© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Μπορεί ο αντίκτυπος από την εξαγορά της μεγαλύτερης ρουμανικής ασφαλιστικής εταιρείας στον χώρο των Γενικών Ασφαλίσεων να φτάνει μέχρι την Ελλάδα; Εάν σε αυτήν εμπλέκονται ένα fund με γνώριμα πρόσωπα από την υπόθεση-φιάσκο πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής στην Exin Capital και η Εκκλησία της Ελλάδος, που εμφανίζεται ως μέτοχος αυτού του fund, τότε η απάντηση είναι καταφατική.
Πόσο μάλλον όταν η εξαγορασθείσα εταιρεία, η οποία εμφανίζεται να έχει ανάγκη κεφαλαιακής ενίσχυσης, δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας μέσω του καθεστώτος ελεύθερης παροχής υπηρεσιών έχοντας πάνω από 150.000 ασφαλιστήρια συμβόλαια αυτοκινήτων και αρκετούς παραπονεμένους πελάτες.
Πρόκειται για την εταιρεία City Insurance, στην οποία σήμερα μεγαλομέτοχος και «πωλητής» μέσω της εταιρείας επενδύσεων Vivendi International εμφανίζεται ο Νταν Οντομπέσκου, κουνιάδος του πρώην πρωθυπουργού της Ρουμανίας και καταδικασθέντος για διαφθορά Αντριαν Ναστάσε.
Το δε fund είναι το i3CP -έχει ως έδρα την Ολλανδία-, το οποίο είχαμε γνωρίσει προ διετίας από την πρόθεσή του να εξαγοράσει την Εθνική Ασφαλιστική. Ωστόσο τότε έπεσε στον «τοίχο» της Εθνικής Τράπεζας, καθώς η τελευταία δεν είχε πειστεί ότι το fund διέθετε τα απαραίτητα κεφάλαια. Εξάλλου ήδη είχε προηγηθεί το φιάσκο με το σχήμα Calamos – Exin Capital, με τον «συνεταιρισμό» των Ματ Φέρφιλντ, Τζον Κουδούνη και Τζον Κάλαμος να λήγει άδοξα με αγωγές και αλληλομηνύσεις. Και καθώς στο i3CP εμφανίζονταν αρκετά γνώριμα πρόσωπα της Exin Capital, όπως οι Ντάνι Μελέιν,Φέρντιναντ Ντράγκστρα, Σάρλοτ Χόρνσμπι (πληροφορίες τότε έλεγαν ότι και ο ίδιος ο Ματ Φέρφιλντ ήταν μέσα), η απόρριψη ήταν σχεδόν άμεση, όπως ανέφεραν οι πληροφορίες τότε.
Δύο χρόνια μετά, η i3CP έρχεται ξανά στο προσκήνιο με την επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε η Vivendi International για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της City Insurance που κατέχει (85,23%). Μια ανακοίνωση στην οποία δεν δίνεται κάποια ουσιαστική πληροφορία για το ύψος ή τους όρους της συμφωνίας, αλλά αναφέρεται ρητά ότι στόχος είναι η ολοκλήρωση της συναλλαγής ως το φθινόπωρο, αφού περάσει και από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές.
Τα δημοσιεύματα του ρουμανικού Τύπου θα εστιάσουν σε δύο πράγματα. Το ένα αφορά την προσπάθεια που γινόταν ήδη στη City Insurance να ενισχύσει τα εποπτικά κεφάλαιά της, καθώς οι δικαστικές εκκρεμότητες που είχε της δημιουργούσαν «τρύπα», ενώ και η Τράπεζα της Ρουμανίας την είχε θέσει σε καθεστώς εποπτείας. Το δεύτερο αφορά το ίδιο το -άγνωστο- fund και τις σχέσεις «κύκλων» του, όπως ανέφεραν, με την Ελλάδα και την Εκκλησία της Ελλάδος!
Η Εκκλησία
Σχέσεις που δεν είναι μόνο… φιλικές, αλλά οικονομικές, με δεδομένο ότι η Εκκλησία της Ελλάδος, σύμφωνα με τρεις διαφορετικές πηγές με γνώση του «business stories», στηρίζει και χρηματοδοτικά το συγκεκριμένο fund με μια μειοψηφική συμμετοχή σε αυτό. Κάτι που εμμέσως αναφέρεται και στο site του i3CP, καθώς σημειώνει ότι ένας από τους βασικούς stakeholders είναι και φορέας που δραστηριοποιείται έντονα στη φιλανθρωπία… Σε τι ποσοστό βέβαια είναι η συμμετοχή και ποιοι άλλοι είναι οι συμμετέχοντες δεν έχει διευκρινιστεί από την εταιρεία παρά τα επίσημα ερωτήματα που έχει απευθύνει το «b.s.». Ούτε για το ύψος των assets που τελικά διαχειρίζεται το ίδιο. Στην ιστοσελίδα υπάρχει αναφορά για 16 δισ. ευρώ, τα οποία όμως αποδίδονται στους stakeholders και όχι στο ίδιο…
Ως κεντρικό πρόσωπο της i3CP Holding εμφανίζεται ο Ελληνοαμερικανός Πίτερ Αντριους, ο οποίος κινείται στον ευρύτερο χώρο των χρηματοοικονομικών και των ασφαλίσεων.
«Το i3CP είναι ένας παγκόσμιος επενδυτής που εδρεύει στις Κάτω Χώρες και επικεντρώνεται στον καθορισμό του επόμενου κύκλου βιώσιμης ανάπτυξης στους τομείς των ασφαλίσεων, αντασφάλισης, διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και fintech. Στόχος μας είναι να βελτιώσουμε τις προσαρμοσμένες στον κίνδυνο αποδόσεις στις εταιρείες χαρτοφυλακίου μας από μεγαλύτερη λειτουργική αποδοτικότητα, υψηλότερα περιθώρια, πιο σταθερά κέρδη και χαμηλότερο κίνδυνο συσχέτισης μέσω της βαθιάς εμπειρίας μας και της χρήσης ιδιόκτητων έξυπνων δεδομένων», σημειώνει στο προφίλ της η εταιρεία Holding.
