Σε νοσοκομεία, κλινικές, κέντρα υγείας και ιδιωτικά ιατρεία, σε όλο τον κόσμο, υπάρχουν διαθέσιμα δισεκατομμύρια αρχεία με δεδομένα υγείας: δηλαδή με πληροφορίες για την εμφάνιση και εξέλιξη ασθενειών, τις θεραπείες, την ανταπόκριση στις θεραπείες, το προφίλ των ασθενών κλπ.
Γιατί είναι αυτό σημαντικό;
Γιατί η χρήση δεδομένων υγείας βοηθά τους ερευνητές να κατανοήσουν καλύτερα ασθένειες και παθήσεις, τα αίτια και τα συμπτώματά τους.
Επίσης δίνουν τη δυνατότητα στην ιατρική κοινότητα να εντοπίσει άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν, να προχωρά σε διάγνωση των ασθενειών νωρίτερα, να εντοπίζει και να αναπτύσσει νέες θεραπείες και εμβόλια.
Όμως, σε παγκόσμιο επίπεδο, μόλις το 97% αυτών των δεδομένων αξιοποιείται.
Αυτό έχει ως αποστολή να αλλάξει η Lifebit, η εταιρεία που ίδρυσαν, το 2017, η Μαρία Χάτζου Dunford και ο Pablo Prieto Barja.
«Για αιώνες, οι πληροφορίες σχετικά με τις ασθένειες και την υγεία των ανθρώπων παρείχαν την δυνατότητα στους ερευνητές να ανακαλύψουν νέες θεραπείες. Από την ανακάλυψη της πενικιλίνης, στην εξάλειψη της ευλογιάς έως την ανάπτυξη εμβολίων για τον COVID-19» εξηγεί στο newmoney η Μαρία Χάτζου Dunford, συνιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της Lifebit.
«Υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες για την καλύτερη αξιοποίηση των δεδομένων υγείας.
Αν οι ερευνητές είναι σε θέση να συνδέσουν διαφορετικές πηγές δεδομένων – όπως οι ιατρικοί φάκελοι υγείας των νοσοκομείων με γονιδιωματικά δεδομένα – οι ερευνητές μπορούν να αναζητήσουν μοτίβα για να αναπτύξουν νέους τρόπους πρόβλεψης, διάγνωσης ή θεραπείας ασθενειών.
Μεγαλύτερα σύνολα δεδομένων που αντιπροσωπεύουν μεγαλύτερο βάθος σε πηγές και τύπους πληροφοριών και ποικιλομορφία σε διάφορους πληθυσμούς, αυξάνουν τις πιθανότητες εύρεσης μοτίβων ή, με γονιδιωματικά δεδομένα, παραλλαγών που μπορούν να προκαλέσουν ασθένεια, τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να επιταχύνουν την ταυτοποίηση και ανάπτυξη νέων φαρμακευτικών στόχων.
Οι σπάνιες γενετικές παθήσεις είναι, εξ ορισμού, ασυνήθιστες στον γενικό πληθυσμό, επομένως, για να μεγιστοποιηθούν και να πιστοποιηθούν οι πληροφορίες που προκύπτουν από τα δεδομένα, οι ερευνητές χρειάζονται επειγόντως πρόσβαση σε πολλαπλά μεγάλης κλίμακας σύνολα κλινικο-γονιδιωματικών δεδομένων που βρίσκονται συχνά σε διαφορετικά μέρη.»
Από το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα του κόσμου
Η Μ. Χάτζου Dunford ξεκίνησε τις σπουδές της από το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και σήμερα κατέχει διδακτορικό στη Βιοϊατρική, μεταπτυχιακό στη Βιοπληροφορική και πτυχίο στην Πληροφορική και τη Βιοϊατρική Πληροφορική. Η πρώτη της επαφή με τον κόσμο του επιχειρείν έγινε μέσω σπουδών MBA στο ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.
Η ιδέα για την Lifebit «γεννήθηκε» στο Κέντρο Γονιδιωματικής Ρύθμισης (CRG), ένα διεθνές βιοϊατρικό ερευνητικό εργαστήριο με έδρα τη Βαρκελώνη, όπου συνεργαζόταν με τον ερευνητή P. Prieto Barja, συνιδρυτή και CFO της Lifebit.
Μαζί εμπνεύστηκαν την ίδρυση μίας εταιρείας που θα δημιουργούσε την τεχνολογία για την αξιοποίηση των ιατρικών δεδομένων με αποτελεσματικό τρόπο.
