Ιδρύθηκε μόλις το 2008, τον καιρό που ξεσπούσε η κρίση. Την τελευταία διετία ο κλάδος των πλαστικών, όπου ανήκει, βρίσκεται σε μεγάλη φάση αναδιάρθρωσης και περιορισμού. Κι όμως, η Matrix Pack των αδελφών Λυμπέρη και Δημήτρη Πολυχρονόπουλου όχι μόνο έχει καταφέρει να αναπτύσσεται εντυπωσιακά με άρμα τις εξαγωγές, αλλά και χάρη στον έγκαιρο μετασχηματισμό της από το 2014 έχει αναδειχθεί σε πανευρωπαϊκό leader στα βιοδιασπώμενα (PLA & OXO) και χάρτινα καλαμάκια.
Α υτά δηλαδή που θα αντικαταστήσουν τα παραδοσιακά πλαστικά μιας χρήσης, των οποίων η πώληση και χρήση θα απαγορεύεται από το 2021 εντός Ε.Ε. Κάτι που σημαίνει ότι η Matrix Pack, σε μια περίοδο όπου οι περισσότερες εταιρείες πλαστικών πασχίζουν να επιβιώσουν λόγω των αλλαγών που ήδη είναι σε εξέλιξη (φάνηκε ιδιαίτερα από την επιβολή τέλους και τη μείωση χρήσης της πλαστικής σακούλας), βρίσκεται σε θέση πλεονεκτική για το μέλλον.
Η εταιρεία ήρθε στο φως της δημοσιότητας όταν από το περίπτερό της στη ΔΕΘ την περασμένη Κυριακή ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης ανάρτησε στο Twitter μια φωτογραφία με τον κ. Λυμπέρη Πολυχρονόπουλο γράφοντας: «Η εταιρεία αυτή είναι η πρώτη που έλαβε με υπογραφή μου τα ωφελήματα του αναπτυξιακού νόμου του ΣΥΡΙΖΑ. Η πρώτη εταιρεία που πληρώθηκε από αυτό τον νόμο περίμενε την εφαρμογή του από τη δικιά μας κυβέρνηση. Αντικαθιστά τα πλαστικά καλαμάκια με χάρτινα και άλλα οικολογικά υλικά».
Ουσιαστικά, με την υπογραφή του κ. Γεωργιάδη αποδεσμεύτηκε 1,5 εκατ. ευρώ για να ξεκινήσει το τελευταίο επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας που ξεπερνά τα 6 εκατ. ευρώ. Συνολικά, για να φτάσει στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα ο κ. Λυμπέρης Πολυχρονόπουλος από τη θέση του προέδρου και ο κ. Δημήτρης Πολυχρονόπουλος από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και του αντιπροέδρου προώθησαν συνολικές επενδύσεις 18 εκατ. ευρώ, όπως εξηγεί στο «business stories» η κόρη του πρώτου και διευθύντρια επικοινωνίας της εταιρείας Λυδία Πολυχρονοπούλου.
Ολες οι επενδύσεις, όπως τονίζει, έγιναν για την έρευνα και ανάπτυξη τόσο των νέων προϊόντων όσο και μηχανολογικού εξοπλισμού καθώς και για την εν εξελίξει ψηφιοποίηση της εταιρείας.
Επενδύσεις που είναι συνεχείς και πλέον στοχεύουν στην περαιτέρω ανάπτυξη των εναλλακτικών προϊόντων. Αυτός εξάλλου ήταν και ο ένας πυλώνας ώστε η εταιρεία σήμερα να βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση έναντι του ανταγωνισμού. Εξίσου σημαντική ήταν η δημιουργία ενός δικτύου κατάλληλου για την εκτός συνόρων προώθηση των πωλήσεων. Συν τοις άλλοις, υποσχέσεις για το μέλλον δημιουργεί η στρατηγική συμμαχία με τη γερμανική Hauni Maschinenbau, κορυφαία προμηθεύτρια τεχνολογιών και τεχνικών υπηρεσιών παγκοσμίως για τη διεθνή βιομηχανία καπνού, με σκοπό να προσφέρουν στην αγορά υψηλής ποιότητας χάρτινα καλαμάκια ροφήματος, κατασκευασμένα με την πιο ελπιδοφόρα διαθέσιμη τεχνολογία.
