search icon

business stories

Μιχάλης Αραμπατζής (Ελληνική Ζύμη): Ρεκόρ επιδόσεων με «αιχμή» τις εξαγωγές – Οι νέες επενδύσεις (pics)

«Έπιασε» τα 120 εκατ. ευρώ η εταιρεία μετά την είσοδο στην αγορά του Ισραήλ – Πού εστιάζει επενδύοντας 9,4 εκατ. ευρώ

Νέες οικονομικές επιδόσεις – ρεκόρ, που επιβεβαιώνουν τη θέση του leader της αγοράς κατεψυγμένης ζύμης, πέτυχε η «Μιχαήλ Αραμπατζής ΑΒΕΕ Τροφίμων», γνωστή ως «Ελληνική Ζύμη», η οποία τα τελευταία χρόνια έχει θέσει στο επίκεντρο της στρατηγικής της τις εξαγωγές. Μια επιλογή που τελικά όχι μόνο τη βοηθά στην επέκταση των πωλήσεών της, αλλά και στη διατήρηση αξιοσημείωτων περιθωρίων κέρδους και τελικά κερδοφορίας.

Για τον σκοπό αυτόν, εξάλλου, η εταιρεία απ’ τη Θεσσαλονίκη που ίδρυσε και διοικεί από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου ο κ. Μιχάλης Αραμπατζής, έχοντας ωστόσο παραχωρήσει το 75% των μετοχών στην «Μπαρμπά Στάθης» του Ομίλου Vivartia (σ.σ. έχει τοποθετηθεί πρόεδρος ο κ. Αλεξ. Φωτακίδης), προγραμματίζει νέες επενδύσεις που θα ενισχύσουν τις επιχειρησιακές δυνατότητές της.

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις που δημοσιοποίησε η εταιρεία για τη χρήση του 2022, οι πωλήσεις έφθασαν για πρώτη φορά τα επίπεδα των 120 εκατ. ευρώ (120,1 εκατ. ευρώ για την ακρίβεια), σημειώνοντας μία εντυπωσιακή αύξηση 34,2%! Εξέλιξη για την οποία ευθύνεται σε έναν μεγάλο βαθμό η διεύρυνση του όγκου των εξαγωγών, ειδικά καθώς το 2022 ήταν η χρονιά που η εταιρεία έκανε τα πρώτα της βήματα στην αγορά του Ισραήλ, και σε έναν μικρότερο οι ανατιμήσεις, στις οποίες προχώρησε.

Σημειωτέον πως η εταιρεία εξάγει τα προϊόντα της σε πάνω από 40 χώρες, με τον κύριο όγκο των συνεργασιών της στο δίκτυο του εξωτερικού να είναι σε Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστραλία, ΗΠΑ και Καναδά.

Κερδοφορία

Τα μικτά κέρδη της «Ελληνικής Ζύμης» ανήλθαν στο ποσό των 22,5 εκατ. ευρώ, έναντι 17,3 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση και το μικτό περιθώριο κέρδους της ανήλθε σε 18,7%, έναντι 19,3 % στην αντίστοιχη περσινή περίοδο. Σύμφωνα με την ίδια, η μείωση του μικτού περιθωρίου κέρδους ήταν αποτέλεσμα του συνδυασμού των αυξανόμενων τιμών των πρώτων υλών, των υλικών συσκευασίας και της αστάθειας στην αγορά ενέργειας.

Σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας πάντως, τα EBITDA αυξήθηκαν στα 14,7 εκατ. ευρώ, από 11,1 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν. Ομοίως, τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν στα 9,8 εκατ. ευρώ (από 7,6 εκατ. ευρώ) και τα κέρδη μετά τους φόρους στα 8 εκατ. ευρώ (από 6,1 εκατ. ευρώ).

