© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Δεν είναι συνηθισμένο φαινόμενο μια ελληνική εταιρεία να πρωταγωνιστεί με τα προϊόντα της σε διεθνές επίπεδο. Κάποιες φορές μάλιστα όταν ταξιδεύουμε στο εξωτερικό βλέπουμε αυτά τα προϊόντα σε διάφορες εφαρμογές χωρίς να γνωρίζουμε ότι πίσω τους κρύβεται μια ελληνική εταιρεία.
Στη συγκεκριμένη κατηγορία ανήκει η Fibran, ένας ιδιαίτερα ισχυρός και υγιής όμιλος με καταγωγή από τις Σέρρες, που συμπληρώνει πέντε δεκαετίες ζωής και τρεις δεκαετίες παρουσίας στην… αγορά όλου του κόσμου. Πρόκειται, με άλλα λόγια, για μια ελληνική πολυεθνική που κρατάει την καρδιά, την έδρα και την κεντρική παραγωγική της δύναμη στη χώρα μας, αλλά στο διάβα του χρόνου έχει επεκταθεί με εργοστάσια και θυγατρικές στο εξωτερικό, ενώ τα προϊόντα της ταξιδεύουν και στις 5 ηπείρους.
Η διαδρομή και η γιγάντωση
Η Fibran είναι δημιούργημα του αείμνηστου Δημήτρη Αναστασιάδη, ο οποίος με αφετηρία από τη Θεσσαλονίκη, το 1974, ξεκίνησε το ταξίδι του στον στίβο του επιχειρείν με κορωνίδα των προσπαθειών του το χτίσιμο μιας ελληνικής βιομηχανίας με παγκόσμια εμβέλεια.
Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1977 και αρκετά αργότερα, το 1994, στήθηκε η πρώτη μονάδα μονωτικών υλικών στην Τερπνή Σερρών, αποτελώντας βασικό μοχλό ανάπτυξης και απασχόλησης για την ευρύτερη περιοχή. Η εξέλιξη ωστόσο υπήρξε εντυπωσιακή, με τη Fibran να μεγεθύνει διαρκώς το αποτύπωμά της στην αγορά. Ετσι, ύστερα από λίγα χρόνια, άρχισε να πρωταγωνιστεί στον χώρο παραγωγής μονωτικών υλικών της Ευρώπης, δημιουργώντας συστήματα λύσεων για διαφορετικά πεδία εφαρμογής σε βιομηχανία και ναυτιλία, ενώ διεύρυνε τη δραστηριοποίησή της στον κλάδο της οικοδομής με την επένδυση στην παραγωγή συστημάτων ξηράς δόμησης.
Σήμερα ο όμιλος της Fibran διαθέτει 10 εργοστάσια παραγωγής εξηλασμένης πολυστερίνης, πετροβάμβακα, ξηράς δόμησης και διογκωμένης πολυστερίνης και 8 θυγατρικές στην Ευρώπη, ενώ τα προϊόντα της διανέμονται είτε μέσω θυγατρικών επιχειρήσεων, είτε μέσω δικτύου εξουσιοδοτημένων συνεργατών και πρακτόρων, σε περισσότερες από 70 χώρες και στις πέντε ηπείρους.
Μάλιστα στην Τσεχία ολοκληρώθηκε πρόσφατα και μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις, ύψους 25 εκατ. ευρώ, στη βιομηχανική ζώνη Most Joseph, που αφορά νέα γραμμή παραγωγής, συνολικής έκτασης 100.000 τ.μ. και παραγωγικής δυναμικότητας 400.000 κ.μ., εξηλασμένης πολυστερίνης FIBRANxps. Το νέο εργοστάσιο αποτελεί στρατηγικό βραχίονα για την περαιτέρω διείσδυση της Fibran στις πιο απαιτητικές ευρωπαϊκές αγορές της Κεντρικής Ευρώπης, όπως αυτές της Γερμανίας, της Πολωνίας, της Ολλανδίας και του Βελγίου.
Οι οικονομικές επιδόσεις
Αντίστοιχες του εκτοπίσματος του ομίλου είναι και οι οικονομικές επιδόσεις που, με βάση τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία για τη χρήση του 2022, άγγιξαν τα 200 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών έφτασε στα 199,98 εκατ. ευρώ, έναντι 168,5 εκατ. ευρώ τη χρήση του 2021, με τον όμιλο να κινείται σταθερά σε κερδοφόρα τροχιά και τα αποτελέσματα εις νέο να δείχνουν συσσωρευμένα κέρδη ύψους 61,3 εκατ. ευρώ. Από τη γεωγραφική διασπορά του τζίρου επιβεβαιώνεται η ισχυρή θέση της Fibran στην ευρωπαϊκή αγορά από την οποία προέρχονται τα 186 εκατ. ευρώ, με τα υπόλοιπα 13,96 εκατ. ευρώ να οφείλονται σε πωλήσεις προς τρίτες χώρες. Σε ό,τι αφορά την ελληνική μητρική εταιρεία, ο κύκλος εργασιών για τη χρήση του 2022 ανήλθε σε 72,8 εκατ. ευρώ έναντι 63,38 εκατ. ευρώ το 2021 καταγράφοντας αύξηση κατά 9,4 εκατ. ευρώ (14,83%).