«Είναι μια τεχνολογία κατά την οποία δεν χρησιμοποιούνται χημικά και το τελικό προϊόν, το χάρτινο καλαμάκι, μπορεί να μείνει μέσα στο υγρό τουλάχιστον για δύο ώρες χωρίς να υποστεί την παραμικρή αλλοίωση», εξηγεί η κυρία Πολυχρονοπούλου. Στόχος μάλιστα είναι τα συγκεκριμένα καλαμάκια να παράγονται πριν από το τέλος της χρονιάς. Για τη διοίκηση της εταιρείας η συνεργασία αυτή αποτελεί και ένα σημαντικό βήμα για την ανάπτυξή της.
Η εταιρεία
Σήμερα η Matrix Pack στις δύο παραγωγικές της εγκαταστάσεις στη Ριτσώνα Βοιωτίας και τα Καλοκαιρινά Καλύβια Ευβοίας παράγει ημερησίως 30 εκατομμύρια καλαμάκια ροφήματος, καθώς και βιοδιασπώμενα καπάκια για χάρτινα ποτήρια καφέ. Ολα τα προωθεί μέσα από τρία κανάλια πωλήσεων: QSR (Quick Service Restaurant), HORECA (Ξενοδοχείο, Εστιατόριο, Café) και λιανική πώληση (super market). Απασχολεί 270 υπαλλήλους και εξάγει σε 35 χώρες. Παράλληλα, μέσω συνδεόμενων εταιρειών (Matrix Pack Bulgaria, Matrix Pack Poland, Matrix Pack Disposables Portugal) διαθέτει μονάδα στη Βουλγαρία και αποθήκες σε Πολωνία και Πορτογαλία.
Ο κύκλος εργασιών της, σύμφωνα με την εταιρεία, αυξήθηκε στα 18,4 εκατ. ευρώ το 2018 από 11,34 εκατ. το 2017 και 10,67 εκατ. το 2016. Για τη φετινή χρονιά η διοίκηση εμφανίζεται στο «b.s.» ιδιαίτερα αισιόδοξη, κάνοντας εκτίμηση για 26 εκατ. ευρώ! Βέβαια και οι υποχρεώσεις της εταιρείας είναι αυξημένες, κυρίως λόγω των χρηματοδοτήσεων των επενδύσεων στις οποίες έχει προβεί. Με βάση τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό, αυτόν του 2017, οι βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις στις 31 Δεκεμβρίου του 2017 ήταν 4,73 εκατ. και οι μακροπρόθεσμες 7,66 εκατ. ευρώ.
Κρίσιμο στοιχείο αποτελούν οι εξαγωγές, που έχουν φτάσει να αναλογούν στο 75% του ετήσιου τζίρου. Σημαντικές αγορές για την εταιρεία θεωρούνται η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Βρετανία και τα Βαλκάνια, ενώ το επόμενο μεγάλο στοίχημα είναι η αμερικανική αγορά.
Οπως λέει η κυρία Πολυχρονοπούλου, έχουν γίνει ήδη τα πρώτα βήματα εκεί και υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες, με δεδομένο ότι σε πολλές Πολιτείες ξεχωριστά προωθείται ήδη η χρήση βιοδιασπώμενων καλαμακίων. «Γι’ αυτό εξάλλου έχουμε επιλέξει να αναπτύσσουμε τόσο τα βιοδιασπώμενα όσο και τα χάρτινα. Τα πρώτα φαίνεται ότι προτιμώνται στις ΗΠΑ ενώ τα δεύτερα έχουν σημαντική δυναμική στην ευρωπαϊκή αγορά», τονίζει.