Παράλληλα, τα χρηματικά διαθέσιμα στη χρήση 2022 ανήλθαν σε 6,6 εκατ. ευρώ, από 4,2 εκατ. ευρώ έναν χρόνο πριν, ενώ ο τραπεζικός δανεισμός μειώθηκε στα 33,1 εκατ. ευρώ, από 34,9 εκατ. ευρώ το 2021. Το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας στις 31 Δεκεμβρίου 2022 ήταν 25,78 εκατ. ευρώ, από 22,80 εκατ. ευρώ έναν χρόνο πριν.

Σημειώνεται πως η αναπτυξιακή πορεία της εταιρείας δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Όπως σημειώνεται στις οικονομικές καταστάσεις, το απασχολούμενο προσωπικό αυξήθηκε στα 762 άτομα, από 627 έναν χρόνο πριν. Η πλειοψηφία τους, ωστόσο, είναι ημερομίσθιοι.

Επενδύσεις 9,4 εκατ. και προοπτικές

Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, «η στρατηγική για την τρέχουσα χρήση εστιάζει στην περαιτέρω ενδυνάμωση των εξαγωγικών δραστηριοτήτων και της ανάπτυξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας της.

Βασική επιδίωξη είναι η αύξηση των μεριδίων αγοράς στους τομείς όπου δραστηριοποιείται, η είσοδος σε νέες αγορές δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις αγορές του εξωτερικού, ο εμπλουτισμός της προϊοντικής της γκάμας και τον εξορθολογισμό του κόστους μέσω του επενδυτικού της πλάνου».

Μιχάλης Αραμπατζής

Στο πλαίσιο αυτό, με την ολοκλήρωση και την έναρξη λειτουργίας του νέου βιομηχανοστασίου, η «Ελληνική Ζύμη» συνεχίζει την υλοποίηση του επενδυτικού της πλάνου, εγκαθιστώντας νέες γραμμές παραγωγής, για την κάλυψη των μελλοντικών αναγκών της αγοράς της κατεψυγμένης ζύμης όπου δραστηριοποιείται.

Συγκεκριμένα, το επενδυτικό πλάνο για το 2023 είναι ύψους 5 εκατ. και έχει ως κύριους άξονες την αυτοματοποίηση διαμόρφωσης χαρτοκιβωτίων και ρομποτικά συστήματα παλετοποίησης, την κατασκευή μίας νέας αποθήκης κατάψυξης, και νέες γραμμές παραγωγής φύλλου κρούστας.

Σημειωτέον πως το 2022 προηγήθηκαν επενδύσεις συνολικού ύψους 4,4 εκατ. ευρώ και αφορούσαν κυρίως νέο μηχανολογικό εξοπλισμό, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ καθώς και την ολοκλήρωση των εργασιών στις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις.

Σταθεροποίηση κόστους

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, επίσης, ότι η διοίκηση της εταιρείας εντός των οικονομικών καταστάσεων κάνει λόγο για σταθεροποίηση κατά το α’ τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης των τιμών στις πρώτες ύλες και στα υλικά συσκευασίας.

«Ως εκ τούτου, η Διοίκηση της εταιρείας, παρακολουθώντας τις συνθήκες αγοράς που έχουν διαμορφωθεί εκτιμά ότι τα μέτρα αντιμετώπισης του αυξημένου κόστους παραγωγής με την ανάλογη προσαρμογή των τιμών πώλησης των διακινούμενων προϊόντων της είναι επαρκή για την επίτευξη των προβλεπόμενων στόχων πωλήσεων και κερδοφορίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμη:

Το πύρινο δράμα συνεχίζεται, η παρθενία του Νατσιού, έκλεισε το deal Macquarie-Enel, προχωράει (επιτέλους) το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, η έκπληξη του Στάσση

Crash test ο περατεταμένος καύσωνας για το ηλεκτρικό σύστημα

Μύκονος: Νέο σφυρί για τη βίλα «διαμάντι» των «Villas Amrit» (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version