«Η μεγάλη μας αποστολή και το όραμά μας είναι να διασφαλίσουμε ότι όλα τα δεδομένα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να θεραπεύσουν τις ασθένειες χρησιμοποιούνται πραγματικά. Και το κάνουμε αυτό συνδέοντας όσο το δυνατόν περισσότερα δεδομένα – όσο το δυνατόν περισσότερους τύπους από όσες διαφορετικές πηγές μπορούμε να βρούμε».
Μεταμορφώνοντας τον κόσμο της ιατρικής
Η Lifebit διαθέτει έναν κατάλογο δεδομένων με 100 εκατομμύρια σύνολα δεδομένων ασθενών.
Σε συνδυασμό με την ομοσπονδιακή τεχνολογία της, επιτρέπει την ασφαλή πρόσβαση σε δεδομένα από περισσότερους από 100 εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως.
Προσφέρει, δηλαδή, τη βαθύτερη και πιο ποικιλόμορφη πηγή κλινικο-γονιδιωματικών δεδομένων στον κόσμο, την οποία μοιράζεται με τον βιομηχανικό τομέα, διασφαλίζοντας παράλληλα πλήρη προστασία των προσωπικών δεδομένων των ασθενών.
Τα δεδομένα στον κατάλογο δεδομένων της Lifebit καλύπτουν τομείς ασθενειών που αποτελούν τις μεγαλύτερες απειλές για την ανθρώπινη υγεία, όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης,οι καρδιαγγειακές, οι αναπνευστικές, οι νευρολογικές και οι σπάνιες γενετικές ασθένειες.
Η αποστολή της Lifebit έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή επιστημονική, αλλά και επενδυτική κοινότητα. Η εταιρεία, που έχει έδρα στο Λονδίνο, έχει «σηκώσει» μέχρι σήμερα κεφάλαια άνω των 70 εκατομμυρίων δολαρίων. Έχει επεκταθεί σε πολλές χώρες του κόσμου, με τελευταία τη νέα έδρα στη Σιγκαπούρη.
«Η παρουσία μας στη Σιγκαπούρη προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να υποστηρίξουμε τις διαφορετικές ανάγκες δεδομένων των οργανισμών υγείας, των ερευνητικών ινστιτούτων και των φαρμακευτικών εταιρειών στην περιοχή» σημειώνει η Μ. Χάτζου Dunford.
«Αυτή τη στιγμή εργαζόμαστε για την ανάλυση γονιδιωματικών δεδομένων στην εθνική πλατφόρμα ανάλυσης της Σιγκαπούρης, που ονομάζεται TRUST, για να υποστηρίξουμε την ευρύτερη έρευνα ιατρικής ακριβείας στη Σιγκαπούρη και στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού & Ιαπωνίας (APJ). Η επέκτασή μας στο APJ βασίζεται στην ανάπτυξη της Lifebit, με νέες συνεργασίες που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ, την Κεντρική και Νότια Αμερική και την Ευρώπη τους τελευταίους 12 μήνες. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με άλλους οργανισμούς οι οποίοι, όπως εμείς, προσπαθούν να λύσουν τα πιο δύσκολα προβλήματα στη γονιδιωματική και την ιατρική ακριβείας.»
Παρουσία στην Ελλάδα
Η εταιρεία έχει παρουσία και στην Ελλάδα, με μία ομάδα 12 ερευνητών, την οποία σχεδιάζει να επεκτείνει το επόμενο διάστημα.
Παράλληλα, συνεργάζεται με την PlumCare RWE και τον ελληνικό Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για την πρωτοβουλία “First Steps” που στοχεύει στην αλληλούχιση του γονιδιώματος καταρχάς 1.000 νεογνών και όλων των νεογνών στην Ελλάδα έως το 2027.
Το πρόγραμμα θα χρησιμοποιήσει την πλήρη αλληλούχιση του γονιδιώματος για την διάγνωση γενετικών παθήσεων που είναι σπάνιες, αλλά αντιμετωπίσιμες και για τον εντοπισμό θεραπευτικών επιλογών πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων.
Η Lifebit συνεργάζεται με το First Steps καθώς θα επιτρέψει την ασφαλή σύνδεση δεδομένων από το πρώτο πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου νεογνών της Ελλάδας με παγκόσμια σύνολα.
Διαβάστε ακόμη:
Βloomberg: Βαριά ήττα Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές – O ανεξέλεγκτος πληθωρισμός τιμώρησε το AKP
Γιατί έγινε γολγοθάς η αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο 50%
Το disaster story του Γιάννη Καματάκη και το νέο «σφυρί» των 2 εκατ. για την MLS Πληροφορική (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