Η διαδρομή
Για τον κ. Λυμπέρη Πολυχρονόπουλο η Matrix Pack είναι το νέο μεγάλο επιχειρηματικό στοίχημα, στο οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει και άλλους αρωγούς. Το όνομά του έχει συνδεθεί κυρίως με την ΕΛΜΙΝ, την εταιρεία εξόρυξης βωξίτη που δημιούργησε το 2000 μαζί με τον Γιάννη Βαρδινογιάννη της ΑΝΕΚ από παλιές παραχωρήσεις του ομίλου Σκαλιστήρη στην Οίτη και την Γκιώνα, εξελίσσοντάς την σε έναν από τους σημαντικούς παίκτες του κλάδου πανευρωπαϊκά. Το 2017, έπειτα από μια διαδρομή 17 ετών, αποχώρησε μετοχικά και διοικητικά από την εταιρεία κλείνοντας το κεφάλαιο ΕΛΜΙΝ από τη ζωή του.
Η τελευταία, έπειτα από αρκετούς κύκλους συγκέντρωσης στον μεταλλευτικό κλάδο της χώρας, έχει καταλήξει στα χέρια των Γάλλων της Imerys, που επίσης έχουν υπό τον έλεγχό τους την πρώην S&B Βιομηχανικά Ορυκτά της οικογένειας Κυριακόπουλου, η οποία πλέον ονομάζεται Imerys Βιομηχανικά Ορυκτά. Πέραν της Matrix Pack, ο Λυμπέρης Πολυχρονόπουλος εμφανίζεται σήμερα ως αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Prime Equity Συμμετοχών Α.Ε., της οποίας πρόεδρος είναι ο Γιάννης Βαρδινογιάννης. Ως έδρα της εταιρείας εμφανίζεται το Ρέθυμνο.
Τι αλλάζει στον κλάδο με την κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης
H κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης για την προστασία του περιβάλλοντος με βάση την τελευταία Κοινοτική Οδηγία δημιουργεί ένα νέο τοπίο στην επιχειρηματικότητα πανευρωπαϊκά.
Υπολογίζεται ότι από το 2021 θα καταργηθούν από την αγορά περίπου 600 κωδικοί προϊόντων, με τζίρο που φτάνει τα 4 δισ. ευρώ. Μόνο τα πλαστικά καλαμάκια υπολογίζεται ότι έχουν τζίρο 1 δισ. ευρώ κάθε χρόνο. Ως εκ τούτου, οι εταιρείες πλαστικών και οι λιανέμποροι στην Ευρώπη βρίσκονται μπροστά στη διαδικασία μετασχηματισμού της παραγωγής, αλλά και αναζήτησης βέλτιστων πρακτικών που θα μπορούν να αντικαταστήσουν άμεσα -και με το τέλος του 2019- το πλαστικό, όπως πεπιεσμένο χαρτί, καλαμπόκι κ.λπ.
Σήμερα, με βάση τα τελευταία στοιχεία, 900 εκατομμύρια καλαμάκια καταναλώνονται στην Eλλάδα και 45,5 δισεκατομμύρια σε ολόκληρη την Eυρώπη.
Εκτός από τα πλαστικά καλαμάκια, με βάση την Κοινοτική Νομοθεσία που αναμένεται να περάσει και στις εθνικές νομοθεσίες των κρατών-μελών, θα απαγορευτούν επίσης τα πλαστικά μαχαιροπίρουνα μιας χρήσης (πιρούνια, μαχαίρια, κουτάλια και ξυλάκια φαγητού), τα πλαστικά πιάτα μιας χρήσης, οι μπατονέτες με πλαστικά μέρη, οι πλαστικές βάσεις μπαλονιών, τα οξοδιασπώμενα πλαστικά, καθώς και οι συσκευασίες φαγητού και ποτού από διογκωμένο πολυστυρένιο (φελιζόλ).
Επίσης, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να πετύχουν τον στόχο για συλλογή 90% των πλαστικών μπουκαλιών έως το 2029. Μάλιστα, τα πλαστικά μπουκάλια θα πρέπει να προέρχονται τουλάχιστον κατά 25% από ανακυκλωμένο υλικό έως το 2025 και 30% έως το 2030.