Σε έναν κόσμο που αλλάζει
Το σίγουρο είναι ότι η Fibran έχει εξελιχθεί σε έναν από τους κορυφαίους κατασκευαστές θερμομονωτικών υλικών, σε έναν κόσμο που αλλάζει ταχύτατα λόγω της κλιματικής αλλαγής, καθιστώντας τα συγκεκριμένα προϊόντα πιο απαραίτητα από ποτέ.
Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ο όμιλος Fibran αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό εξηλασμένης πολυστερίνης στην Ευρώπη. Εκτός από τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις στην Τερπνή Σερρών, άλλες μονάδες παραγωγής εξηλασμένης πολυστερίνης του ομίλου βρίσκονται στην Πορτογαλία, στη Βουλγαρία, στη Σλοβενία και την Τσεχία. Η παραγωγή προϊόντων πετροβάμβακα γίνεται στην Ελλάδα, αλλά και στη Βουλγαρία. Αντίστοιχα, η διογκωμένη πολυστερίνη παράγεται στο εργοστάσιο της Fibran στη Β. Μακεδονία, ενώ στην Ιταλία ο όμιλος έχει επενδύσει στην παραγωγή προϊόντων γύψου (γυψοσανίδες και ενσακισμένα προϊόντα) καθώς και στη διανομή μονωτικών, στεγανωτικών υλικών και προϊόντων ξηράς δόμησης.
Ολα τα παραπάνω έρχονται να δώσουν λύσεις εξοικονόμησης ενέργειας, για οικίες και επαγγελματικά ακίνητα, σε μια περίοδο εκτόξευσης του ενεργειακού κόστους. Και τούτο καθώς η θερμομόνωση με πετροβάμβακα ή εξηλασμένη πολυστερίνη είναι το κλειδί ώστε να επιτευχθούν ισορροπημένες θερμοκρασιακές συνθήκες εντός των ακινήτων. Οπως είναι γνωστό, άλλωστε, η θερμομονωτική απόδοση σε ένα σύστημα θερμοπρόσοψης αποδίδεται πρωτίστως από το μονωτικό υλικό, και όχι από την κόλλα, τον σοβά και το χρώμα. Δεδομένου ότι τόσο στη χώρα μας όσο και εκτός συνόρων το πρόβλημα της ελλιπούς μόνωσης των κτιρίων εντείνεται λόγω της κλιματικής κρίσης, τα προϊόντα της Fibran αποκτούν όλο και μεγαλύτερη διείσδυση στη διεθνή αγορά.
Η προσφορά και η επόμενη γενιά
Η σφραγίδα του ιδρυτή Δημήτρη Αναστασιάδη υπάρχει σε όλη την ιστορική διαδρομή του ομίλου από τα πρώτα βήματα, μέχρι το 2019 όταν εκείνος έφυγε από τη ζωή. Αξίζει να αναφερθεί ωστόσο ότι παράλληλα με την επιχειρηματική του δραστηριότητα, διακρίθηκε για την αγάπη προς την ιδιαίτερη πατρίδα και τους συμπολίτες του.
Ετσι, εκτός των μεγάλων επενδύσεων στην περιοχή των Σερρών, προχώρησε σε αναρίθμητες ευεργεσίες, με τελευταίο του αποτύπωμα την «Αλκμήνη», μια πολυτελή σύγχρονη μονάδα για τους ανθρώπους τρίτης ηλικίας. Το τιμόνι αυτού του ισχυρού πολυεθνικού ομίλου έχει περάσει από το 2019 στην επόμενη γενιά, με τη θέση της προέδρου και διευθύνουσας συμβούλου να κατέχει η Μαρία Αναστασιάδου, ενώ τη θέση του αντιπροέδρου ο Μιχάλης Αναστασιάδης.
Η Μαρία Αναστασιάδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από το Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Τραπεζική στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Το 1986 ξεκίνησε την καριέρα της στην Fibran Α.Ε. Το 1995 ανέλαβε τη γενική οικονομική διεύθυνση του ομίλου και από το 2015 εντεταλμένη σύμβουλος, ενώ το 2019 πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος.
