Ο Μάριο Ντράγκι κατάφερε να διασώσει το Ευρώ, να ισχυροποιήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τελικά να αφήσει εποχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα από ένα συνδυασμό εμπειρίας, ταλέντου αλλά και προσεκτικών και σταθερών συμμαχιών: Ήταν αυτές οι συμμαχίες που του επέτρεψαν να προχωρήσει σε τολμηρές πρωτοβουλίες ακόμα και μπροστά σε ισχυρή εσωτερική αντιπολίτευση, με θορυβούντες Γερμανούς, Ολλανδούς και άλλους. Ο Ευρωπαίος Κεντρικός Τραπεζίτης δεν το ξέχασε, όπως φάνηκε στο δείπνο μετά τη βράβευσή του από την Ακαδημία Αθηνών.
Μετά την προσφώνηση του Έλληνα κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα κατά την οποία τον ευχαρίστησε για τη συμβολή του στην αποφυγή του Grexit, το λόγο πήρε o Μάριο Ντράγκι, ο οποίος ευχαρίστησε τον Έλληνα Διοικητή και την Τράπεζα της Ελλάδος για τη στήριξη στον ίδιο και τις πρωτοβουλίες του σε όλες τις φάσεις της θητείας του. Η Ελλάδα, δια της ΤτΕ, παρέμεινε σταθερά στο μπλοκ Ντράγκι, σε μια αμοιβαία επωφελή συμμαχία η οποία είχε αίσιο τέλος τόσο για τη χώρα όσο και για την νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Χωρίς να ξεχνά το παρελθόν, ο Μάριο Ντράγκι τώρα κοιτά το μέλλον. Έχοντας περάσει από κορυφαία πανεπιστήμια και επιχειρήσεις, έχοντας κρατήσει το τιμόνι της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας, δεν υπάρχουν πολλές θέσεις που θα μπορούσαν να τον χωρέσουν. Ωστόσο άνθρωποι τους οποίους εμπιστεύεται και με τους οποίους συζητά παρατηρούν ότι δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πολιτική κατάσταση στην Ιταλία. Η χώρα μετά από μια λαϊκίστικη περιπέτεια και κάτω από το βάρος ενός υπέρογκου χρέους και χρόνιων αδυναμιών αντιμετωπίζει αυξημένες προκλήσεις και ρίσκα. Η παρουσία προσώπων διεθνούς κύρους στην κυβέρνηση αλλά και την Προεδρία της Ιταλικής Δημοκρατίας αποτελεί σε αυτή τη φάση εγγύηση για μια αδιατάρακτη σχέση της Ρώμης με τις Βρυξέλλες αλλά και τις διεθνείς αγορές. Ο Μάριο Ντράγκι είναι – και το γνωρίζει – ο κατάλληλος άνθρωπος για να αποκαταστήσει το κύρος της Ιταλικής Δημοκρατίας.
Η σύνταξη μπορεί να περιμένει…