Και συνεχίζει: «Το i3CP αναγνωρίζει την ανάγκη για πιο ολοκληρωμένη χρήση των χαρακτηριστικών των ασφαλιστικών εταιρειών και καλύτερες αποδόσεις από το ασφαλιστικό κεφάλαιο. Χτίζουμε ένα οικοσύστημα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών με περιουσιακά στοιχεία μέσω ενός μοναδικού λειτουργικού μοντέλου συγκέντρωσης περιουσιακών στοιχείων, που καλύπτει τη ζωή και τις συντάξεις, την ειδικότητα και τη γενική ασφάλιση, τη διανομή και τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων».
Η City Insurance και η ελληνική αγορά
Τι σημαίνει αυτό στην περίπτωση της City Insurance που αντιμετωπίζει ήδη τα δικά της προβλήματα μένει να αποδειχτεί. Σε κάθε περίπτωση, πληροφορίες του «b.s.» αναφέρουν ότι το i3CP θα εκμεταλλευτεί την έμμεση παρουσία της ρουμανικής εταιρείας στην Ελλάδα σε ένα ευρύτερο σχέδιο περαιτέρω διείσδυσης στην ελληνική αγορά. Επίσης, ότι στελέχη του βολιδοσκοπούν μικρότερες ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει κάποια επίσημη πρόταση.
Σε ό,τι αφορά την ίδια τη City Insurance, η εταιρεία διαθέτει ενεργητικό 700 εκατ. ευρώ και περίπου το 20% της ασφαλιστικής αγοράς της Ρουμανίας, σύμφωνα με την έκθεση της Χρηματοοικονομικής Εποπτικής Αρχής. Ετησίως παράγει ακαθάριστα ασφάλιστρα 2,3 δισ. RON (470 εκατ. ευρώ).
Στην Ελλάδα έχει αυξανόμενη παρουσία στην αγορά ασφάλισης αστικής ευθύνης τρίτων, ενώ χρησιμοποιεί την εταιρεία Matrix για να την καλύψει αντασφαλιστικά. Μάλιστα τα τελευταία έτη στο Δ.Σ. της City Insurance μετέχουν ο κ. Σπύρος Μαυρόγαλος, ο οποίος από τον Οκτώβριο του 2013 έως τον Μάρτιο του 2016 ήταν διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής και πρόεδρος των θυγατρικών της σε Ελλάδα, Κύπρο και Ρουμανία, αλλά και ο κ. Επαμεινώνδας Παπανικολάου, που μέχρι πρότινος είχε θέση προέδρου στη ρουμανική ασφαλιστική επιχείρηση.
Η Ελλάδα της κρίσης και της αναζήτησης φθηνών ασφαλίστρων ήταν ένα αρκετά υποσχόμενο πεδίο όταν η City Insurance αποφάσιζε το 2014 να εισέλθει στην ελληνική αγορά μέσω συνεργατών ως ΕΠΕ. Για την ίδια ήταν μια χρυσή διέξοδος με προοπτικές. Και τούτο διότι η εταιρεία -η μόνη καθαρά ρουμανική από τις μεγάλες του κλάδου, όπως επαίρεται στο site της- ήδη εκείνη την περίοδο είχε αρχίσει να βιώνει έντονες αναταράξεις με βασικό ερώτημα την ίδια την επιβίωσή της, μια και τα εποπτικά κεφάλαιά της ήταν κάτω από το ελάχιστο όριο.
Μάλιστα πιστωτές-πελάτες της εταιρείας, όπως ο όμιλος Autocar, δρομολογούσαν ήδη κινήσεις για τη ρευστοποίηση περιουσιακών της στοιχείων, ενώ η αρμόδια εποπτική αρχή της Ρουμανίας από το 2016 εντόπιζε μια τρύπα άνω των 30 εκατ. ευρώ (155 εκατ. λέι) στα κεφάλαιά της θέτοντάς τη σε καθεστώς επιτήρησης έως ότου τελικά γίνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, όση και η τρύπα που έπρεπε να καλυφθεί.
Μόνο που και σήμερα η εταιρεία πρέπει να προχωρήσει σε ακόμη μία κεφαλαιακή τόνωση, αφού αφενός έχασε μεγάλη αγωγή, ως αποτέλεσμα της οποίας δημιουργείται ένα κενό 16,5 εκατ. ευρώ, και αφετέρου οι νέοι εποπτικοί κανόνες υπολογίζεται ότι δημιουργούν ανάγκες για επιπλέον 50-60 εκατ. ευρώ, όπως ανέφερε η ρουμανική ιστοσελίδα economica.net. Κάτι προφανώς που θα κληθεί να κάνει ο νέος μέτοχος. Και μέσα σε όλα αυτά οι δυσαρεστημένοι πελάτες αυξάνονται, όπως και ο χρόνος ικανοποίησης των αιτημάτων για αποζημιώσεις με σκοπό τη συγκράτηση ρευστού τόσο στη Ρουμανία όσο και στην Ελλάδα…
Διαβάστε ακόμη:
Γουόρεν Μπάφετ: Η «χρυσή» επένδυση από το 1988 που διδάσκεται στους επενδυτές της Wall Street
Πάσχα: Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται για την Ανάσταση και το πασχαλινό τραπέζι
33χρονος επενδυτής της Σιγκαπούρης εμπλέκεται σε σκάνδαλο $750 εκατομμυρίων