Είναι μια ιδιαίτερα δυναμική γυναίκα που μεγάλωσε μέσα στο εργοστάσιο, μαθαίνοντας τα πάντα από πρώτο χέρι, ωστόσο ακολουθεί τους χαμηλούς τόνους που χαρακτηρίζουν όλη τη φιλοσοφία της εταιρείας. Το «business stories» είχε μια ενδιαφέρουσα συνομιλία με την κυρία Αναστασιάδου, που άρχισε από την ιστορική πορεία της εταιρείας, με αφετηρία το 1974 και την καθοριστική παρουσία του πατέρα της Δ. Αναστασιάδη.
«Είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα, αλλά ίδρυσε τη Fibran το 1974, με αντικείμενο τότε τα προκατασκευασμένα σπίτια. Τις δεκαετίες του ’70 και του ’80 η εταιρεία δούλεψε εντατικά στη Σαουδική Αραβία με ειδικές κατασκευές για εργαζόμενους που απασχολούνταν στα μεγάλα έργα υποδομής εκείνης της εποχής. Ετσι ξεκίνησε η κατασκευαστική δραστηριότητα της Fibran. Μετά συνεχίσαμε στην Ελλάδα με σχολεία και γυμναστήρια και το 1994 διευρύναμε τη δραστηριότητά μας με τα μονωτικά υλικά», αναφέρει.
Αποκαλύπτει, παράλληλα, ότι ο Δ. Αναστασιάδης «είχε βαθιά γνώση της αγοράς διατηρώντας εμπορική εταιρεία με μονωτικά υλικά, ενώ ήταν και μέτοχος στη βιομηχανία παραγωγής υαλοβάμβακα Μονυάλ». Οι αναμνήσεις της από εκείνη την εποχή είναι έντονες, καθώς από μικρό παιδί, 4-5 ετών, συνόδευε τον πατέρα της στο εργοστάσιο τα Σάββατα, τα καλοκαίρια, ερχόμενη σε επαφή με τα υλικά και τις μυρωδιές τους. Τη ρωτάμε τι έχει κρατήσει από εκείνον.
«Τη δημιουργικότητα και τη διορατικότητά του, κυρίως όμως τις αρχές και τις αξίες μέσα στην εταιρεία τις οποίες διατηρούμε και τώρα που έχει φύγει από τη ζωή», απαντά χωρίς δεύτερη σκέψη. Μιλώντας για το σημερινό εκτόπισμα του ομίλου, η κυρία Αναστασιάδου αναφέρεται στα 10 εργοστάσια που υπάρχουν πλέον εντός και εκτός συνόρων.
«Η πρώτη μονάδα εκτός Ελλάδας ήταν στην Πορτογαλία. Στην Ιταλία έχουμε δύο εργοστάσια, το ένα παραγωγής γυψοσανίδας και προ δύο ετών εξαγοράσαμε ένα άλλο εργοστάσιο με υλικά γύψου καθώς και τρία λατομεία. Στην Τσεχία ολοκληρώσαμε πρόσφατα το νέο εργοστάσιο, στη Βόρεια Μακεδονία έχουμε τη μονάδα παραγωγής διογκωμένης πολυστερίνης, στη Σλοβενία μονάδα με δύο γραμμές εξηλασμένης πολυστερίνης, στο Ρούσε της Βουλγαρίας επίσης εργοστάσιο εξηλασμένης πολυστερίλνης και πριν από δύο χρόνια εξαγοράσαμε ένα εργοστάσιο πετροβάμβακα
Στη χώρα μας έχουμε δύο εργοστάσια στην Τερπνή Σερρών. Το ένα είναι με δύο γραμμές παραγωγής εξηλασμένης πολυστερίνης και δίπλα ένα εργοστάσιο παραγωγής πετροβάμβακα, επίσης με δύο γραμμές και με ηλεκτρικούς φούρνους». Η επέκταση, όπως εξηγεί, υπακούει σε μια στρατηγική ώστε ιδιαίτερα τα εργοστάσια εξηλασμένης πολυστερίνης να καλύπτουν μια ευρύτερη γεωγραφική περιοχή. «Κάθε εργοστάσιο διαθέτει ένα ποσοστό της παραγωγής του στην εγχώρια αγορά και το υπόλοιπο εξάγεται στις κοντινές αγορές.
Για παράδειγμα, το εργοστάσιο στη Σλοβενία, εκτός από την εσωτερική αγορά εξάγει στην Αυστρία, στη Γερμανία, στην Κροατία, στη Σερβία. Από το εργοστάσιο στο Πόρτο της Πορτογαλίας καλύπτουμε την Ιβηρική και κάνουμε εξαγωγές στη Βόρεια Αφρική, ενώ στέλνουμε και κάποια ειδικά βιομηχανικά προϊόντα στη Νότια Αμερική, αλλά και στην Αγγλία». Οσο για τις εξαγωγές, τα προϊόντα με τη σφραγίδα της Fibran κατευθύνονται κυριολεκτικά σε όλο τον κόσμο μέχρι τη μακρινή Αυστραλία και την Ιαπωνία για ειδικά προϊόντα πετροβάμβακα, αλλά και σε αραβικές χώρες, όπως και προς το Ισραήλ. Για τα πιο πρόσφατα οικονομικά αποτελέσματα η κυρία Αναστασιάδου επισημαίνει ότι «το 2023 ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε περαιτέρω ξεπερνώντας τα 200 εκατ. ευρώ και για φέτος μέχρι τώρα καταγράφονται ακόμη πιο βελτιωμένες επιδόσεις σε όλες τις μονάδες».
