρίδια του παρελθόντος και το μετασχημάτισαν σε κορυφαία εταιρεία τεχνολογίας με επίκεντρο τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ευχαρίστησε τη διοικητική ομάδα του Ομίλου ΟΤΕ, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν παρόντες στην τελετή, «για την πίστη, το πάθος και τη δέσμευση που επέδειξαν όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και τους μετόχους της εταιρείας για την εμπιστοσύνη τους. Η τιμή που γίνεται σήμερα στο πρόσωπό μου, εμπεριέχει τη δουλειά όλων των στελεχών και των εργαζομένων του Ομίλου ΟΤΕ», σημείωσε.

Τα 7 μαθήματα ζωής

Πάνω από όλα όμως, ευχαρίστησε τα παιδιά του και τη σύζυγό του («Λένε ότι πίσω από την επιτυχία ενός άντρα, κρύβεται πάντα μια γυναίκα. Εγώ θα σας πω ότι πίσω από μία επιτυχημένη, δυνατή οικογένεια, κρύβεται πάντα μία μάνα») και απευθυνόμενος στους νέους ανθρώπους και τους φοιτητές που τον άκουγαν, μίλησε για όλα όσα τον δίδαξε η δική του ζωή:

* Να πιστεύετε στον εαυτό σας και στις δυνάμεις σας. Μην περιμένετε να σας πάρει κάποιος από το χέρι για να σας ανεβάσει ψηλότερα. Την ευθύνη για τον εαυτό σας
την έχετε μόνο εσείς. Υπάρχει αξιοκρατία στην Ελλάδα αρκεί να την διεκδικήσετε.
* Μην αποθαρρύνεστε από τα εμπόδια, τις δυσκολίες και τις αποτυχίες. Κάθε εμπόδιο, κάθε κρίση, κάθε αποτυχία, είναι μία χρήσιμη εμπειρία και μία νέα ευκαιρία.
* Το ταλέντο είναι σημαντικό, αλλά δεν είναι αρκετό. Πολλοί έχουν ταλέντο, λίγοι καταφέρνουν να γίνουν κορυφαίοι στο είδος τους. Η ειδοποιός διαφορά είναι η
στάση μας. Η εξάσκηση, η δέσμευση, η δουλειά. Η επιθυμία να γινόμαστε καλύτεροι, και να μαθαίνουμε συνεχώς.
* Αν έχετε πίστη, πάθος και δέσμευση γι’ αυτό που κάνετε, η επιτυχία είναι εξασφαλισμένη.
* Όμως, να μην επαναπαύεστε στην επιτυχία. Σε κάθε δεδομένη στιγμή, η επιτυχία, όπως και η αποτυχία, είναι παρελθόν.
* Όσο καλοί ή ταλαντούχοι κι αν είστε, να μην ξεχνάτε ποτέ αυτούς που σας βοήθησαν ή αναγνώρισαν τη δουλειά σας. Ακόμη και η παραμικρή αναγνώριση ή στήριξη,
αποδεικνύεται καθοριστική στην πορεία της ζωής.
* Και βέβαια, να συμπεριφέρεστε στους άλλους, όπως θα θέλατε να σας συμπεριφερθούν. Οι άνθρωποι μπορεί να μη θυμούνται τι έκανες ή τι τους είπες. Όμως δεν ξεχνούν ποτέ πώς τους έκανες να αισθανθούν.

«Είναι τα μαθήματα που εφάρμοσα στην πράξη και με έφεραν απόψε εδώ», είπε ο κ. Τσαμάζ, ολοκληρώνοντας, εμφανώς συγκινημένος, την ομιλία του…

Διαβάστε ακόμη 

Τουρισμός: Στα 7,6 εκατ. οι διεθνείς αεροπορικές και οδικές αφίξεις το α’ 5μηνο του 2023 με οριακή άνοδο έναντι του 2019 (γραφήματα)

Τα 7 μέτρα – «ανάσα» που εντάσσονται στο πρώτο οικονομικό νομοσχέδιο

Costa Navarino: Οι εντυπωσιακές κατοικίες στην νέα γειτονιά «Valley Greens» – Ποιες θα είναι οι τιμές (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