Παράγει 18 εκατομμύρια χάρτινα καλαμάκια την ημέρα. Στο τέλος του 2022, η παραγωγή αναμένεται να αγγίξει τα 30 εκατομμύρια καλαμάκια ημερησίως. Στο πελατολόγιό της βρίσκονται πολυεθνικές όπως οι McDonald’s και Burger King. Είναι η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου στην Ευρώπη και μία από τις μεγαλύτερες του κόσμου.
Όλα ξεκίνησαν το 2017, όπως περιγράφει στο newmoney ο Λυμπέρης Πολυχρονόπουλος, πρόεδρος της Matrix Pack. Τότε γιγαντώθηκε το ευρωπαϊκό κίνημα ενάντια στα πλαστικά μίας χρήσης. Το 2018, το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο υπερψήφισε την απαγόρευση της χρήσης τους. Η αντίστροφη μέτρηση είχε αρχίσει.
«Άλλαξε η ζωή μας» περιγράφει ο Λ. Πολυχρονόπουλος. «Είχαμε δύο επιλογές. Η μία ήταν να απαξιώσουμε την επένδυσή μας και ουσιαστικά να κλείσουμε την εταιρεία, αφού είχαμε ένα προϊόν (πλαστικό καλαμάκι) που η χρήση του θα απαγορευόταν στη μεγαλύτερη αγορά μας, την ευρωπαϊκή.
Η άλλη επιλογή ήταν να απαντήσουμε στην πρόκληση, να βρούμε τα υλικά με τα οποία θα κατασκευάσουμε το χάρτινο καλαμάκι και το μηχανολογικό εξοπλισμό. Μέχρι τότε δεν υπήρχε βιομηχανική παραγωγή χάρτινου καλαμακίου. Υπήρχε μόνο χειροποίητη παραγωγή στην Άπω Ανατολή.»
«Έμπνευση» από τα τσιγάρα
Λίγοι θα μπορούσαν να φανταστούν ότι η μικρή επιχείρηση που ιδρύθηκε το 2009 από τον αδερφό του Λυμπέρη, Δημήτρη Πολυχρονόπουλο και ομάδα συνεργατών τους, για να παράγει πλαστικά καλαμάκια, θα μπορούσε να ανταποκριθεί σε μία τόσο μεγάλη πρόκληση. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεν υπήρχε τεχνογνωσία για το πώς θα αντικατασταθεί το πλαστικό στα καλαμάκια από άλλα υλικά, όπως το χαρτί.
Ο Λ. Πολυχρονόπουλος άντλησε ιδέες από έναν απίθανο χώρο: την καπνοβιομηχανία.
«Πριν από δύο χρόνια δεν υπήρχε εφαρμοσμένη βιομηχανική παραγωγή στο χάρτινο καλαμάκι, πουθενά» εξηγεί. «Εμείς μεγάλο μέρος της τεχνολογίας που χρησιμοποιούμε την πήραμε από την καπνοβιομηχανία, δηλαδή από το πώς παράγεται μία σωλήνα που μετά μετατρέπεται σε τσιγάρο. Η αναζήτηση λύσεων διήρκησε περίπου δυόμιση χρόνια, με R&D που ξεπέρασε τα 10 εκατομμύρια ευρώ. Το R&D κινούταν σε δύο κατευθύνσεις: αναζήτηση νέων υλικών και νέου μηχανολογικού εξοπλισμού. Χρηματοδοτήθηκε με ίδια κεφάλαια και κεφάλαια από ελληνικές τράπεζες, οι οποίες μας βοήθησαν σε όλη αυτή τη διαδικασία. Πολύ σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι vendors, οι βασικοί μας προμηθευτές, που πίστεψαν και μετείχαν σε σημαντικό βαθμό στην προσπάθεια μας.»
Έπειτα τέθηκε το δίλημμα: παραγωγή στην Ευρώπη ή στην Ασία;
Η διοίκηση της Matrix Pack αποφάσισε Ευρώπη για τρεις βασικούς λόγους:
– εξασφάλιση ποιοτικών πρώτων υλών, αφού το καλαμάκι είναι ένα προϊόν που έρχεται σε επαφή με το στόμα και με την τροφή. «Έπρεπε να έχουμε σοβαρές εγγυήσεις για την πρώτη ύλη, περνάμε ελέγχους πολύ συχνά από τους πελάτες μας» σημειώνει ο Λ. Πολυχρονόπουλος
– αξιοπιστία της εφοδιαστικής αλυσίδας , καθώς η Ευρώπη προηγείται σε τεχνολογίες παραγωγής “χάρτινου σωλήνα”
– αξιοπιστία του ανθρώπινου δυναμικού, το οποίο έπρεπε να εκπαιδευτεί για να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις.
«Έπρεπε να πείσουμε ότι το προϊόν που παράγουμε ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές μεγάλων οργανισμών, όπως τα MacDonald’s, Burger Kings και διεθνείς αλυσίδες σούπερ μάρκετ» τονίζει ο Λ. Πολυχρονόπουλος. «Έπρεπε να πάρουμε όλες τις εγκρίσεις για το τελικό προϊόν, για την τεχνολογία και για τα υλικά που χρησιμοποιούμε.»
Σήμερα, η Matrix Pack είναι η μεγαλύτερη εταιρεία της Ευρώπης στην παραγωγή πλαστικών καλαμακίων, με τις άλλες εταιρείες (μία στη Μ. Βρετανία και μία στη Φιλανδία) να έχουν πολύ μικρότερη παραγωγή. Τα προϊόντα της «ταξιδεύουν» σε πάνω από 50 χώρες.