Οι μεγάλες επενδύσεις
Στο πλαίσιο αυτής της «επεκτατικής» πορείας έχουν γίνει και εξακολουθούν να γίνονται μεγάλες επενδύσεις. Οπως μας αποκαλύπτει, «αυτή τη στιγμή έχουμε σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα ύψους 45 εκατ. ευρώ. Η υλοποίησή τους ξεκίνησε από πέρυσι και σταδιακά θα ολοκληρωθούν οι περισσότερες μέσα στα επόμενα δυόμισι χρόνια. Μεταξύ αυτών, μια νέα γραμμή παραγωγής εξηλασμένης πολυστερίνης, νέα μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας για την παραγωγή πετροβάμβακα κ.ά.».
Σημαντικές επενδύσεις έχουν δρομολογηθεί και στον τομέα της ενέργειας, δεδομένου ότι η Fibran ανήκει λόγω αντικειμένου στις πλέον ενεργοβόρες βιομηχανίες της χώρας. Στόχος είναι η εταιρεία να καταστεί ενεργειακά αυτόνομη -με αυτοπαραγωγή και αποθήκευση ενέργειας-, ωστόσο υπάρχουν εμπόδια και περιορισμοί λόγω υπερκορεσμού του δικτύου.
Ετσι ανάμεσα στις επενδύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο περιλαμβάνεται και η μεταφορά από τη Μέση στην Υψηλή Τάση, όπου θα υπάρχει η δυνατότητα παραγωγής ενέργειας χωρίς αυτά τα προβλήματα. Και εδώ βεβαίως δεν λείπουν τα γραφειοκρατικά προσκόμματα και οι καθυστερήσεις. Η επικεφαλής του ομίλου δεν κρύβει ότι στα μελλοντικά σχέδια περιλαμβάνεται και η επέκταση σε άλλη ήπειρο, κάτι που είχε δρομολογηθεί πριν από την πανδημία, αλλά μετά πάγωσε.
Σε ρυθμό ανάπτυξης
Για την κατάσταση της αγοράς στην Ελλάδα πιστεύει ότι «κινούμαστε με λίγο διαφορετικούς ρυθμούς σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, κάτι λογικό, καθώς μείναμε πολλά χρόνια πίσω και στις ανάγκες για κατοικία και στην ανάπτυξη της οικονομίας. Εκτιμώ, όμως, ότι για τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια, πλην απροόπτου, θα κινούμαστε με πολύ καλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης».
Ειδικότερα για την οικοδομή τονίζει ότι «επειδή υπάρχουν πολλά παλαιότερα κτίρια τα οποία ενεργειακά είναι απροστάτευτα, το “Εξοικονομώ” και άλλα τέτοια προγράμματα θα εξακολουθούν να τρέχουν ώστε στην οικοδομή και στον κλάδο των μονωτικών να υπάρχει συνεχόμενη δραστηριότητα».
Παράλληλα, εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει επιλογές προς στήριξη της πραγματικής οικονομίας σε ολόκληρη τη χώρα. Ετσι ώστε να υπάρξει διασπορά της ανάπτυξης όχι πλέον μόνο στην περιοχή της Αθήνας και των νησιών, αλλά γενικότερα. Δεν κρύβει ότι και η Fibran βρίσκεται αντιμέτωπη, όπως και οι άλλες μεγάλες βιομηχανίες, με τα προβλήματα της έλλειψης προσωπικού, των μεταφορών, αλλά και των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων που απαιτούν δυναμικές παρεμβάσεις για την πιο άμεση και αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών. Σε ό,τι αφορά την τεράστια επιτυχία του ομίλου στη διεθνή αγορά, σπεύδει να την αποδώσει «στη μεγάλη συλλογική προσπάθεια όλων των στελεχών και εργαζομένων σε αυτόν».
*Κεντρική φωτογραφία: H πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Fibran Μαρία Αναστασιάδου
Διαβάστε ακόμη
Το «πακέτο» της ΔΕΘ φέρνει κίνητρα για οικονομική στήριξη της οικογένειας
Ερχεται από τον Σεπτέμβριο το ψηφιακό πελατολόγιο – Τι αλλάζει
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