Στη Ριτσώνα λειτουργούν τρεις μονάδες παραγωγής σωλήνα, ένα εργοστάσιο κοπής χαρτιού και ένα μεγάλο εργαστήριο κατασκευής μηχανολογικού εξοπλισμού, ενώ έχει ανοίξει εργοστάσιο και στη Βουλγαρία. Η Matrix Pack απασχολεί περίπου 450 εργαζόμενους στην Ελλάδα και 100 στη Βουλγαρία.
Πρώτη ελληνική εταιρεία με κεφάλαια από το Venture Debt της ΕΙΒ
Το Φεβρουάριο, η Matrix Pack έγινε η πρώτη ελληνική εταιρεία που αντλεί κεφάλαια από το όχημα Venture Debt της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, EIB.
«Η προσπάθεια κράτησε δύο χρόνια» περιγράφει ο Λ Πολυχρονόπουλος. «Εκείνη την εποχή θεωρήσαμε ότι θα ήταν πιο εύκολο να απευθυνθούμε στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Η επαφή μου με την EIB έγινε κατευθείαν στο Λουξεμβούργο. Δεν γνωρίζαμε από την αρχή πόσο δύσκολο και πολύπλοκο θα ήταν, οι διαδικασίες της EIB είναι φτιαγμένες για πολύ μεγάλες χρηματοδοτήσεις δεκάδων ή και εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Η δική μας χρηματοδότηση είχε δύο χαρακτηριστικά: ήταν πολύ μικρή, αλλά ήταν πολύ εμβληματική και συμβολική και κυρίως αφορούσε στην υποστήριξη της ευρωπαϊκής πολιτικής για πράσινη ανάπτυξη και βιώσιμα προϊόντα. Έχουμε πολλούς λόγους να είμαστε ενθουσιασμένοι και περήφανοι. Ήταν πολύ επίπονη η διαδικασία, με πολύπλευρους ελέγχους σε οικονομικό, παραγωγικό και περιβαλλοντικό επίπεδο. Το τελικό αποτέλεσμα, όμως, είναι ότι μας έκανε ως εταιρεία πολύ καλύτερους, μάθαμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά.»
Η Matrix Pack θα λάβει από την ΕΙΒ 8,5 εκατομμύρια ευρώ. Μιλώντας στο newmoney, ο Christian Kettel Thomsen, αντιπρόεδρος της Τράπεζας εξηγεί το σκεπτικό της απόφασης για την χρηματοδότηση της Matrix Pack.
«Πέρυσι η Ευρωπαϊκή Ένωση πήρε την τολμηρή απόφαση να απαγορεύσει ή να μειώσει τη χρήση των Πλαστικών Μίας Χρήσης, κάτι που αποτελεί ουσιαστικό βήμα για την καταπολέμηση των απορριμμάτων, την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας και τη διασφάλιση καθαρότερων παραλιών και ωκεανών. Το έργο της Matrix Pack έχει μια ισχυρή συνιστώσα δράσης για το κλίμα, με το 100% του συνολικού επενδυτικού κόστους του έργου να συμβάλλει στη δράση για το κλίμα. Η Matrix Pack ήταν ήδη μπροστά στο παιχνίδι σχεδιάζοντας να επεκτείνει την παραγωγή «πράσινων» συσκευασιών. Η εταιρεία είναι ΜμΕ η οποία: (i) έχει ήδη βελτιώσει την τεχνολογία κατασκευής για την παραγωγή χάρτινων καλαμακίων. (ii) Έχει εδραιώσει την παρουσία της στην αγορά με διάφορους προμηθευτές και πελάτες. (iii) Έχει υπογράψει συμβάσεις πώλησης για τα νέα της χάρτινα καλαμάκια. (iv) Διατηρεί σημαντικά πιστοποιητικά ποιότητας τροφίμων και ετικετών (ISO 22000, BRC) παράλληλα με πιστοποιητικά κομποστοποίησης ή βιοδιασπασιμότητας για τα ανανεώσιμα υλικά και (v) Σχεδιάζει να επενδύσει σημαντικά στην έρευνα, την ανάπτυξη και την καινοτομία με σκοπό τη μετάβαση από τα πλαστικά στα ανανεώσιμα υλικά . Η Matrix Pack θέτει νέα πρότυπα στη βιομηχανία χάρτινων καλαμακίων και είναι σίγουρα ενδιαφέρον να συνεργάζεται με έναν πρωτοπόρο».
Οριστικό τέλος στα πλαστικά καλαμάκια
Το Μάιο μπαίνει οριστικό τέλος στα πλαστικά καλαμάκια στην Ελλάδα. Ο νόμος του 2020 για την απαγόρευση της χρήσης τους έδινε μία μικρή περίοδο χάριτος για την χρήση αποθεμάτων, που τελειώνει στις 2 Μαΐου.
Σε όσους διαμαρτύρονται ότι τα χάρτινα καλαμάκια δεν είναι όπως τα πλαστικά, ο Λ. Πολυχρονόπουλος απαντά:
«Ξέρετε, αυτό το παράπονο υπάρχει κυρίως στην Ελλάδα, όπου έχουμε μάθει να ανακατεύουμε τον καφέ μας, κυρίως τον κρύο καφέ. Το δικό μας καλαμάκι είναι τελείως άγευστο. Βεβαίως, δεν έχει την ίδια αίσθηση με το πλαστικό. Όμως, αν δεν χρησιμοποιείτε το καλαμάκι ως αναδευτήρα και δεν το δαγκώνετε, μπορείτε να πίνετε μέχρι και δύο ώρες. Δοκιμάστε το.»
Διαβάστε ακόμα
Ξανά στο σφυρί η μεζονέτα του «Mr. Globo» στην Κηφισιά (pics)
ΙΟΝ: Το παρασκήνιο της συμφωνίας και οι επόμενες κινήσεις Θεοδωρόπουλου (pics)